R3QU3M
AMD Phenom X3 8750 core 2 duo E8400 le aynı fiyatta ve üç çekirdekli bu işlemciyi alabilirsin.
amd çok çekirdeklide performansta inteli geçemiyor karşılaştırmalarda sadece çekirdeğe bakılmıyor ön bellek ghz hızı kaç nm ile üretilmiş ısınma sorunmaları transistör sayısı
1.si AMD fazla ısınan bir işlemci değil.
2.si İntelden daha az enerji tüketiyor genelde
3.sü 6MB önbelleğin performansa hiç bir katkısı yok sadece sentetik testlerde ön plana çıkartıyor gerçek yaşamda hiç bir getirisi yok.
4.sü intel nanometre olayında önde olabilir ama AMD 45 nm ye geçtiğinde durumlar değişecek intel nehaleme geçtimi işlemci saat hızı düşecek eskisi oc olmuyacak ayrıca AMD 45nm geçtiğinde 3.00 Ghz hızla çalışan işlemciler üretecek.Çünkü AMD akıllı adımlar atıyor önce bellek kontrolcülerini içine aldı nanometreye fazla önem vermedi şimdi sıra onda ve yüksek frekanslı işlemcileri geliyor.
5.Aynı fiyata üç çekirdekli işlemci varken neden 2 çekirdekli bir işlemciye para verilsin ayrıca hiç bir programın triple core yani üç çekirdek desteği olmadığı için tam olarak performansı belirlenemiyor.Phenom alınca ilerde 3 çekirdeği destekleyen programlar çıktığında kar da olursunuz.
Sözde phenom x3 ün E8400 ü geçemediği test sonuçları phenom çoğu testte üstün geliyor.Ancak üç çekirdek desteği olmadığı için programlarda tam performans veremiyor.
Merak etmeyin, sonuçlarda bir yanlışlık yok. Athlon X2 6400+, düşük gecikmeli DDR2-800 belleklerle birlikte kullanıldığında bu gördüğünüz yüksek değerleri kolaylıkla elde ediyor, zaten sonuçlar, Everest'in kendi içinde gelen referans sonuçlarla örtüşmekte. Bellek kontrolcüsünü içinde taşımasına rağmen, Phenom X3 bellek hızı konusunda o kadar iddialı değil. Tabii bunda, işlemcinin saat hızının düşük olması da ciddi rol oynamakta.
Ses sıkıştırmayı deneyip de görüntü sıkıştırma üzerine bir deneme yapmamak olmaz. Görüntü sıkıştırma testleri için eskiden olduğu gibi TMPGEnc Xpress uygulamasını kullandık. Çok çekirdekli ve çok işlemcili sistemlere destek veren bu uygulama komut seti olarak da SSE'den SSE4'e kadar tüm ek setleri destekliyor.
Testlerimizde önce MPG formatında bir video görüntüsünü MP4 AVC formatına dönüştürdük, ikinci testteyse WVV HD formatındaki Quake 4 tanıtımını Sony PSP'de izlenebilecek boyut ve formata dönüştürdük. İşlemciyi daha fazla yoran bu ikinci testte, Phenom X3 özellikle daha iyi sonuç verdi. Athlon X2 6400+, yüksek saat hızına rağmen artık yaşlanmış bir işlemci olduğunu iki testte de belli etti.
Yeni kullanıma sunulan 3DMark Vantage, çoklu iş çalıştırmak konusunda eski 3DMark'lardan daha başarılı. Phenom X3 bu testte rakiplerine karşı sağlam duruyor ve tatmin edici sonuçlar sağlıyor. Öte yandan, sonuçlardan da gördüğünüz üzere 3DMark Vantage'ın genel puanı, işlemci performansından oldukça bağımsız.
Her ne kadar belli bir camia için vazgeçilmez kriter olsa da, çok çekirdekli işlemcilerden yararlanmayan, tarihi Super Pi uygulamasından artık vazgeçmek gerekiyor. wPrime, işlev olarak benzer bir testi çok çekirdekli işlemcileri kullanarak yürütüyor ve günümüz için çok daha gerçekçi sonuçlar üretiyor. Grafikte sonuçlar dakika:saniye cinsinden verildiğinden kısa olan grafik daha iyi anlamına geliyor. Görüldüğü üzere, üç çekirdek de işi yüklenince bu testte Phenom X3 avantaj kazanıyor.
7-Zip, basit arayüzü ve başarılı sıkıştırma oranları sayesinde son yıllarda gittikçe daha fazla karşılaştığımız bir sıkıştırma formatı. Uygulamanın içindeki benchmark modülü, 1, 2, 4 ve katları sayıda iş dizisi çalıştırarak işlemcinin ortaya koyduğu işlem gücünü MIPS (Million Instructions per Second) olarak belirliyor. Tek bir iş dizisi yürütüldüğünde, Phenom X3 düşük saat hızı nedeniyle geride kalıyor, ama 4 iş dizisine çıkıldığında Phenom X3 üç çekirdek avantajını ortaya koyuyor.
Benzer bir durum CineBench için de geçerli. Tek iş dizisi çalıştırıldığında en önemli faktör saat hızı, ama birden çok iş dizisine görev verildiğinde Phenom X3 kendine geliyor. E8400'ün iki çekirdeğine rağmen daha yüksek performans göstermesinin nedenlerinden birisi, 6 MB tampon bellek içermesi.
Ünlü LAME MP3 sıkıştırıcısının, çoklu iş dizisi yürütebilen bir sürümü olan LAME MT ile yaptığımız testte, Dream Theater grubunun CD'den aktardığımız 23 dakikalık "A Change of Seasons" parçasını WAV formatından yüksek kaliteli ve VBR olarak MP3'e dönüştürdük. Testi tek ve iki iş dizisi üzerinden tekrarladık, ne yazık ki LAME MT şu anda ikiden fazla iş dizisi çalıştıramıyor. Bu da Phenom X3 için bir dezavantaj oldu elbette, ilk denemede zaten düşük saat hızı nedeniyle ağır kalan işlemci, ikinci denemede de üç çekirdeğinden biri boşta kaldığı için gücünü gösteremedi.
Üç, İkiden İyidir: AMD Phenom X3 8750
İki çekirdeği sevdik, dört çekirdeğe alıştık, peki üç çekirdekle ne yapacağız?
Performans - Oyun ve Grafik Testleri
Sadece işlemciye bağlı testlerin sonuçlarından sonra, gelin işin içine biraz da ekran kartını katalım ve neler değişiyor, görelim.
Crysis ve Company of Heroes, Phenom X3'ün hayal kırıklığı yarattığı iki oyun. Güncel oyunlar olmalarına rağmen her iki oyun da çok çekirdekli işlemcilerden öyle adam akıllı yararlanmıyor. Crysis'in iş yükünü 3 çekirdeğe dağıtmak konusunda başarısızlığını zaten geçen sayfalarda size grafik olarak da göstermiştik. Company of Heroes'u bir yana bırakabiliriz ama Crysis'i bu konuda bayağı bir eleştirmek gerekiyor, çünkü oyun daha açılışında bile ekrana Intel Quad Core logosunu koyuyor. Geçtiğimiz yıl her türlü işlemci gösterisinde de bu oyun, 4 çekirdek desteklediği belirtilerek öne çıkartıldı. Oysa şimdi görüyoruz ki Crysis'in çok çekirdekli işlemcilerden pek yararlandığı falan yok.
Crysis'deki manzara, tüketicinin yanıltılıyor olması açısından bizi kızdırdı, yukarıda sunduğumuz grafik de söylemlerimizde ne kadar haklı olduğumuzu ispat edecek. İş yükünü işlemci çekirdeklerine dengeli dağıtamayan Crysis karşısında, Enemy Territory - Quake Wars tüm işlemci çekirdeklerini tam performansla çalıştırıyor ve bu sayede de Phenom X3'ün hakkını veriyor. Demek ki üç çekirdekli işlemcilerin oyunlarda bir avantaj sağlamaları olası, ama oyunun doğru düzgün yazılması gerek.
Yorumlar
Phenom X3 serisi, AMD'nin Phenom işlemcilerini her fiyat düzeyine yayması ve hala satmakta olduğu 90nm işlemcilerinden kurtulabilmesi için çok önemli bir ürün. Phenom X4'ün çok fazla ucuzlaması zor, zaten AMD'de dört çekirdekli bu işlemcinin sırf rekabet hatırına sudan ucuza satılmasına razı olmayacaktır. Gördüğümüz kadarıyla Phenom X3, AMD'nin elinde bir anlamda joker işlemci olacak ve firma bu işlemciyi, Core 2 Duo'yu sıkıştırmakta kullanacak. Şu andaki fiyatlandırma politikasına bakarsak, X3'ün en yüksek modelinin X4'ün en alt modeliyle aynı fiyatta olduğunu görüyoruz. AMD büyük olasılıkla bunu olabildiğince böyle tutacak ve X3 ile X4 serilerinin çakışmasını engelleyecek.
Intel'in elinde şu anda üç çekirdekli bir ürün yok, bildiğimiz kadarıyla yakın vade için böyle bir plan da yok. Öte yandan, tek çekirdek performansı bazında bakarsak Core 2 Duo, Phenom mimarisinden daha başarılı ve daha yüksek saat hızında gözüküyor. Bu durumda, AMD, Intel'in pazardaki müthiş baskısına "aynı fiyata biz bir çekirdek fazla veriyoruz" diyerek yanıt verecek.
Bizce Phenom X3'ün rekabet şansı var, ama fiyat olarak daha da cazip bir noktada olması gerek. Hadi Core 2 Duo E6750'yi bir kenara bırakalım, ama şu andaki fiyat konumuyla Phenom X3 8750'nin tam karşısına E8200 ve E8400 çıkıyor, bunların ikisi de özellikle oyunların çoğunluğunda Phenom X3'ü geçecektir.
Elinizdeki anakart AM2+ destekliyse, yani Phenom çalıştırabileceği kesinse, Phenom X3 biraz daha cazip bir seçenek, bir upgrade olanağı olarak ortaya çıkıyor. Sıfırdan sistem kurma noktasındaysa işler o kadar net değil.
AMD'yi kolay günler beklemiyor, ama her şey de bitmiş değil. Piyasaya bol miktarda verilecek, uygun fiyatlı Phenom X3'ler biraz da reklam-tanıtım desteğiyle Intel'in pazar payından çalabilir. Daha önce söylediğimiz gibi, biraz daha iyi fiyatlar Phenom X3'ü çok daha cazip kılacak.
NOT:Test sonuçları alıntıdır genel bilgiye http://www.darkhardware.com/st.php?u=reviews/amd-phenomx3-8750-03 adresinden ulaşabilirsiniz.