ANAKART VE PC İLE BİKAÇ SORU

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
NeHar
08-08-2005, 00:07   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
14 mesaj

sLm millet ben pc ile yeni yeni ark. olmaya başladım olayın mantığını kavramaya çalışıyorum. Öncelikle  anakartın önemini sormak istiyorum. Anakart bilgisayar için ne kadar önemli, yani ben pcye iyi bi anakart alırsam pcde ne gibi bi değişiklik olur. (buarada pcyi yavaşlatan dış etkenler ne olabilir.) Ben şuanda 2.4 kullanıyorum. 3.2 yapmak istediğim zaman yapa bilir miyim?(bi ark.ım bunu anakartın desteklemesi lazım dedi. Destekleyip desteklemediğini nasıl anlarım?) Buarada 2.4 beni 1-2 sene bütün oyunları açmayı sağlar dimi? Benim şuanki ram 256 ben şimdi 256 alıp 512 mi yapim yoksa 512 alıp 768 mi yapim bi ark.ım bana 768 sağlıklı olmaz istediğin performansı alamazsın dedi. 512 alacaksan önce 256 al sora bi 512 at dedi. Sizin öneriniz? Buarada ben ram i yükseltince neler olucak yani ben rami yükselttiğim zaman oyun daha mı hızlı olacak veya oyunda çözünürlüğü yükselttiğim zamanlar olan donmalar mı sona erecek. Buarada ben pcyi iyi kullanmak istiyorum ne yapabilirim bu forumlar sayesinde iyi kullanabilir miyim? Okuyan herkese teşekkürler...

Scareble
08-08-2005, 10:13   |  #2  
Üye
95 mesaj

ya babacım öncelikle şunu söyleyim münker nekir melekleri gibisin maşallah bu ne soru yağmuru böyle..neyse anakart isminden de anladığın üzere anası sayılır bilgisayarın...tabiki çok önemlidir..desteklediği işlemci tipi,yongası,overclocku ne kadar desteklediği.....gib gibi şeyler.senin anakartının markası nedir bir kere onu bilmeden birşey diyemem...1-2 sene oyun oynaman biraz zor...işlemcin tabiki önemli oyunlarda ama ekran kartın ramin bunlar en az onun kadar önemli...256 mb ram ile günümüz oyunlarını biraz zor kaldırır bi de ekran kartı var tabi....işlemcine ve ramine bakılırsa çok yeni bir sistem değil o yüzden ekran kartın hakkında iyi tahminler yapmıyorum :) almışken 512 al ama anakartın dual kanal olması lazım iyi performans için tabi y6ine faydası olur dual kanal olmasa da.....kolay gelsin....bilgsayarı öğrenmek burada soru sormanın yanında cesaretinle iyice karıştırmaktır...çöker,bozulur diye korkarsan pek birşey öğrenemezsin...

NeHar
08-08-2005, 13:18   |  #3  
OP Taze Üye
14 mesaj

Saol:)) Aslında ben biraz acemiyim. Benim ekran kartım geforce fx 5200. Ram alıcam en yakın zamanda zaten bayağı ucuz şuanda. Bu ekran kartı beni bayağı idare eder sanırım aslında bütün derdim 1 sene 1 sene sora pc ye yeni parçalar alırım. NeSe saol kardeşim

onursa
08-08-2005, 16:56   |  #4  
Yıllanmış Üye
471 mesaj

o ekran kartı seni 3ay bile zor idare eder.kaç megabyte olduğuna bakmayacaksın.Şunu alabilirsin:
Sapphire 9800Pro-tahmini 150$+kdv
Leadtek,Msi yada Palit marka 6600GT AGP8X 128mb.

jaina
08-08-2005, 20:51   |  #5  
Yıllanmış Üye
1,406 mesaj

Merhaba Nehar kardeş

İlk olarak böyle şöyleri öğrenirken acele etmemeni ve kafan karıştığında sakin olmanı öneririm. Yoksa kolayca buhran geçirirsin Kahkaha Ya hu şu ramlerin çalışma yöntemlerini anlayana kadar neler çektik...

Neyse şimdi sorularıne gelelim;
Anakart nedir?
Anakart aslında bir PCB dir. Yani hem önünde hem arkadasında "yollar" olan baskı bir devre kartıdır. Bu kartın üstünde değişik parçalar olur.
Genelde anakartlar Kuzay ve Güney köprüsü olmak üzere iki parçadan oluşur. Kuzey köprüsü
işlemcinin altında bulunur ve genelde pasif bir soğutucu ile serin tutulur. ( Daha sonra anlatacağım "overclock" için üretilen anakartlarda burası daha fazla çalıştığı için küçük fanlar ile soğutulur.)

Kuzey köprüsünün görevi Ram ile İşlemci, ekran kartı gibi elemanlar arasındaki haberleşmedir. Bu işi yaparken tabii ki mimarisi ve teknolojide bu yolun hızını etkiler.
Güney köprüsü ise anakartın sağ alt bölümünde bulunur. Bu bölüm ise IDE ( harddisk ) Sata ( harddisk ) floppy, optik sürücüler (Dvd/Cd) arasındaki bağlantıyı sağlar. Ayrıca Raid gibi bazı ek özellikleri destekler.

Anakart aslında bir çok kişininin önemsemediği bir parçadır. Ancak bir bilgisayardaki en önemli parçadır. Çünkü bir bilgisayar almak istediğinde ilk önce Anakartını seçersin, ekran kartını ramini harddiskini değil.
Anakart üstüdende, işlemci, ram, Agp ya da PCİE çıkışı, pci kartlar için yerler, gibi bir çok şey vardır.

Şimdi biraz markalara bakarsak Piyasada iki tane işlemci markası var. ( Apple saymıyorum...Aşar bizi.)
AMD ve INTEL
Bu firmaların ürettikleri işlemciler mimari olarak TAMAMEN farklıdır. Yani bu işlemcileri MHZ hesabı denilen şekilde karşılaştıramazsın. Daha önce dediğim gibi bir bilgisayar oluştururken önce anakart dan başlanır. Şimdi bu işlemciler farklı mimari yaıda olduklarından kullandıkları sistemde farklı oluyor.

Intel işlemcilerin anakartlarındaki CHİPSET ( Yonga) teknolojiyi genelde INTEL kendi bulur, piyasaya örnek olmak amacıyla biraz da "zorlayarak" üretir ve diğer firmalara satar. ( Intel chipset dışında VİA ya da Radeon türü chipsetlerde var ancak bunlar piyasada çok az payları olanlar.)

Intel Yongasetleri genel olarak son olanlar, Intel 865i/875/915/925/955 dir.
Bunları çıkma tarihlerine göre yazdım. 955 tabii ki en son çıkan teknoloji.

Eğer bilgisayarın hakkında ( anakart markası, işlemci türü, ramler hakkında ayrıntı; şu porgram var: http://www.inndir.com/program.php?id=24352
Buradan anakart markanı söylersen bizde ona göre birşeyler söyleriz. Ancak şu kadar söyleyeylim, P4 2.4 ghz C serisi ise işlemcin, yeterli olacaktır sana, ama sen buradan anakart markanı söyle.

AMD tarafında ise şu an için piyasada ismi yürüyen en büyük CHİPSET bilidğimiz ekran kartı üreticimizi ve geforce efsanesini dünyaya yayarark çok fena kazıklayan NVİDA dır. Nforce serisi ile iyi bir paya sahip piyasda.
Nforce 2/3/4 teknolojik olarak son olanlardır.
Nforce 4 INTEL 955i gibi en son çıkandır.

Arkadaşın 768 sorun çıkartabilir derken doğru demiş. Şu an için 256 yeterli bir RAM bana göre DEĞİl. En azından 512 olması gerekiyor. Kısa vade için bir 256 ram daha alman yetecektir. 512mb Ram bir 1-1.5 sene daha kullanıcıdan kullanıcıya değişmesine rağmen normal biri için yeter gibi geliyor bana.

Bilgisayarın Ramini yükselttiğin zamna ne olur?
Ramin görevi aslında, harddiskden çok daha HIZLI çalışmasıdır. Harddiskler alsında bir çok kişinin bilmediği aşırı sesli ev MEKANİK parçalardır. Bir mekanik birşey ise hiç bir zaman elektron hızı ile yarışamaz. İşte ramin farkı burada.
ANcak ramlerin büyüklüğü sadece EN ÖNEMLİ dosyaları taşıyacak büyüklükte. Yani bütün windowsu eğer yeterince RAmın var ise kurabilirsin ( evet arkadaşlar ramleri harddisk gibi kullanabilirsiniz...) ancak bu hem pahalı olur hemde hiç bir şejkilde yeterli yerin olmaz. Yani en önemli dosyalar ve o an kullandığın programlar ramde olur ki onları çabucak ulaşabilesin.
Bazı durumlarda bu ramler yetersiz kalabilir. İşte o zaman bilgisayar istenilen dosyaya harddiskden ulaşmak zorunda kalır. Böyle olduğu zaman harddiskin yavaşlığını ekranda görebilirsin ( uzun süren LOADING bölümleri, oyunlarda anlık takılmalar, her zmana olmayan takılmalar yani, ya da masa üstünde çok şey çalışıyorsa tıkanmalar ). Ram yükselirse bu problem aşılır, ancak oyunlara asıl etkiyi EKRAN KARTI yapar.
ANcak şu an için senin ekran kartından önce ramini 512 yapman daha önemli, çünkü o daha fazla performans getirecektir sana.

Umarım sorularına bir nebze cevaplayabilmişimdir.
Sorularını eğer alt alta yazarsan okuması daha "zevkli" olur.
Kolay Gelsin

darkstar
08-08-2005, 21:40   |  #6  
Yıllanmış Üye
1,029 mesaj

jaina elestirmek zorunda birakmissin beni :)
( evet arkadaşlar ramleri harddisk gibi kullanabilirsiniz...) yazmis ama yanlislikla yazdi heralde......
ramle harddisk arasindaki en buyuk fark sistemden elektrik kesildiginde ramdeki verilerin silinmesidir ve
^^^^nereni yirtarsan yirt rami harddisk olarak kullanamazsin^^^
cunku harddiskin kullanim amaci zaten veri saklamaktir ve biz elektrigi kestigimizde  veriler gidecekse saklamamizinda bi mantigi olamaz...
ama harddiski ram olarak kullanabilirsin(sanal bellek) zaten windows bunu otomatik olarak yapiyo ama bu gercek anlamda ramin yerini tutamiyo cunku ram(random acces memory) cok hizli bi sekilde ve rasgele(yani hangisine ihtiyac varsa hizli bi sekilde digerlerini atlayacak) sekilde verileri saklayip islenmek uzere tekrar islemciye gonderebiliyo...  bu yuzden ne kadar ramin varsa o kadar sistemin rahat edecektir ama bu belli bi yere kadar cunku 50 gb raminin olmasi senin icin cok super bisey degil cunku zaten sisteminin o kadar rame ihtiyac duymaz.. bunun disinda jaina oldukca aciklayici ve etkili seyler yazmis ustelik cokda iyi yazmis tebrik ediyorum jaina :)

jaina
08-08-2005, 23:14   |  #7  
Yıllanmış Üye
1,406 mesaj

Hmmm silindiğini bende biliyorum, ancak bunun için özel bir program var.
Hatta bunu chipde okumuştum. Bu program sayesinde ramleride harddisk gibi verileri depolayabiliyordun.
Yani bildiğmizi harddisk gibi. Bunu deneme şansım olmadı o yüzden bir yorum yapamam ancak olduğunu okudum.
Onun dışında ramin görevi zaten başka, daha hızlı erişim, başka birşey değil.
Sonuçta eğer kullandığınız programlar 200 mb ise, dediğin gibi 600gb ram olsun bir işe yaramaz.
( Bu arada eleştiriye her zaman açığım, hatta okuduğun için tamamnını yazısın çok teşekkür ederim, en azından boşa gitmediğini gördüm Gülümseme [:I])

Son Düzenleme: jaina ~ 08 Ağustos 2005 23:15
NeHar
09-08-2005, 14:54   |  #8  
OP Taze Üye
14 mesaj

Jaina, darkstar ve onursa beni aydınlattığınız için çok teşekkür ederim.

darkstar
10-08-2005, 01:55   |  #9  
Yıllanmış Üye
1,029 mesaj

evet bende okumustum o yaziyi fakat o tam olarak oyle degildi ram gibi calisan yani seninde dedigin gibi mekanik degilde elektronla calisan harddiskler seklindeydi bide o programlan rame dosya saklamiyodun cashdeki verileri tekrar okuyodun tabi ayni yazidan bahsediyosak.... benim soyledigim yazi epey eski bi seneden eski...  yazininda tamamina yakini okudum iyi anlatmisin baska yazilarini da okumustum onlarda fena deildi ;)

NeHar
11-08-2005, 11:51   |  #10  
OP Taze Üye
14 mesaj

ya millet süper bilgisayar biliyosunuz. Bakıyorum hayatımda duymadığım şeyleri çok net ve ara sözcük olarak kullanıyorsunuz. Aslında ben böyle olmak istiyorum bunu nasıl yapabilirim. Görüşürüz

jaina
11-08-2005, 19:23   |  #11  
Yıllanmış Üye
1,406 mesaj

Aslına bakarsan bu bilginin pek de pratikde bize pek bir yarar sağladığını söylemeyeceğim.

Şu an bunu sadece kendim için söylemiyorum ama bizim gibi forumlarda olan kişilerin bilgisayar hakkındaki "teorik" ve pazar anlayışlı bilgileri bilgisayarcı dediğimiz kişilerden kat ve kat fazla.
Oradaki kişi için optimum performansdan çok senin gözünü boyamak ve işini halletmek yeterlidir.
Ama bir öğrenci olarak o zamanlarda derslerime ayırsaydım okulda baya bir derece yapardım, bence değermiydi ? Kesinlikle DEĞMEZDİ. Ben böyle işler yapmaktan hoşlanıyorum Cool her ne kadar bana doğru düzgün bir getirisi olmamasına rağmen .)

Bak eğer bu konuda bilgi sahibi olmak istiyorsan ( eğer ilgi alanın değilse bence pekde önemli birşey değil, insana pek birşey katmıyor... Ama zevk meselesi, ben şahsen bayılıyorum Kahkaha )

şu adreslere bir bakmanı öneririm, ama sıkılabilirsin.

Özellikle sözlük ve bilgisayar parçalarının nasıl çalıştığını buradan öğrenebilirsin. Forumuda bence en "filtreli" forumlardan biri. Çünkü şu an yeni kullanıcı almıyor ve olanlarda forum kültürü olan insanlar.

Buarsı aslında önceden sadece forumdu şimdi anasayfada yaptılar, ben şahsen bu adresi pek sevmiyorum. Bir soruya 500 cevap geliyor ve 499 tanesi gereksiz oluyor. Bilen bir çok kişi olmasına rağmen beni boğan bir yer.

Kesinlikle süper bir adres. Tek dezavantajı ÇEVİRİ olması, yani bazen yahu böyle saçma bir cümleyi hangi Moderatör yazmış dedirtebilen bir yer. Ama en son çıkan herşeyi burada en ince ayrıntısına kadar bakabilirsin.
Forumuda iyidir, bence gereksiz yere herşey için başlık açmışlar ancak bir ara girerdim ve cidden güzel bir adres.

Arada bir girerek yeni inceleme yapmışmı diye baktığım bir adres. Forumlarıda pek canlı değildir ama gene de moderatörleri çok bilgili kişiler, yararlanabilirsin.

Burasıda öyle ahım şahım bir yer değil, ancak kötü de değil.

Ayrıca piyasa araştırması denilen güncel sistemler hakkında bilgi almak içinde örnek olarak

Böylece en son önerilen şeylere bakabilirsin.

Internetten fiyat almak bazı parçalara bakmak istersende

Ben genelde gigatek kullanıyor, adamlar Distribütör olmamalarına rağmen bir çok parçarı yurt dışından ilk getiriyorlar ve fiyatlarda bir çok yere çok uygun, yani iyi bir yer. Ama Ankarada ( İstanbulda oturuyorum.)

Bunlar dışında.

Ben adsl e geçtikten sonra, bu adresleri öğrendim, yani üstünden 2 sene bile geçmedi. Ondan önce bunlardan hiçbirşey bilmezdim. Araştıra araştıra bunlara ulaştım. Yaklaşık bir 6 ay deli gibi gece 3-4 saatimi 4-5 foruma girerek harcardım ve ondan sonra buna gerek olmadığını gördüm. Çünkü artık bilmediğim şeyler hep tanıdık gelmeye başladı ve kişiler mesajlar hep aynı idi.
Onun dışında tam olarak özel birşey öğrenmek istiyorsan onu da söyle, hatta önce google dan arat, gene de sor.

( google bizim en büyük nimetimiz vallahi ... (:D) )

Umarım biraz yardımcı olabilmişimdir,
Kolay Gelsin...

Son Düzenleme: jaina ~ 11 Ağustos 2005 19:25
NeHar
17-08-2005, 13:56   |  #12  
OP Taze Üye
14 mesaj

çok ama çok saol jaina. BÖle yardımsız bir dünyada yardımcı olmak için elinden gelini yaptığın için

kazim
01-09-2005, 11:10   |  #13  
Taze Üye
5 mesaj

Diger konularda arkadaşlara güzel bilgiler verdiği için teşekkür ediyorum ama RAM lerin HDD gibi kullanılması konusuna gelirsek söylemem gereken 1 2 şey var.
Kısacası KULLANAMAYIZ. Çünkü RAM deki veriler elektrik kesildiğinde kaybolur. Bunun kaybolma nedeni de bir programın bunu silmesi değildir ki programla engelliyelim.
Bunun nedeni RAM lerdeki veri tutan yapının kalitesiz olmasıdır(uzun süre veriyi saklayamaz). Hatta bu yüzden bilgisayarın çalışması sırasında belli aralıklarla RAM deki bütün veriler baştan okunur ve yazılır(yenilenir yani).Eğer böyle olmasaydı yani RAm ler elektrik kesilmesinde dahi tutabilecek yapıda olsaydı da almayacağımız kadar pahalı olurdu. Bu bilgiler için bir kaynak belirtmemi isterseniz bunu yapamayacağım çünkü okulda öğrendiğim şeyler bunlar. Doğruluğundan da hocanın anlattığı kadar eminim.

darkstar
01-09-2005, 23:03   |  #14  
Yıllanmış Üye
1,029 mesaj

kazim bu konu cok eski niye cevap yadin anlamadim ustelik ayni elestiriyi yukariya bakarsan bende yapmistim bosuna msj kalabaligi yapmisin :)
jaina elestirmek zorunda birakmissin beni :)
( evet arkadaşlar ramleri harddisk gibi kullanabilirsiniz...) yazmis ama yanlislikla yazdi heralde......
ramle harddisk arasindaki en buyuk fark sistemden elektrik kesildiginde ramdeki verilerin silinmesidir ve
^^^^nereni yirtarsan yirt rami harddisk olarak kullanamazsin^^^
cunku harddiskin kullanim amaci zaten veri saklamaktir ve biz elektrigi kestigimizde veriler gidecekse saklamamizinda bi mantigi olamaz...
ama harddiski ram olarak kullanabilirsin(sanal bellek) zaten windows bunu otomatik olarak yapiyo ama bu gercek anlamda ramin yerini tutamiyo cunku ram(random acces memory) cok hizli bi sekilde ve rasgele(yani hangisine ihtiyac varsa hizli bi sekilde digerlerini atlayacak) sekilde verileri saklayip islenmek uzere tekrar islemciye gonderebiliyo... bu yuzden ne kadar ramin varsa o kadar sistemin rahat edecektir ama bu belli bi yere kadar cunku 50 gb raminin olmasi senin icin cok super bisey degil cunku zaten sisteminin o kadar rame ihtiyac duymaz.. bunun disinda jaina oldukca aciklayici ve etkili seyler yazmis ustelik cokda iyi yazmis tebrik ediyorum jaina :)