anakartım sata harddiski görmüyor

HPQ-User
21-01-2008, 22:39   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj

haliliyas sormuş:
herhangi bir işletim sistemi kurmaya çalıştığımda (linux/windows) kurulum aşamasının başında bilgisayar raid için disket istiyor donanımla bertaber gelen disketi taktığımda 32bitlik windows işletim sistemlerini kurabiliyorum ama bu diskette maalesef 64bitlik wimdows ve linux türevleri içi destek yok. 64 bitlik windows ve linux işletim sistemlerini kurarken sistem "depo aygıtı bulunamadı" uyarısı verip kapanıyor.
(aynı uyarıyı kurulum başlamadan disket takmazsam 32bitlik windows türevlerinde de veriyor.)

benim istediğimse şu:
1) eğer mümkünse böyle bir başlangıç disketine gerek duymadan istediğim işletim sistemini (hem linux hem de windows) nasıl kurarım?

2) eğer disketsiz yapamayacaksam diğer işletim sistemleri (64bitlik windows ve linux) için bu disketi nerden bulabilirim?

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
anakart:  MSI K8T Neo2 serisi
CPU: AMD athlon 64bit 3000+
chipset:VIA K8T8000Pro tabanlı
harddisk: sata

İnternet Tarayıcı: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; iOpus-I-M; Avant Browser; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727; InfoPath.2)

overclock35
22-01-2008, 00:50   |  #2  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
86 mesaj

mrb aynı sorun bendede var fakat ben hiç kuramıyorum benim aldım bilgi bu konuda herkesin çaresiz oldu yönünde intel bu konuda resmi bir sürücü vermemiş ama bunula uraşırken denedim bişey nlite diye bi program kullanımıda oldukça basit ve resimli  anlatımda mevcut bu programda xp cdsine sata sürücülerini entegre ediyosun hatta daha bi çok program ekleye bilirsin hatta hiç soru sormadan bile kura bilirsin  bi dene belki sende işe yarar Geek bende ahci olarak kurmaya çalışmıştım asus maximus anakart Deli

Koray Kocaman
22-01-2008, 01:11   |  #3  
Koray Kocaman avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,876 mesaj

Merhaba..

Ayni diske kurmak isterseniz.

FDisk ile win isletim sistemine ayirmak istediginiz alani secip olusturun.

Windows kurulumunu gerceklestirin

linux cd sini takip cd'den boot etmek uzere restart edin.

Kurulum sirasinda linux size hangi partition uzerine kurulum yapmak istediginizi soracaktir.

Burada manually partition with disk druid i secin

hdb1'deki bos alani secip /boot, /  ve swap alanini yaratin.

Boot loader configuration'a geldiginizde default olarak boot loader GRUB ayarlanmistir. (Degistirmenizi tavsiye etmiyorum)

listede hda1 ve hdb1 olarak listelenmis DOS ve RedhatLinux seceneklerini goreceksiniz

GRUB'in hangisini default olarak yuklemesini istiyorsaniz secin.

Eger scsi bir hdd kullaniyorsaniz ve uretici firma kitapciginda linux isletim sistemiyle ilgili kernel parametreleri mevcutsa configure advanced boot loader options'i tiklayip next e basin.

Karsiniza gelen ekranda kernel parametrelerini girin.

Genel olarak linux bunu kendisi yazar , cok degisik bir durum olmadikca degistirmeyin.

kurulumu bitirdikten sonra restart ettiginizde GRUB 'in yuklenip size yuklu isletim sistemlerinden birini secmenizi istedigini goreceksiniz.

Eger iki ayri diske kurmak isterseniz olay daha basit

1.diske windows kurun

linux boot cd ile restart edin

2.diske linux kurun

boot loader config i ayarlayin.
Kynk:ceturk