Selam arkadaşlar. Hakikaten çok güzel bir sorum var sizlere (ya da ben öyle düşünüyorum en azından)
Şimdi, yan apartmanda oturan X bir şahıs ile network kurmak istiyorum, hem dosya aktarımı, hem oyun hem de internet bağlantısı paylaşımı amacıyla. İnternetten biraz sordum soruşturdum, maksimum CAT5 kablo uzunluğunun 100 Mt'yi geçmemesi gerekiyormuş. Binalar arası mesafeye baktım, kabloların odalarda dolaşacağı mesafeyi inceledim, en iyi ihtimalle toplamda 120-130 Mt kablo döşemem gerekiyor. Dolayısıyla direkt kablo bağlantısı kuramıyorum. Benim de aklıma şöyle bir fikir geldi, ama olur mu olmaz mı kalkışmadan önce bir bilene danışayım istedim.
Maksimum kablo uzunluğu 100 Mt olduğu için, birinci ev ile ikinci ev arasındaki herhangi bir eve bir switch koyalım diyoruz, böylece ilk kablonun uzunluğu -atıyorum- 60 Mt olsun. Switch'den de benim evime ikinci kabloyu çekelim, ki bu da 60-70 Mt olacak haliyle. Böylece hiçbir kablo 100 Mt'den uzun olmayacak. (Aradaki evin sahibiyle prensipte anlaştık )
Şimdi, tereddütüm şurada: Bildiğim kadarı ile, kablo uzunluğunun 100 Mt'den yukarı olamamasının sebebi sinyal gücü değil tepki süresi. Dolayısıyla, kablonun uzunluğu 100 Mt'den yukarı olmayacak ama data 100 Mt'den fazla dolaşacak. Tepki süresinin switch'den makineye mi yoksa makineden makineye mi olacağını bilmediğim için böyle kara kara düşünüyorum.
Biraz uzun oldu ama hikayeyi gözünüzde doğru canlandırmanız açısından yani, yoksa geveze falan değilim normalde :)
Ne dersiniz arkadaşlar, olur mu bu iş sizce?