Apartmanlar arası network şekli (çok acayip)

sercan_
22-05-2007, 10:30   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
66 mesaj

Selam arkadaşlar. Hakikaten çok güzel bir sorum var sizlere (ya da ben öyle düşünüyorum en azından)

Şimdi, yan apartmanda oturan X bir şahıs ile network kurmak istiyorum, hem dosya aktarımı, hem oyun hem de internet bağlantısı paylaşımı amacıyla. İnternetten biraz sordum soruşturdum, maksimum CAT5 kablo uzunluğunun 100 Mt'yi geçmemesi gerekiyormuş. Binalar arası mesafeye baktım, kabloların odalarda dolaşacağı mesafeyi inceledim, en iyi ihtimalle toplamda 120-130 Mt kablo döşemem gerekiyor. Dolayısıyla direkt kablo bağlantısı kuramıyorum. Benim de aklıma şöyle bir fikir geldi, ama olur mu olmaz mı kalkışmadan önce bir bilene danışayım istedim.

Maksimum kablo uzunluğu 100 Mt olduğu için, birinci ev ile ikinci ev arasındaki herhangi bir eve bir switch koyalım diyoruz, böylece ilk kablonun uzunluğu -atıyorum- 60 Mt olsun. Switch'den de benim evime ikinci kabloyu çekelim, ki bu da 60-70 Mt olacak haliyle. Böylece hiçbir kablo 100 Mt'den uzun olmayacak. (Aradaki evin sahibiyle prensipte anlaştık Gözünü devirmiş)

Şimdi, tereddütüm şurada: Bildiğim kadarı ile, kablo uzunluğunun 100 Mt'den yukarı olamamasının sebebi sinyal gücü değil tepki süresi. Dolayısıyla, kablonun uzunluğu 100 Mt'den yukarı olmayacak ama data 100 Mt'den fazla dolaşacak. Tepki süresinin switch'den makineye mi yoksa makineden makineye mi olacağını bilmediğim için böyle kara kara düşünüyorum.

Biraz uzun oldu ama hikayeyi gözünüzde doğru canlandırmanız açısından yani, yoksa geveze falan değilim normalde :)

Ne dersiniz arkadaşlar, olur mu bu iş sizce?

stern
22-05-2007, 10:44   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,453 mesaj

switch bir diğer görevi sinyali güçlendirerek karşı tarafa iletmek olacaktır. bu yüzden araya koyacağın bir switch problemini çözecektir.ancak o switghi nereye saklayacaksın benim düşündüğüm noktada burası yani çalmazlarsa iyi :) ama çok büyük bir masafe değilse kaliteli kablo kullanırsan 130 metrede switch olmadan kullanbilirsin diye düşünüyorum

Kolay gelsin

sercan_
22-05-2007, 10:53   |  #3  
OP Üye
66 mesaj

Switch'i aradaki bi komşunun evine koyuyoruz dolayısıyla çalınma problemi yok. Komşunun evine hırsız girmezse tabi hehe.

Kendisiyle prensipte anlaştık, aylık 500 Mb kotayı verecez ona o da switch'i barındıracak evinde :)

Şaka bi yana, dediğim gibi galiba asıl problem sinyal gücü değil tepki süresi. Ben olur diye düşünüyorum, çünkü A bilgisayarı direkt B ile irtibatta olmayacak sonuçta, aradaki switch verinin devamlılığını ve hızını sağlar diye düşünüyorum. Ama yine de emin olamıyorum işte, birinin "olur o iş baba hadi" diye gaz vermesi lazım :)

Aslında kaliteli kablo ile 130 Mt'de sorun yaşamazsın dediler ama benim içime sinmedi açıkçası, ikide birde network kesilsin, oyunumuz yarıda kalsın, dosyalar bölük pörçük olsun istemiyorum. Araya koyacağım switch en fazla 15-20 $ ve bir saat fazla uğraşıya malolacak sonuçta. Kesin olur mu şimdi ne diyosun :D

erkanc
22-05-2007, 11:04   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,213 mesaj

gigabit ethetnet hat çekin tabi bu iin espirisi mesafenin fazla olması engeller ama iki apartman arası veya iki daire arasınıçok rahat idare eder büyük işyerlernideki hatlara bakarsan mesafe bazen çok fazla oluyor ama yine ağ sorunsuz şekilde devam ediyor yani demek istediğim cablolar kaliteli olsun switch kullanın göznül rahatlığı ile apartmanlar arası bağlantı yapabilirsin

KuaforPlus
22-05-2007, 11:37   |  #5  
KuaforPlus avatarı
Yıllanmış Üye
223 mesaj

tüm bunlarla uğraşmak yerine bir access point kullanmak daha mantıklı olmaz mı?

Son Düzenleme: KuaforPlus ~ 22 Mayıs 2007 11:37
sercan_
22-05-2007, 11:43   |  #6  
OP Üye
66 mesaj
Girilmez
tüm bunlarla uğraşmak yerine bir access point kullanmak daha mantıklı olmaz mı?
Zaten kendi evime bir access point koyacağım, çünkü evdeki laptopta wireless var. (Büyük ihtimalle USR 9108 alacağım) Ama sorun mesafenin fazla olması. Arada hem duvarlar var hem de ikinci bilgisayar başka bir binada bulunacak, dolayısıyla sinyal kalitesi çok düşüyor. Bir de oturduğum yerdeki duvarlar biraz kalın, bırakın yandaki binadan bağlantı almayı, iki kat alttaki wireless modemlerin sinyalleri bile sürünüyor.

sercan_
22-05-2007, 11:47   |  #7  
OP Üye
66 mesaj
erkanc
gigabit ethetnet hat çekin tabi bu iin espirisi mesafenin fazla olması engeller ama iki apartman arası veya iki daire arasınıçok rahat idare eder büyük işyerlernideki hatlara bakarsan mesafe bazen çok fazla oluyor ama yine ağ sorunsuz şekilde devam ediyor yani demek istediğim cablolar kaliteli olsun switch kullanın göznül rahatlığı ile apartmanlar arası bağlantı
Yani arada switch olduğu ve tek kablonun mesafesi 100 Mt'yi geçmediği sürece sorun yaşamam öyle mi?

Yani açıkçası bana şu sorunun net yanıtı lazım:
70 Mt Kablo + Switch + 70 Mt Kablo ile network'de sorun yaşar mıyım?

stern
22-05-2007, 11:52   |  #8  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,453 mesaj

evet rahatlıkla sorun yaşamadan kullanbilirsin

:)

kolay gelsin

exocetus
22-05-2007, 12:35   |  #9  
Yıllanmış Üye
266 mesaj

Birde kablolu baglantida sunlara dikkat etmen lazim.

Bu 100 metre sinirlamasi sadece bir teoretik sinirdir.

Yani bu kablolar bakirdan oldugu icin ve sinyaller elektrik akimi ile gerceklestigi icin, kablonun capi, bakirin kalitesi, sinyal kayib orani, bakirin burada gösterdigi resistance (Ohm), kablo uzunlugu ve diger elektromanyetik kaynaklarin bu sinyal akiminin üstünde gösterdigi etki her zaman daha fazla sinyal kayibina yolacar.

Bu 100 metre bir optimum alanda tesbit edilmistir. Bu yan etkiler olmadan.
Misal bir 100m cat5 kabloyu tam uzatarak 2 pc yi bagladimizda hiz bir DVD yi oynatmaya yetti. Ama kabloyu 2 tane 1,5 metre uzunlugunda kalorifer peteklerinin altindan, 2 metal kapi altindan, ve evlerin icinde elektrik kablolarinin yanindan dösedigimizde = ayni DVD yi sadece duraklayarak izleyebildik. Hiz her zaman digisti. Cünkü kablo bakirdan ve korumasiz oldugu icin, evlerde ne kadar elektromanyetik kaynak varsa, sürekli farkli derecede sinyali kayibi yapti.

Ortada bir switch: Bu iyi bir fikir. Ama sen bu arkadasa 500 MB verecegiz dedin bu demek sizin 2 pc den birisine ayni kablo üzerinden oda baglanacak ve Internet veya sizin paylasima üye olacak. Buda daha cok traffic hapayak. Bir Hub hele hic kullanma bu her sinyali her pc ye rastgele dagitir ve isteyen PC anlar mantigi ile calisir.

Bizim bir elektrikci arkadas bu kabloya siz alüminyum folye dolayin dedi. Sinyali korursunuz dedi. 100 metreye ??!?

Wireless cözüm var denildigi gibi ama, ona hem access point / anten lazim hemde baslangictan kablo hizi vermez. 54Mbit hizi. Bunun yaninda, diger sinyal kayibi faktörler var. Diger Wirelessler, Antenler, Evler, Araba, Otobüs, Agaclar vs vs..

sercan_
22-05-2007, 12:57   |  #10  
OP Üye
66 mesaj
exocetus
Birde kablolu baglantida sunlara dikkat etmen lazim.

Bu 100 metre sinirlamasi sadece bir teoretik sinirdir.

Yani bu kablolar bakirdan oldugu icin ve sinyaller elektrik akimi ile gerceklestigi icin, kablonun capi, bakirin kalitesi, sinyal kayib orani, bakirin burada gösterdigi resistance (Ohm), kablo uzunlugu ve diger elektromanyetik kaynaklarin bu sinyal akiminin üstünde gösterdigi etki her zaman daha fazla sinyal kayibina yolacar.

Bu 100 metre bir optimum alanda tesbit edilmistir. Bu yan etkiler olmadan.
Misal bir 100m cat5 kabloyu tam uzatarak 2 pc yi bagladimizda hiz bir DVD yi oynatmaya yetti. Ama kabloyu 2 tane 1,5 metre uzunlugunda kalorifer peteklerinin altindan, 2 metal kapi altindan, ve evlerin icinde elektrik kablolarinin yanindan dösedigimizde = ayni DVD yi sadece duraklayarak izleyebildik. Hiz her zaman digisti. Cünkü kablo bakirdan ve korumasiz oldugu icin, evlerde ne kadar elektromanyetik kaynak varsa, sürekli farkli derecede sinyali kayibi yapti.

Ortada bir switch: Bu iyi bir fikir. Ama sen bu arkadasa 500 MB verecegiz dedin bu demek sizin 2 pc den birisine ayni kablo üzerinden oda baglanacak ve Internet veya sizin paylasima üye olacak. Buda daha cok traffic hapayak. Bir Hub hele hic kullanma bu her sinyali her pc ye rastgele dagitir ve isteyen PC anlar mantigi ile calisir.

Bizim bir elektrikci arkadas bu kabloya siz alüminyum folye dolayin dedi. Sinyali korursunuz dedi. 100 metreye ??!?

Wireless cözüm var denildigi gibi ama, ona hem access point / anten lazim hemde baslangictan kablo hizi vermez. 54Mbit hizi. Bunun yaninda, diger sinyal kayibi faktörler var. Diger Wirelessler, Antenler, Evler, Araba, Otobüs, Agaclar vs vs..

500 Mb kısmı şakaydı :) Bağlantıyı sadece ben ve diğer uçtaki bilgisayar kullanacak. Komşunun bu bağlantıdan bir çıkarı yok yani :) İşyerinde kullanılmayan 8 port bir switch vardı (hub değil), onu kullanarak muvaffak olacağımı düşünüyorum.

Verdiğin bilgilere çok teşekkürler. Büyük ihtimalle bizim kablolamada çok fazla parazit sorunumuz olmayacak. Evin içinden kablonun geçerken parazite uğrayacağı noktalara alüminyum folyo sarabilirim (kalorifer altları, elektrik kabloları vs.) Zaten en fazla 15 Mt kabloyu folyolamam gerekir büyük ihtimalle. Onun dışında kablo zaten beton duvarları takip ederek gidecek ve gideceği rotadan geçen kablo, uydu, metal ekipman vs. hiç bir şey yok.

Aslına bakarsan hız çok çok önemli değil benim için, makul bir hızda kesintisiz ve stabil çalışsın yeter. Göndereceğim en büyük dosya taş çatlasın 1 GB olur.

Büyük ihtimalle bu cumartesi sistemi kuruyorum, sonuçları buraya yazarım yine.

Yardımcı olan arkadaşların hepsine teşekkürler.

exocetus
22-05-2007, 13:13   |  #11  
Yıllanmış Üye
266 mesaj

O zaman tamam. Birde Cat5e, Cat6 veya Cat7 kablolarin fiyatina bak.(Sinyal korumasi daha yüksek/kalin) Birde paketlerin arkasinda Ohm derecesine bak. Ne kadar düsük ise o kadar iyi...

Kolay gelsin..

benersince
22-05-2007, 15:20   |  #12  
Yıllanmış Üye
2,283 mesaj

folyo güzelbir mantık ancak bu kablo çok dönecekmi köşelere nasıl dönecek bunlarıda hesaplayıp ona göre güvenlik ünlemi almalısınız eger köşelerde dönüş çok olursa folya yıpranacagından işe yaramaz butür kaobloların içinde folyo bulunmuyormuydu acaba
network olayını bu denli uzunmesafelerde pek bilgi veremem ama bir elektirik tekniksiyeni olarak genel kablo bilgisi vereyim dedim kolay gelsin arkadaşlar

sercan_
22-05-2007, 15:33   |  #13  
OP Üye
66 mesaj
benersince
folyo güzelbir mantık ancak bu kablo çok dönecekmi köşelere nasıl dönecek bunlarıda hesaplayıp ona göre güvenlik ünlemi almalısınız eger köşelerde dönüş çok olursa folya yıpranacagından işe yaramaz butür kaobloların içinde folyo bulunmuyormuydu acaba
network olayını bu denli uzunmesafelerde pek bilgi veremem ama bir elektirik tekniksiyeni olarak genel kablo bilgisi vereyim dedim kolay gelsin arkadaş
Zannediyorum standart değil, bazı kablolarda bulunuyor bazılarında bulunmuyor. Zaten bütün kablo boyunca folyo kullanmayacağım için sorun olmaz, sadece yoğun interferans olan noktalarda (elektrik prizleri, kablo geçişleri, kalorifer altları vs.) folyolama yaparım. Köşelerde de gereken yerde iki üç kat folyo kullanabilirim sağlam olması açısından. Evden çıktıktan sonra zaten sorun yok, bildiğiniz betonun üzerinden gidecek :)

benersince
22-05-2007, 15:43   |  #14  
Yıllanmış Üye
2,283 mesaj

şimdi benimde kafama takıldı sordum bizimkilere kaliteli kablo ve swich kullanırsa olur diyorlar
hatta birisi 120 metre svich ziz 2 bilgisayarda sorun olmaz bile dedi ?????????? valla bilmiyom deneyecen artık

kolay gelsın

cyberocean
22-05-2007, 15:43   |  #15  
Taze Üye
1 mesaj

Cat6 kullanabilirsin yaklaşık 250 metreye kadar kullanabilirsin

sercan_
22-05-2007, 15:46   |  #16  
OP Üye
66 mesaj
benersince
şimdi benimde kafama takıldı sordum bizimkilere kaliteli kablo ve swich kullanırsa olur diyorlar
hatta birisi 120 metre svich ziz 2 bilgisayarda sorun olmaz bile dedi ?????????? valla bilmiyom deneyecen artık

kolay gelsı

Çok sağol dostum, ben sağlam olsun diye switch kullanacağım yine de. Nasıl olsa boşta bi tane var, iyi de bir switch. (8 Port C-Net) Boş yere kablo döşeyip uğraşmaktan iyidir.
İlgine teşekkürler.

sercan_
22-05-2007, 15:53   |  #17  
OP Üye
66 mesaj
cyberocean
Cat6 kullanabilirsin yaklaşık 250 metreye kadar
Emin misin? Benim bildiğim cat5 veya cat6 olması fark etmiyor,  sinyal süresinden dolayı optimal uzunluk 100 mt.

Cat 6'nın özelliği bant genişliğinin yüksek olması, hızlı olması değil, doğru mudur?

sercan_
28-05-2007, 10:16   |  #18  
OP Üye
66 mesaj

Network'ü kurdum, üstelik 130 Mt'den fazla kabloyla, araya switch koymadan kurdum. Aslında hayatta çalışmaz diye tahmin ediyordum ama ne bir kopma yaşadım iki gündür ne başka bir sorun, gayet güzel çalışıyor sistem. Tek yaptığım kabloyu biraz kaliteli kullanmak ve gereken yerleri folyoyla kaplamak oldu.

İlgilenen bütün arkadaşlara teşekkürler.

exocetus
29-05-2007, 20:30   |  #19  
Yıllanmış Üye
266 mesaj

Selam.

Demek kurdun ve 130 metre kablo ve switchsiz?
Vallahi helal olsun.

Biz yapamadik. Ama ne extra aluminyümfolye kullandik nede Cat5 üstü kablo. Ama cocuklar vardiye birde görüntü bozulmasin diye, kablolari arkadas istedi diye bastan sona herseyin altina, üstüne etrafina doladik. Bir arkadas yukarida bükme demis. Buna internette baktim, evet kablo ne kadar düz ise, o kadar performans var. Ama gel bizim yaptigimiz gibi dola/bük.

Sen bükme/egme/ dolama isini nasil yaptin. Yani köselerde falan..

Saygilar

benersince
30-05-2007, 08:28   |  #20  
Yıllanmış Üye
2,283 mesaj
sercan_
benersince

kolay gelsı

Çok sağol dostum, ben sağlam olsun diye switch kullanacağım yine de. Nasıl olsa boşta bi tane var, iyi de bir switch. (8 Port C-Net) Boş yere kablo döşeyip uğraşmaktan iyidir.
İlgine teşekkürler.
demek bizim idda eden arkadaş biliyormuş !!!!!
hadi hayırlı olsun

sercan_
30-05-2007, 08:58   |  #21  
OP Üye
66 mesaj
exocetus
Selam.

Demek kurdun ve 130 metre kablo ve switchsiz?
Vallahi helal olsun.

Biz yapamadik. Ama ne extra aluminyümfolye kullandik nede Cat5 üstü kablo. Ama cocuklar vardiye birde görüntü bozulmasin diye, kablolari arkadas istedi diye bastan sona herseyin altina, üstüne etrafina doladik. Bir arkadas yukarida bükme demis. Buna internette baktim, evet kablo ne kadar düz ise, o kadar performans var. Ama gel bizim yaptigimiz gibi dola/bük.

Sen bükme/egme/ dolama isini nasil yaptin. Yani köselerde falan..

Köşelerde özellikle kırmamaya dikkat ettim, mesela kroşeden sonra direk köşe dönecekse 5 cm kablo ile pay vererek ufak bir kavis yaptım öyle döndüm sert köşeleri. Onun dışında zaten kablonun geçeceği alanlar gayet düzdü, yani yukarıdaki evin içinden çıktıktan sonra çok fazla dönüş yoktu. Bir de elektrik kablolarının ve kalorifer vs. yerlerin yakınından geçerken folyo kullandım, hepsi bu. Kablo da gayet CAT-5'ti yani, ama kaliteli kablo kullandım. Sonunda muvaffak oldum arkadaşlar, gururluyum mutluyum :D

exocetus
30-05-2007, 13:01   |  #22  
Yıllanmış Üye
266 mesaj

Merhaba sercan_

güzel olmus!!!
Birde bu konuda bir akradasin (200m civari) bir ag sorunu var.
Dilersen bir bak belki senin faydan olur.