Windows İadesi İçin İzlenecek Yol
1) Öncelikle satıcı firmaya, satın almak istediğiniz bilgisayar ile birlikte Windows işletim sistemini almak istemediğinizi bildirin ve bu konuda alınmış örnek bir mahkeme kararının olduğunu belirtin.
2) Satıcı firma yanaşmazsa, bilgisayarı olduğu gibi satın alın.
3) Bilgisayarı açtığınızda kurulum adımlarını gerçekleştirmeyin ve son kullanıcı sözleşmesini onaylamayın.
4) Satın alındıktan sonra 1 hafta içinde ya da garanti belgesi veya fatura üzerinde yazan süre içerisinde, en yakın PTT şubesine giderek, Windows işletim sistemine ait ne varsa (CD, etiket, broşür, kutu) iade taahhütlü olarak satıcı firmaya gönderin ve işletim sisteminin ücretinin vereceğiniz hesap numarasına yatırılmasını isteyin.
5) Satıcı yine olumsuz karşılarsa, en yakın Tüketici Sorunları Hakem Heyetine iadeli taahütlü postanın fotokopisi ve sitemizde bulabileceğiniz 1. Ankara Tüketici Mahkemesine ait örnek karar ile başvuruda bulunun ve çıkacak kararı alıp, ilgili firmaya iletin. Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, illerde Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü, ilçelerde ise Kaymakamlık binalarındadır.
6) Satıcı yine olumsuz karşılarsa, icra memurlarıyla işletim sisteminin ücretini faiziyle birlikte tahsil edebilirsiniz.
İşletim sistemi seçme özgürlüğümüz de var
Ülkemizde satılan bilgisayarların %99′unda windows işletim sistemi sistemin olmazsa olmaz bir parçası olmadığı halde zorunlu olarak geliyor.
Şuan bu yazıyı yazdığım Asus EeePc 1000H netbook bilgisayarımda hiçbir zaman windows kullanmama rağmen satın alırken windows xp lisansı da almak zorunda kalmıştım. Bu konuda Av. Nihad karslı tarafından Ankara 1. Tüketici Mahkemesine dava açılmıştı. Dava sonucunda windows işletim sisteminin ücretini iade alınması yönünde bir karar çıktı. Bu konuda dava sonucu yayınlanır yayınlanmaz, çeşitli yerlerde internet sitelerinde gazetelerde haberler yapıldı. Fakat konuda hala bilgisayar satıcısı firmalar son kullanıcılara olumsuz yanıtlar vermeye devam etmekteler.
Bu yıl ki LKD genel kurulu öncesi yaptığımız kahvaltıda ortaya çıkan mini site fikrini sonunda hayata geçirmeye karar verdim. Öncelikle akıl akıldan üstündür diyerek lkd üye email listesinden site için isim önerileri aldım. Gelen önerilerden mecburdegilsiniz.com ismini haziran 2010 da satın aldım. Çeşitli sebeplerle siteyi aktif hale getirememiştim. pardus-linux.org üyelerinden baDibere ve zubak‘ın desteği ile siteyi yayına aldık. zubak birde banner hazırladı. İsteyenler banneri sitelerinden yayınlayabilirler.
Ms Windows işletim sisteminin iadesi asla korsan windows kullanımına teşvik olarak görülmemelidir. Bu sadece kullanmayacağınız yada kullanmak istemediğiniz işletim sistemini almama hakkınızın sonucudur.
MecburDegilsiniz.com Açıldı
[resim][/resim]
Aralık 2009′da, artık bilgisayar alırken, bilgisayar ile birlikte satılan Windows işletim sistemini satın almak zorunda olmadığınız konusunda Ankara 1. Tüketici Mahkemesinin vermiş olduğu kararı sizlerle paylaşmıştık. Ocak 2010′da ise gerekçeli kararın yayımlanmış olduğunu bildirmiş, Pardus-Linux.Org forumları ve Pardus Kullanıcıları Derneği e-posta adresi aracılığıyla, bilgisayar kullanıcılarına Windows iadesi konusunda yardımcı olmaya çalışmaya başlamıştık. Pardus Kullanıcıları Listesinde de bu davaya dair olumlu gelişmeleri hep birlikte izlemiştik.
MecburDegilsiniz.com bu dava üzerine Bahri Meriç Canlı’nın girişimleri ile kurulmuş bir site. Sitede Windows işletim sisteminin iadesi için izlenecek adımlar, davanın bilirkişi raporları ve gerekçeli kararı, dava üzerine birtakım gazetelerde çıkan yazılar, Linux Kullanıcıları Derneği tarafından yapılan basın bildirisi, davanın mimarı Nihad Karslı ile yapılmış bir röportaj, Windows iadesi yapmış kimi kişilerden alıntılar, vb. içerik bulunuyor.
Bahri Meriç Canlı’ya bu girişimi için teşekkürlerimizi sunar, bu site aracılığıyla bilinçli tüketicilerin oluşmasını dileriz.