Asus N61JQ-Jx054V modelini 2010 Ağustosta aldım. 1 Hafta önce 1,5 saat giden sarjı bi anda 30 dk gidiyor gitmiyor. Ve birde dün akşam 1 kerede (pili değiştirmeniz yararlı olabilir) diye bir yazı çıktı. Bu sorun sizce neden olur ve nasıl çözülür....
Asus Notebook Batarya Sorunu
Bu konuda bir fikri olan yok mu acaba...
Notebook bataryaları telefon bataryası gibidir belli bir müddet sonra ömrü azalır değiştirmen gerekir.
Bu kadar kısa sürede pilin performanstan düşmesi kullanım hatasıdır.
Pili birkaç kez tamamen boşaltınız ve tamamen şarj ediniz. Tam boşalmadan kesinlikle şarj etmeyiniz ve tam şarj olmadan kesinlikle şarjı kesmeyiniz. 3-5 denemeden sonra pil toparlanamıyorsa yapılacak birşey kalmamış demektir.
Benim anlayamadığım bi anda nasıl böyle olduğu. Bir laptopu sarjı dolduğunda çıkarmalı mıyız şarjdan yoksa çıkarmamalı mıyız. Bi anda böyle oldu ve şok oldum yani 5 aylık notebook. Çok şaşırdım...
Benim anlayamadığım bi anda nasıl böyle olduğu. Bir laptopu sarjı dolduğunda çıkarmalı mıyız şarjdan yoksa çıkarmamalı mıyız. Bi anda böyle oldu ve şok oldum yani 5 aylık notebook. Çok şaşırdım...Batarya mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Ancak ayda bir kullanıp tam boşaltılarak tam şarj edilmelidir. Uzun süre kullanılmayacaksa yarım şarj ile serin ortamda saklamak idealdir.
Eğer bilgisayarla birlikte kullanılmak zorunluluğu var ise.
1 Şarj devresinin şarjı tam kestiğinden emin olunmalıdır.
2 Yeniden elektriğe bağlandığında şarj olup olmadığına dikkat edilmelidir. eğer yeniden bağlandığında şarj oluyor ise mümkün olduğunca batarya kullanılmamalıdır. Kullanma zorunluluğunda batarya bitinceye kadar kullanılmalıdır.
3 Bataryayı sadece gerektiği zaman kullanmak cycle ömrünü verimli kullanmak anlamına gelir.
4 Aşırı şarj li-ion pilleri çabuk deforme eder. Bilgisayarda aşırı şarja müsade edilip edilmeyceğini teknik olarak anlamak zordur. Ancak sistem boşta iken şarj edildiğinde bataryada az da olsa ısı varsa zararlıdır.
Batarya mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Ancak ayda bir kullanıp tam boşaltılarak tam şarj edilmelidir. Uzun süre kullanılmayacaksa yarım şarj ile serin ortamda saklamak idealdir.Notebook kullanırken evde bataryayı çıkarayım mı yani bataryasız mı kullanayım. Yoksa batarya hep üstünde mi olsun...
Eğer bilgisayarla birlikte kullanılmak zorunluluğu var ise.
1 Şarj devresinin şarjı tam kestiğinden emin olunmalıdır.
2 Yeniden elektriğe bağlandığında şarj olup olmadığına dikkat edilmelidir. eğer yeniden bağlandığında şarj oluyor ise mümkün olduğunca batarya kullanılmamalıdır. Kullanma zorunluluğunda batarya bitinceye kadar kullanılmalıdır.
3 Bataryayı sadece gerektiği zaman kullanmak cycle ömrünü verimli kullanmak anlamına gelir.
4 Aşırı şarj li-ion pilleri çabuk deforme eder. Bilgisayarda aşırı şarja müsade edilip edilmeyceğini teknik olarak anlamak zordur. Ancak sistem boşta iken şarj edildiğinde bataryada az da olsa ısı varsa zararlıdır.
Elektrik kesintileri olmuyorsa bataryayı çıkartıp kullan.
Yine de 15 - 30 günde bir kez bataryayı tam deşarj edip şarj ederek kullan
Notebook kullanırken evde bataryayı çıkarayım mı yani bataryasız mı kullanayım. Yoksa batarya hep üstünde mi olsun...burada sorularının cevabını bulabilirsin;
Sanırım sorun pilinde. Ömrü bitmş. Yan sanayi alabilirsin. www.notebookmerkezi.com sanırım 40 usd civarı bir rakamı olacak.