Asus notebook etkin batarya kullanım ve inceleme

DuaLCore
14-03-2010, 14:26   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
125 mesaj

Merhaba ark.lar bundan 2 hafta önce Asus k61IC 220DV marka notebook aldım. 
Ancak lityum ion bataryamın 500 defa şarj ömrü olduğunu öğrenince şok oldum adeta.Benim sormak istediğim (notebook konusunda tecrübeli batarya kullanıcılarına çünkü internette bakmadığım site kalmadı) bana aldığım yer bataryasız sadece elektrikle kullan dedi ancak sürekli elektriğin gitti bir yerde anakartı yakmam malum.Bende sürekli pili içinde elektriğe bağlı kullanmaya karar verdim ancak farkettim ki bende elektrik bataryadan atlatan devre bulunmuyor ! çünkü pil full halde elektriğede takılı iken dolu pil bir süre %97-%96 (prize takılı dolmuyor) ibaresiyle uyardı beni.Sanırım pil yine boşalıp % 90 dan itibaren tekrar şarja başlayacak.Her halukarda sadece elektrikle kullanmam mümkün değil bana bir yol önerirseniz çok memnun olurum. 
 Ne büyük tesadüftürki saat akşamda 7 de şarja taktığım pil gece 1 de elektrik gidip gelmesiyle beni baya korkuttu.Ancak tahminim pil o zman dolumu bitirmişti.(ilk 12 saat şarjından bahsediyorum.) 
Özellikleri ile ilgilide: 
Sabit Disk 
: 
320 GB - 5400 RPM - SATA 
Çekirdek 
: 
Intel 
İşlemci 
: 
Intel Core 2 Duo 2.2 GHz (t6600) 
Bellek 
: 
4 GB DDR2 
Bellek Tipi 
: 
DDR2 
Ekran Ölçüsü 
: 
15.6 inch 
Ekran Kartı 
: 
NVIDIA GeForce GT 220M (aldığım yer m nin daha iyi olduğu söyledi.) 
Veri Yolu Hızı 
: 
1066 MHz 
 (64 bit win7 home basic) 
Pc den şu an çok memnunum ve günlük şarjdan çekip 2 saat 23 dakika civarı rahat kullanıyorum fakat ben burdaki 2 saatten aşağısını kaybetmek istemiyorum.Birde pc min özelliklerini nasıl buld. yazarsanız sevinirm.Flash 8 ve ilerde autocad kullanma ihtimalim var. 
Saygılar 

Son Düzenleme: DuaLCore ~ 14 Mart 2010 14:29
nonpasaran
14-03-2010, 14:57   |  #2  
nonpasaran avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
1,216 mesaj

burada bataryalar hakkında diye bir bölüm var orayı oku

DuaLCore
14-03-2010, 16:16   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
125 mesaj

Sayın Nonpasaran blogunuz harika ve bilgilerden çok memnun kaldım ancak şurasına kafam takıldı:

• Eğer hemen hemen sürekli evde desktop gibi kullanıyorsanız yapmanız gerekenler şunlar;

*Prizden hiç çıkartmayın.
*Pil sürekli notebook un üzerinde olsun.
*Haftada bir prizden çekerek bataryayı tamamen boşaltın ve şarj edin.

ÖNEMLİ: Sürekli prize takılı olarak kullananların bataryasının işe yaramaz hale gelmesinin sebebi şudur;
Batarya üzerinden elektrik geçmediği için durdukça doluluğu azalır.Ve %95'e düşünce şarj olmaya başlar.İşte bataryanın kalibrasyonunu bozan budur.Sürekli %5'lik bir kısmının şarj olması.Eğer yukarıdaki öneriyi uygular haftada bir boşaltıp şarj ederseniz,yada kontrol edip %96'ya geldiğinde boşaltıp şarj ederseniz uzun yıllar bataryanızı sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz.

Benim sorunumda bu % 96 dan kaynaklanıyor.Yüzde 95 e kdar bekleyip ondan sonra pil ile kullanıcam ama glaiba buda 15 20 dk (yüzde 96 ya gelene kadar) elektrikte kalması demek pc nin.Anladığım kadarıyla yüzde 95 e kadar bekleyip şarjtan çekeceğim sonra pille kullanacağım.
Saygılar ve çok teşekkür ederim.

nonpasaran
14-03-2010, 16:24   |  #4  
nonpasaran avatarı
Yıllanmış Üye
1,216 mesaj

evet bu sınıra geldiğinde-bu bazı notebooklarda %90 olabiliyor- fişten çekip pil ile kullanacaksınız ve sonuna kadar boşalttıktan sonra tekrar prize takacaksınız.Ama bu sürekli uğraşılacak bir şey değildir ortalama 10 günde bir pili boşaltıp şarj ederseniz böyle %96 larla falan uğraşmanıza gerek kalmaz

DuaLCore
14-03-2010, 16:38   |  #5  
OP Yıllanmış Üye
125 mesaj

hocam bizim burda çok sık elektrik gider bu yüzden notebook tan pili çıkaramıyorum ve bu bende yüzde 90 a kadar bekle şarjı kes pili bitir tekrar şarj et kısır döngü halini alıyor ve pili çabuk öldürmekten korkuyorum.Piyasada notebook un pilini ups gibi (pil notebook ta ama mesela yüzde 50 ye kadar şarj etmeyecek) bir alet var mıdır.Pili çıkarma şansım olmadığı ve masaüstü gibi kullandığım için pili en verimli şekilde kullanmaya çalışacağım.
Ben bu yüzde 96 sınırını dikkate almazsam pil sürekli yüzde 90-yüzde 100 arası gider değil mi sürekli şarjda bırakmak buda çabuk bitme demek.
Saygılar

Son Düzenleme: DuaLCore ~ 14 Mart 2010 16:43
nonpasaran
14-03-2010, 16:49   |  #6  
nonpasaran avatarı
Yıllanmış Üye
1,216 mesaj
Alıntı: DuaLCore  
hocam bizim burda çok sık elektrik gider bu yüzden notebook tan pili çıkaramıyorum ve bu bende yüzde 90 a kadar bekle şarjı kes pili bitir tekrar şarj et kısır döngü halini alıyor ve pili çabuk öldürmekten korkuyorum.Piyasada notebook un pilini ups gibi (pil notebook ta ama mesela yüzde 50 ye kadar şarj etmeyecek) bir alet var mıdır.Pili çıkarma şansım olmadığı ve masaüstü gibi kullandığım için pili en verimli şekilde kullanmaya çalışacağım.
Ben bu yüzde 96 sınırını dikkate almazsam pil sürekli yüzde 90-yüzde 100 arası gider değil mi sürekli şarjda bırakmak buda çabuk bitme demek.
Saygı
sen sanırım benim tam olarak ne dediğimi anlayamamışsın
ben yazımın hiçbir yerinde pili çıkarın demedim
aksine bunun saçmalık ve hurafe olduğunu anlatmaya çalıştım
sonuçta bu pil bunu korumak için herhangi bir alete yatırım yapacağınıza o parayla 2 sene sonra yeni pil alırsınız en fazla
artı 500 dolum demşsiniz zaten 3 günde bir şarj etseniz 5 sene eder bu
zaten notebook un kullanım ömrü en fazla o kadar sürer 
endişelenmene gerek yok yani

DuaLCore
16-03-2010, 19:05   |  #7  
OP Yıllanmış Üye
125 mesaj

Sayın nonpasaran bu konuyu açtığım günden beri pili şarjda elektrikle kullanıyorum ve pili yüzde 96 da halen şarj başlamadı.Ben bundan çok memnunum ancak yüzde 90 damı şarja başlayacağını nasıl öğrenebilirim.Asus K61IC-220dv modelinde bunun ne kadar olduğu hakkında bilginiz var mı? sadece bu tür kullanım yapabileceğim.Yoksa bir birim feda etmek zorunda kalabilirim anlamak için sizede fazla yük oluyorsam özür dilerim.
Saygılar...

nonpasaran
16-03-2010, 21:03   |  #8  
nonpasaran avatarı
Yıllanmış Üye
1,216 mesaj
Alıntı: DuaLCore  
Sayın nonpasaran bu konuyu açtığım günden beri pili şarjda elektrikle kullanıyorum ve pili yüzde 96 da halen şarj başlamadı.Ben bundan çok memnunum ancak yüzde 90 damı şarja başlayacağını nasıl öğrenebilirim.Asus K61IC-220dv modelinde bunun ne kadar olduğu hakkında bilginiz var mı? sadece bu tür kullanım yapabileceğim.Yoksa bir birim feda etmek zorunda kalabilirim anlamak için sizede fazla yük oluyorsam özür dilerim.
Saygılar...
estağfirullah abicim olurmu hiç öyle şey
soruna gelince tam olarak ende bilmiyorum ama bu ya %95 yada %90 oluyor
şimdiye kadar kullandığım bütün makinalarda bu böyleydi
şu anda kullandığım asus ise yeni hiçde dikkat etmedim işin doğrusu genelde haftada 3-4 defa şarjını kullandığım için bilemiyorum
ama pil hakkında daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz