01.08.2007 tarihinde Asus P5KC anakart aldim
anakart: http://www.asus.com/products.asp ... el=1694&modelmenu=1
anakart her yonu ile ust sinif bir anakar yeni nesil intel P35 ve DDR3 destegi var.
bunun yaninda Intel E6750 CPU almistim, sistemi normal hazirladim sorun yok, daha sonra ne olur olmaz diye Bios update yaptim (bios 0701 enson versiyon)
daha sonra birsey dikkatimi cekti, daha onceden bios ayarlarinda ki sata settings bolumunde IDE ve AHCI secenekleri vardi bios update'den sonra sadece IDE gozukuyor. bunun uzerine anakartin kitapcigina baktim orada da IDE ve AHCI gozukmekte. Web'den PDF dosyasina baktim orada da kitaciktanin aynisi gozukuyor.
PDF 'deki SATA settings'in ekran goruntusu:
bunun uzerine bunun bios update'den sonra oldugunu anladim, bunun uzerine Asus'un forum sitelerine goz attim. Ayni sorunla karsilasan baskalarida varmis.
olayi soyle nitelendiriyorlar:
Intel ICH9 'in güney köprüsü denetliyicisi AHCI desteklemesini iptal etmis. Yani normalde var ama sonradan nedenini bilmedigim bir sekilde iptal edilmis. Asus 'da bu nedenle yeni bios dosyalarinda bunu iptal etmis.
Sacma olan su AHCI destegi normalde var ama bir nedenle intel bunu iptal etmis. Eger stabillik sorunu varsa bunu piyasaya surdukten sonra mi anliyorlar?
ikinci olarak Asus firmasinin bios update sayfasinda bios aciklamalarinda en ufak buna dair bilgi olmamasi. Ayrica ilk bios versiyonu olarak yeni bios dosyalarini koymuslar. suan asus'un bios sayfasinda ilk bios 0502 gozukuyor. Kisaca eski AHCI destekli olan bios dosyalarini kaldirmislar.
Eger sorun ICH9 ise tum ICH9 olan urunlerde AHCI destegi yok olacak o zaman ?
Bir tuketici olarak var olan bir ozelligin daha sonradan iptal edilmesi yasal durumu nedir ?
ilgili anakart ucuz bir anakart degil 250-280 YTL civarinda. bu kadar para verip 70-80 $ dolarlik anakartlarda olan AHCI desteginin bu anakartda olmamasi yani iptal edilmesi gibi sacma durum olabilir mi.
Sonuc olarak ortaya cikan bu durum cok uzucu, eger sorunlu olan ICH9 ise tum anakartlarin revizyona ugramasi veya yenisi ile degistirilmesi gerekmekte. Bu sekil olayinin uzerini kapatmak hic hos degil.
Ufak bir ekleme, intel ICH9 degil de ICH9R versiyonunda AHCI destegini veriyor.
Sizlerden bu konuda goruslerini bekliyorum, bu bir intel veya asus hatasi ise durum boyle olmamasi lazim.
Tesekkurler