CHİP'online Çalışanlarına ve Site üyelerine Merhaba.
Sayın Chip'online Test uzmanları ve ''Bilgili Forum üyeleri''
Çocukluğumdan bu yana hayallerimde HEP iyi bir ekrankartı alıp oyunları Full Çözünürlük ve Grafikte Rahat kasıntısız bir şekilde oynamak vardı.
Ama bunun için elimde gerekli donanıma( Ekran Katına) sahip olabilecek Para yok idi.
Aradan uzun yıllar geçti işe girdim tabi büyüdüm ve dedim ki artık hayalimi gerçekleştirme zamanı ilk Girdigim işin ilk maaşı ile 24.09.2009 Tarihinde saat 14:38'de kadıköy'den büyük bir mağzadan Zotac GTX275 896 MB'lık Ekran Kartı ve Bu ekrankatını için Color Master 600 Watt Power Suply satın alarak sevinçli bir şekilde vapura binerek Beşiktaşa evime geri dönmeye koyuldum Vapurda Artık sonunda çocukluktan gelen hayal ve hevesime sahip olduğumu hele hele GTX275 kartın elimde oldugunu ve kartı kutusundan çıkartıp Elime aldıgımda o Heybetli ve ağır dolgunlugunu avuçlarımda görünce çok sabırsızlanmaya başladım. Çünkü hemen eve dönüp Crysis WARHEAD, GTA 4, Bioshock VS. gibi oyunları son grafik oynamak oyunların hiç kasıntısız canına okumak istiyordum.
Evime ulaştım odama girdim hiç soluksuz Bilgisayar kasamın kablolarını sökerek çalışma masamın üzerine koydum ve panel kapağını sökerek Yeni Zotac gtx275 ve Color Master power suply'ı kasaya montaj etmeye başladım.
İLK OLARAK
- Eski Power Suply'mi söktüm eski power supply'mi elime aldığımda sangi bir avuç Çekirdek taşıyormuşcasına hafif oldugunu hissettim. Vay be dedim adamlara bak Koskocam Güç ünitesini nekadar hafif yapmışlar. Kaliteye bak dedim :) Halbuki sıradan sahte 230 Watt Patlamaya ve kısa devre geçirerek bütün sistemi yakabilecek 15 dolarlık bir Power Suply'dı bu ama Yılların Suply'idi.
- Yeni Color Master 600 Watt Power supply Montaş etmek için kutusundan çıkardım Power supply elime aldığımda sanki 3 KG Danbıllar ile Ağırlık çalışıyormuş gibi oldum hele bir de Power supply'ın işlemciye bakacak olan yüzünde koskocam FUN'ı görünce içimden herelde GERÇEK POWER supply dedikleri Zınbırtı bu oluyormuş dedim.
İŞTE sıra onda Zotac GTX275'i kasaya Montaj
- Kartı kutusundan çıkardım ve büyük bir heyecan ile Anakartın üzerine montaj ettim ettim etmesinede Bu canavar gibi Dehşetli ve Heybet'li karta herelde GÜÇ(ELEKTRİK) gerekli idi. Sonra sağ ve solu gurcalar iken Zotac' ekran kartımın kutusu içinden çıkan 2 adet güç kablosunu farkettim onları elime almış bakar iken aynı kabloların Aldığım Color Master Power supply üzerindede var olduğunu gördüm. ve Ekran kartıma bağlandım.
İŞTE GTX 275'in Gerçek YÜZÜ.
- Heycanlı anlar. Bilgisayarı çalıştırdım Ekrankartının Fun'nını kontrol ederken Windows XP 32 bit işletim sistemimin açılmasını bekliyordum.
- Sistem açıldı ZOTAC GTX275 ekran kartımın en son güncel Driver ve Directx son sürümünü kurdum.
İŞTE HAYALLERİMDE Kİ SON GRAFİK TUTKUSUNU GERÇEKLEŞTİRME ANI
Crysis WARHEAD Tarafsız sizin gibi Doğal bir kullanıcı olarak GTX275 ile Son Grafik Seri fakat Patlama ve aşırı Efekt isteyen Noktalarda ÇOK açayıp kasıldığını Hissettim.
İŞTE İLK ŞOK DARBESİ Hayal Kırıklığı idi Crysis WARHEAD yüksek Efektli sahnelerde kasılması.
Neyse dedim üzülmeye gerek yok hayat SADECE Crysis WARHEAD değil hemen GTA-IV bilgisayarıma kurdum heycan ile yüklenmesini bekledim.
GTX275 ile üzerine GTA-IV ŞOKU
YIKILDIM YIKILDIM YIKILDIM
Yeni Ekran Kartım GTX275 ile GTA-IV açtığımda hemen Grafik Ayarları Bölümüne girerek oyunu 1440x900 çözünürlüğe aldım ve Grafikleri sona getirmeye başladığımda OYUNUN Warning Uyarısı vermeye başladığını gördüm.
Neyse ilk başta aldırış etmedim Ayarları uygula dedim ve HEYCANLA oyuna girdim birde ne göreyim sanki FX 5200 ile KAPLUBAĞ hızıyla oyunun ilerlediğini çok müthiş kasıldığını hareket dahi etmenin zorlaştıgını gördüm. ALT+F4 tuşana basarak oyundan çıkarak Herelde yanlış bir ayar yaptım diyerek oyuna tekrardan girdim.
Yeniden Grafik Ayarları bölümüne girerek iyi bir inceleme yaptım
Warning uyarısını vermesinin nedeni GTX275 ekran Kartımın 896 mb Ram'e sahip olması GTA-IV oyununn Grafiklerini Yükseltigim'de ise oyunun yaklaşık 1.5 GB' a yakın Ekran kartı Rami istediğini( Ekran KARTI için Bellek Miktarı önemli değil diyenlere inanmayın) gördüm ÜZÜLEREK artık dönüş olmadığını hayallerimin yıkılmış olmasına rağmen bari Grafikleri Birazcık kısarak en aznından GTX275 in 896 MB ram'inin destekleyegi düzeye indirerek deniyeyim dedim oyuna böyle girdim YİNE KASILIYOR YİNE KASILIYOR okadar çok kasılıyor ki sanki Radeon 9200 ile oyuna başlarcamışcasına.
Tekrardan ALT-F4 ve yeniden oyuna girdim Çözünürlüğü 1024x768 Grafik detaylarını ise oldukca ve oldukça düşürdüm oyuna girdim ve Oyunun bu Halde bile kasıldığını görünce Yazık oldu hayallerime Yazık oldu karta saydığım şu Alın Teri Parama dedim. çok ama çok üzüldüm.
ERTESİ GÜN GTX275 i iade etmek ve bir üst Modeli GTX 295'i 424 YTL daha fazla Fark ödeyerek satın almaya gittim Kartı satın aldım aynı şekilde GTX 275 ile tanıştığım ilk anlardaki gibi aynı duygu ve hevesleri yaşayarak evime getirdim kasama montaj ettim.
GTX 295 ile Yeniden Hayallerime ulaşmak
Crysis WARHEAD oynamak ve Test etmek için oyna girdim Ayarları 1440x900 ve İleri Düzey Son Grafik yaptıktan sonra oyuna girdigimde yine büyük kasılmalar efekt isteyen sahnelerde takılma donmalar oldugunu görünce ŞOKTAN ŞOKA girdim GTX275 in acısından iki kat daha fazla acı oldu GTX295'in bu performans düşüklüğünü yaşamak üzerine birde 424 YTL iki GTX275 kart parası ödeyerek aldığım GTX295'in takılarak oyun oynamasına.
Çok üzüldüm acaba bir yanlışlıkmı yapıyorum diye incelemer yaparken Windowsun GTX295'i 1792 MB olarak görmesi gerekir iken TEK GPU 896 mb olarak gördügünü farkettim acaba Driver'larımı yanlışmı kurdum dedim tekrardan silip kurdum olmadı Format atıp tekrardan kurmayı denedim olmadı Nvidia'Nın Phsx Programı ile Çift GPU Kullanımını aktif ettim oda olmadı Kart 896 MB olarak sistem tarafından görülüyordu.
Üzüntüler içerisinde Ertesi gün bu kartıda Ayıplı ürün olabilecegi düşüncesi ile Aldıgım firmaya geri götürdüm. Firmanın teknik Servisindeki çalışanlara Sorunu söylediğimde Bana dedikleri şu oldu WİNDOWS XP 512 mb'ın üstünde ki kartları görmez. Bu sorun değil dediler Kafamda bir soru işareti kalarak hayır olmaz dedim öyle şey olurmu bakın üzerinde XP destegi olduğu yazıyor dedim onlar Hayır yok dediler bende aynı gün içinde geri getirdim ve memnun değilim iyadesini istiyorum bu ürünün ayıplı ürün olduğunu söylüyorum diyerek geri almalarını istedim Adamlar Rapor Tutacağız dediler eğer sorun var ise alırız hayır olmaz dedim. öyle ise kartı bize bırakın biz burda Windows Vista ile deneyelim bende dedim ki Windows Vista ile zaten hangi kartı takarsanız takın Vista kendisi 1 gb Paylaşım yapıyor karta. ben kabul etmiyorum XP kurulu bir sistemde bana kartın kutusunda Kullanma Kılavuzunda yazan 1792 MB lık Ram in Windows tarafından görüldügünü göstermenizi istiyorum dedim. Adamlar öyle ise kartı bırak biz KARTIN FİRMASINI ARIYALIM sen yarın saat 2.5 da gel dediler bende tamam diyerek çıktım.
EVE GELDİM ACABA GERÇEKTEN Windows XP 32 bit Ekrankartlarında 512 MB ve üstünü görmüyormu dedim internette biraz gezindim bir şey bulamayınca sabah ilk iş olarak Microsoft Türkiye Merkezi Teknik Destek hizmetlerini aradım ve sorunumu anllattım çok iyi ve çok güzel ilgilendiler uzman aradaşlar KESİNLİKLE Bilgisayar RAM'ler harincinde Windows XP Ekran Kartlarında Hangi kapasite kart takılırsa takılsın onu o boyutta görecegini böyle bir sınırlama olmadığını söyledi ben de çok teşekkür ederim dedim şimdi Satıcı Firmaya karşı kozlar benim elimde idi.
Saat 2.5 oldu Kartı satın aldığım Teknik Servis bölümüne gittim ve ne oldu dedim? ONLAR GTX295 in Firmasına telefon açtıklarını ve kartı windows xp nin 896 MB olarak görmesinin normal olduklarını söylediklerini söylediler bana bende onlara HALA HALA bende bu sabah Microsoft Türkiye Teknik Destek merkezine telefon actım kesinlikle böyle bir şeyin mümkün olmadığını kartın MB boyutunun ne ise onu görmesi gerektigini söylediğimde Teknik Servisteki adamların hepsi sustu çünkü onlarda biliyordu ve yalan söylüyorlardı GTX295 in üretici firmasına bile telefon açmamışlardı Ancak nasıl Kazıklarız diye uğraşıyorlardı zarda olsa zorda olsa kartı iyade ettim.
- ŞİMDİ Chip Online ve Bilgili FORUM üyelerine sorum şu?
- DUAL CORE 3.00 GHZ İŞELMCİ
- ASUS ANAKART P5 Serisi güzel bir kart PCI-EX 16X 2.0 Destekli
- 2 GB KİNGSTON DDR2 667 MHZ RAM
- 1 TB SAMSUNG HARDİSK
Bu sistemde kullandığım: Zotac GTX295 ve GTX275 ikisinide kullandım. ( Bu kartlar ile son grafik oyun oynamam için Anakartım,işlemcim ve Ram'ım yetersizmiydi ki oyunlar çok kasıldı?)
BUNU ÖĞRENMEK İSTİYORUM ÇÜNKÜ BUGÜN
İntel Core İ.7 2.8 ghz işlemci ASUS P7P55D Deluxe anakart 4 GB Kingston 1333 MHZ RAM satın aldım ve size soraraktan yarın Tekrardan GTX 295' alayımmı almıyayımmı? oyunları son grafik oynayabilirmiyim yoksa paramı yine boş yere çöpemi atmış olurum bunu öğrenmek istiyorum Lütfen Tüm site Teknik Destek ekibine ve Bilgili Forum üyelerine soruyorum sizece ne yapmalıyım?
GTX295' lerin iki MODELİ ÇIKTI birde bunların hangisini almalıyım tekrardan almalıyım?
Yoksa Ati'nin yeni serisinimi bekliyeyim
TEKNOLOJİYE YETİŞİLMİYOR PARA TUZAĞI BUNLAR ASLINDA
TEŞEKKÜRLER