Yanlız şöyle bir durum da var efendim.
Her iki ekran kartına sahip dizüstü kullanmışlığım var (biri benim, diğeri kardeşimin bilgisayarı). 9600 serisi ekran kartlılar, güncel oyunlarda çok daha iyi performans veriyorlar gibi (test sonuçlarındaki fps gibi değerler, aslında çok da fazla şey belirtmezler pratikte). Olay, sürücülerin uygunluğu ve oyun yapılarının ekran kartı çekirdeğine uyumuyla alakalı bir durum günümüzde.
Şu an için Ati serisinde, çoğu güncel oyunda kullanılan physx gibi yazılım/donanım uyumluluğu (en azından nitelendirmesi bunun gibi birşey) alt motoru desteği mevcut değil (özel bazı sürücüler kullanılarak yapılabiliyor ama denemelerimde çok sınırlı olduğunu gördüm bu durumun). Bu alt motorlar ne işe yarıyor, şu işe yarıyorlar : aracınız yolda kaldı diyelim ve arabada 4 kişisiniz. 1 kişi direksiyonda kalırken, 3 kişi ittirecek arkadan misal. Buradaki physx'i, o sırada civarda duran 3-5 kişinin durumu görüp ittirmeye yardımcı olarak gelmesi gibi düşünebilirsiniz :) Yani, aslında aracın içinde duran kişi sayımız aynı. Ancak, harici destekle performansımız artıyor. Bu destek, civardaki insan sayısına, yani bizim durumumuzda yazılımın sağladığı yardımcılık kapasitesine göre çoğalıyor.
Yani, teoride evet gerek testlerde, gerekse de seçimlerde ati (bol miktarda fiyat avantajı ve piyasada güçlü olan tarafın yanında olmama anlayışıyla birlikte - ki bu durum amerikada pc/mac olayında olduğu gibi var fanatiklik olayı; ama bizde de yapılıp söyleniyor, anlamsız bir şey bence) üstün gibi gözüküyor ama, oyunu açıp oynamaya başladığınızda farkı hemen görebiliyorsunuz. Size önerim, her iki ekran kartlı modeli satan bir dükkanda alıp denemeniz olacak. Yanınızda bir oyun dvd'si götürün mesela (birçok alışveriş yerinde yapabilirsiniz bunu). Alın kurun, bir bakın. Isınmasına bakın sistemin, görüntü kalitesine bakın ekranın, oyundaki takılmaları inceleyin. Ondan sonra karar verin. Sağlam bir para veriyoruz bilgisayarları alırken. Sonra daha iyisini görüp de ya keşke şunu seçseydim demeyelim.
Kişisel fikirlerim ve kendi deneyimlerimdir efendim. Daha teknik bilgiler sunarak aksini söyleyen arkadaşlarımız da olabilir tabi. Ben deneyimlerimi belirttim. Siz de ilgili ürünleri yerlerinde deneyip o bağlamda kendi deneyimleriniz ölçüsünde karar verirseniz en iyisi olacak sanırım. Saygılarımla...