Autorun Virüslerinden kurtulmak! (programsız)
Autorun Virüslerinden kurtulmak! (programsız)
Pc'mize birçok yolla virüs bulaşır int. flash vs.
internetten indirirken bi sorun yok açmadığımız sürece bulaşmaz
ama autorun sayesinde bilgisayarımıza bir işlem yapmadan sadece flash a çift tıklamamız yeterli
bilmeyenler için Otomatik Çalıştır özelliğinin amacı
Otomatik Çalıştır özelliğinin başlıca amacı, bir bilgisayarda başlattığınız donanım eylemlerine yazılım yanıtı sağlamaktır. Otomatik Çalıştır aşağıdaki özelliklere sahiptir:
* Çift Tıklat
* Kavramsal Menü
* Otomatik Kullan
Bu özellikler genelde çıkarılabilir medyadan veya ağ paylaşımlarından çağrılır. Otomatik Kullan sırasında, medyanın Autorun.inf dosyası ayrıştırılır. Bu dosya, sistemin çalıştıracağı komutları belirtir. Birçok şirket kendi yükleyicilerini başlatmak için bu işlevselliği kullanır.
Autorun'un çalışmamasını sağlamak:
Windows Vista'da
1. Başlat düğmesini tıklatın, Aramaya Başla kutusuna Gpedit.msc yazın ve sonra ENTER tuşuna basın.
Yönetici parolası girmeniz veya onaylamanız istendiyse parolayı girin veya İzin Ver'i tıklatın.
2. Bilgisayar Yapılandırması altında Yönetim Şablonları'nı genişletin, Windows Bileşenleri'ni genişletin ve sonra Otomatik Kullan İlkeleri'ni genişletin.
3. Ayrıntılar bölmesinde, Otomatik kullan'ı kapat'ı çift tıklatın.
4. Etkin'i tıklatın ve Otomatik Çalıştır özelliğini tüm sürücülerde devre dışı bırakmak için Otomatik kullan'ı kapat kutusundaki Tüm sürücüler seçeneğini belirleyin.
5. Bilgisayarı yeniden başlatın.
Windows XP'de
1. Başlat'ı tıklatın, Çalıştır'ı tıklatın, Aç kutusuna Gpedit.msc yazın ve Tamam'ı tıklatın.
2. Bilgisayar Yapılandırması altında Yönetim Şablonları'nı genişletin ve Sistem'i tıklatın.
3. Ayarlar bölmesinde, Otomatik kullan'ı kapat'ı sağ tıklatın ve ardından Özellikler'i tıklatın.
4. Etkin'i tıklatın ve Otomatik Çalıştır özelliğini tüm sürücülerde devre dışı bırakmak için Otomatik kullan'ı kapat kutusundaki Tüm sürücüler seçeneğini belirleyin.
5. Otomatik Kullan'ı Kapat Özelikleri iletişim kutusunu kapatmak için Tamam’ı tıklatın.
6. Bilgisayarı yeniden başlatın.
eğer flash'ta virüs varsa silmek
denetim masasına gir klasör seçeneklerine gel.
Daha sonra görünüm sekmesine tıkla ve bilinen dosya türleri için uzantıları gizle
gizli dosya ve klasörleri göster
Korunan işletim sistemi dosyalarını gizle'yi seç
flash belleğinizi açın autorun.inf dosyasını notepad ile açın
sonunda .exe .com .scr vs. olan dosya(lar) aklınızda tutun
sonra belgelerime ya da bilgisayarıma ya da denetim masasına gir klasörler de usb'ne tikla open kısmında olan dosyayı sil
autorun.inf'i siliyoruz