AY Yüzeyi

physfg
23-01-2009, 02:34   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,686 mesaj

Ay Yüzeyi

Bilim insanları, Ay’ın en karanlık ve soğuk kraterlerini artık görebiliyor. Chandarayaan-1 insansız uzay aracıyla beraber Ay’a gönderilen NASA’ya ait radar (Mini-SAR) ilk görüntüleri Dünya’ya ulaştırdı.

Dünya’dan baktığımızda Ay’ın bir yüzünü hiç göremiyoruz. Bilim insanları, bu yüzeyin kutuplarında yer alan ve hep gölgeli olan kraterleri Mini-SAR’ı kullanarak haritalandırıyor ve buralarda buz halde su olup olmadığını araştırıyorlar. Araştırmacılar bu tür alanları inceleyebilmenin tek yolunun yörüngesel görüntüleme radarı olduğunu söylüyor.

Aşağıdaki görselde şerit şeklinde görünen alan Mini-SAR’dan elde edilen görüntü. Şeridin altında yer alan görüntüyse Dünya’daki Aerecibo Gözlemevi’nin radar teleskopuyla alınmış. Mini-SAR’in ilettiği görüntülerde güney kutbunda yer alan Haworth kraterinin bir kısmı ve Seares kraterinin bir kısmı görünüyor. Parlak alanlar yüzeyin sertliğini ya da uzay aracına doğru olan eğimini ifade ediyor.

Yörüngesine 8 Kasım 2008’de oturan Chandarayaan-1, Hindistan’ın uydumuza gönderdiği ilk uzay aracı. Üzerinde 11 aygıt yer alıyor, iki tanesi NASA’nın desteğiyle üretilmiş: Mini-SAR ve Moon Mineralogy Mapper (Ay Mineroloji Haritalayıcı). Bilim insanları bu aygıtların sağlayacağı bilgileri ileride robot ya da insan kullanılarak yapılacak Ay keşiflerinde kullanabilmeyi hedefliyorlar.

kaynak : tübitak

Banned
23-01-2009, 12:47   |  #2  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 2
5,024 mesaj

bazı kesimlerin teorilerine görede ayın karanlık yüzeyinde uzaylı istasyonları var.dünyadan bu karanlık taraf görünmediği için buraya üs kurmuş olabilirler deniliyor hatta bunu iddia edenlerin arasında aya iniş yapmış olan asstronotlarda bile var.

physfg
24-01-2009, 21:59   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
1,686 mesaj
kylie
bazı kesimlerin teorilerine görede ayın karanlık yüzeyinde uzaylı istasyonları var.dünyadan bu karanlık taraf görünmediği için buraya üs kurmuş olabilirler deniliyor hatta bunu iddia edenlerin arasında aya iniş yapmış olan asstronotlarda bile var.
o bazı kesimler baya bilim-kurgu okumuş galiba :)

gerçi iki ihtimali de ispatlamak zor...ne varlığı ne yokluğu...sadece ihtimal , ve küçük bir ihtimal  varsa o halde dediğin olabilir...(çok felsefik mi oldu neykKahkaha)

Banned
24-01-2009, 22:05   |  #4  
Banlandı
5,024 mesaj

öyle diyorsunda bu iddeaları ortaya atanlar astronotlar ve bazı astronomlar.

roqe
24-01-2009, 22:09   |  #5  
Yıllanmış Üye
172 mesaj

ay'da buz kütlesi olduğuna inanıyorum..yoksa bu kadar uğraş vermezler orayla..

Banned
24-01-2009, 22:19   |  #6  
Banlandı
5,024 mesaj
roqe
oda olabilir ama asıl sebeb nasanın aydan diğer gezegenlere daha rahat uzay mekiği göndermek için üs kurmak istemesi.

roqe
24-01-2009, 22:23   |  #7  
Yıllanmış Üye
172 mesaj

olabilir kylie..bunlardan herşey beklenir..benim yıldızıma dokunmasınlar da hangi gezegene giderlerse gitsinler..P)..Kim karşı çıkabilir ki onlara adamalr her isteğini yapıyorlar.Dünyanın jandarması olmuşlar..

physfg
24-01-2009, 22:23   |  #8  
OP Yıllanmış Üye
1,686 mesaj
kylie
oda olabilir ama asıl sebeb nasanın aydan diğer gezegenlere daha rahat uzay mekiği göndermek için üs kurmak istemesi.
en büyük sebep yani seninkinin açıklaması : bir mekiği yollamak için 6 kat daha az yakıt harcayacak olmaları...tabiii dünyadan oraya götürmek de maliyeti artırır..

Banned
24-01-2009, 22:28   |  #9  
Banlandı
5,024 mesaj

onların amacıda ayda üs kurup tüm mekikleri ya da diğer parçaları orada yapıp maliyeti düşürmek istemeleri.

roqe
24-01-2009, 22:32   |  #10  
Yıllanmış Üye
172 mesaj

uzman konuştu :) olabilir belki petrol felan bulmuşlardır uzaydaaa

Banned
24-01-2009, 22:39   |  #11  
Banlandı
5,024 mesaj
roqe
uzman konuştu :) olabilir belki petrol felan bulmuşlardır
bu hiç aklıma gelmemişti ama haklısın olabilirdeKahkaha

roqe
24-01-2009, 22:40   |  #12  
Yıllanmış Üye
172 mesaj

ama senin tezin kuvvetli bir tez ben hiç düşünemedim..Maliyeti düşürmek adına yapılmış olabilir gerçekten ..bir gün uzaya gidersem özellikle o karanlık bölgeyi gezicemm..

Banned
24-01-2009, 22:45   |  #13  
Banlandı
5,024 mesaj

uzaylılarla burun buruna gelmedeKahkaha adamların ikinci amacıda ayda üs kurduktan sonra bir sonraki istasyonu marsta açmak güneş sisteminin ilerisini insanlı araçlarla keşfedebilmek için bunu yapmaları gerekiyor.

roqe
24-01-2009, 22:51   |  #14  
Yıllanmış Üye
172 mesaj

vayvayvayy nerden biliyosun bu kadar şeyi yaa..heyretibetül yani..güneş sisteminin ilerisini; keşfettikten sonra ne olabilir hocam?

Banned
24-01-2009, 23:28   |  #15  
Banlandı
5,024 mesaj

astronomi ile amatör olarak ilgilendiğim için her türlü makale ve belgeseli takip ederim.daha sonra ne olacak sana şöyle anlatayım arkadaşım diyelim adamlar marsada üs kurdu(zaten şimdilik en uygun gezegen ve uydu bunlar)bir sonraki adım satürn ya da jüpiterin uydularının uygun olanlarına koloniler kurmak olacak çünkü dünya ilerde hem kaynakları tükenmiş hemde küresel ısınma yüzünden artık yaşanmayacak bir durumda olacak ilerde insanlığın devamı için başka gezegen ya da uydularda koloni kurmaları şart.bir başka amaçta güneş kuşağının ilerisini keşfedebilmek.hubble'nın gözlemleri dışında buraları daha keşfedilmedi yeni kaynaklar ve yeni yaşanılır dünyalar bulmak için uzayda bu üsleri kurmak zorundayız bizim güneşimizde aynı kütleye sahip olan diğer güneşler gibi beyaz cüce olunca artık güneş sistemi diye bir yer kalmayacak çünkü.

icemanphoenix
25-01-2009, 14:50   |  #16  
Yıllanmış Üye
308 mesaj
roqe
buz kütlesi belki yüzeyin oldukça derinlerinde olabilir. zira atmosfer olmayan yerde buzu tutamassınız. ancak derinliklerde ısının düşük oldugu yerlerde bulunabilir.

the_mask
21-02-2009, 11:46   |  #17  
Üye
71 mesaj

Ya amma dedikoducu bir milletiz.Böyle konular hakkında yorum yapmayı ne çok seviyoruz.Şurda bir arkadaş ihtiyacı olduğu bir konuda yrdım istiyor kimse cvp vermiyor ama (bana göre saçma sapan) böyle konular olunca millet mesaj atmadan duramıyor.Neyse daha fazla uzatmıyım...

physfg
21-02-2009, 17:31   |  #18  
OP Yıllanmış Üye
1,686 mesaj
the_mask
Ya amma dedikoducu bir milletiz.Böyle konular hakkında yorum yapmayı ne çok seviyoruz.Şurda bir arkadaş ihtiyacı olduğu bir konuda yrdım istiyor kimse cvp vermiyor ama (bana göre saçma sapan) böyle konular olunca millet mesaj atmadan duramıyor.Neyse daha fazla uzatmıyım...
o saçma sapan dediğin konular nasa ve tübitak kaynaklıdır...

sen anlayamıyor ve kavrayamıyorsan bu senin problemin ama konuya laf atarak bir yere varamazsın...

ki bu tip konulara yorum yapan arkadaşların çoğu repde zirve kişiler bu da gösteriyor ki buraya yorum yapmaları milletin derdi ile uğraşmalarına engel değil...

Hayalet 26
21-02-2009, 18:02   |  #19  
Yıllanmış Üye
2,018 mesaj
the_mask
Demek saçma sapan konular olarak düşünüyorsun.Yorum yazmazsın olur biter.Unutma ki burası bir forum ve her türlü bilgi paylaşımı yapılabilir.Ukalalığın gereği yok.

Banned
21-02-2009, 18:16   |  #20  
Banlandı
5,024 mesaj
the_mask
tam forumdan çıkayım artık derken senin bu konudaki mesajını gördüm ve her ne kadar kendime boşver uğraşma dedimsede gerekli cevabı yazmadanda duramadım.

senin bu "bence çok saçma" dediğin konular yüzünden biz her türlü teknolojiyi yurtdışından alıyoruz bilmem haberin var mı belki bunlarda sence saçmadır okumamış olabilirsin ama durum bu.

adamlar bu tür konulardaki liderlikleri yüzünden dünyayı parmağında oynatıyor çünkü uzayı keşfeden ilerde gücü elinde tutacak demektir neden dersen dünyanın kaynakları artık bitme noktasında petrol ve kömür rezerleri 50 ile 100 yıl içinde tükenecek sence dünyanın geleceği için gerekli olan enerji nerden sağlanacak? tabikide saçma dediğin konulardaki ilerlemeler sayesinde güneş sistemideki uydulardan ya da bu alanda ilerleyecek olan teknolojiden.

amerika,avrupa,çin,rusya ve hatta hindistanın bu saçma dediğin alana ayırdıkları bütçeleri duysan eminim dudağın uçuklardı o yüzden bu tür konulara "bence gereksiz" yorumunu katmadan önce bir kez daha düşün ve araştır ayrıca sana saçma gelen konular buradaki bazı üyelerin dikkatini çekiyor başkalarının düşüncelerinede biraz saygı duy buraya yorum yapmak zorunda değilsin diğer konularda elimizden geldiğince cevaplanıyor hiç merak etme sen orasını.

Son Düzenleme: Kylie ~ 21 Şubat 2009 18:20