Vista Boot Sorunu- Vista Kurulu İken XP Kurmak ( iki işletim sistemi)
--------------------------------------------------------------------------------
Merhaba arkadaşlar...
İçinizde bir çoğunun XP ile Vista arasında seçim yapmakta bazen zorlandığını tahmin edebiliyorum...
Bu kararsızlık kullanıcıları değişik alternatif aramaya yönlendiriyor...
Bende bu değişik alternatifi düşünenlerden biri olarak Bilgisayarımda kurulu olan Vista Ultimate ek olarak Windows XP kurmak istedim...
Gördümki sanıldığı kadar kolay değil. XP kurulu iken bunun yanına Vista kurulduğunda; her iki sistemi aynı anda çalıştırmak fazla sorun yaratmıyor ama Vista kurulu iken yanına XP kurmak epey sorun yaratıyor...
Bu sorun beni uzunca süren bir araştırma yolculuğuna çıkardı...
İnternet arama motorlarından ''Vista üzerine XP kurmak '' başlığı ile arama yaptığımda karşıma birçok değişik web sayfalarında ama genelde aynı resimli anlatım ile birkaç seçenek çıktı...Bu seçeneklerden en çok kullanılanı ( bir resimli anlatım onlarca web sayfasında kendi anlatımları gibi gösterilmiş) aşağıda yorumsuz bir şekilde sizlere sunulmaktadır...
Eğer sizin işletim sisteminiz Vista ise ve üzerine ( iki işletim sisteminide kullanmak) XP yüklemek istiyorsanız; lütfen açıklamalarımı dikkatlice takip edin...
Bir çok web sayfasında birbirinden alıntı olarak gösterilen resimli anlatım :
Şimdi XP yi sorunsuz bir şekilde kurdum ama bir sorun var. Benim vistama ne oldu. Bilgisayarımı vistadan başlatamıyorum. Direkt XP açılıyor... Ne yapmalıyım sizce?
Aslında cevabı bilince halledilmesi o kadarda zor bir sorun deyil bu. Başlangıcta vistayı yada xp yi seçmek için menü oluşturma işini birden fazla yol ile halledebiliriz. Ben sizlere burda EasyBCD programıyla veya Grub4dos ile nasıl yapacağımızı anlatmaya çalışacağım.
İlk önce EasBCD programından başlamak istiyorum. Eğer bu programı kullanmak zor veya karışık gelirse bu programı atlayıp daha kolay olan Grub4dos anlatımı nı inceleyebilirsiniz.
Birinci Yöntem EasBCD Programını Kullanmak
Programı aşağıdaki linkten indiriyoruz.
Link çalışmazsa programın anasayfasına gidip indirebilirsiniz...
Programı indirdim ama odane program açılmıyor. Ne yapalım program XP üzerinde çalışmak için Net Framework'a ihtiyaç duyuyor.
Aşağıdaki linklerden sistemimiz için uygun NET Framework'u indiriyoruz ve kurulumunu yaptıktan sonra programı açıyoruz.....
TR NET Framework 2.0 (x86)
Yükleme ayrıntıları: .NET Framework Version 2.0 Language Pack
ENG NET Framework 2.0 (x86)
Download details: .NET Framework Version 2.0 Redistributable Package (x86)
ENG NET Framework 2.0 (x64)
Download details: .NET Framework Version 2.0 Redistributable Package (x64)
Programı kuruyoruz ve tabiki başlatıyoruz.
Programı açtığımızda yukarıdaki ekranın karşımıza gelmiş olaması lazım.....
Add/Remove Entires tuşuna basıyorum ve diğer menüye geçiyorum....
1 ile işaretli olan alandaki ilk kutudan Windows NT/2k/XP/2k3'ü seçiyorum ve aşağıya bilgisayar açılırken menüde görünecek bir yazı yazıyorum. Ben Microsoft:Windows XP yazdım. Siz herangi bir şey yazabilrsiniz....
2 ile işaretli olan kısımdan ise Add Entry tuşuna basarak Microsoft:Windows XP yi ekliyorum... Eklediğim sistemin yukarıda görünmüş olması lazım. Kare içine almayı unutmuşum kusura bakmayın... Resmi iyi inceleyin....
3 ile işaretli olan Save tuşu ilede yaptığımız değişiklikleri kayıt ederek Change Setting tuşuna basıyorum...
Tabi diğer menüye geçmeden önce başka sisteminiz varsa onlarıda ekleyebilirsiniz... Linux,Mac vb. gib...
Yukarıdaki resimdeki işaretli yerdeki Default Os kısmında varsayılan işletim sistemini seçebilirsiniz. Ben eklediğim XP yi seçtim...
BootLoader Timeaut kısmından bilgisayar açılırken karşınıza çıkacak menünün ekranda ne kadar kalacağını ayarlayabilirsiniz. Bu varsayılan olarak 30 saniyedir. Çok uzun bir süre. Ben 5 saniye şeklinde ayarlıyorum...
Ayarlama işiniz bittikten sonra Save Setting tuşuna basıp yaptığımız değişiklikleri kayıt ediyoruz.....
Daha sonra Menage Bootloader tuşuna basarak son menümüze geçiyoruz....
Burda Reinstall Vista Bootloaderi seçip Write MBR tuşuna basıyoruz...
İşimiz biti. Programı kapatabilirsiniz...
Resim yeniden boyutlandırıldı. Gerçek boyutunu görmek için bu alana tıklayınız. Resmin gerçek boyutu 960x405 ve 40KB.
Eğer adımları düzgün takip ettiyseniz bilgisayar açılırken aşağıdaki ekranın karşınıza geliyor olması lazım. O ekrandan istediğiniz işletim sistemini başlatabilirsiniz.... Tabi eğer sorun yoksa kurduğunuz EasyBCD programını kaldırınız. Birisi kurcalarsa istemediğiniz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz
alıntıdır