1- Önemli verilerinizi D sürücüsüne yedekleyin. Yedek almadan format atmaya başlamak bindiği dalı kesmek gibidir. Onun için Belgelerim ve Masaüstü'nün yedeğini mutlaka D sürücüsüne, yoksa da harici bir diske kaydedin.(bkz. Dip Not #3)
2-Bilgisayarı yeniden başlatın ve siyah ekranlı başlangıç eesnasında "Del" tuşuna basın. BIOS'a girmiş olacaksınız. Kimi anakartlarda bu işlem "F2" ile yapılır.
Not: Bazı anakartlarda PC'nin başlaması esnasında "ESC" veya "F12" tuşuna basarak bir BOOT Menüsü açabilirsiniz. Bu şekilde BIOS ayarlarını değiştirmeye gerek kalamdan ilk olarak CD-ROM'dan ön yükleme yapılmasını sağlayabilirsiniz.
Dikkat:Bazı kullanıcılar Windows ortamında CD'yi takınca karşısına gelen yükleme seçeneği ile format atabileceğini sanıyorlar. Bu şekilde format atamazsınız!
İlla ki biostan gerekli ayarlamalarla bilgisayarı CD'den başlatıp yükleme yapın.
BIOS'a girdikten sonra "Advanced BIOS Settings"e girin ve buradaki "First Boot Device" seçneğine gelin. BIOS tipine bağlı olarak ya Enter a basıp ya da + veya - tuşları ile CD-ROM'u ilk sıraya yani First Boot Device kısmına getirin. Second Boot Device ise HDD 0 olmalıdır.
CD-ROM'u ilk sıraya aldığımıza göre F10'a ardından da "Y"ye ayarları kaydedip BIOS'tan çıkabiliriz. Burada alternatif olarak ana menüye dönüp "Save & Exit" komutunu da kullanabilirsiniz.
3- Bu işlemden sonra sistem yeniden başlayacaktır. Karşınıza "CD'den önyükleme için bir tuşa basın" yazısı çıkacaktır. Herhangi bir tuşa basıp kurulumu başlatın.
4-Karşınıza ilk gelen Ekranda "Windows XP'yi şimdi kurmak çin Enter'a basın" yazar.
Enter'a basın ve bir sonraki adıma geçin.
5- "F8" ile sözleşmeyi kabul ettikten sonra karşınıza onarma seçeneği gelir. Bu esnada Esc tuşuna basıp Onarma seçeneğinden çıkın. Daha sonra ekrana disk biçimlendirme bölümü gelecektir. Burada karşınızda C sürücüsü D sürücüsü ve bir de 8 MB'lık boş alan (Bkz. Not:8) göreceksiniz.
Format işlemi sadece C sürücüsünde yapılacağı için C sürücüsünün üstüne gelin ve "D" tuşuna basın. Daha sonra iki defa onaylama için Enter ve L tuşlarına basın.
6- Artık C sürücüsü silinmiş olacaktır. Şimdi bu boş alan seçili iken "Enter"a basın ve formatlama biçimi olarak "NTFS Çabuk" seçeneğini seçip Enter'a basın.
Artık format işlemi başayacaktır. İşlem bitiminde dosyalar %100 kopayalancak ve sistem yeniden başlayacaktır.
Bir sonraki başlangıçta "CD'den önyükleme için bir tuşa basın" yazısı çıkınca kesinlikle bir tuşa basmayın. Bu ekran gittikten sonra kurulumun ikinci aşaması başlaycaktır.
Artık bu kısımda itenilen verileri girerek kurulumu ilerletip tamamlayabilirsiniz.
Katkıda bulunanlar: 14081408, TBCMagic, aviation
Dip Notlar:
1- Format atmak, özellikle de 5. adımdaki diskleri silmek KESİNLİKLE diskin ömrünü AZALTMAZ. Zira burada yapılan tek işlem Partition yani bölüm tablosunun silinmesidir. Format atmanın, diskin günlük kullanımından hiç bir farkı yoktur. Zira burada da diske yazma ve silme işlemi yapılır.
2- Quick/Yavaş veya Full/Normal biçimlendirme ile virüslerin silinmemesi arasında bir ilişki olmadığını düşünüyorum (bilgilerime dayanarak) zira her iki yöntemde diskteki verilerin indexleri silinir ve indexi silinen virüslerin excution yani çalışması gerçekleşemez.
Zaten eğer Quick Format sonrası virüsler tekrar çalışsaydı format atmanın bir anlamı kalmazdı.
Internette de ksıa bir araştırma yaptığımda şu sonuca ulaştım:
Sadece ve sadece türkçe sayfalarda bu tür bir inanış var. Söz konusu bir açıklama:
"This is impossible for a virus to get into your new windows because of a quick format. If the drive's file system header is deleted then there is no way of indexing the files on the disk. The data can be accessed through software but not mean anything and will never be executed."
Tercümesi:
Quick Format yüzünden virüslerin yeni Windows'unuza girmesi imkansızdır. Eğer sürücünün dosya sistemi başlığı silinmiş ise o zaman diskteki dosyaları indexlemek mümkün değildir. Buradaki verilere yazılım ile erişilebilir fakat hiç bir şekilde hiç bir şey çalıştırılmyacaktır.
3- "C" sürücünüzde yer alan dosyaların yedeklerini almak için bu dosyaları bilinen "Kopyala/Yapıştır" yöntemi ile "D" sürücünüze kopyalayabilir ya da DVD'ye yazabilirsiniz. Tavsiyemiz verilerin DVD'ye yazılmasıdır. Zira bu sayede sistemde yer alan virüsler doğrudan D sürücüsünden sisteme bulaşmaz. Bu durumda DVD'yi sisteme takmadan önce Anti-Virüs yazılımınızı kurunuz ve GÜNCELLEYİNİZ. Bu sayede virüsler DVD'den sisteme bulaşmayacaktır.
4- Sisteminizin konple yedeğini almak için Acronis True Image kullanabilirsiniz. Unutmayın ki bu işlem dosyalar ile beraber virüslerin de yedeğini alacaktır.
İşlem için:
https://www.chip.com.tr/forum/Acr ... zirlama_t57217.html
5- Format attıktan sonra ekran kartınızın sürücüsünü yüklemek için yardımcı olabilecek adresler aşağıda toplanmıştır:
https://www.chip.com.tr/forum/En- ... dresler_t85719.html
6- Format attıktan sonra sisteminizde eğer sürücüsünü yükleyemediğiniz veya tanımlayamadığınız bileşenler varsa bu donanımların hangileri olduğunu öğrenmek için Everest adlı yazılımı kullanabilirsiniz. Yazılımın son sürümünü ise üreticinin sitesinde bulabilirsiniz:
http://www.lavalys.com/products/download.php?ps=UE#9001;=en
7- XP CD'nizin yedeğini kopyala yapıştır yöntemi ile alamazsınız. Bu işlem için Nero ile diskin kalıbını almanız de daha sonra da "Kalıbı Diske Yazdır" seçneği ile CD'nin yedeğini oluşturmanız gerekir. Bu işlem elinizde orijinal anahtarınız olduğu sürece yasaldır.
8- Disk bölümleme esnasında ortaya çıkan 8 MB'lık boş alan D sürücüsünün daha sonra dinamik bir diske çevrilme ihtimaline karşın Windows'un ayırdığı bir bölümdür. Bu bölüm otomatik oluşturulduğu için bu bölüme dokunmayın.
Kaynak gösterilmeden yapılan açıklamalar yazıya eklenmeyecektir.
Kısmen katkıda bulunanlar: 14081408, TBCMagic, aviation