Evet arkadaşlar sonunda oynamaya karar verdim Call of duty 6yı ve bugün oyuna başladım. İnternette okuduğum yorumlar doğrusunda dikkat ettiğim iki şey oldu oyunun kısa olması ve çoğu kişinin Ghost'a hayran olması.
Oyun kısa diye bende oyunu sonuna kadar oynayayım bari dedim ve bad company 2 gibi onu da bitirdim.
Burda ise oyunları karşılaştırmak istedim.
Menü: Battlefieldda genelde kullanılan battlefield menülerinin biraz değiştirilmiş hali kullanılmış, ama arkaya güzel bi resim eklenmiş ve renkler güzel kullanılmıştı.
Call of duty de ise konular resimle ifade edilmişti ve altlarında yazı vardı. Ben Battlefieldın menüsünü daha geniş kapsamlı ve güzel buldum.
Oyuna başlangıç: Bad company 2 ye mükemmel bir başlangıç yapıyoruz çünkü tüm oyunlarda olan ve artık sıkıcı hale gelmeye başlayan training bölümü yok, yerine eski bir zamana gidip orda bir bölüm oynuyoruz. Ve bu bölümün başlarında zaten operasyonun içinde bize farklı olan tuşları söylüyor. Zaten bir çok tuş fps tipi oyunlarda standart oluyor. Bu güzel bölümden sonra oyunumuza giriş yapıyoruz.
Call of duty de ise yine bildiğimiz training tipi bir bölüm var. Atış yapıyoruz ve sonra ufak bi alanı tamamlıyoruz. Tamamlama süremize göre bize uygun zorluk derecesi belirleniyor, ama tabiki yine seçim tamamen bize ait.
Senaryo: Bad company oynarken her video birbirinden güzeldi. Konusmalar akıcı ve anlaşılırdı. Orta üstü bir seviyedeki ingilizceyle anlamak mümkündü. Senaryo güzel yazılmış ve kurgulanmıştı. Ayrıca başta oynadığımız bölüm ile oyunun sonuna doğru tekrar bi bağ kuruyorduk. Krilenkonun bizim emir aldığımız kişinin müttefiği çıkması beni şaşırtırken sonrasında onu ortadan kaldırması da bir o kadar şaşırtmıştı.
Modern Warfare 2 de ise çok güzel yazılmış bi senaryo vardı. İlk ihaneti Makarov'dan almakla birlikte orda bizi vurunca çok şaşırdım diye bilirim. Sonlara doğru generalin hain çıkması ve bizi öldürmesi ise gerçekten şok edici bi durumdu. Senaryonun gidişine göre hiç beklemiyordum. Oyunun sonunda ise tam öldürecekken bizi tekrar bıçaklayınca oha dedim 3.kez mi? Neyse ki sonu pekde öyle bitmiyor sonunu açıklamamam daha iyi olur bitirmeyen arkadaşlar için. Fazla uzun da sayılmaz oyun. Ama Bad company 2 yi kapatıp açıp bi bölüm oynayıp çıkıyordum. Zaten bölümlerde uzun olduğu için yoruyor ve sıkıyordu. Modern warfare 2 yi tek oturuşta bitirdim hiç sıkılmadım diyebilirim.
Grafikler: Bad company 2 de grafikler bence daha iyiydi. Ayrıca oyunda destruction 2.0 motoru vardı ve bu oynanışa olduğu kadar grafiğe de etki ediyordu bence. Her ne kadar yeni olmasından dolayı uygulanmasında bazı sorunlar olsa da yine de güzeldi. Oyunda elimize baktığımızda kıyafetlerin detaylı yapıldığını görüyoruz. Call of dutyde de güzel olsa da bad company 2 de biraz daha iyi yapılmış. 2. olarak 2 oyunda da ölmüş kişilere baktım biraz. Modern warfare'da genel olarak mükemmel bir gerçekçilik vardı ama bad company de giysilerin değişik bir şekilde yapılmış ve daha detaylı modellenmiş olması daha gerçekçi yapıyordu.Patlama efektleri gerçekçiydi,dumanlar çok iyiydi. Ama malesef tüm oyun boyunca yüzden fazla eve girmişimdir hepsi aynı dizayna sahipti.
Modern warfare 2 de silahlar aşırı detaylı yapılmış ve biraz abartılmıştı. Silahların dürbünlerine döndüğümüz yöne göre ışık vurması ve bu ışığın zoom açık veya kapalıyken devam etmesi güzel. Ayrıca dürbünler çok güzel yapılmış ve kullanışlıydı. Oyunda mekan çeşitliliği her ne kadar çok ev olmasa da bu evler farklı farklıydı. Bad companydeki gibi hepsi aynı duvar kağıdına ve aynı tasarıma sahip değildi. Kişilerin yüz detaylarına önem verilmiş ama kıyafet detayları pas geçilmişti malesef.
Silahlar ve kullanım: Bad company 2 de silaharın verdiği zarar ve vurduğunuz yere göre aldığınız tepkiler gerçekçiydi. Bıçak kullanımı zevkliydi ve bıçakla kapı kırmak veya tel kesmek çok iyi düşünülmüştü. Bıçak çok kullanışlıydı. Düşmanın arkasından yavaşça yaklaşıp bıçaklayabiliyorduk. Ama malesef aynısını modern warfare 2 de denedim düşmanlar hemen dönüyor. Bomba pek kullanışlı değildi. En azından modern warfare 2 deki kadar. Ayrıca sis bombası falan pek görmedim. Bunun yanında bomba atan silahlar çok iyi yapılmış ve nişan alımı çok güzeldi. Birde dinamit vardı buda fazladan bir silahtı ve güzeldi dinamitleri atıp uzaktan kumandamızla patlatabiliyorduk. Silahlarda abartıya kaçılmamış sade kalınmıştı ama silahlara kendi eklentimizi yapamamamız kötüydü.
Modern warfare 2 de ise bi kaç kişi omzundan vurdum pek sarsılma olmadı. Ama ağır çekimde bazı adamlar kapıdan girip vuruyorsunuz adam tek mermide 10 metre uçuyor. O yüzden silahların vuruşlarında gerçekçilik daha azdı. Bıçak çok kullanışlı değildi. Yani düşmanın arkasından pek yaklaşamıyorduk ama mesela adamı görmediniz birden yanınızdan geldi tuşun kolay ulaşılabilir bir tuş (e) olmasından dolayı hemen bıçaklayabiliyorduk. Sis bombasından çıkan duman aşırı gerçekçi ve işe yarar bir dumandı. Modern warfare 2 de daha sık bomba kullanıyordum ama genelde bomba dibine düşen adam düşüyor kalkıyordu. Bomba daha güzel yapılmış ama efekti düşürülmüştü sanırım. Daha önce de dediğim gibi silahlar biraz abartılı yapılmıştı. Kendi eklentimizi de yapamıyorduk. Buna rağmen susturuculu silahlar gerçekten çok fazla işimize yarıyordu.
Takım: Bad company de takım genel olarak sizi destekliyor ve iyi bir şekilde savaşıyordu. Ama tüm bunlara rağmen çok az adam öldürüyorlardı. Bazı yerlere yalnız gitmeniz gerekiyor onlar sonradan beliriyorlardı. Bazı saçma sorunlar olsa da bad company 2 de takım anlayışı gelişmişti.
Modern Warfare 2 de takım anlayışı daha gelişmişti diyebilirim. Çünkü özellikle Cpt.Price ile geçen bölümlerde mükemmel bir iş birliği vardı. Birçok şeyi birlikte yapıyorsunuz. Takım hep yanınızda görüyorsunuz ama kötü yanı follow yani takipte bazen sizi beklemeden uçup gidiyorlar.
Son Bölüm: OYUNLARI BİTİRMEYENLER OKUMASIN BİTİRMEK İSTİYORLARSA ÇÜNKÜ OYUNUN SONU HAKKINDA BİLGİ VERİYORUM!
Bad company 2 de son bölümde uçağa giriyor ve oyun geneline göre bambaşka bir atmosferde savaşıyoruz. Kırılan duvarladan dumanlar çıkıyor koltuklardan tüyler uçuyor. Karşıdan askerler geliyor ve mükemmel bir atmosferde savaşıyorsunuz. Son sahnede ise paraşütsüz atlayıp arkadaşınız ve Krilenko arasında kalan paraşütü almak için Krilenko yu vurup arkadaşınıza yaklaşmanız gerekiyor. Bu sahnede aşağıya bakıyorum ve gerçekten çok güzel grafik ve atmosfer var. Oyunun sonunda aşağı iniyoruz texasa ve komutan bizi karşılıyor. Klasiğe yakın bir son oluyor ama yine de çok farklı yanları da var.
Modern warfare 2 de ise sonda botu takip ediyoruz ve en sonunda takip ettiğimiz bottakiler helikoptere biniyor. Bindikleri helikopteri patlatıyor bizde şelaleden aşağı düşüyoruz. Baygın bir şekilde kalkıp generali öldürmeye çalışıyoruz ve o bizi bıçaklıyor. Cpt. Price geliyor bizi kurtarmaya ve sağ sol mouse tuşları kullanıp yerden silahı alıyoruz. Sonrasında başarısız olmamızla birlikte en son bıçağı karnımızdan çıkarıp generale fırlatıp öldürüyoruz. Güzel bir son ve bence klasik bir son değil.
Artılar Eksiler:
Battlefield Bad Company 2:
Artılar: Destruction 2.0, grafikler, silahlar, gerçekçilik
Eksiler: Yere yatmak yok, takım arkadaşlarının saçma hareketleri, rpg kullananın hep en güçlü olması
Call of Duty Modern Warfare 2:
Artılar: Grafikler, silahlardaki detay, takım arkadaşlarıyla birlikte daha çok aktivite, çeşitli silahlar
Eksiler: Oyunda bazı gereksiz videoları izlemenin zorunlu olması(başta ve sonda),kıyafetlerdeki detayların önemsenmemesi, genelde bişeyi korumamızı emreden görevler
Arkadaşlar devam ettiricem bu yazıyı şimdi zamanım yok. Umarım beğenirsiniz.