Merhaba,
Gigabyt p4 titan 533 (GA-8ID533) anakartlı,
Celeron 1,7 GHZ işlemcili,
PC 133 2x256 SD RAM'lı bir bilgisayarımız var.
Normal bir şekilde kapattıktan sonra bilgisayar bir daha acılmadı.
Power düğmesine basınca ne power supply çalışıyor, ne fanlar çalışıyor, ne de ledler yanıyor, hiç bir şey olmuyor.
Power supplyi söküp başka bilgisayarda denedik, sağlam, orada çalıştı.
Bozuk bilgisayara başka sağlam power supply taktık yine çalışmadı.
Aynı anakartı olan başka bir kasa bulduk. Bozuk bilgisayarın sırayla işlemcisini ve ramını deneyelim dedik.
Sağlam olan bilgisayara önce işlemciyi taktık. Bilgisayar açıldı. Hata vermedi. Kapattık.
Sonra ramleri de taktık. Yine açıldı, hata vermedi. Kapattık.
Ve bu maalesef son kapatmamız oldu. İkinci bilgisayarda bozuldu ve bir daha açılmadı. Diğer bilgisayar gibi oldu.
Ne denediysek olmuyor. Ben böyle şey görmedim. Kafayı yiyecem.
Şimdi elimizde aynı özelliklerde 2 tane bilgisayar var ve ikiside açılmıyor.
Problem nerede olabilir?
Cevaplarınızı bekliyorum.
Lütfen yardım edin.
Ben böyle şey görmedim, iki bilgisayarda gitti.
Önce işlemci ve eski anakarta bir ram bulun deneyin olmaz sa Açılmayan anakartlara işlemci Ram bulup takın açılırsa Ram ya da işlemci de sorun vardır Açılmazsa işlemci değilde ram kullanmadan eski işlemci bir anakartta daha deneyin yalnız her denemede 5-6 defa açıp kapatın her parçayı bir defa deneyip bırakmayın test edin
İkinci bilgisayarda zaten hiç bir sorun yoktu. İkinci bilgisayar, arızalı bilgisayarın ramlarını takdıktan sonra, açıp kapatınca bir daha acılmadı. Anakart powersuplye acma komutu vermiyor.
Tekrar ikinci bilgisayarın kendi ram ve işlemcini taktım ama nafile.
Ben birinci bilgisayarın ramlerinden şüphe ediyorum. Ramler bozuksa anakartı da bozabilir mi? Ama bozuksa neden ilk açılmada sorun çıkmadı?
Fahrecel 1.bilgisayarın ram'lari işini görürse onları ikinci bilgisayarda dene. Bana da senin ramlarda (1.bilgisayar) sorun var gibi geldi. Eger ram 2-3-4 tane ise teker teker dene ram'lari. Belki işe yarar. Hem bozuk olan ram'i bulmuş olursun.
Birinci bilgisayarın parçlarını bi kenara attım zaten. 2.de ilk basta hiç sorun yoktuki. Onun parçlarıda sağlamdı. Ne zaman 1. bilgisayarın ramlerini 2.ye taktım, işte ozaman ilk açma kapamadan sonra 2. bilg. da öldü.
Sistem start bile almıyorki? Power supllyden anakartı beslemiyorki. Tık yok. Bi baslasa sinyal verse, hiçbir şey yok. Resmen öldü.
1.ye değilde, 2.de pisi pisine gitti ya ona acıyorum.
Anlatığınıza göre ortak nokta ram. Varsayım; ramler arızalıydı, diğerine takınca onuda bozdu.
Düşüncem arıza yakma yıkmadan ziyade biosu kilitlemiştir. PSU sistem bağlantılarını sökün, bios pilini çıkartın, kutupları değdirin, 3-5 dakika bekleyip bilmillah deyip toplaryıp çalıştırın. Olmazsa bios resetleme jumperinide kullanabilirsiniz.
Eğer bios sağlam olsa, güç gelse, sessiz sedasız durmaz hata sinyalleri veriridi. Geçenlerde bir sisteme bakım yaparken kazara ekran kartını düşürdük, hani öyle yüksekten ve zarar görecek gibide düşmedi. Sistemi topladık, açalım dedik aynen tık yok, güç yok. Ara ara herşey normal ama çalışmıyor. İşlemci ram harici tüm donanımları söktüm yine aynı. en son biosu resetledim normale döndü. Çıkarttığım parçelerı tektek taktım, her parçadan sonra sistemi çalıştırıp proplem varmı diye kontrol ettim. En son ekran kartını takınca durum aynı eskisi gibi. Anladık sorun ekran kartındanmış. Onu çıkartıp biosu tekrar resetledik herşey normal. Yeni kart alıp, taktık, bilgisayarı teslim ettik. Allahtan kartı düşüren bilgisayarın sahibiydi. Yoksa para almadığımız gibi birde ekran kartı ödeyecektir.
Evet baş zanlı ram. En son ramı taktım actım kapattım.
Dediklerinizin hep yaptım. kasayı tamamen dağıttım. anakartı daçıkartım. pilide çıkardım. 10 dak. Bekledim. Tek ram ve işlemci taktım.PS bağladım. PW kablosu çıkatılımış olduğu için tornavida ile uçları değdirdim. Netice yine yok. Yine tık yok. Bir mantıklı açıklama bulamıyorum.
Anakarta şok diye bir şey duydum. Böyle bir şey var mı? Anakarta şok nasıl yapılır?
Daha para harcamadım ki, bilgisayarların ikisi de arkadaşlarımın bilgisayları. Ben yardım etmeye çalışıyorum.
Yeni her zaman alınır. Hem sorunun sebebini bulmak, araştırmak istiyorum.