Başlık ilginç mi geldi nedenini anlatayım 2004 yılında toplama diye tabir ettiğimiz bir pc topladım o zamana göre bayağı iyi bileşenleri var idi. Ama teknolojiye yetişmek imkansız ya 3 yıl sonra anakartı işlemciyi ve ram ve hard diski yeniledim 478 pini 775 pin işlemci, ddr ram i ddr2, 40 gb ide diski 80 gb sata 1 yaptım. Sistem o zaman oem kutulu farkı bilmiyoruz ya bilgisayarcım oem xp home satmış bize ilk 1995 teki aynı sistemi kurdum bu yeni parçaları kullanarak. 3 senedir de sayısız defa formatlayıp tekrar kurdum ve etkinleştirip defalarca bu sistemi kullandım, güncelleştirmeleri de sorunsuzca aldım. Geçen hafta pc yi açınca önemli donanım değişikleri olduğundan sistemimi 3 gün içinde etkinleştirmem gerektiğini belirten bir uyarı aldım telefonla dahi etkinleştirme yapamadım. Microsoft Türkiye yi aradım. 3 sene sonra sistemlerinde beni farketmişler neymiş efendim 2 veya daha fazla önemli bileşen değişiklerinde oem lisans sona eriyormuş. Ben de bu tekelci zihiyete (sizler de belki aynı şeyleri yaşadınız) soruyorum:
- kurarken lisans sözleşmeside var diyorsunuz ki ben açık ve net olarak bunu görmedim, nerede?
- 3 senedir niye kapatmadınız da windows 7 yi zorla satmak için mi şimdi bu yolu seçiyorsunuz?
- siz 2 önemli donanım değişiminde oem lisansı iptal ediyorsunuz fakat ben 2 önemli donanımı değiştirince niye yeni oem lisans alamıyorum bu tek taraflı hep sizin tarafa meyilli sözleşme nasıl oluyor böyle?
valla biraz uzun oldu ama diğer arkadaşların ve uzman dostların da görüşlerini almak istedim yorumlarınıza şimdiden teşekkürler.
bence microsoft un kuralları ortaçağdan katı !
sonra da korsana hayır derler.
windows 7'yi yazarken ne kadar çile çekmiş ne kadar masraf yapmış olsalarda ortaya çıkan sonunda tek kopya
bunu 1 tl'lik dvd'lere yazıp her kopyaya 400 dolar dememeliler bence 100 lira makul ama gözleri aç Amerikalı şirketlerin.
100 liraya satsalar daha çok para toplarlar.
Birde şirket lisansları var her bilgisayara bir lisans ya da enterprise lisansı bunlara hiç girmeyelim isterseniz
dostum yorumuna sağol şimdi başka bir sitede bu eula denen sözleşmenin sadeleşmiş halini okudum şöyle bir madde var :
Windows XP Home'u başka bir bilgisayara kurabilirsiniz. Kurma işlemi bittikten sonra, önceki bilgisayarda bulunan işletim sistemini kaldırmanız gerekmektedir.
bu da benim hakkım imiş ama kullanamadıktan sonra haklar ne işe yarar? bu benim kurduğum cd de var oem lisans ise bunu başka bilgisayara kuramazsınız diye açıkça belirtsinler o zaman sinsi sözleşme tuzakları bunlar haklı değilmiyim arkadaşlar?