Benim öss Hikayem...

tolter
19-07-2009, 23:05   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,603 mesaj

Arkadaşlar hayatımda ilk defa bir hikayemi  yazıyorum sizlerle paylaşmak istedim. Mutlu bu ilk deneyimim.

Selam arkadaşlar, ben öss deneyimlerimi anlatmak istiyorum.Hayatımboyunca hep bu sınava endeksli büyüdüm.Ailem her 2 cümleden sonrasürekli konuyu benim öss sınavıma bağlıyordu.İster istemez bendeetkileniyordum.Bazen anlam veremiyordum ,bazen sıkıntıdan sabahlarakadar uykusuz bir şekilde sabahlıyor düşünüyordum.Piskolojim zaten altüst olmuş durumdaydı.Lise son geldi.Haytatım boyunca çalışmadığımşekilde bir performans gösterdim(keşke önceden gösterseymişim) tabi ilksene kazanamadık.Aile de normal karşıladı.Ama 2 . sene performansımıkatlayarak dersanede harika puanlar alıyor hep 1. oluyordum.insanlarınbenden beklentileri de o derece artmıştı.Kesin üniversiteli olarakgörülüyordum.Bende kazanamamayı aklımın ucuna bile getirmiyordum.Çünküaldığım puanlar buna olanak vermiyordu.Artık o kader günügelmişti.Hazırdık,okunmuş pirinçler,birsürü ıvır zıvırla sınava girdiknormal geçti ama umutluydum.Garanti giderim diyorduk.Hem eğitimcilerhemde ben diyordum.Ama öyle olmadı puanların yükselmesiyle sontercihime 0,010 gibi komik bir puanla giremedim.Şok oldum insanlarartık bana eskisi gibi bakmıyor toplumdan dışlanmış olarakhissediyordum.Çok büyük sıkıntılar yaşadım.Çok ağır eleştirileraldım.Bir daha öss ye girmeye karar verdik.artık 3. girişim oluyordu.Kesin kazanmam gerekiyordu.Yine performasımı katladım.Başkabir dersanedeydim.Oradada 1 numaraydım. Aynı beklentiler vardıgene.Kesin kazanıyor sayılıyordum,Kazanamamak diye yoktu.Sınav günügeldi.Sınavın başlamasına 15 dk kalmış sıramda bekliyorum.O da nehayatımın en kötü 2 saatini yaşadım.3 saat 15 dk değil 2 saatini. Banabir şeyler oluyor, bilgiğim duaları okuyor ferahlamayaçalışıyorum.Diğer sınavlarda hiç böyle olmamıştım. Avuçlarımterliyor,alnımdan terler boşalıyor,suratım kızarmaya başlıyor.Allah'ımneler oluyor bana ben böyle bir insan değilim gayet rahat bir insanımbunun bana olmaması lazım! Derken kağıtlar dağıtılıyor. Derin nefesalıp su içim biraz kendime geliyorum. Sınava hazırım. ilk soruyabaşlıyorum. Yine o kabus aynı şeyler hiç birşey hatırlamıyorum. Soruyuçözemiyorum. Sınavın en basit sorusu olduğunu biliyor amaişaretliyemiyorum. Ya yanlış olursa! Benim yanlış yapma ihtimalim yok!5 dk geçti boş bıraktım diğer sorudayım şimdi. bu soruda da hiç birşeyhatırlamıyorum derken diğer sorular ve 7. sorudaydım 30 dk geçti hiçbir soruyu işaretliyemedim. Yüzümdeki teri silmeye peçeteleryetişmiyordu. Karnım sancılanıyor yeter artık! Gözlerimkararıyor,ölüyormuyum ne? İstifrah edeceğim hepsi bir yerden geliyor.Sınav yetkilisi iyimisin dermişçesine yüzüme bakıyor, iyiyim diyorum elişaretiyle. Artık sınavı boş verdim sınavda kalma mücadelesi veriyorum.Ve olan oldu burmundan 2 taraftanda musluktan akarcasına kan geldi.Peçete arıyorum sıranın altında bir türlü bulamıyorum,nerdesin?t-shortüm kanlar içinde peçeteleri birleştirip burmuna tamponyapıyorum. Görevliye dışarı çıkmak istediğimi söylüyorum.Sınavdakilerin bundan haberi olmamasın diye belli etmemeye onlarınaklında kalmamaya çalışıyorum. Kimsenin benim yüzümden hayatındanolmasını istemem. Dışarı çıktım,lavaboya gittim.Kafamı muslugun altınabastım. Soğuk su iyi geldi. Kanamam durdu. Tekrar sınıfta yerimegeçtim, 45 dk harcamışım ve sınavın bitimine1 saat gibi bir sürekalmıştı, hala şansım  var diye ilk sorudan başladım. Evet çözüyorumhemde takır takır. ilk bölüm iyi bitti.Sınav sorularının yarısıbitmişti derken 30 dk nin olduğunu gördüm yine bi umut çözdüm ama artıkçok geç,tüm soruları çözmeme rağmen çoğunun bu hızla yanlış olduğunubiliyorum. Sınav bitti ve bende bittim. Cevaplara baktım ve berbat birpuan hayatımda almadığım, sallayıp da daha yüksek alacağım bir puanaldım. O yaz tatili çok kötü geçmişti. Gerçekten piskolojiminbozulduğunu görebiliyor arkadaşlarım da bunu belirtiyorlardı. 4. seneoldu öss ye girmemek olmazdı. Hiç bukar uzatacağımı düşünmezdim,bu seneolabildiğince rahat hazırlanmak istiyordum. Herkezi boş verdim nedersaneye gittim nede başka bir yere nerelerde problem olduğunubiliyordum. Kendi başıma çalıştım. Sınava girdim. Gayet güzel puanaldım. şmidi tercih yapmak kaldı. Ama bakalım bu seferde ne gibiaksilikler çıkacak, şansın benden yana olmadığını biliyorum, bekleyipgöreceğiz.
Olabildiğince içten yazmaya çalıştım,derdimi sizlerlepaylaştım. Hikayemde palavra yoktur.Şunuda biliyorum ki Türkiye'debenim gibi nice öss mâduru kardeşim var. İnşallah bu hikâye birilerininbu öss olayını kavramasına yardımcı olur. Gereken birimler de bu sorunaönlem alır. Artık hayatlar 1 sınavla kararmasın. Herkeze hayattabaşarılar diliyorum.

Hikâyeme destek vermeniz beni çok sevindirecek.bu linktenEğer sizinde öss Hikayeniz varsa paylaşabilirsiniz ben mutlaka okuyup oy vereceğim. TeşekkürlerMor Göz

Feel Good
19-07-2009, 23:16   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,688 mesaj
Alıntı: tolter  
Artık hayatlar 1 sınavla kararmasın. Herkeze hayattabaşarılar diliyorum.
Merak etme artık 1 sınavla değil 3-4 sınavla hayatlar kararacak.(yeni sınav sistemi) İyi mi olur kötü mü olur kestiremiyorum şahsen.
Bu arada durumuna gerçekten çok üzüldüm. Ama sonunda iyi puan almak da ayrı bir duygu olsa gerek.=) Ayrıca şansın senden yana olmaması gibi bir surum söz konusu değil. Sen sakin olmaya bak Göz kırpma Unutma ki yalnız değilsin =)

Son Düzenleme: Feel Good ~ 19 Temmuz 2009 23:17
International Affairs
19-07-2009, 23:17   |  #3  
International Affairs avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
4,659 mesaj

Kardeş Tüm içtenliğimle okudum Gerçekten Bu ÖSS işte böyle Allah Kahretsin
Ben de ilk sene girdim hiç çalışmadım doğal olarak kazanamadım
İkinci sene iyi çalıştım kazandım ama istediğim yer değildi çünkü ÖSS heyecan dan hiç bir soruya tam adapte olamadım geçen sene Dersande aldığım puanın tam tamına 30 puan aşasını aldım ama ne yapim işte kader
Seni çok iyi anlıyorum Dersanede çok rahat çözüp çok yüksek aldığım denemeler ÖSs de pek işe yaramıyo çünkü orada adeta aklını zihninni kaybediyorum,Bunun sebebide hayatımızın 3,15 dakkaya sığdırılmış olması beni delirtiyor offfff ne yapıcan
İnşallah bi aksilik olmazda Emeklerin boşa gitmezzz kardeşim...
Geçmiş olsun çokça...

hiko91
19-07-2009, 23:29   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,899 mesaj

guzel olmus ya valla surukleyıcı olmus .okurken kendımı gordum bı an ıcın.bu arada bu sene kac puan aldın oss den

secman
19-07-2009, 23:47   |  #5  
Yıllanmış Üye
247 mesaj

insanların hayatlarıyla nasıl oynanıyor 3 saatlik sınavda insan değil sanki robot var aradıklarıda o zaten robotlaşmış insan  insan haklarına aykırı bu sınav öğrenim hakkını elinden alıyor dünyanın hiçbir yerinde oss yok 

uGuR.uK
19-07-2009, 23:53   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj

çok güzel bir yazı olmuş, ilk başta uzun diye bakmicaktım ama okudukça sonrası geliyor;)
ülkemizdeki eğitim sistemi sırf insanlar okumasın diye geliştirilmiş resmen. ilk okuldan başlayıp ortası, lisesi, sınavları, tercihleri hatta sınav yerleri dağılımı bile insanları bunaltan bi yapıda. sankimillet okumasın gelişmesin akıllanmasın... en kötüsüde en yakınızdakidestek bekledikleriniz bu durumu dahda körükler.

buda benimki, buyrun bakim;

sene 2008, liseden mezun olduk. hiçbi sınava hazırlanmadığım gibi öss'yede pek ilgi göstermedim alışkanlık ötürü, tabi azda olsa evden "çalış oglum, çalış" vs. gibi öğütler geliyor... sınav günü gelir, girerim 290 puan alırım. bana yeter, istedigim yerler için, ancak bazı kişisel sebeplerden ötürü giremem. daha dogrusu girmem. sonraki sene farklı şekilde girerim yine, ama bu sefer yds'yede başvururum. nede olsa zaten iyi ingilizcemi aradaki 1 yılda anadilime yakın seviyeye getirmişimdir. elime sınav yerini gösteren belge gelir; 21 haziran '09 yds sınavı bilgileri vardır, ancak öss yoktur. 1*2 yere sorunca "sen öss'ye girmiceksin" derler, dolayısıyla iyi be ondan yırttık diye düşünerek yds'ye girip ve en az 80 net'lik bi cevap kagıdı doldurup çıkarım. sonra arada puan hesaplamalarıyla ilgili haberlere göz attıkça jeton düşmeye başlıyor, yds puanı, dil puanı ve sözel puanları hesaplanıp dil puanı oluşurmuş. "e ben öss'ye girmedim?!?". sonuçlar bir açıklanır; SIFIR. araştırıp ögrenirim ki öss'yle ilgili bilgilendirilmedigim ve girmedigim icin yds'de geçersiz sayılmış. bi süre kafam atsada pek takmam(o derece rahat biriyim, hesap edin). ancak sanki ben bunu uydurmuşum gibi annemle saglam bi kavga ederiz telefonda; o iş yerinde perişan ben burda. tabi aynı zamanda kardeşimin sbs'siyle uğraşıp birde askerliği tecil ettirmeye uğraştığım için ülkedeki işlerim yürüme şekli iyice damarıma basar. "tekrar denersin" gibilerinden öneriler gelsede bana uymaz, çünkü denicek birşey yok. ilkindede kazandım girmedim, ikincisinde çok daha iyi seviyedeydim giremedim. öyle yada böyle ufacık bir durum hayatı sapıtabilcek düzeyde. hala umrumda değil, 21'den gün aldığım anda yurt dışında olcağım için uğraşmıyorum. ama arkadaşın kendi hikayesindeki gibi, ağır baskılar ve kaygılar yaşayanlar için ölüm-kalım savaşıdır eğitim hayatı. hepsine geçmiş olsun geçirenler sağolsun...

şimdi düşünüyorumda benim yerimde sen gibi birisi olsaydı, veya daha kötü takıntılı bir aile ve genç olsaydı nolurdu acaba???

Son Düzenleme: uGuR.uK ~ 19 Temmuz 2009 23:54
waybe
19-07-2009, 23:57   |  #7  
Yıllanmış Üye
2,376 mesaj

sıkılmadan okudum bence güzel olmuş sürükleyici

bu arada kaç puan yaptın

Son Düzenleme: waybe ~ 19 Temmuz 2009 23:59
tolter
20-07-2009, 00:59   |  #8  
OP Yıllanmış Üye
1,603 mesaj

vallahi arkadaşlar,bu ülkede arkadaşın dediği gibi insanın okumaması için herşey yapılıyor. Bu ülkede bu ülkede  imkan verildiği taktirde ne cevherler yatıyor bir bilseniz.gençlerin ilgi  ve beceri alanları keşfedildiği anda bu ülkenin önünü hiç kimse açamaz. bu arada hikayemi beğendiğiniz için teşekkürler.keşke hiç olmasaydı da yazmasaydım.inşallah kimsede yaşamaz ve yazmaz

kedij
20-07-2009, 05:32   |  #9  
Yıllanmış Üye
142 mesaj

madem herkes çok çalışıyor, öss için yıllar boyu hazırlanılıyor. çok seçme öğrenciler üniversitelere giriyor. o zaman neden bu üniversitelerimiz dünya çapında ilk 500'e bile giremiyor?

a)Bu sınav ve eğitim sistemi öğrencilere değil sadece dershane ve benzeri paralı kurumlara destek vermek amaçlı

b)Türk öğrencileri gerizekalı

Son Düzenleme: kedij ~ 20 Temmuz 2009 05:40
kopuKÇocuk
20-07-2009, 08:11   |  #10  
Yıllanmış Üye
970 mesaj

AğlıyorAğlıyorAlkışAlkış

Trock61
20-07-2009, 11:49   |  #11  
Trock61 avatarı
Yıllanmış Üye
138 mesaj

Arkaraşım yaşadığın şeyler gerçektende çok ilginç.Ben seneye sınava gireceğim yavaş yavaş çalışmalara başladım ÖSS' yi bu kadarda büyütmüyordum, doğrusunu söylemek gerekirse sonuçta etrafta illaki ünüversiteye gidip çok para kazananlar yok eğer kafa çalışıyorsa zaten gerisi gelir ama bu dediklerini okuduktan sonra şimdi ben bile korkmaya başladım ama iyiki sistem değişti bu sistem iyimi kötümü o konuda pek bi fikrim yok doğrusu.Bu sene girecek olanlara soracağız bakalım iyimi kötümü bu sistem?
Senin sonunda kazandığına çok sevindim azmedince birşeyler olduğunu burda göstermiş oldun  yaşadıkların gerçekten şanssız şeyler ama hayata karamsar bakmamak lazım yinede:)
Bu deneyimini paylaştığın için  saoğol

TuncaBozkurt
20-07-2009, 13:40   |  #12  
Yıllanmış Üye
4,805 mesaj

Ben ve abim bu konuda şanslıyız neyse ki. Ailem ikimize de hiç baskı yapmadı "Otur çalış" diye. Aslında tolter, sen ailenin baskısı olmasaydı belki de çok iyi bir yer kazanacaktın. Ama sınava girerken sen fark etmesen bile "Ya yapamazsam" düşüncesi bilinçaltını ele geçirmişti. Ve bu korku sonucunda yapamadın. Yapamadıkça daha da çok gerildin, tansiyonun yükseldi.

Anlamıyorum bu tür aileleri. Nedir yani, herkes ÖSS'ye ilk girişinde sınavı kazanacak diye bir şey yok ki. Herkes üniversite okuyacak diye de bir şey yok. Lise mezunları da çok iyi yerlere gelebiliyorlar.

Kapalı Hesap (130880)
20-07-2009, 13:47   |  #13  
Kapalı Hesap
1,418 mesaj

ah ah şu aileleri anlamıyorum neden bu kadar baskıcılar... inşaalah istediğin idealine kavuşursun bu arada puan kaç senin

İsmail Altunbaş
20-07-2009, 14:04   |  #14  
Yıllanmış Üye
112 mesaj

Bende bu sene Öss'ye gireceğim. Bakalım neler olacak. Benim aile baskım yok. Fakat herkez gibi benim de Türkiye şartlarında durumum iyi değil. Dershane bu sene gidersem başarılı olmama gibi bir durumumum var neden mi? Hem dershane + okul +staj (meslek lisesi son sınıf öğrencisiyim ondan ) beceri sınavı falan derken ders çalışmaya vakit kalmayabilir. Dershane'ye de gidersem  ve başarız olursam Ailemin bana demese de boşuna gitti o kadar para diğeceğini düşünür gibiyim. Gerçi onlar demese de ben kendim derim.  İnşallah senin 4. sınav da yaptığını bizde ilk sınav da veya 2. sınav da yapabiliriz.<

Mustafa Can
20-07-2009, 15:22   |  #15  
Mustafa Can avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
2,248 mesaj
Alıntı: kedij  
b)Türk öğrencileri gerizekalı
BeğendimBeğendimBeğendimBeğendim

Mehmet-
20-07-2009, 17:44   |  #16  
Mehmet- avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
2,296 mesaj

Ben 2005 Öss'ye girmiştim. İster istemez heycanlıydım, bir de ilk girişimdi ne de olsa.
Sınav istediğim gibi geçmemişti, ertesi gün gazeteye baktım netlerimi beğenmemiştim, sonuçlar açıklandı yüzdelik dilime göre baktığımızda öğretmenlik geliyordu ben de tercih yaptım geldi. Bu sene bitti çok şükür. Bu sene de kpss'ye girdim. Bakalım ne olacak. Bir de Iğdır merkezli kopya iddaları ve iptal talebi davası olayları canımı sıkıyor. İnsanda biraz haysiyet olur. Şebeke kurup kopya çekmişler. Gerçekten öyle bir şey varsa hakkım haram olsun ne diyeyim.

Fireman_109
20-07-2009, 17:51   |  #17  
Fireman_109 avatarı
Üye
93 mesaj

nalet olsun össye ne insanları ne hallere sokuyor ya 
öss gibi tüm sınaw sistemleri berbat şu ülkemizde

öss ye girmiycem

girersem de biliyorumki kazanamıycam o yüzden öss simdiden çalışmak deyildide web tasarımcısı olarak iyi bir site yapmaya başlamalıyım

net24
20-07-2009, 23:46   |  #18  
Yıllanmış Üye
1,233 mesaj

ben ortasonu bitirdim.450 puan yapan arkadaşım yakılnarda anadolu lisesine gidemiyor.sistem harbiden okuyan sayısını azaltmak için uğraşıyor gibi.insanın aklına tek bu geliyo.bi insanı 2 saatte yargılayıp hayatını değiştiriyolar.5-6 saat ders çalış diyolar çalıştım diyenler genellikle sallamasyon çok şahit kaldım.ayrıca 5-6 saat insanın kafa dayanır mı ya hani konu oku deseler zaman geçiyor farkında olmadan ama test çözünce hem zaman geçmiyo hem de sıkılıyor insan

tolter
22-07-2009, 18:27   |  #19  
OP Yıllanmış Üye
1,603 mesaj
Alıntı: akşamüstü  
ah ah şu aileleri anlamıyorum neden bu kadar baskıcılar... inşaalah istediğin idealine kavuşursun bu arada puan kaç
301 söz 2