bilgisayar birden kapanıyor

HPQ-User
04-06-2007, 14:33   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj

yusuf sormuş:
bilgisayar açıkken bir den kapanıyor

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
aidata leptop= ıntel pentium procescö 1.7
512 ddr

İnternet Tarayıcı: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727; Alexa Toolbar)

Borga-x
04-06-2007, 14:38   |  #2  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj

Büyük ihtimalle RAM'lerin sorunlu arkadaşım, elindeki RAM'leri sökerek başka bir makınada dene, eğer aynı sorunu verıyorsa dıgerınde de RAM'ler patlak. Yok eğer çalışıyorsa RAM'ler anakartının ram slotunda bır sorun olabilir. Başka slotlara takarak çalıştırmayı dene

erkanc
04-06-2007, 14:40   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,213 mesaj

ısınma problemi olabilir borganın dediği gibi ramlarden de olabilir test etmen gerekir eğer bunlarda da sorun yoksa power suply bakabilirsin

Son Düzenleme: erkanc ~ 04 Haziran 2007 14:57
benersince
04-06-2007, 14:47   |  #4  
Yıllanmış Üye
2,283 mesaj

arkadaşlara katılıyorum ram lerin yada ram slotlarında problem vardır ....

playboyselim
04-06-2007, 18:54   |  #5  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
48 mesaj

sorum büyük bir ihtimal power suply yada pc yi çok kasıyosundur ısınmadan oluyordur

ozzeybek
05-06-2007, 22:51   |  #6  
Yıllanmış Üye
357 mesaj

Boyle sorunlarin ilk basinda anakartin kasilma problemide olabilir. Oncelik ile Bilgisayarinin tum donanimlari kasa disina cikartip calistirmani oneririm. Burada oncelikle sistemi belirli zaman araliklari ile calistir. Eger kapanma olmuyorsa anakarti montaj ettigin plakanin uzerine plastik basli antistatik boya ile boyamandir Bazilari anti statik posette kullaniyor ama bazen cok isinmada eriye biliyor.

Bir sorunda PowerSuply Kullanmis oldugun tum parcalarin Watt degerinden olcumlerini alip toplamalisin. Eger kullandigin power supply o degerlerin altinda ise kapanmaya sebep olabilir. OEM power supplylerde genelde yasanan sorun verilen degerlerin gercek olmamasidir Bunun icin PS nu olcturmen iyi olur.

Islemci Fani sorunu yada Kopru sogutuculari sorunu. Oncelikle Islemcinin uzerindeki fanin tam olacak oturdugunu kontrol etmelisin eger arada bosluk oldugunu hissediyorsan bu boslugu Termal Macun ile tamamlayip isi iletimini devam ettire bilirsin. Ayni sekilde anakartlarin uzerinde bulunan sogutucular bulunmakta bunlarida kontrol edebilirsin.

Ram slotlarindaki problem. Genelde Ramlar artik eskisi gibi statikden bozulmayacak sekilde kaplaniyor fakat ram slotuna girmis ufak toz zerrecikleri buna sebep olabiliyor.

iyi calismalar

DRAGON711
06-06-2007, 14:55   |  #7  
Yıllanmış Üye
157 mesaj

RESTART YAPIYOSA ISINMA PROBLEMİ VARDIR

Koray Kocaman
06-06-2007, 20:20   |  #8  
Koray Kocaman avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,876 mesaj

Değerli Üyemiz

Sisteminizde oluşabilecek hemen hemen bütün problemleri arkadaşlarımız yazmış uygulamanız gerekir.Donanımsal sorununuz olduğu kesin, bence ilk PowerSply daha sonrada Ram ve CPU incelemesi yapabilirsiniz.

asimileci
07-06-2007, 15:23   |  #9  
Yıllanmış Üye
1,996 mesaj

işlemci kaldırmıyordur büyük ihtimal bence yada ramler uçmuştur

mhmmtcn
08-06-2009, 13:39   |  #10  
Taze Üye
5 mesaj

ya arkadaşlar benimde birden kapanıyor bilgisayar
PS 420 w birde kuzey köprüsünün sıcaklığı 45-48 derece arası değişiyor
gigabayte anakart çözemedim bende bir türlü problemi

boddah001
28-02-2010, 06:24   |  #11  
Taze Üye
7 mesaj

arkadaşlar, bence işlemcinizim üzerinde soğutucu silikon (adını tam bilmiyorum, beyaz maacun gibi bişi) ömrünü tamamlamıştır
bi pc ciden yeni silikon alın, işlemcinin üzerindeki fanı çıkarıp silikonu iyi bi temizledikten sonra tekrar silikonlayıp, fanı da temizleyin
aynı sorun bende de oluyordu arada bi, bu şekilde bi olaya giriştim, düzeldi

Alisan Ates
06-05-2010, 12:51   |  #12  
Taze Üye
2 mesaj

ARKADAŞLAR benimde küçük turkcellden gelen bir note bok vardı içindede sım kart işte bilgisayara baya bişey indirdim ve notebook hep kapanıyordu bende yeni masaüstü aldım internete girmek için ama vınn cihazına kartı taktım ve aynı iş masa üstü bilgisayardada oluyor lütfen banada yardım not:bilgisayarı daha dün aldım

reflex_ceza
23-01-2011, 14:51   |  #13  
Taze Üye
1 mesaj

ARKADAŞLAR BİLGİSAYARINIZ EĞER BİRDEN BİRE KAPANIYORSA  BUNUN SEBEBNİ REM YADA HARDDİSK DEĞİLDİR DİREK ENERJİYİ KESİP ELEKTİRİK GİTMİŞ GİBİ KAPANIYORSA
1-İŞLEMCİ
2-PAWER GÜÇ KAYNAĞI
3-FAN
4-ANAKART
SEBEBİ KESİN BU 4 DEN BİRİDİR
AÇIKLAMA:
İŞLEMCİ DE SORUN VARSA PC DİREK KAPANIR İŞLEMCİNİN SORUNU GENELDE ÇOK ISINMADAN OLUR BU SEBEBLE 2.İHTİMALLE FANDADIR SORUN FAN İYİ SOĞUTMUYORSA  İŞLEMCİ BELLİ BİR SÜRE SONRA ISINIR PC NİN KENDİNİ KORUMASI İÇİN OTOMATİK OLARAK KAPATIR  O YÜZDEN YA FANINDA SORUN VARDIR DEĞİŞİLMESİ LAZIMDIR YADA FANIN İÇİ KESİNLİKLE PİSLİKTEN DOLMUŞTUR ÇÖZÜM OLARAK KURUTMA MAKİNESİ YADA FÖN MAKİNESİ SOĞUK DERECESİNDE ELİNİZE TUTUN KESİNLİKLE ÖLÇÜN SONRADA FANIN HERTARAFINI TEMİZLEYİN FANIN İÇİNE GİRMİŞ PİSLİKLER TÜYLER ZAMANLA İŞLEMCİYE GELEN HAVAYI KESER VE İŞLEMCİ ERKEN ISINMASINA YOL AÇAR BELLİ BİR SÜRE SONRA KAPANIR

TEMİZLEYİN SONRA EĞER TEKRAR KAPANIYORSA FAN YADA İŞLEMCİDE KESİN SORUN VAR BİR PC DOKTORUNA UĞRAYIN

PAWOR GÜÇ KAYNAĞINDA AYNI ŞEKİLDE GÖSTERTİN YAPILIR YADA DEĞİŞTİRİLİR

SON OLARAK EN KORKTUNUZ SEÇENEK ANAKARTTINIZDAKİ SORUN EN PAHALI VE EN ZOR TAMİRİ OLAN ANAKARTTA SORUN VARSA PC Yİ BALKONDAN AŞAĞI ATINIZ XD 500 600$ VERCENİZE YENİ PC ALIN DAHA İYİ

BENDE DE AYNI SORUN VARDI BENDE FANIMI TEMİZLEDİM DÜZELDİ VE KİPSE PAYLAŞMAMIŞ BU SORUNU ALAN ARKADAŞLAR İŞLERİNİ HALLEDİP DEVAM ETMİŞ İNSAN BİR PAYLAŞIR BENDE YARDIMCI OLDUYSAM NE MUTLU BANA :)  (REFLEX_BARIŞ) SAYGILARLA 

temelbenli
24-01-2011, 02:04   |  #14  
Yeni Üye
35 mesaj

ya arkadaşlar niye düzgün bakmadan yorum yazıyosunuz adamınki masaüstü degil notebook  yok bütün malzemeleri kasanın dışında çalıştır yok power supply allahım yarabbim ya
kardeşim tek çözüm işlemci ve ekran kartını sogutan fan kirlenmiştir temizlmek lazım oda her babayigidin harcı degil...

Emre5497
21-07-2011, 12:33   |  #15  
Taze Üye
4 mesaj

Arkadaşlar NBA2K11 oynarken bilgisayarım birden kapandı.Öncedende kapanıoyodu oyun oynarken ama fanları temizleyince düzeldi,şimdi yine fanları temizledim ama bi işe yaramadı yine birden kapanıyor.Neden olabiler,Ne yapmam lazım?(Sadece Oyun Oynarken oluyor.)

hd4650
27-07-2011, 12:31   |  #16  
hd4650 avatarı
Üye
76 mesaj

arkadaşın dedigi gibi ısı iletim silikonunu yenileyin cpu soğutucusunun yerine tam oturduğundan emin olun ve power supply ile rami başka bir bilgisayarda teker teker deneyin diğer bilgisayardada aynı problem tekrarlanıyorsa demekki ya power supply yada ramdir kolay gelsin ;)

cenkcemil80
06-08-2011, 00:40   |  #17  
Taze Üye
2 mesaj

casper nirvana cn-tkt 6400b notebook'um var.bilgisayarımda oyun oynarken(nfs,moto gp call of duty vs.) ve internetten bazı videoları izlerken ekran birden kararıyor , ses kesiliyor ama bilgisayarın power ışığı yanmaya devam ediyor ve fanlardanda calısma sesi geliyor yani sadece görüntü ve ses gidiyor.daha sonra bilgisayarı kapatmak icinde power tusuna 5-10 saniye basılı tutmam gerekiyor.bir kac ay once servise verdim hard disk sorunlu dediler değiştirdiler ama değişen bir şey olmadı.
bilgisayarın özellikleri :
İşlemci [/url] : Intel Core 2 Duo T6400 İşlemci Hızı : 2,0 GHz 2 MB L2 Cache 800 MHz Bellek [url=http://www.teknosa.com/Cultures/tr-TR/Products/urundetay.htm?CS_ProductID=125030846&CS_Category=_SBA_63_1662_444_1074&CS_Catalog=_BILGISAYAR&T_Category=_NOTEBOOK63#] : 4 GB Sabit Disk : 250 GB Ekran Belleği : 256 MB (Max 512 MB paylaşımlı) Ekran Boyutu [/url] : 15,4" Ekran Çözünürlüğü : 1280 x 800 Ethernet [url=http://www.teknosa.com/Cultures/tr-TR/Products/urundetay.htm?CS_ProductID=125030846&CS_Category=_SBA_63_1662_444_1074&CS_Catalog=_BILGISAYAR&T_Category=_NOTEBOOK63#] : Var Garanti Süresi : 2 Yıl Hoparlör : Var Bellek Tipi [/url] : DDR2 Model : NIRVANA CN-TKT6400B Ekran Özelliği : WXGA TFT Grafik Tipi [url=http://www.teknosa.com/Cultures/tr-TR/Products/urundetay.htm?CS_ProductID=125030846&CS_Category=_SBA_63_1662_444_1074&CS_Catalog=_BILGISAYAR&T_Category=_NOTEBOOK63#] : Geforce 9300GS İşlemci Tipi : Çift Çekirdek Optik Sürücüler : DVD-RW Pil Tipi : Li-Ion Menşei : İthal Touchpad Mouse : Var Ses Kartı : Var Dahili Kamera : Var Yazılım [url=http://www.teknosa.com/Cultures/tr-TR/Products/urundetay.htm?CS_ProductID=125030846&CS_Category=_SBA_63_1662_444_1074&CS_Catalog=_BILGISAYAR&T_Category=_NOTEBOOK63#][/url] : Windows Vista Home Basic
YARDIMLARINIZI BEKLİYORUM ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER

cnz
10-08-2011, 04:41   |  #18  
Taze Üye
4 mesaj
Alıntı: temelbenli  
ya arkadaşlar niye düzgün bakmadan yorum yazıyosunuz adamınki masaüstü degil notebook  yok bütün malzemeleri kasanın dışında çalıştır yok power supply allahım yarabbim ya
kardeşim tek çözüm işlemci ve ekran kartını sogutan fan kirlenmiştir temizlmek lazım oda her babayigidin harcı degil...
Arkadaşım pc si bir laptop olabilir fakat bu onun pc sinide normal pcler gibi donanımlara sahip oluşunun önüne geçmez vede benim de söylemek istediğim bi ihtimal ki uzun süreli kullanımlarda mutlak çıkçak olan problemdir oda adamtörün veya ankartın kondansatörlernin şişmesi ömrünü tamamlamış olmasıdır değiştirebiliyosan eğer değiştir ufak bi de bilgi vereyim yüksek voltajlı kondansatör kullanabilirsin fakat aynı farad değerlikli kondansatör kullanmalısın kolaygelsin

Balthazars
31-12-2015, 11:06   |  #19  
Taze Üye
1 mesaj

büyük ihtimalle işlemcideki termal macun kurumuş olabilir sen yinede araştır eğer benim dediğim gibiyse
termal macunu değiştir eğer hala olmadıysa sıkıntı fanlardada olabilir eğer hala olmadıysa sen en iyisi onu
bilgisayar tamircisine götür :)

MindPat
21-06-2016, 01:00   |  #20  
Taze Üye
7 mesaj

Bİlgisayarcıya götür :)

emresa
25-07-2016, 10:45   |  #21  
Taze Üye
1 mesaj

hocam merhabalar foruma sizin aracılığınız ile nasıl konu açabilirim. benim de bilgisayarımda bir sıkıntı var yalnız forum sitelerinde pek bulamadım cevabını. yardımcı olursanız çok sevinirim. teşekkürler

Deniz722
03-08-2016, 00:21   |  #22  
Taze Üye
1 mesaj

Selam iyi günler dilerim.İsmim Deniz,bana adımla hitap ederseniz sevinirim..Forumda nasıl konu açacağımı maalesef bulamadım.Ben de sorunumun başlığının altına derdimi yazayım dedim.

970A-UD3P Dual-BIOS Gigabyte ,Motherboard
AMD Fx-8320 ,CPU(Cooler Master Soğutucu)
Sapphire Radeon R9 270x ,GPU
2x 4GB Corsair 1666Mhz DDR3 ,RAM
64GB Kingston SSD(OS için) ve 1 TB HDD
CPU Fan harici,4 adet System Fan
Bir adet CD/DVD writer
Ve bunları besleyen bir adet
700W 80+ Everest PSU'ya sahibim.

Sistemimi 2014'ün Ekim ayında topladım o gün bugündür ne bir donanım eklemesi ne de çıkarması yapıldı.Tek bir format dahi atmadan sıfır sorunla(İki BIOS'umdan birini 8-9 ay önce yakmam haricinde) dün akşama kadar kullandım.Ancak dün akşamdan beri bilgisayarım oyun oynarken kendini bir anda kapatıp duruyor.Belirlediğim kadarıyla sıkıntı PSU'da ,ancak ben belkide boşu boşuna 400 lira vermek istemiyorum.Sorunun durduk yere başlamasını göz önünde bulundurmak gerekirse belkide bir o kadarda kolay bir çözümü olacağı umuduyla sizlerden yardım istemeye geldim.

Öncelikle bunlar deneyip başarısız olduğum sonuçlar;
Bilgisayar içindeki donanımların tüm kablolarına tek tek bakıldı,kontrol edildi.
Ekran kartımın PCI-e soketini değiştirdim.
RAM'lerimin yuvalarını değiştirdim.İki RAM'lede tek tek test ettim sonuç aynı oldu.
Güç yetersizliğini göz önünde bulundurarak CD/DVD sürücümün ve HDD'min PSU ile ilişiğini keserek denedim.

Notlarım;
Bilgisayar kendisini sanki ısınma sorunuyla kapatıyormuş gibi duruyor.Oyuna giriyorum,20 dakika sonra,ardından açıp tekrar girdiğimde 7-8,ardından tekrar girdiğimde 2-3 dakika sonra bilgisayar bir anda kapanıyor..Hiçbir ısınma belirtisi bulamadım.
Bilgisayarda en son yaptığım kayda değer yazılımsal gelişme bir kaç gün önce(4-5 belki)GPU'mu güncellemem oldu.Son yaptığım donanımsal olay olarak Temmuz sonunda bilgisayarın içini bütünüyle temizleyip termal macunu'mu yenilediğim'i belirtmek istiyorum.
Core Temp yazılımı ile işlemci sıcaklığına baktım 8 çekirdekten arada bir 1-2 tanesi %50 yüklenmeye çıkıp geri tekrar %6-7 yüklenmeye düşmekte.Bunun haricinde CPU sıcaklığı genel olarak 20-29 arası değişmekte..
HDD'min ve CD/DVD sürücümün ilişiğini PSU ile kesmeden önce FurMark ile test denedim hiçbir şekilde teste başlamadı,test ekranı geldiği anda PC shutdown oldu.6-7 farklı çözünürlük ve zorlamada denememe rağmen.CD/DVD ve HDD'nin PSU ile ilişkisi kesildiğinde tam hatırlyamadığım ayarlarda PSU maximum 61 derece olarak testi geçti.Ardından çözünürlüğü 4000 küsürlü pikselle 1700 küsürlü pikselli ekranda 720p'de test etmeye çalıştım ancak bilgisayarım yine direk kendini kapattı.FurMark'ta bu kapanmadan sonra başka test yapmadım.

Yapmadığım denemeler;
Gün kablosunu değiştirmedim.
Farklı bir PSU denemedim(zira imkanı da bulunmamaktadır..)

Yardımlarınızı bekliyorum,teşekkür ederim :)

Düzenleme:

Ekran kartının driverını silip kendi sitesinden tekrar yükledim ve güncelledim.Ondan sonra FurMark uygulamasından 1280x720'de bir test başlattım ısıyı gözlemledim saniye başına 1 derece artarak 62 derecede bilgisayar kendini kapattı.Sorun belki de yazımın başında belirttiğim gibi PowerSupply'nin donanımıma yeteri kadar elektriği vermemesi değil de ekran kartımın aşırı ve seri bir şekilde ısınması üzerine üst sınıra ulaştığında sistemimin kendisini kapatması olabilir mi?Eğer durum bu ise ekran kartım arızalı olmuş oluyor.Fan hızlarım bilgisayarı ilk aldığım günden beri auto olarak hızlarını sağlıyorlar bu arada.

Eğer ekran kartım risk sıcaklığına girdiğinde kendini kapatıyorsa neden bu zamana kadar kendisini hiç kapatmadı da dünden beri bu sorunu yaşıyorum?Bu üst sınırı BIOS'tan ya da başka bir yazılım yardımıyla kaldırabilir miyim?Eğer bahsettiğim bu "üst sınır" varsa ve kaldırabiliyorsam bu işlem ekran kartıma ya da diğer donanımlarıma zarar verir mi?

İçinden çıkamadığım bir işin içerisindeyim,yardımlarınızı bekliyorum..

Son Düzenleme: Deniz722 ~ 03 Ağustos 2016 01:18
erkanyalcinn
10-12-2016, 20:09   |  #23  
Taze Üye
2 mesaj

İslemcimi sokup tekrar taktim ekrana goruntu gelmiyor yardimci olurmusunuz

Toprakakın
12-12-2016, 17:15   |  #24  
Toprakakın avatarı
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 3
21 mesaj

düzeldi mi?

Ad3mS
16-12-2016, 01:08   |  #25  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 3
18 mesaj

arkadaşım ekrana görüntü gelmemesi ekran kartı ile alakalı birşey çıkar tekrar tak yerinden oynamıştır.