Selam iyi günler dilerim.İsmim Deniz,bana adımla hitap ederseniz sevinirim..Forumda nasıl konu açacağımı maalesef bulamadım.Ben de sorunumun başlığının altına derdimi yazayım dedim.
970A-UD3P Dual-BIOS Gigabyte ,Motherboard
AMD Fx-8320 ,CPU(Cooler Master Soğutucu)
Sapphire Radeon R9 270x ,GPU
2x 4GB Corsair 1666Mhz DDR3 ,RAM
64GB Kingston SSD(OS için) ve 1 TB HDD
CPU Fan harici,4 adet System Fan
Bir adet CD/DVD writer
Ve bunları besleyen bir adet
700W 80+ Everest PSU'ya sahibim.
Sistemimi 2014'ün Ekim ayında topladım o gün bugündür ne bir donanım eklemesi ne de çıkarması yapıldı.Tek bir format dahi atmadan sıfır sorunla(İki BIOS'umdan birini 8-9 ay önce yakmam haricinde) dün akşama kadar kullandım.Ancak dün akşamdan beri bilgisayarım oyun oynarken kendini bir anda kapatıp duruyor.Belirlediğim kadarıyla sıkıntı PSU'da ,ancak ben belkide boşu boşuna 400 lira vermek istemiyorum.Sorunun durduk yere başlamasını göz önünde bulundurmak gerekirse belkide bir o kadarda kolay bir çözümü olacağı umuduyla sizlerden yardım istemeye geldim.
Öncelikle bunlar deneyip başarısız olduğum sonuçlar;
Bilgisayar içindeki donanımların tüm kablolarına tek tek bakıldı,kontrol edildi.
Ekran kartımın PCI-e soketini değiştirdim.
RAM'lerimin yuvalarını değiştirdim.İki RAM'lede tek tek test ettim sonuç aynı oldu.
Güç yetersizliğini göz önünde bulundurarak CD/DVD sürücümün ve HDD'min PSU ile ilişiğini keserek denedim.
Notlarım;
Bilgisayar kendisini sanki ısınma sorunuyla kapatıyormuş gibi duruyor.Oyuna giriyorum,20 dakika sonra,ardından açıp tekrar girdiğimde 7-8,ardından tekrar girdiğimde 2-3 dakika sonra bilgisayar bir anda kapanıyor..Hiçbir ısınma belirtisi bulamadım.
Bilgisayarda en son yaptığım kayda değer yazılımsal gelişme bir kaç gün önce(4-5 belki)GPU'mu güncellemem oldu.Son yaptığım donanımsal olay olarak Temmuz sonunda bilgisayarın içini bütünüyle temizleyip termal macunu'mu yenilediğim'i belirtmek istiyorum.
Core Temp yazılımı ile işlemci sıcaklığına baktım 8 çekirdekten arada bir 1-2 tanesi %50 yüklenmeye çıkıp geri tekrar %6-7 yüklenmeye düşmekte.Bunun haricinde CPU sıcaklığı genel olarak 20-29 arası değişmekte..
HDD'min ve CD/DVD sürücümün ilişiğini PSU ile kesmeden önce FurMark ile test denedim hiçbir şekilde teste başlamadı,test ekranı geldiği anda PC shutdown oldu.6-7 farklı çözünürlük ve zorlamada denememe rağmen.CD/DVD ve HDD'nin PSU ile ilişkisi kesildiğinde tam hatırlyamadığım ayarlarda PSU maximum 61 derece olarak testi geçti.Ardından çözünürlüğü 4000 küsürlü pikselle 1700 küsürlü pikselli ekranda 720p'de test etmeye çalıştım ancak bilgisayarım yine direk kendini kapattı.FurMark'ta bu kapanmadan sonra başka test yapmadım.
Yapmadığım denemeler;
Gün kablosunu değiştirmedim.
Farklı bir PSU denemedim(zira imkanı da bulunmamaktadır..)
Yardımlarınızı bekliyorum,teşekkür ederim :)
Düzenleme:
Ekran kartının driverını silip kendi sitesinden tekrar yükledim ve güncelledim.Ondan sonra FurMark uygulamasından 1280x720'de bir test başlattım ısıyı gözlemledim saniye başına 1 derece artarak 62 derecede bilgisayar kendini kapattı.Sorun belki de yazımın başında belirttiğim gibi PowerSupply'nin donanımıma yeteri kadar elektriği vermemesi değil de ekran kartımın aşırı ve seri bir şekilde ısınması üzerine üst sınıra ulaştığında sistemimin kendisini kapatması olabilir mi?Eğer durum bu ise ekran kartım arızalı olmuş oluyor.Fan hızlarım bilgisayarı ilk aldığım günden beri auto olarak hızlarını sağlıyorlar bu arada.
Eğer ekran kartım risk sıcaklığına girdiğinde kendini kapatıyorsa neden bu zamana kadar kendisini hiç kapatmadı da dünden beri bu sorunu yaşıyorum?Bu üst sınırı BIOS'tan ya da başka bir yazılım yardımıyla kaldırabilir miyim?Eğer bahsettiğim bu "üst sınır" varsa ve kaldırabiliyorsam bu işlem ekran kartıma ya da diğer donanımlarıma zarar verir mi?
İçinden çıkamadığım bir işin içerisindeyim,yardımlarınızı bekliyorum..