Merhabalar CHIP ailesi. Uzun süredir şöyle bir problem ile karşı karşıyayım;
Bilgisayar hakkında
LENOVO Z5070
CORE İ7 4510U İŞLEMCİ
8 GB RAM
4 GB NVIDIA GEFORCE 840M EKRAN KARTI
1TB SSHDD
WİN 10 İŞLETİM SİSTEMİ
Laptopun güç düğmesine bastığımda fanlar çalışmaya başlıyor fakat başka hiç bir tepki vermiyor. Ekrana elektrik gelmiyor tamamen siyah ekran ve aynı zamanda normal şartlarda güç düğmesine basıldığında mouse üzerindeki ışıklar yanıyordu, onlar da yanmıyor. Yani fanlar dışarısında hiçbir yere elektrik gitmiyor gibi görünüyor. Çok uzun bir sürenin ardından ekrana elektrik geliyor ve Windows nihayet başlıyor. Bu "çok uzun bir süre" olarak nitelendirdiğim süreç ilk zamanlarda 1-2 dakika sürüyorken şimdi saatler sürebiliyor. Eninde sonunda bilgisayar açılıyor anlayacağınız ve açıldığında sorunsuz bir şekilde kullanılabiliyor. Kimi zaman bu sorunu yaşarken(Bilgisayar siyah ekranda bekliyorken) şarj kablosunu takıp çıkardığımda "beep" uyarı sesi çıkıyor, kimi zaman çıkmıyor. Lenovo Z50-70 modelinde BIOS, güç düğmesinin yanında bulunan küçük tuşa bilgisayar kapalı iken basılarak açılıyor. O tuşa bastığımda yine uzun bir beklemenin ardından bilgisayar açılıyor fakat BIOS açılmadan direkt olarak bilgisayar açılıyor. Windows ayarlarından BIOS'a giriş yapabiliyorum. Yeniden başlatınca da aynı sorunla karşı karşıya kalıyorum.
Denediğim yöntemler;
-BIOS ayarlarını default yaptım, işe yaramadı.
-Bataryayı çıkarıp sadece şarja bağlı bir şekilde açmayı denedim, işe yaramadı.
-Bataryayı ve bağlı olan her şeyi çıkarıp güç düğmesine 15 sn basılı tutarak statik elektrik boşaltımı yaptım, tekrar açmayı denedim işe yaramadı.
-Kasayı açarak parçaları kontrol ettim, hepsi yerli yerinde.
-Windows'un son güncellemesini yaptım, işe yaramadı. (Lisanslı Windows 10 kurulu.)
-Ekran kartının son güncellemesini yaptım, işe yaramadı.
-Lenovo'nun kendi sitesinden BIOS update indirdim, zaten güncel uyarısı aldım.
-CMOS piliyle ilgili bir sorun yok çünkü tarih saatte bir problem görünmüyor. (Bununla alakalı bir problem olduğunu düşünmüyorum.)
-Başka monitor bağladım, işe yaramadı.
Yardımcı olursanız inanılmaz mutlu olurum. Şimdiden teşekkür ederim.