Bilgisayarım Gta Sanandreas, Fifa 07 gibi oyunları rahat çalıştırıyordu. Fakat oyuna giriyorum. Belli bir süre(kısa bir süre) oynadıktan sonra donuyor ve reset atmak zorunda kalıyorum. Bu sorun internetten video izlerken ve oyun oynarken de oluyor.
[YAZILIM] Bilgisayar Donması
arkadaşlar merhaba bilgisayarım çöktü ve windows başlatılmıyo format atmak isyiyorum ama cd sürücüm çalışmadığından usb ile atmam gerekiyo usb yi bootdan formatlayıp windows'u yüklüyorum ve bootdan usb'yi başa alıyorum fakat bilgisayarı açtığımda karşıma no bootable partition in table yazısı geliyo napmalıyım bilgisayar önemli değil içinde 4 senelik üniversite hayatımda topladığım tüm veriler var yedeklemedim de yardımcı olabilirseniz çok sevinirim
En az 512 ram ile oynaman lazım o oyunları işlemci ve ekran kartının fanlarına bak toz olmuştur işlemcinin macunuda bitmiş olabilir önce ona macun çek bence..
Yazılım nedir?
Yazılım bir teknoloji terimidir.Anlamı; Hem bilgisayar sistemini oluşturan donanım parçalarının yönetimini hem de kullanıcıların işlerini yapmak için gerekli olan komutlar topluluğuna yazılım denilmektediryazılım
Bilgisayar yazılım türleri
Bilgisayar yazılımları genel olarak 3 ana grupta incelenebilir. Bunlar:
1- Sistem Yazılımları (System Software): Bilgisayarın kendisinin işletilmesini sağlayan, işletim sistemi, derleyiciler (compilers) (Yazılım programında, yazılan programı makine diline çeviren program), çeşitli donatılar (facility) gibi yazılımlardır.
2- Uygulama Yazılımları (Application Software): Bu kullanıcıların işlerine çözüm sağlayan örneğin çek, senet, stok kontrol, bordro, kütüphane kayıtlarını tutan programlar, bankalardaki müşterilerin para hesaplarını tutan programlar vs. gibi yazılımlardır.
Bütün sistem programları içinde en temel yazılım işletim sistemidir ki, bilgisayarın bütün donanım ve yazılım kaynaklarını kontrol ettiği gibi, kullanıcılara ait uygulama yazılımlarının da çalıştırılmalarını ve denetlenmelerini sağlar.
3- Çevirici Yazılımlar: Herhangi bir dilde yazılan programı makine diline çeviren yazılımlardır.
Uygulama yazılım türleri nelerdir ?
1- Genel Amaçlı Uygulama Yazılımları
2- Özel Amaçlı Uygulama Yazılımları
Yazılımlara örnekleri
1- microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint)
2- Winrar
3- Norton
4- Winamp çeşitli kategorilerdeki örnek yazılımlardır.
Hizmet Yazılımları nedir?
Hizmet (Utility) yazılımları, genel sistem destek işlemlerini yapmak için kullanılan programlardır. Diskleri biçimlendirmek, dosyaları kopyalamak, disklerdeki programları yedeklemek, dosya sıkıştırma, dosya transfer (ftp), klavye düzenleme, disk yüzeyini düzenleme(fdisk, partition magic), virüs temizleme gibi işlemleri yaparlar. Çoğu işletim sistemi hizmet yazılımlarının yaptığı işlerin çoğunu yapmaktadır. Fakat bazı durumlarda hizmet yazılımları ayrı bir paket olarak daha güçlü özelliklerle üretilmektedir.
Zararlı Yazılım nedir?
Bilgisayarlara,faydalı yazılımlara zarar veren, kullanıcı dosyaları üzerinde tahribat yapan, kullanıcı bilgilerini çalan yazılımlara zararlı yazılımlar denilmektedir.
Zararlı yazılımlar kendi kendilerini çoğaltabilen, bir bilgisayardan diğerine yayılabilen ve çoğu kez bilgisayar sistemlerine kasten zarar vermek için yazılmış programlardır.
Her yazılım her bilgisayarda çalışır mı ?
Bilgisayarda hangi işletim sistemi kurulu olduğundan bağımsız şekilde çalışabilen yazılımlar üretebilse de, pek çok yazılım tek bir işletim sisteminde çalışacak şekilde üretilir. Ayrıca her yazılımın çalışmak için gereksinim duyduğu farklı donanım özellikleri olabilir ve bu donanıma sahip olmayan bilgisayarlarda bu yazılımı çalıştırmak mümkün olmayabilir.
Casus yazılım nedir?
Casus yazılım tanıtım kişisel bilgi toplama veya onayınızı almadan bilgisayarınızın yapılandırmasını değiştirme gibi belirli davranışları gerçekleştiren yazılımlar için kullanılan genel bir terimdir.
Özgür yazılım nedir?
Özgür yazılım kavramı, kullanıcıların, yazılımı çalıştırma, kopyalama, dağıtma, üzerinde çalışma, değiştirme ve geliştirme özgürlükleriyle ilgili bir kavramdır.
Bir yazılımın özgür yazılım olabilmesi için hangi şartları taşımalıdır ?
1- Herhangi bir amaç için yazılımı çalıştırma özgürlüğüne,
2- Her ne istiyorsanız onu yaptırmak için programın nasıl çalıştığını ögrenmek ve onu değiştirme özgürlüğüne (Yazılımın kaynak koduna ulaşmak, bu iş için önkoşuldur. ),
3- Kopyaları dağıtma özgürlüğüne,
4- Tüm toplumun yarar sağlayabileceği şekilde programı geliştirme ve geliştirdiklerinizi yayınlama özgürlüğüne kullanıcılar sahipse o yazılım özgür yazılımdır
http://www.aki.com.tr
Bu donanımsal bir sorun diğer arkadaşlarında belirttiği gibi yüksek ihtimal işlemciniz ile ilgili bir sorun var.
1- İşlemci kendini soğutamadığından donar,
2- Bios ayarlarındaki bir bozukluktan donar,
3- Donanım çakışmasından donar,
4- Bilgisayarındaki bir virüsten dolayı donar,
5- Donanımın işletim sistemini kaldıramadığından donar,
6- Over clock (hız aşımı) yapmadan dolayı donar,
7- Anakart arızalıdır ondan donar,
8- Ekran kartı fanı deforme olduğu ve tozlandığı için yeterli devirde dönmediğinden aşırı ısınmadan soğutamadığı için,
Çözüm Yolları:
1. İşlemcinin hangi sıcaklıklarda oluğunu yardımcı bir programla kontrol ediniz. Normal sıcaklık değerleri 40 - 50 °C arasıdır.
2. Bios ayarlarının değiştirilmemiş olduğunuzdan emin olun.
Şekil 1- İşlemci ve Fanı Isı Ayarı: resim formatına bakınız...