Bilgisayar Donması

kty1907
20-07-2008, 18:18   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
65 mesaj

Merhabalar,

Son 15 gündür bilgisayar durduk yerde donmaya başladı. Bazen Windows başladıktan hemen sonra donuyor, bazen ise vakit geçtikten sonra. Bunun muhtemel sebepleri nelerdir, kurtulmak için ne yapmak gerekir ?

Teşekkürler

Feel Good
20-07-2008, 18:31   |  #2  
Yıllanmış Üye
2,688 mesaj

Bence CCleaner programıyla güzel bi temizlik yap (kayıt defteri dahil) Disk birleştir. Baktın düzelmedi en iisi format at!

cudi_evindar
20-07-2008, 19:14   |  #3  
Yıllanmış Üye
100 mesaj

Bence Önce Gereksiz Dosyaları Silmekle Başla. Bunun için prgramlar var kullanabilirsin(CCleaner).daha Sonrada Disk Birleştirme ve Disk Temizleme işlemleri yapabilirsin. Son Olarakta Bence PC yi bi antivüs ve bi Spyware Prg Mı ile tarat.GEnel Çözümler Bunlar..Kolay Gelsin..

Diablotical
20-07-2008, 19:35   |  #4  
Yıllanmış Üye
593 mesaj

Arkadaşlar hertürlü sorunda hemen bi virüs hemen bi format çözümleriyle nereye kadar!!!

Soruyu soran arkadaşım bize sisteminle ilgili bilgi verirmisin.
Ve 15 gün önce bilgisayarına eklediğin donanım,program,oyun yada yaptığın bi değişiklik??
Virüs programın nedir işletim sistemin nedir bunlar hakkında detaylı bilgi verirsen bizde sana daha yapıcı tavsiyelerde bulunabiliriz.
Sistem hakkında bilgilerin lütfen detaylı olsun everst ve cpu-z programlarından yararlanabilirsin!
saygılar

kty1907
20-07-2008, 21:16   |  #5  
OP Üye
65 mesaj

Anakart:MSI K9A2 CF-F
Cpu:AMD 5000+
Ram:Kingston 2GB Hyperx 800Mhz
Ekran Kartı: MSI 8800 GT
Sabit Disk: Seagate 250 GB 7200 RPM
----------------------------------------

Genel olarak bunlar var. 6 ay kadar önce toplamıştım bu bilgisayarı fakat açıkçası hiç memnun değilim performansından. Donanımsal bir şey olması bana daha olası geliyor, anakarttan kaynaklanan. Olabilir mi sizce ?  

Son Düzenleme: kty1907 ~ 20 Temmuz 2008 21:18
Diablotical
20-07-2008, 21:21   |  #6  
Yıllanmış Üye
593 mesaj

sistemin performansı gayet iyi olması gerekiyor verdiğiniz bilgilere göre aklıma tek gelen konu güç kaynağı;kaç watt acaba ve markası nedir?
  Doananımsal bişey yoksa yazlımdan kaynaklanan bi olay olabilir,15 gün önce yapmıyorsa sonrasında neden yapsınki ,demek istediğim ya güç kaynağı yada sonradan yüklediğiniz bir program bi çakışma yada driverlardan kaynaklanan bi sorun olabilir.

Crazy_SakaryaLi
20-07-2008, 21:30   |  #7  
Yıllanmış Üye
258 mesaj

hiç bi programa gerek yok arkadaşım...benimde başıma çok geldi..filmin veya oyunun en güzel yerinde pc donuyo ve mecbur reset ve olduğu gibi bidaha baştan sarıodum...yapacağın tek bişi war kasanın vidaları çözüp içine girmek...kasanın içindeki bütün tozları temizle ekran kartı ve remin metalik kısımlarını silgiyle özenle sil...haa unutmadan ekran kartı güncelleştirmelerinide mutlaka kur..baq bakalım ozaman bidaha donuyo mu hergele:)

Z1mBaBwE
20-07-2008, 21:37   |  #8  
Yıllanmış Üye
2,674 mesaj

Tam düşündüğüm gibi ati chipsetli anakarta nvidia ekran kartı takmışsınız bazı arkadaşlar şimdi ne alakası var diycek çok düşük ihtimalde olsa ekran kartı ve chıpset uyumsuzluğu yüzünden bu tür sorunlar nadirde olsa karşımıza çıkıyor.Bence bulabiliyorsan sistemini birde ati ekran kartıyla kullan bakalım.Ayrıca arkadaşların dediği gibi işlemci fanı tozlanmıştır işlemci aşırı ısınma yaptığı için yavaşlıyordur kasanı güzelcede temizle.Birde psu kalitesiz ise ve sisteme yeterli güç sağlıyamıyorsa o yüzdende bu sorunları yaşarsın.

Son Düzenleme: Z1mBaBwE ~ 20 Temmuz 2008 21:39
tesisatci
20-07-2008, 21:40   |  #9  
Yıllanmış Üye
449 mesaj

ram in 2 gb mış 2x1 gb lık  kit ise ramden birini çıkar öle çalıştır sorun devam ederse takılı olanı çıkar önceden çıkarmış olduğun rami takıp dene bazı anakartlar dual channel mod da tutarsızlık yapabiliyo bazen. sorun devam ederse  pili çıkarıp biosu sıfırlamayı dene olmadı anakartının resmi sitesinden sürücülerini güncelle (yada window altından aygıt yöneticisinden sürücüleri güncelle ekran sürücünü güncelle data driverları güncelle)

kty1907
20-07-2008, 22:03   |  #10  
OP Üye
65 mesaj

Teşekkürler yorumlara. R3Q3M isimli arkadaşın yorumu da ilginç geldi, aklıma gelmemişti hiç.

- Toz dan kaynaklanabileceğini zannetmiyorum çünkü kompressor ile düzenli olarak kasayı açıp temizliyorum.

-Güç kaynağım FSP 500W Bluestorm

- Bu probleme ek olarak neredeyse bilgisayarı aldığımdan beri başka bir sorun daha var. Belki paralel olabilir diye ondan da bahsedeyim. (Ati-Nvidia) )olayından olabilir belki R3QU3M arkadaşın dediği gibi ? :
Bilgisayarı açarken bazen monitör stand-by dan çıkmıyor. Bu durum özellikle bilgisayar sıcak iken, restart attığımda oluyor. Bir kaç aç-kapa denemesinden sonra ekrana görüntü geliyor. Çoğunlukla PSU ya restart attıktan sonra geliyor !? Bazen sabah ilk açtığımda da bu sorun oluyor.

Arkadaşlar durumu " bazen " ler ile anlatmak istemiyorum fakat durum malesef öyle.Ki asıl can sıkıcı tarafı da o.. Stabil bir sorun da değil..

Sonuç olarak komple kaldırıp atıcam bilgisayarı camdan, o raddeye geldim..

Edit: Donanım olayından çok fazla anlamam fakat kasanın içini açıp, neden görüntü gelmiyor sorusuna cevap ararken, şöyle bir gözlemde bulundum :

- Bilgisayarı açtığımda ekran kartının fanı hızlı bir şekilde dönmeye başlıyor. Görece olarak gürültülü bir şekilde. Eğer monitör stand-by dan çıkarsa, ekran kartının fanından gelen ses de 'normale' dönüyor. Eğer bahsettiğim sorun devam ediyorsa, yani ekrana görüntü gelmiyorsa, fan olanca hızı ile dönmeye devam ediyor..Böyle bir şey gözlemledim ben, aslı astarı var mıdır? Ekran kartlarında bu durum olağan mıdır, yoksa bir soruna mı işaret eder ?

Son Düzenleme: kty1907 ~ 20 Temmuz 2008 22:11
Crazy_SakaryaLi
20-07-2008, 22:09   |  #11  
Yıllanmış Üye
258 mesaj

duu hepsini atmaa yha:)remi işlemciyi sök anakartıda sök öle at:)dierleri lazım olur ilerde:P

bjk_memo
20-07-2008, 22:40   |  #12  
Yıllanmış Üye
290 mesaj

bu problem R3QU3M arkadaşın dediği gibi ati chipsetli anakarta sen git nvidia kart tak tabiki böyle uyuşmazlık olur aynı anakartı ben kullanıyorum ve herhangi bi sorun yok

elindeki 8800GT yi imkanın varsa Ati chipsetli bi ekran kartıyla değiştir sorunun düzelicektir.....

Son Düzenleme: bjk_memo ~ 20 Temmuz 2008 22:42
Z1mBaBwE
20-07-2008, 23:23   |  #13  
Yıllanmış Üye
2,674 mesaj

FSP psu nda ekran kartın için 6 pinlik bir güç girişi varmı var ise bu tam olarak güç sağlıyamıyordur belki ekran kartının kutusundanda 6 pinlik bir dönüştürücü güç kablosu çıkması lazım psu da var ise onu sök ekran kartının yanında gelen güç girişini tak birde öyle dene psunun 6 pinlik pcı güç girişinde sorun olabilir.Ama nvidia ati çakışmasınıda unutma düzelmiyorsa ati ekran kartı tak deneGöz kırpma

Son Düzenleme: Z1mBaBwE ~ 20 Temmuz 2008 23:25
Diablotical
20-07-2008, 23:34   |  #14  
Yıllanmış Üye
593 mesaj

Arkadaşlar bahsedilen nVidia&ATI&AMDchipset çakışmasından bende yara almıştım bi süre önce benim anakartım nVidia chipsetli AMD anakart, ekran kartım ATI ilk zamanlar sorunsuz olan PC geçen zaman içinde reset sorunu vermeye başladı,bazıları güç kaynağı dedi ancak yük altında reset atmayan PC nezaman boşta çalışsa yani ben uyuyp sadece download yapmaya başlasa sabaha kadar reset atıyordu. Isınma sorunu olmadığı halde reset sorunu vardı,nezamanki tüm driverları güncelleştirdim biosu update ettim ayda en az 2 kere update ettim sorun düzeldi,gerçi anakartı değiştirmeyi planlıyorum ancak sorun giderilebiliyor.
Tavsiyem atma camdan hiçbişeyi driverları biosu ada 2 kere güncelleştir sorun fln kalmaz,msı anakartlarda bu çok kolay bilirsin liveupdate 3 programı sorunsuz herşeyi hallediyor bios update dahil.
saygılar

yalcinkurt
21-07-2008, 18:07   |  #15  
yalcinkurt avatarı
Yıllanmış Üye
1,580 mesaj

Yaw arkadaşlar bu kadar kasmayın. Havalar aşırı derecede sıcak. Aletlere de hak verin.

Diablotical
21-07-2008, 22:01   |  #16  
Yıllanmış Üye
593 mesaj
simyager
Yaw arkadaşlar bu kadar kasmayın. Havalar aşırı derecede sıcak. Aletlere de hak verin.
Nerde görülmüş AMD nin ısındığı arkadaş,ısınıyosa ıntel ısınıyo ozmn tüm intellilerin buraya donuyo diye yazması lazım hatta açılmıyo KahkahaKahkahaKahkaha