Bilgisayar ekranında gördüğümüz her şeyi video olarak kaydetmek mümkün.Ancak bu defa ekran görüntüsünü video olarak yakalayıp bilgisayarımıza kaydetmeyi anlatacağım.
Bunun için çeşitli programlar mevcut. Ancak bu programların çoğu ücretli onun için biz ücretsiz olan bir programı kullancağız. Aslında ekran kaydetme programlarında iki tür mevcut. Birincisi oyun oynarken ekran görüntüsünü alma. Mesela PES oynarken oyununuzu video olarak kaydetmek. İkincisi ise masaüstünü, dosyaları programları falan kaydetmek. İkisi arasında ne fark var diye sorabilirsiniz. Aslında teorik olarak aynı ancak teknik olarak görüntü oluşturmak için farklı kanalları kullandıkları için ikisi için farklı farklı özelleşmiş programlar mevcut. İki türe de bakalım.
Oyun ekranını kaydetmekten fazla bahsetmeyeceğim. Bunun için en bilindik ve performansı yüksek programlardan birisi fraps‘dır. Ancak fraps’ın deneme sürümü bedava olmakla birlikte tam sürümü ücretlidir. Bunun için alternatif olarak taksi programını önerebilirim. Ücretsiz ve açık kaynak bir program. Windows ve linux için versiyonları mevcut. Ben fraps’ı kullandım ancak taksi’yi fazla kullanma şansım olmadı. O nedenle performansı için pek bir şey söyleyemiyorum.
Normal ekran görüntüsünü kaydetmek için çok farklı programlar var. En bilinenlerden birisi camtasia studio. Malesef bu program da ücretli. Üstelik performans olarak da göz doldurucu değil. Öte yandan bir sürü farklı özelliği mevcut. Biz bedava (freeware) bir program aradığımız için bu programı atlıyoruz ve camstudio‘ya geliyoruz. Bu program oldukça basit ve performansı yüksek bir program. Tabii en güzel özelliği bedava olması. Şimdi bu programı kullanarak ekran görüntüsünü nasıl video olarak kayderiz ona bakalım.
1. Öncelikle buraya sağ tıklayıp farklı kaydete basın. Programı kaydetmek istediğiniz yeri seçin ve programı bilgisayarınıza indirin.
2. İnen programa (camstudio 2.0) çift tıklayarak kurulumu başlatın. Karşımıza çıkan pencerede en altta bulunan tik işaretini tıklayın ve ardından Next tuşuna basın.
3. Şimdi programı nereye kurmak istediğimizi soruyor. Herhangi bir şeyi değiştirmeyin sadece Start tuşuna basın. Program kurulacak ve ardından kurulduğuna dair bir mesaj verecektir. Ok yazılı tuşa basın. Yine bir şeyler söylüyor yine Ok yazılı tuşa basın.
4. Artık program kuruldu karşımıza bir klasör açmış olabilir. Bu, programın klasörü bunu kapatabiliriz çünkü masaüstüne bir kısayol oluşturmuş olması gerekiyor. Oradan CamStudio yazılı mavi icona tıklayarak programı çalıştırın.
5. Şimdi karşımıza küçük şirin bir ekran gelmiş olması gerekiyor. Normal şartlarda kırmızı renkli kayıt tuşuna basarak hemen kaydetmeye başlayabiliriz. Ama öncesinde bir iki ayardan bahsetmek istiyorum. Kırmızı yuvarlak olan tuş kayıt tuşu, iki çizgi yan yana olan beklet (pause) tuşu, ve kare şeklinde olan da durdur tuşu.
6. Üst menüden Region (Alan) yazılı olan sekmeye tıkladığımızda karşımıza üç seçenek çıkıyor. Bunlardan birincisi Region. Bu seçeneği seçili olduğunda, kırmızı kayıt tuşuna basarsak ekranda nereyi kaydetmek istediğimizi bir diktörtgen çizerek belirliyoruz. Böylece sadece istediğimiz yeri kaydediyoruz. Bir sonraki seçenek olan Fixed Region seçeneği ise kaydeceğimiz alanın boyutlarını daha önceden belirlememize yarıyor. Birinciyle hemen hemen aynı. 3. seçenk ise Full Screen (Tam Ekran) seçeneği. Bunu seçtiğimizde ekranda gördüğümüz her şeyi, yani tüm ekranı kaydediyoruz. Çoğu zaman bunu seçiyoruz böylece bizim gördüğümüz her şeyi videoyu izleyen de görmüş oluyor. Kaydetme alanı için ayarlar bu kadar.
7. Üst menüden Options’a tıkladığımızda değişik ayar seçenekleri karşımıza çıkıyor. Bunlardan işimize yarayacaklara değineceğim.
Do not record audio (sesi kaydetme) seçeneği seçili olduğu zaman sadece görüntüyü kaydeder. Ses kaydetmez.
Record audio from microfon (Mikrofondan ses kaydet) seçeneği seçili olduğu zaman mikrofonda konuştuğumuz sesi kaydeder
Record audio from speakers (Hoparlörlerden gelen sesi kaydet) seçeneği seçili olduğu zaman siz bilgisayardan hangi seslerin çıktığını duyuyorsanız o sesleri kaydeder. Yani winamp açık ve bir müzik çalıyorsa o müzik de video kaydınıza girer.
Enable Autopan özelliğini seçtiğimizde Region bölümünde eğer tam ekranı seçmemiş isek seçtiğimiz küçük alan biz fareyi nereye götürürsek oraya gelecek böylece aktif olan yer videoya kaydedilmiş olacak. Bunu anlamanın en iyi yolu deneyip görmek. Bir tikli iken bir de tiksiz iken deneyin ne demek istediğimi anlayacaksınız.
8. Artık gerekli ayarları yaptığımıza göre kayda başlayabiliriz. Şimdi kırmızı kayıt tuşuna basın ve ekranda pencereleri açıp kapayın bir şeyler yapın :) Ardından mavi durdur tuşuna basın. Karşımıza dosyayı nereye kaydetmek istediğimizi soran bir ekran çıkacak. Kaydedilecek yeri (yukarıdan konumdan seçebilirsiniz) ve dosya ismini seçtikten sonra kaydet tuşuna basın.
9. Artık ekran görüntüsü video olarak kaydedildi. Şimdi karşımıza CamStudio’nun oynatıcısı çıkmış olabilir. Onu kapatabilirsiniz. Az önce dosyayı kaydetmek için seçtiğiniz yere gidin ve kaydettiğiniz filmi çalıştırın. Nasıl görüntü net mi :D
NOT1: CamStudio programını kullanırken açtığınız video görüntüleri siyah çıkabilir. Bu normaldir. Yazıda bahsettiğim farklı kanalları kullanma mevzusuyla ilintili. Bunun bu programı kullanarak bir çözümü yok.
NOT2: ekran görüntüsünü normal kaydetmek için ise klavye üzerindeki Print Scrn/ Sysrg tuşunu kullanın(F12'nin) yanında. Daha sonra paint'ti açarak sol en üste düzen yapıştırı seçiniz
kolay gelsin