Bilgisayar Harddiski görmüyor

morg
20-10-2009, 06:16   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
15 mesaj

Merhabalar;

Yaklaşık 15 gündür çözemediğim birproblemim var aklıma gelen deneyecek bir şey kalmadığı için sorunumuburaya yazarak yardımlarınızı bekliyorum.

Vista ultimate yüklü bilgisayarımda bir adet 1tb 1 adette 750 gb hardisk takılı

750 gb olan harddisk bilgisayarı kapatıp açtığımda bazen çalışıyor bazen çalışmıyor

bilgisayarı açtığımda 750 gb harddisk görünmediği zaman aygıtyöneticisinden disk sürücülerinde donanım değişikliklerini tara diyorumbzaı zamanlar harddiski bulup harddisk çalışıyor ama genelde bulmuyor

bilgisayarı kapatıyorum ide kablosunu çıkarıp takıyorum pc yi açınca görüyor (bazen görmüyor yani tamamen şans)

idekablosundan şüpelendim kabloyu değiştirdim olmadı anakarttaki yuvadanşüpelendim 1 tb harddiskin bağlı olduğu yerle değiştirdim yine sorunçözülmedi anakartın ve harddiskin güncel driverlarını kurdum yineolmadı yani sorunun kaynağını tespit edemediğim için sorunu çözemiyorumyazacağınız her yorum benim için değerlidir lütfen aklınıza gelenbirşey varsa yazarsanız çok sevinirim

OSMAN BAĞÇEVAN
20-10-2009, 07:06   |  #2  
Denetmen
Teşekkür Sayısı: 5
6,606 mesaj

şöle yapmayı dener misiniz..

1tb ı çıkart bilgisayardan..750 gb ı tak, 1gb ın takılı olduğu usb girişine..bilgisayarını 3 -4 kere yeniden başlat..okucak mı okumayacak mı ?

mparlakyigit
20-10-2009, 07:51   |  #3  
Yeni Üye
21 mesaj

Sürücüye bir harf atadınmı peki

Murat.
20-10-2009, 08:21   |  #4  
Yıllanmış Üye
948 mesaj

Her iki harddiskin master veya her ikisinin slave olup olmadığını kontrol edin. İşletim sisteminin kurulu olduğu HDD yi master diğerini slave olarak ayarlayın.

xxömür
20-10-2009, 11:45   |  #5  
xxömür avatarı
Yıllanmış Üye
1,574 mesaj

evet master slave den dolayı olabilir

morg
20-10-2009, 16:56   |  #6  
OP Taze Üye
15 mesaj
Alıntı: OSMAN BAĞÇEVAN  
şöle yapmayı dener misiniz..

1tb ı çıkart bilgisayardan..750 gb ı tak, 1gb ın takılı olduğu usb girişine..bilgisayarını 3 -4 kere yeniden başlat..okucak mı okumayacak mı ?

1 tb olan diskte işletim sistemi kurulu

ama sanırım şunu demek istediniz

1 tb diskin bağlantıları ile 750gb diskin bağlantılarını değiştirin demek istediniz onu denedim
yine 1 tb çalışıyor 750 gb olan bazen çalışıyor bazen çalışmıyor yani kablo yada yuvalar ile ilgili değil

morg
20-10-2009, 16:59   |  #7  
OP Taze Üye
15 mesaj
Alıntı: Murat.  
Her iki harddiskin master veya her ikisinin slave olup olmadığını kontrol edin. İşletim sisteminin kurulu olduğu HDD yi master diğerini slave olarak ayarlayın.
1 tb olan yani işletim sistemi olan diskte 4 adet pin var ve jumper takılı parantez içinde gösteriyoum jumper hangi pinlere takılı oldugunu  (....) kırmızı olanda jumper takılı

morg
20-10-2009, 19:21   |  #8  
OP Taze Üye
15 mesaj
Alıntı: TBCMagic  
Sanirim soruyu tekrar "düzgün" bir sekilde sorman gerekiyor (belki derdini anlatabilmen icin resim koyman gerekiyor)
Mesela: Harddisk'lerin IDE mi, yoksa S-ATA mi? Bu boyutlarda IDE HD'lerin olmadigini biliyorum ve kullandigin HD'lerin S-ATA olduklarini düsünüyorum.

Veri kablosunu degil, HD'lere takilan güc kablolarini kontrol ettin mi?  
harddiskler S-ATA  hem güç kablolarını hemde veri kablolarını değişik kombinasyonlar ile kontrol ettim

benim aklıma gelen şey harddisk sorunlu diye düşünüyorum ama harddisk te bir sorun olsa hiç çalışmaz diyorum sonra

bu yuzden sorunun kaynağını bulamıyorum

Murat.
20-10-2009, 19:30   |  #9  
Yıllanmış Üye
948 mesaj
Alıntı: morg  
1 tb olan yani işletim sistemi olan diskte 4 adet pin var ve jumper takılı parantez içinde gösteriyoum jumper hangi pinlere takılı oldugunu  (....) kırmızı olanda jumper takılı
Peki ; 750 GB olandada mı pinler yazdığın gibi takılı. O pinlerin hemen üzerinde M - S gibi ibareler var, bir kontrol et bakalım.TBMagic arkadaşında dediği gibi resimini çekip koysan daha anlaşılır olabilir.

Ayrıca; sorunlu HDD nizi bad sector vb. hatalar olup olmadığı hakkında herhangi bir test yaptınız mı ? HDTune tarzı bir programla bir test edin ve sonuçları yazın tekrar değerlendirelim.

morg
20-10-2009, 19:31   |  #10  
OP Taze Üye
15 mesaj
Peki ; 750 GB olandada mı pinler yazdığın gibi takılı. O pinlerin hemen üzerinde M - S gibi ibareler var, bir kontrol et bakalım.TBMagic arkadaşında dediği gibi resimini çekip koysan daha anlaşılır olabilir.

Ayrıca; sorunlu HDD nizi bad sector vb. hatalar olup olmadığı hakkında herhangi bir test yaptınız mı ? HDTune tarzı bir programla bir test edin ve sonuçları yazın tekrar değerlendirelim.

750 gb de jumper takılı değil

hdtune ile test yapıp sonucu yazacağım

Murat.
20-10-2009, 19:35   |  #11  
Yıllanmış Üye
948 mesaj

Şimdi dikkatimi çekti. Konuyu açtığınızda harddisklerin ide kablolarını değiştirdiğinizi ve daha sonraki cevaplarınızda bağlantıların sata olduğunu yazmışsın. Bir ikilem var ortada. Sendeki veri ( elektrik değil ) kabloların şeklini bir izah edermisin ? ince ve uçları tırnaklı bir kablomu yoksa geniş ve yaprak gibi olanı mı ?

Murat.
20-10-2009, 19:37   |  #12  
Yıllanmış Üye
948 mesaj
Alıntı: morg  
750 gb de jumper takılı değil

hdtune ile test yapıp sonucu yazacağı

750 GB olana da öncekinin tam aksine bir jumper takın, sistem harddiski tanıma da kararsızlığa itebilir.

morg
20-10-2009, 20:11   |  #13  
OP Taze Üye
15 mesaj
Şimdi dikkatimi çekti. Konuyu açtığınızda harddisklerin ide kablolarını değiştirdiğinizi ve daha sonraki cevaplarınızda bağlantıların sata olduğunu yazmışsın. Bir ikilem var ortada. Sendeki veri ( elektrik değil ) kabloların şeklini bir izah edermisin ? ince ve uçları tırnaklı bir kablomu yoksa geniş ve yaprak gibi olanı mı ?
resim biraz kalitesiz kusura bakmayın ama sanırım istediğiniz bilgileri anlayabilirsiniz

bu arada resmi çekebilmek için harddiskleri söktüm daha sonra harddiskleri takıp bilgisayarı açınca 750 gb lık harddiski gördü şuan çalışıyor ama muhtemelen bilgisayarı yeniden başlat desem yine görmeyecek daha sonra yeniden başlat yapsam görecek yani bu şekilde bir anlam veremediğim şey var

morg
20-10-2009, 20:33   |  #14  
OP Taze Üye
15 mesaj
Resimler tamam. Harddisklerin tam markalarini ve modellerini yazabilirmisin? (yada resimlerini cek). Ayrica ana kartin markasi ve tam modeli nedir?
Son Düzenleme: morg ~ 20 Ekim 2009 20:36
morg
20-10-2009, 20:51   |  #15  
OP Taze Üye
15 mesaj
Kirmizi isaretledigim yerleri daha net cekebilirmisin?
hocam daha kasayı şimdi yeni kapattım :) hdd yi sökmeden bir program aracılığı ile istediğin bilgiyi görebilirmiyiz acaba ?

jumper i hatalı kullandığımım düşündüğünüz içinmi o kısımalrı görmek istiyorsunuz ?

jumperdan kaynaklanıyor olabilirmi ?

Son Düzenleme: morg ~ 20 Ekim 2009 20:54
morg
20-10-2009, 21:13   |  #16  
OP Taze Üye
15 mesaj
(SATA'larda Master - Slave Jumper ayari yok)

çok güzel bir bilgi daha öğrendim teşekkürler.

ozaman jumper i çıkarayımmı ?

birazdan istediğiniz kısımları paintle çizip buraya ekleyeceğim fotoğraf çekerken uğraşmama rağmen okunabilir düzeyde olmuyor

G00GLE
20-10-2009, 21:15   |  #17  
G00GLE avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
747 mesaj

her iki hard diskten de jumperi söküp öyle bir deneyin. s-ata da jumper'a ihtiyaç yoktur.

Son Düzenleme: G00GLE ~ 20 Ekim 2009 21:42