Bilgisayar kendini sürekli resetliyor

MozillaFirefox
04-08-2011, 15:44   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
12 mesaj

Merhaba arkadaşlar
Bilgisayar bugün açılışta kendini 1-2 kere resetledi. Daha sonra açıldı ve kullanım sırasında da resetledi. Bilgisayar açılıyor fakat 5-10 dk ve bazen 10 dakikayı bile bulmadan tekrar resetliyor.
Bu yakınlarda yeni birkaç küçük yazılım yüklemiştim onlardan olmadığını bildiğim halde sorunun çözümünü onları kaldırmak olarak bir yol denedim fakat kaldırmam bir çözüm sağlamadı.
AVG adlı antivirüs programı belirli sıklıklarla tarama yapıyor zaten fakat tekrar bir tarama yaptım. Virüs veya bir tehlike bulunmadı.
CCleaner adlı programıda tarattım kayıt defterindeki sorunları taradım vb. fakat sorun hala devam ediyor.
Uzun süredir bilgisayarın içi kapalı duruyor fanların tozlanmasından kaynaklanıyor olabilir mi veya ona benzer bir şey?

İşletim Sistemi:  Microsof Windows XP Professional(5.1, Yapı 2600)
Ram: 1 Gb
Ekran Kartı: NVIDIA GeForce 6200 TurboCache
İşlemci: Intel Pentium 4 Cpu 3.20GHz

Bunun sorunu ne olabilir ve çözümü ne olabilir?

Sails_42
04-08-2011, 16:19   |  #2  
Sails_42 avatarı
Yıllanmış Üye
256 mesaj

Aşırı ısınma olabiliri... İşletim sistemiyle alakalı bir durum olabilir.. İişlemci, RAM veya diğer donanımlarda bir sorun veya temassızlık olabilir... Kasayı aç ve içini temizle daha sonra İşlemcinin ve RAM'in yerine tam oturduğundan emin ol... Sürücülerin ve HDD'ın kablolarını kontrol et... Powerdan gelen kabloların anakarta ve diğer donanımlara iyice yerleşmiş olduğundan emin ol... Eğer sorun çözülmezse bilgisayarın sıcaklığı kaç dereceye çıkıyor ona bak... Format da atabilirisin ayrıca BIOS'a da virüs bulaşmış olabilir...

dasti
04-08-2011, 16:28   |  #3  
dasti avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,962 mesaj

en mantıklısı kasanın içi açılmamışsa çek bir elektrikli süpürge ile fandaki pisliği tozu vs.  daha sonra düzelecektir malum sıcaklardan günde 5-10 bu tarz konu açılıyor :) sorunda hep aynı. eski bir pc fazla dayanmaz sıcaklara.

MozillaFirefox
04-08-2011, 23:10   |  #4  
OP Taze Üye
12 mesaj
Alıntı: eomer42  
Aşırı ısınma olabiliri... İşletim sistemiyle alakalı bir durum olabilir.. İişlemci, RAM veya diğer donanımlarda bir sorun veya temassızlık olabilir... Kasayı aç ve içini temizle daha sonra İşlemcinin ve RAM'in yerine tam oturduğundan emin ol... Sürücülerin ve HDD'ın kablolarını kontrol et... Powerdan gelen kabloların anakarta ve diğer donanımlara iyice yerleşmiş olduğundan emin ol... Eğer sorun çözülmezse bilgisayarın sıcaklığı kaç dereceye çıkıyor ona bak... Format da atabilirisin ayrıca BIOS'a da virüs bulaşmış olabilir...
En mantıklı sorun aşırı ısınma veya tozlanma. Bilgisayargünde 7-8 saat açık duruyor ve bazen geçiyor bile.
Sürücüleri kontrol ettim gözle görülür bir sorun yok. BIOS'a virüs bulaşma imkanıda yok sanırım.
Sıcaklık değerlerine gelirsek pek anlamam açıkcası sıcaklıklardan düzgünmü normal mi bilemiyorum.
Everest ile tarattığım ısı değerleri şöyle;
Sıcaklıklar:      
CPU                                               68 °C  (156 °F)
      Grafik İşlemci (GPU)                              63 °C  (145 °F)
      WDC WD800JD-22JNA0                                50 °C  (122 °F)      

Soğutucu Fanlar:      
CPU                                               2722 RPM      
Güç Kaynağı                                       2722 RPM

Normal mi sizce ? bana biraz fazla geldi sanki. CPU Isısı 78 e kadar çıkabiliyor.

Sails_42
05-08-2011, 13:46   |  #5  
Sails_42 avatarı
Yıllanmış Üye
256 mesaj

Isınma fazla... O değerlerin normalde işlemci için 45-50 arası, ekran kartı için 55-60 arası, HDD içinse 40-45 arası olması lazım... Tabii bu söylediklerim masaüstü kullanım için... Ancak arkaplanda çok fazla program açıksa veya sürekli internetten video izliyor veya flash içerikli oyunlar oynuyorsanız orada yazan değerlere de çıkabilir... Oyun oynarken de 75-80 arası olabilir neticede yaz aylarındayız... Kasanın içini temizleyin, özellikle işlemci mazgallarını ve fanları... Ama bu yazdığınız sıcaklıklar yeniden başlatmayı gerektirecek kadar yüksek sıcaklıklar değil... O yüzden önceki önerilerim hala geçerli... Ancak gene de BIOS'dan sıcaklık hangi yüksekliğe çıktığında bilgisayarın kendini yeniden başlatacağını seçebilirsiniz...