Bu kadar para vermişken işlemciden 0.4 ghz de olsa fedakarlığa gerek yok gibi. 4. nesil daha az ısı ve elektirik kullanımı sunuyor diye biliyorum. Performans konusunda bir artış sözkonusu değil diye biliyorum. Üstelik onboard ekran kartı o sistemde hç kullanılmayacaktır olmasada olur diye düşünüyorum. Ram de 8 Gb günümüzde standart hale geldiki alınmışken geleceğe dönük olması daha mantıklı. Hele 2133 mhz olması çok daha mantıklı. Zaten ram mhz i oyunlarda öyle 3-5 fark yaratacak bir etki değil fakat ne akdar yüksek o kadar iyi. Öyle olmasa ddr2 den dd3 e geçilmezdi. Arasında nerdeyse 1600 mhz ile 2133 mhz arasında ki kadar fark var oysa. Yani ram mhz i mümkün oldukça yüksek olmalı. Kısaca bence arkadaşımın kendi sistemi daha güzel gibiydi. Tabi hatalıysam belirtin şahsi düşüncem bu yönde.
İsterse alsın 16GB bellek bence ucuzlamasını beklemek daha iyi olur + şu anda sadece belli başlı yazılımlar fayda sağlıyor 16GB bellek ve üst modelleri için. Onboard kartını kullanmasına gerek yok ilerde video felan yapar en azından quick-sync, render işlerinde HD 4600 devreye girer ve çok daha hızlı performans alır onboard kartdan. Veya ilerde ekran kartı ile bir sıkıntı yaşarsa en azından sistemini kullanabilir halde devam edebilir ekran kartını arızaya veya değişime yollarsa.
Bellek hızlarına gelince Anandtech testlerine bak, %5 performans fark yaratmıyor çünkü ilk olarak önemli olan ekran kartı üstündeki GDDR5 bellek kullanılır. Gündelik şartlarda zaten DDR3 çok hızlı bir birim 2000MB saniyede yazıp/silebilir. Dolayısıyla, belleği frekans açısından arttırmak, en azından bu denli sistemler için, gerekli veya mantıklı değil.
Arkadaşın kendi sistemi daha iyi değil aslında. Soket 2011 de onboard gpu yok, ve anakartı çok pahalı. SSD yok, işlemci soğutucu yok vs. Bunları tek tek düşünmesi lazım çok yüklü para veriyor alabildiği kadar donanım alması lazım, ve en iyisinden.
Bellek testleri:
DDR3 1333MHz vs 2400MHz:
High Speed RAM - Is it Worth it? DDR3 1333MHz vs 2400MHz Test High speed memory has been a staple for enthusiasts who want to get the most out of their systems for YEARS, but in this investigation we take a look at how much of a difference it actually makes to performance.Sponsor link:
Join our community forum:
Intro Screen Music Credit: Adhesive Wombat - Check out his channel here:
Outtro Screen Music Credit: Approaching Nirvana - Sugar High