Bilgisayar ve Bilgi Konusunda İpuçları

mustafa2116
12-03-2010, 22:56   |  #1  
mustafa2116 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 64
3,012 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

Bilgisayar yanlız işlemlerde değil işlemler arası bağlantılarda da yavaşlayabilir. İşte bu işlemler arası bağ İNTERNET tir.

 İnternet bir çok şekilde Yavaşlar-Kasılır..
Kısaca sorunları ve sorunların hakkından gelebileceğiniz çözümlerini yazacağım.

1----- İşletim sistemi kaynaklı arızalar
   >>> İşletim sisteminin sistemde dll-exe kullanması yada kullanılacak programın bir parçasının  başka bir işlemde kullanılması internet tarayıcınızı yavaşlatacaktır. Haliyle internet de o derece yavaşlayacaktır.
   -+-+- İşletim sisteminin kjulladığı dosyayı ya devreden çıkartırsınız yada başka bir taraycı kullanacaksınız.
a) işlemi devreden çıkartmak için geçici çözüm görev yöneticisinden  işlemlere geçip işlemi sonlandırmakla mümkündür. Mutlak çözümse msconfig başlangıç ayarlarından interneti kullanan programı durdurmakla mümkündür.
b) Başka bir tarayıcı kullanarak taryıcının hızını artırabilirsiniz. Böyleleikle internette biraz daha rahat davaranabilirsiniz. öneriler MOZİLLA,OPERA,GOOGLE CHROME...

 >>> Güncellemeler interneti kasar ama birde interneti günceleyememe kasar. Sürekli meşkul internet ve sürekli download haliyle interneti kasacaktır.
-+-+- Çözüm basit ya güncelemeleri kapatırsınız yada güncelemeleri siz elle yaparsınız. Ama şunu unutmayın önemli güncelemeler her zaman yüklencek değiller. Yükleyin sistemi güncel tutun ama bunu yaparken sistemi ayakta tutarak yapın.

>>> İşletim sistemi arzaları  taryıcının kasılmasına ve haliyle internetin kasılmasına neden olur. Aslında işletim sistemi arızaları tüm programları etkiler. Yanlış kurulmuş donanımlarda internetin kasılmasına neden olabilir.
-+-+- Çözüm ise işletim sistemini elden geçirip eksik yapılanmayı onaramk yanlış kurulmuş  donanımları düzgün bir şekilde kurmaktır.İşletims siteminde bir çok gereksiz dosya oluşmuş olduğundan bunları temizlemek gerekir. 
a) defragı çalıştırıp  disk birleştiriniz.
b) disk temizle " c: disk üzerine tıklayıp özellikelrden ilk gelen ekranda" diyerek gereksiz atıklardan kurtulun.
c) donaımları kontrol edinip eksik yada yanlış kurulmuş donaımları düzgün şekilde kurun

2------ Tarayıcı kaynaklı Kasılma-Yavaşlamalar...

>>> Tarayıcıya eklenen eklentiler her seferinde  bize ayak bağı olur. toolbar araçları efekleyici programlar....Bu programlar tarayıcı her açıldığında yeniden başlar her siteye girdiğinizzde size ne yapıtığınıza dair bilgi alır. bu hem interneti hem tarayıcıyı kasar.
-+-+- Çözüm eklentileri azaltmakla mümkündür. Mozillada bulunan eklenti bölgesi gibi internet taryıcısınında eklenti bölgisinden eklentileri kaldırabilir, öncelik değerlerini  değiştiriebilir yada gerkli durumlarda çalışabilir hale getirebilirsiniz. toolbarları ise  pencerenin üstündeki yere sağtık yaparak tooları kaldırabilirsiniz.

>>> Eksik kurulum yada güncel sürüm hataları intenetin yavaşlamasına neden olmaktadır. Güncelemeler her zaman güzel sonuçlar doğurmayabilir.
-+-+- Çözüm taryıcıyı yeniden düzgün bir şekilde kurmakla mümkündür.

>>> Eksik eklenti Hataları interneten bulunan ve dosyanın bilgisayarda çalışmasını sağlayan programların olmayışından kaynaklanan eksikliklerdir. adobe flash player - java - dll vbleri - html eklentileri gibi eklentilerin eksiklikleri yada güncel olmayışından kaynaklanır.
-+-+- Çözüm programları  kurmakla yada güncelemekle mümkündür. Dikkat bir çok sitede birçok farklı sitstem mevcuttur bu sistem gösterilemedi kurunuz dediğinde  inanarak kurmaya klakmayınız öncelikle virüs taramasından geçiriniz. aksi halde güncel bir virüs  sahibi olabilirsiniz.

3----- Aktarım & İnternet & DNS türevli yavaşlamalar.

>>> İlk sırayı aktarım hataları alır. Bu modemle bilgisayar arasındaki kabloların korozyolaşmaıs yada hasar görmesi sonrası olur.
-+-+- Kabloların hasarları giderildiğinde sorun ortadan kalkıyor.

>>>DNS türevli yavaşlamalar sitenin kendi aktarımıyla alakalı yavaşlamalardır. Bu hataya Çoğunlukla  online oyun sitelerinde karşılaşılır. Oynun tam ortasındayken yanıt vermeyen sunucu yüzünden oyudan düşersiniz.  Bu hataya sizin ıp türevli dns nizin  sitedeki dns ye yakınlık değeride etkilirdir.  BU dediğimden bişi anlamadığınızdan eminim  zaten anlamanızada gerek yok.
-+-+- çözümse dns değiştirmekten geçer. Size uygun indirme hızı yüksek bir dns seçerke yada bağlanmak sitediğiniz siteye farklı bir dns den bağlanarak  intenetiniz hızlanabilir.
a ) c:/windows/system32/drivers/etc/ içindeki host adlı dosyaya bağlanmak sitediğiniz  site için farklı bir dsn ekleyebilirsiniz.
b) tüm sisteler için ağ bağlantı ayarlarımdan ( sitede dns değiştirmek konusuna bakınız) yeni bir dns seçerek internetinizin hızlanmasını sağlayabilirisiniz.
örnek dns ler
4.1.1.1-4.1.1.0
4.2.2.2-4.2.2.1
.... internete bol bol bulabileceğiniz nice dns alanları mevcutur.

>>>>İnternet sekmesi geniş bir yelpazedir bu nedenle en sona sakladım.
***>>Sitedeki reklamalar
***-+-+- Sitedeki reklamları host dosyasına sitenin adının karşısına 0.0.0.0 olarak yazarsanız sitedeki reklamın kullandığı aktarım sizin elinize geçer yaklaşık 1 sny hız farkıı yaşamış olurusnuz.
***>>Site uygulamaları.
***-+-+- bu uygulamaların en büyükleri gereksiz efekelrdir. Javayı devreden çıakramazsınız ama eklentisiz bir tarayıcıyla sitede dolababilirsiniz. büyük derecede fark yaşarsınız.
***>>Sitedeki yeni eklentili uygulamalar.
***-+-+- Sitelerdeki yenilikler yeni uygulamaların çıkması gibi durumlar yüzünden tarayıcı yavaşlamaktadır. Ya uygualamyı yükleyeceksiniz yada  sitededki bu uygulamayı yoksaycaksınız.
***>> sitedeki kullanılan içeriklerin güyüklükleri.
***-+-+- bu gibi durumlarda ya siteyi beklersizniz yada ESC tuşuna basarak yüklemeyi durdurursunuz.
-+-+- çözümleri yukarda okuduklarınızla birmiyor.
+***+***+***+***+***+***+***+***+***+***+***+***+***+***+***+***+***+***+***+
İnternet geniz bir okyanustur. İnternetten  sadece işletim sisiteminiz yada virüs koruyucunuz gibi bilinen güncelemeler dışında güncelemelrde gerçekleşebilir.

Enbüyük tehlike virüs tehlikesidir. girdiğiniz bir sitede java eklentisiyle sisteme yerleştirilmiş kurulumlu bir program bulunuyor olabilir. Siteye girdiğinizde siz istesenizde istemezinide kurulum yapılır ve nur topu gibi bir virüsünüz olur. Ayrıca sapa sağlam kalamak için sürekli kendini günceleyen yenileyen geliştiren bir virüsünüz olur. bu gibi durumlarda  kullanılacak ilk metot virüs karuyucu kurarak  sistemi taratmaktır.Tabi bu her zaman işe yaramayabilir.

Burda dereye cmd kullanarak ıp alıp dns yi engelemek en büyük çözüm olabilir.

cmd yazıp netstat -n -b yazıp hem çalışan programı hemde seslendiği dns yi bulabilirisiniz.
bulduğunuz dns yi host dosyasına ön tarafına 0.0.0.0 yazıp bir boşlukla dns yi ekleyerek yapabilirsiniz. virüs güncelenemez ve haliyle virüs koruyucu  virüsü imha ederken rahatlar.

*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*+*

Son Düzenleme: mustafa2116 ~ 21 Mart 2010 17:08
mustafa2116
21-03-2010, 17:52   |  #2  
mustafa2116 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 64
3,012 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

Billgisayarda Hızlanmak

Bilgisayarımız kullandıkça yavaşlar. Bunda kurulan programlardan yapılan işlemlere her türlü programım imzası varıdr.

Bilgisayrın hızlanmasını sağlayacan  ve anlaşılması kolay birkaç öneri.

1--Donanımsal Sistem Hataları.
   Bilgisyara da tıpkı insan gibi yorulabilen  bir mekanizmadır. Yorulmak sadece bilgisayarın ısınmasıyla geçerli değildir bazende aşırı pislik nedeniyle kayanaklanabiliyor.
*Öncelikle bilgisayarımızın dodnımsal yeterliliğini bilmemiz gerekir. Ram özellliği, Ekran kartı-işlemci özellikleri bilgisyarımızın hızında etkilidir. Bu nedenle donanıma uygun bir program kurmak gerekir.
* Bilgisayarın fan gibi soğutma işlem üniteleri arzalandığında ise Anakart - Ekran kartı  yanabilir. Bu tabiki maddi bir kayıptır.
* Bilgisyarın çalışan aksanları elektirikli olduğu için mıknatıslık özelliğiyle normal bir boş masadan daha fazla toz toplar. Buda fan demirinin dolmasına yada elektronik parçaları arasındaki elektirik akımının hatalı aktarılmasına neden olur. Demiri dolan bir fan soğutma işleminde yavaşlar buda bilgisayarın hem ömrünü tehlikeye atar hemde verimini azlatır.
!!!!!!  Bilgisayrın Aşırı Isınması Yavaşlamaya Neden Olur. !!!!!!
+++Bu tür hatalarda Bilgisayarın kasasını açıp en azından ayda 1 kez temizlemek gerekir. Bilgisayrın belli başlı özellikleri olan RAM, EKRAN KARTI, ANA KART, İŞLEMCİ, HDD HAFIZASI gibi parçalar hakkında bilginiz olması gerekir.

2-- Yazılımsal (programsal) yavaşlama nedenleri
    Bu hatalar bilgisyara konulan programların ya  sisteme büyük gelmesi yada çalışan programların fazla olmasından kayanaklanır.
* Bilgisayarın donanımı hakkında bilginiz olup bu donanım özelliklerine göre program kurmak gerkir.
* İşletim sistemi tercihinde bile donanımın bilinmesi gerekir.
* İşletim sisteminde kullandığınız Tema-Ses Efekleri-Görsel Geçişler-Sİsteme Yönelik Uygulamalar ve sisitem uygulamalarıda bilgisayarı belli oranlarda tek tek düşürür. Burda bilgisayarda başlangıçta açılancak programları belirleyip seçmeniz gerkir. Temayı bilgisyarınıza uygun şekle getirmeniz gerekir.
* İşletim sistemi için sanal bellek miktarını sisteme uygun hala getiriseniz bilgisyarınız gözle görülür bir hızlanma sağlar. Bunun için performans ayarlarına girp bu ayarları düzenlemeniz gerekir.
* Diske yönelik programların veri aktarım hızlarıda  bilgisayarın açılış hızını belirler. Bu sadece açılışta değil devamlılık sürecindede etkili olduğu için diski birleştiriniz. Diğer adı defrag  olan bu sistemle hdd de rasgele bulunan veri dosyaları düzenli hale gelir ve okuma-yazma hızında belli bir oranda hız kazanmış olursunuz.
* Açılışta başlayan programlar aynı anda ansız hızlanma yaşayamamyan işlemcinin hızını düşürür. Yani  20-40 tane programı açılışa bırakırsanız işletim sistemi önce kendini açılır sonra porgram açılır saatler sonra explorer ( klasör sistemi-windows gezgini) açılır. Buda hız kaybına neden olur. msconfig den başlangıçta açılan programları azaltabilirsiniz.
* Disk kirlenmesi diğer adıyla atık dosya sistemi de bilgisayarın işletim sisteminde veri kontrolünü yavaşlatır.  Diskler üzerinde işlem yapan program birçok atıkla işlemi sonlandırır. Bu atıkları disk üzerine sağtıklayıp temizle diyerek temizleyebilirsiniz.
* Regedit sisteminin dolamsıylada bilgisayar yavaşlar. Ancak şunu untmamak gerekir. Boş değer bir kez hataya neden olur İnternete yazdığı gibi %50 hız kazanırsınız diye birşey yoktur.  Çünkü kayıt defteri boş değere denk geliyorsa onu kapattarak boşaltır. Yani işleme sokulmaz. internete birçok Regedit temizleme programı mevcuttur.
* Hatalı program sekmesi yada diğer bir deyişle veri dögüsü br programın ya erişm hakkında meydana gelen yetkisizlik yada hatalı-yarım kurulmadan meydana gelrir. Bu gibi durumlarda regedit boş değer olmadığı için çalışacaktır. Genelde regeditle karıştırılan hata bu hatadır. regedite boş değer farklıdır hatalı parogram yada atık program farklıdır. Burda değer dolu ama işlem boştur. Programı yeniden kurark yada tamamen kaldırarak düzeltebilirsiniz.
* Sistemi kasan bir başka değer ise sistem kayıtlanması yada sistem yapılanmasıdır. Bu gibi durumlarda ya günceleme vardır yada başka bir sistem taraması vardır. Yapabileceğiniz biraz beklemekten başka bişi değildir.
* Klasör sisteminde kullanıcı birimli hataları yada bir dosya içinde noktalı virgüllü veya diğer simgeli  dosyaların bulunmasıdır. Böyle durumlarda klasör içiindeki dosya sayısını azaltmak yada dosya isimlerini düzeltmek gerekmektedir.
* Sistem analitik veri hataları bir hesap biriminin sistem dışından gelen başka bir birimle çakışıp hataya uğramasıdır. Bu  gibi durumlar genelde nadir gerçekleşir. ama şöyle bir rapor laırsınız hata yapılırken hata yapıldı.
* Uygun program kullanmak bilgisayarınızın şüpehsizki hızını artırır.
* Eklenti eksiklikleri  programın eksikliklerindne kaynaklanır. Eklentileri düzgün bir şekilde kurmanız gerekir.
*  Aynı anda iki ayrı programı aynı işleme yönelmeside bilgisayrın hızını aşırı düşürür. Bu hatalar ansızın 1-2 dkliğine çıksalarda bazen sistemin açılışından kapanışına kadarda sürebilri. Böyle durummlarda  çalışan programların ne olduğunu bilmeniz gerekir böylelikle görev yöneticinden geçici bir çözüm olarak sonlandırılabilir. Msconfigden de kalıcı şekilde başlamasını engelleyebilrisiniz.
!!!!!!!!   Bilgisayar Yavaşlamalarıyla İlgili Bilgiler Devam edecektir  !!!!!!!!

mustafa2116
29-03-2010, 01:30   |  #3  
mustafa2116 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 64
3,012 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

----Bilgisayar Hızlandırılmasında MSCONFIG ve SYTEM HİZMETLERİ----
 Bu yazıda bilgisayarın sistem olarak hızlanmasında msconfigi ve  sistemde kullanılan programların bir kaçını nasıl kullanacağını öğreneceksiniz. ŞUNU KESİNLİKLE SÖYLŞEMEK İSTİYORUM. MSCONFIG İLE YAPACAĞIMIZ İŞLEMLERDE BİLGİSAYARIN  SİSTEM GERİ YÜKLEME MERKEZİNDEN BİR KEZ SİTEM YÜKLEME NOKTASI OLUŞTURUN. AYRICA  BU YAZACAKLARIM SİZLERE GENEL BİR BİLGİ VERECEKTERİ BU NEDENLE ŞU PROGRMI SONLADIRSAM NE OLUR ŞUNU SONLADIRSAM NE OLUR DİYE DÜŞÜNEREK HAREKET EDİN.

  Başlat çalıştırdan ms config yazdıktan sonra karşımıza bir sistem yapılandırma programı çıkmaktadır. bu yapılandırma programında aslında bize yarayan-yaramayan bir çok program çalışmaktadır. Biz öncelikle sekmeler ve işlemleri hakkında bilgi sahibi olalım.
KISACA:
*GENEL sekmesi sistemin açılış yada sistem yapılarının tümünü bir birimde nasıl işlemle başlayacağını gösterir. Yani işletiminin karar alma merkezidir.
* ÖNYÜKLEME sekmesi işletim sisteminin başladığı alandır. Başka bir deyişle hangi işletim sistemi nerde ne şekilde bulunuyor hangileriyle başlayabilirsiniz yada hangisinden işlem yaparsınız burası seçer. Genelde tek bir yazı vardır. XP de farklı bir yapıyla bu yazı mevcuttur.
* HİZMETLER sekmesi işletim sisteminin ve eklentilerin başlamasını sağlayan bir birimdir. Bu alan aslında işlemcinin işletim sisteminin daha doğrusu bilgisayarın hız-performans-çalışırlılık-denetim-süreğenlilik... gibi yeridir.
* BAŞALATMA  sekemsinde bizim sonradan kurduğumuz yada güncelemelerler meydana gelen yeniliklerin işletim sistemi deverlerinin tümü yüklendikten yada belli bir süre sonrasında açılmasını sağlayan başlangıç merkez yönetim yeridir.  Burdaki programların tümünün kapatılması sizin bilgisayarınıza Normalde hiçbir şekilde zarar vermez. virüs koruyucu bile burdan başlamıyor.:) sadece görüntüsünü başlatıyor.
* ARAÇLAR sekmesi   bilgisayrın  sinir sistemidir. Aktarım-veri depolama-başlatma-düzenleem gibi yönetim araçlarını barındırır.

msconfig ile önce BAŞLATMA alanındaki programların başlamasını engelleyebilirsiniz.  her program nerde ne işe yarıyor karşısında  açıklamasısla yazar ama ben burda şu bir kaç program hakkında ön bilgi vermek istiyorum.
 MSASCui defenderdir sistem korumayapan bir programdır.
 Domino işletim sistemi için bir ek görüntü alanıdır. kamerayada donanım briimleri için çalışır.
 StartupMonitor  ekranın hızlanmasını sağlayan ek işlemdir.
 Vsnp2std Camera çalışma platformudur.
 Vsnpstd Camera çalışma platformudur.

bunların dışındakiler program işlemleridir. Bu program işlemerini kapatabilirisiniz. Ama yukardakiler destek bririmdir isterseniz kapatın ama hızlanmanıza yarar sağlayan bir kaç programdır. İsteğe bağlı  bir şekilde kapatabilirsiniz.

HİZMETLER sekemsine geldiğinizde kafanızı karıştıran bir birinden farklı bir çok program parçaıkları bulunmaktadır.
Burda ben size KAPATMAMANIZ GEREKELERİ YAZACAĞIM.

uygulama deneyim. ( uygulama sistemleri daha rahat çalışsın)
ekran katı modelinizin adında  bir kaç uygulama olcak onlarda kapatılmayacak. ( ekran hzıı artsın)
windows ses özelliklileri  tümü ( media playerin engelenmememsi gerkir)
microsoft net sistemleri  (Net tiplu uygulamaların çalışması için)
windows media centerlerin tümü ( işlem performans merkezi ve veri yürütme için)
readboys  ( yazma korumaları için)
işlev bulma işlemlerinin tümü ( yeni donanım ve programların doğru çalışması için)
insan ara birim aygıtları işlemlerinin tümü ( klavye maus usb gibi eklentiler için)
windows güvenlik duvarı ( adı üzerinde)
windows install ( windows birimlerinin gerktiğinde devereye girmesi için)
Ağ erişimi işlemerinin tümü ( internet için)
Program uyumluluk yardımcısı ( adı üzerinde )
performans günlükleri ( işlem hatalrını önlemek yada sounu rahatlıkla çözmek için)
tak kullan ( ekran klavye maus usb cd .. gibi aygıtlar için)
korumalı depo ( hdd yanlış kapanışları engelemek için)
 Ses dentimiyle ilgili tm işlemelr ( bilgisayarınızıın hoperlör - mikrofonunu çalışır tutmak isitorsanız)
güvenlkik hesapları yöneticisi ( yönetim sistmlerinin devrede klaması işletim ssiteminin  erişimini artırır)
 Akıllı kart  ( ana kart birimlerimlerinin rahatlıkla tanınması için- modem verileri için)
 windows yedekleme ( adı üzerinde-sistem geri yükleme)
kabuk donanım algılama ( eklentilerin doğru çalışması için)
windows resim alma ( ekrandaki mausun österilen yönde nerde ne yaptığının hesaplanması için)
terminal hizmetler ( eklentiler bağlantılar ve veri transferleri için)
upnp  ( Takılan donaımların özelliklerini daha detaylı görmek için)
masa üstü yöneticisi ( explorer.exe nin açılışı)
windows saati ( saat)
worl wide web ( internet hizlmet yapılandırılması için)
Windows şimdi bağlan ( geri yüklemeye yardımcı bir eklentidir)
windows renk sistemleri ( 16 bit 32 bit gibi renk sistemelri için)
windows olay toplayıcı ( olay günlüklerinin işlenmesi için)
Windows hata raporları( hata işlemlerinin derlenmesi için)
windows defender ( araka birimde defenderin etkin olarak çalışması için)
winhttp  işlem ünitesi ( internet bağının oluşturularak tarayıcının tanımlanması için)
windows yönetim yardımcıları ( yönetim birimleri için)
kablosuz yerel ağ ile ilgili tüm birimler ( internete kablosuz bağlanan bilgisayarlar için geçrelidir.)
güvenlik merkezi ( güvenlik dvarı eklentisi)
windows arama ( arama- araştırma kayıt birimi için)
windows update ( güncelemeler için)
windows driver foundation ( kullanıcılar için dil sekme çalışma platformu)

 bu programların dışında vindow tarafında çalıştırılması gerekn bir çok program bulunmakta. örnek windows işlem etkinleştirme adındanda anlaşılacağı üzere bir onaylamadır. bu  programların çalışması şart değildir. bu programlar system32 karışan programların windows yapımı olup olmadığını araştırır.

bu programların dışındaki virüs koruyucunuzda dahil.... tümü aslında yedeklerdir.
bu şekilde çalışan bir bilgsayarın hızı %60 oranında artar.

DİKKAT: Bir bilgisayarda bu işlermler dışında  başka birimler için çalışaması gerek programlarda mevcutur. Bu nedenle  bu sistemlerle başladığınızda error alabilirsizniz. Bu durumda çalışamayan program nedir bilip o çalışamayan program için çalışma koşulunu yani hizmet biriminden  hata veren programın aradığı hizmetci programı bulmanız gerekir.

Bilgisyarınızın bu işlemler dışında birde system işlem ünitesi vardır. Aslında  bu yönetim sadece bir performans yapılandırmasıdır. GÖrev yöneticisini kullanarak işlemler sekmesine geldiğinizde geçici  bir şekilde büyük çaplı hızlanmalar yapabilirsiniz. Hızlanma sadece bilgisayar  birdahaki açılışına kadar geçerlidir.

Görev yöneticisindeki işlemler sekmesine geldiğinizde bilgisayarınızın isminde  yer alan bir çok progrma bulunmaktadır. Bu programları tek tek İşlem Ağacını Sonlandır diyerek sonlandırısanız. bilgisayrınız büyük çaplı bir hızlnma yaşar.  şu iki program dışındakilier normal sistemde kapatılabilir.
EXPLORER.EXE
TASKMGR.EXE
 yukardakiler  normalde kapatılıyor ama  EXPLORER.EXE masa üstü yöneticisi-windows Gezgidir. Kapatıldığında masa üstü kaybolur.  Eğer yanlışlıla kapatıysanız Görev yöneticisnden dosya bölümüne girip yeni göreve tıklayıp  explorer.exe yazıp enter basmanız yeterli masa üstünüz geri gelcektir.
 taskmgr ise görev yöneticisidir  zaten ekranda siz onun sayesinde bişileri sonladırıyorsunuz kapatıranız tekrar çalıştırmak zorundasınız.

Bu işlmelre bölümünde bir de elle kapatabileceğimizi bir kaç program bulunabiliyor.
ÖNEMLİ NOT: SYSTEM yada diğer iki işlem izinli programları kapatmak bilgiayasrın akapnmasını sağlayabilir. Bu konuda bilginiz olsun. yendien başladığında sorun olmuyor sadece yeniden başlamaya zorluyorsunuz.

 System progrmaların bazıları hem yönetici hemde kullanıcı rolündedir.  kullanıcı rolünde olduklarından işlemde eklenti rolundedirler. Her nekadar normalde işletims sitemi yönetici progrmları kaptılamasada kullanıcı iznine bir kere sahip olduklarında kapatılam hakkınada sahip oluyorlar. bu nedenle yanlış programı kapatığınızda işletim sistemide kapatılabiliyor. 

Bu konuda sizlere şu yada bu programı kapatabilirsiniz yada kapatamazsınız diyemiyorum çünkü dediğim gibi o andaki işleme bağlı olduklarından anlış işlemelr için devreye girmiş bir program olabiliyor. Burda hangi program ne şekilde nerde nasıl çalışıyor bilgisine sahip olmalısınız. aksi halde sürekli resetleyen bir çalışma yapmış olurusunuz.
_______________BİRLGİSAYARDA HIZLILIK DEVAM EDECEKTİR_______________


nonpasaran
29-03-2010, 02:38   |  #4  
nonpasaran avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
1,216 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009
Alıntı: mustafa2116  
 Bu hataya sizin ıp türevli dns nizin  sitedeki dns ye yakınlık değeride etkilirdir.  BU dediğimden bişi anlamadığınızdan eminim  zaten anlamanızada gerek yok.
Ağzı kulaklarına varıyor

mustafa2116
30-03-2010, 00:20   |  #5  
mustafa2116 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 64
3,012 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

--- BİLGİSAYARDA 1-0 ve ELEKTRONİK DEVRELERİN PROGRAMLANMASI  MANTIĞI----

Bilgisayar hep 1-0 la  konuşur derler. İşin aslı bu 1-0 ı kimse nerde olduğunu pek bilmez.
1 bir varlıktır yani var olan bir devreden geçen elektirik varlığıdır.
0 ise  bir yokluktur var olan devreden geçmeyen-geçemeyen  elektiriğin yokluğudur.
Bu konuda 1-0 nerde ne işe yarar az-çok bir bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyorum ama ben size öyle örnekler göstereceğim ki  bilgisayarda Programlamada 1-0 ın ne olduğunu daha rahat anlayacaksınız.
 Bir bilgisayara aldığınızda  onun çalışamsını sağlayan  programların tümünüde bir şekilde  satın almış olursunuz. Daha açık bir şekilde bilgisayarı aldığınızda ek veri tabanı hdd özelliği olan bir bilgisayrınız tüm programlarıyla gelir. Kafa karıştıran bir özelliklik ama program sadece bunu açığa çıkarıyor. :)

1 saniyede ekran kartınız 250-300 kere devreyi kapatıp açar.  işte bu kapat aç bir programdır. 
 Bilgisayarımızın döğmesine bastığınızda biosun başlamasını sağlarsınız. bios o düğmenin basılmasıyla devreye giren bir elektironik devrenin  sisteminde oluşturduğu bir sistemdir. Bu sistem saniyler içinde anakartı ve diğer tüm donanımları binlercekez kapat-aç yapıp ekranda bir simge üretir.  Ekranda ki simge bile 8 bit denilen 8 farklı 1-0  yani kapatılıp açılan devredir.
 1-0 yani kapat açlar  ( kapat -aç  kelimesinde ileriki yazılarda daha çok kullancağımdan 1-0 la karıştırmayın 1-0 bilgisayrda 2 anlamadadır) bilgisayarda
1--- bir devrenin varlığını simgeler
2--- çalışan yada çalışmayan devrenin oluşturduğu sistemin varlığını ifade eder.
8 bit lik (1 byt)  denilen yer bu ikinci anlamın işlemini ifade eder. Bu bitler 8 farklı tipte meydana gelir.
10110011  -  a simgesidir
 peki  bu simgeler bellidir ve sürümleri de belidir. 250 adet farklı karekter oluşturuken bilgisayrda binlerce sistemi nasıl oluşturuyor diye sorabilirsiniz.
Bilgisayarda 1  ana işlemci olabilir ama bu işlemciye giren okadar çok  parçacık vardırki işte bu parcacıklar farklı farklı birer devreciklerdir. Bu devreler birbirlerinini elektirikli alan içinde manyetiksel olarak etkiler ve 1 devredeki 1-0 ların oluşturduğu 250 sistemi diğer alandakilerlebirleştiri ve binlerce bir sistem kodlaması oluşur. Ama  işlemlerin aslı tek işlemcinin varlığına bağlı olarak tek bir devre kabul edilen sistemce atanır bu nedenle bilgisayarda 250 adet kodlama çeşidi varmış gibi görülür.

Daha falza kafanızı karıştırmadan bir bilgisayarı örnek olarak başlatalım ve programları devreye sokalım.
örnek:
 Bilgisayarın düğmesine bastığınızda İşlemciye giden elektiriğn başlamasını sağlarsınız.böylelikle işlemcideki devrelerin elektirikle etkileşimini sağlamış olurursunuz.  Okulda öğretildiği gibi bios yazılımın başlangıc işlemi tedir ve değişmez çünkü bu işlemi değiştirmek için işlemciyi değiştirmeniz gerkir. Biosun başlangıc verisini ve araştırma alanlarını içinde barındıran işlemci değişmedikce hdd ki biosun güncelenmesi pek bir işe yaramaz.
  Düğmeye basmayla işleme giren işlemci anakartı devreye sokar ve böylelikle tüm doanım işlemcinin oluşturduğu adı bios olan sistemce ( kapat-açlar) taranır ve saniyeler içinde devreden binlercekez kapat açla elekrik geçirilir.
 Ekranda görülen görsel öğelerin tümü  ekran kartının sistemi ( kapat aç) haricince sürekli bir çalışma halindedir. Ekran kartı bu çalışmayı kendi diline ceviremez ama bu kapat açların oluşturduğu sistem ekran kartına elektiriksel-manyetiksel etkiyle onda kapat açların oluşmasını sağlar. Böylelikle ekran kartı işlemleri kendi dilinde görür ve bunu kablo yardımıyla etkilediği monitörün kendi sistemine yollar. Aynı kapat aç sistemeri burdada geçerlidir etkilenen sistem ekranı bir etki haline getirir ve burda  kendi dilinde sistem oluşturu. işte bu sistem  görsel öğerlerin tümüdür. Yani ekran açılışı yada ekranda görülen tüm resim yada yazılardır.
 İşlemci işlemlerini  bios tabanında bitirir ama ana işlemlerin etkileşimi süreklidir. Kapat açlar dah sıklaşır ve artık donanımlar tıpkı bir suyun dalgalanması gibi bir ahenk içinde birbirlerini etkileyerek açılmış olur.

  BU ÖRNEKTE BİR BİLGİSAYARIN AÇILIŞI ELKTİRKSEL OLARAK ANLATILDI.
Program olaraksa bu işlem daha basitmiş gibi şu şekilde anlatılır.
Düğmeye bastığınızda bios devreye girer ve düm doanım birimleri tarnıp her donanım birimi devreye sokulur. Hdd ounup işletim sistemi açılır.
 Sizce hangisi size daha mantıklı geliyor bir ruh varmış gibi anlatılan programsal açılışmı elekriklerin oluşturduğu amnyetik etkileşimlerin  sistem oluşturmasımı ??

HDD yada DVD-CD lerde işlem garip gibi görülebilir ama işlem şu şekildedir.
 Bir CD-DVD veya HDD içindeki bulunan demirimsi madeyle işlem yapar bunuda delikli   cizgili şekilde yapar.  Bilgisayardaki 1-0 burda cizik-delik şeklindedir. OKUMA-YAZMA gözü sayesinde bilgisayar CD ye yazacağı veriyi 1 se cizik 0 sa nokta( delik ) yapılandırır.  Bu şu şekilde gerçekleşir.

 Bir müziği bilgisayrın Hdd sine kaydeceksiniz bu kayıt  kapat açların oluşturduğu sistem içinde hdd nin gözünde uzun yada kısa süreli  lazer ışıkları yanmasına neden olur. Böylelikler HDD  tekerleğinin üzerine nokta-çizgi bırakır. Okuma işlemide Gönderilen ışığın  hdd tekerleğinden yansıyıp göze döner. Göze gelen ışık tıpkı kameranın ışıktan etkilenmesi gibi etkilenir ve devredeki nötür elektirik 1 yada 0 a döner böylelikle  nokta ve çizikler 1-0 a dönüşür ve bir devre oluşturur.
 CD-DVD  işlemide aynıdır ama hdd deki kanallar daha küçük ve olabildiğinde sistematiktir. dvd-cd deki kanllarsa yazılma esnasında oluşur ve bilgisayara bağlıdır.

Programda aç kapalar  sistemin oluşmaısını sağlayan ön sistemlerin veri halinde tutulamsıdır.
hdd ye yazma  biçimin yukarda okumuştununuz işte program hdd ye bu şekilde yüklenir. okunan işlemse zaten bir program yada dökümandır. 
 C++ Java ... gibi program dilleriyle yapılan programlar aslında şu  şekilde  bir örnekle açıklanabilir.
Bilgisayarınıza bir ampul taktığınızı farzedin bu ampulun 3 saniyede bir yanıp sönmesi için o yere 3 saniyede bir aç kapa yapılması gerekir. Bunu ya elle yaparsınız yada önceki sistemin donınımını kulanmayı sağlamak için hdd ye bu sistemin oluşmasını sağlayan aç-kapa( çizik-nokta) sistemini yaparsınız. Ampul 3 saniyede bir çalışacaktır ve böylelikle bilgisayar ampulün oluşturduğu sistemde ampulu işlem ünitesi olara kabul edecektir. çünkü yansıma( geri eynı sistemin tepkii vermesi) bir hata demektir hata oluştuğunda ya işlem durdurulur yada zorlamaya çalışılır.

Program yapma programları  hdd ye yazılcak program kodlarının( açkapa sistemlerinin nokta-çizik hali) yapılamsına yardım eden kolay bir metodlayıcıdır.

Şimdi tekrardan  üstüne basarak Bilgisayarı satın aldığınızda aslında tüm programlarıda satın almış olurusnuz sonradan kurduğunuz programlar sadece o sistemin  daha kolay görünür hale gelmesini sağlar  diyorum.

--------Bu yazı 1-0 ve bilgisyarda programın işleyişi hakkında bilgi edinmek siteyenler içindir--------

mustafa2116
03-04-2010, 00:46   |  #6  
mustafa2116 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 64
3,012 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

-----FORMAT ATMAK VE BİLGİSAYAR HIZLANDIRMAK----
 Bir bilgisayara neden format atılır???
1-- Bilgisayarın işlem hızları artık çok yavaştır.
2- Bilgisyara virüs girmiştir
3-  Bilgisayar yanlış kapanışlarda dosyanın varlığını bozmuştur açılmak istemez.
4- Öylesine ya güncelemek için yada kafasına göre takılmak isteyenler.

Mantıklı davaranmak gerekir. Bilgisayarınıza format atamak öncelikle bir ağacın  zımparayla kazınarak temizlenmesi gibidir. Sürekli format  atılan hdd  ağacın erimesi gibi erir.
 Unutmayalımki sabit diske yüklenen her dosya sabit diskte noktalar ve cizgilerle yer alır. bunları tekrar tekrar değiştirmek silip tekrar yazmak eninde sonunda diski öldürecektir ama bu ölümü geçiktirmek  daha yavaş bir yaşlanmayı sağlamak için biraz dikkatli olmak gerekir.

 İlk önce bilgisayarımıza virüs  girmedikce, bilgisyarın hızında aşırı düşüler( sistem hatalarından kaynaklanıyorsa) yaşanmadıkca ve açılış için kendini zorluyor ama açılamıyorsa format atmak gerkir. Aksi halde kafanıza göre rasgele formatlar sadece sabit diski değil aynı zmanada tüm donanımlarıda etkiler.

Fazla uzatmadan işin özüne inelim.
  Bir bilgisayrın yavaşladığını düşünelim önce. Virüs girmiş olabilri sistem dosyaları bozulmuş olabilir.
Öncelikle disk birleştir metoduyla bilgisayarın hdd  hızlanmasını ve sistem dosyaları dahil tüm dosyalarında sistemleri düzelmiş oılacaktır. Sonuçta dosyaların parçacıklı halleri bir araya gelmiş oluyor. Hem okuma süresinden hemde ara bul süresinden kurtulmuş oluyoruz.
ikinci olarak disk temizliği yaparak windows işletim sisteminin çalışma alanı klasörü içindeki fazlalık çöpleri silmek gerkir. Böylelikle aynı klasör içinde milyonları aşan dosya silindiği için explorer rahat bir nefes alacak ve  bilgisyarımızın windows gezgini hızlanacak ve veri hızı ram e daha düzgün şekilde ulaşcaktır.
  üçüncü olarak msconfig le bilgisyarımızın başlangıcında gizli-açık şekilde açılan tüm dosyaların neler olduğuna bakıp bu dosyaların sayısını azaltmak gerekir.
  dördüncü olarak bilgisayarımızın sanal bellek özelliğini, sisteme bağlı olarak seçmemiz gerekir. Bilgisayarım zöellikler bölümünden performan özelliklerine girip burdan ayarı sisteme bağlı hale getirerek hem sabit diskin yorulmasını hemde sistemin gerektiğinde gerektiği kadar ram alanı kullanmasını sağlamış oluruz.
  beşinci adımda bilgisayarımızın  virüs taramasının olup olmadığını kontorol etmeliyiz. Bir çoğu bu işlemi ilk olarak yapabilir. Bence bu işlem en son yapılcak işlem çünkü virüs eğer sisteme tamamen monte etiyse kendini virüsün silinmesi  bilgisayarın tamamen silinmesi anlamaınada gelebilir.
  altıncı  yapılandırma ise bilgisayarınızı elle güncelemekle mümkündür. Zamanla kullanılan tüm dosyalar belli oranda bozulur bu nedenle en azından ayda 1 kez disk birleştirme yapmadyısanız keisnlikle bu  güncelemeleri yapmalısınız. Böylelikle bozulmuş dosyaların yenilenmesi sağlanılabilir. Ama şunu unutmayın güğncelemeler sisteminizi çökertebilirde..
  yedinci olarak temp dosyası denilen sonradan kurulan tüm programların kullandığı basit dosya yapıp alanındaki tüm dosyların silinmesi gerkir. Bu dosya alaını içinde atık dosyalardan kullanılan dosyalara kadar her türlü dökümanı bulundurur. kullanılan dosyalar silinemez ama bazen güncelemeleride burda saklayan programlar veardır. güncelemeler silinebirlir. Bir sorun çıkmıyor yeniden günceleme yapabilirisiniz.
sekizinci olarak bunca işlemden sonra bilgisayarın bir kapat aç yaşaması gerekir.
dokuzuncu olarak yavaşlamanın sadece yazılımsal oalrak olmadığını gösteren devam eden yavaşlamayı durdurmak için  kasanın içini açıp bir güzel tozunu kirini temzlemek gerekir.
onuncu olarak bilgisayarınızın  yukardaki tüm işlemleri yapmanıza rağmen yavaşlaması devam ediyorsa eksik yapılandırmaların da varlığından kaynaklandığını unutmamak gerekir.Bu nedenle aygıt yöneticisine bir göz atıp kurulu olmayan yada yanlış çalıştığını gösteren bir aygıtın var olup olmadığını araştırmak gerekir. eksik yada yanlış bir kurulum varsa tekrar düzgün şekilde kurmak sorunu çözebilir.
onbirinci işlemde nerdeyse vazgeçilmez unsurlar haline gelen eklentilerin kurulması eksikliklerinin giderilmesi  güncelenmesi gibi yazılımsal yenilemeler bi,lgisayarınızın hzıının artmasını sağlayabilir.
onikinci  işlemde  sisteme bağlı aygıtların neler olduğunu bilmek gerekir. Bilmeninz gerkirki bir yazıcı dahi olsa bilgisyar bu yazıcıaya bir sinyal yollayıp o yazıcıdan bir sinyal alır ve bu süreç içinde bilgisayara belli oranda yavaşlar. bu konuda en kötü yavaşlamaya neden olanlar ise hafıza birimleridir. cd-dvd ler usb bellekler .. gi,bi hafızalar ister sitemez explorer i kasar.
onüçüncü  işlemde bunca işleme rağmen hala inat eden bir bilgisayarınız varsa donanımsal bir arzanın varlığından kaynaklanabilir. Bu durumda bi,r bilgisyaracıdan yardım almak daha iidir.

bu işlemlere rağmen halla devam eden bir yavaşlama varsa bu durumda sistem dosyaları ya tamamen zarar görmüştür yada siz görmeden çalışan  bir program vardır. Biz görmeden açlışan programlarda genelde short.exe ile birlikte çalışırlar ve kapatılamadıklarından bu şekilde süreklilik sağlamış olular. :(

buraya kadar bilgisayrımızı kurtaramadık ve artık format atmak zorundaysa NTFS yi tercih ediniz. Hem disk kullanım alanında yer sağlamış olursunuz hem dosya bozulamlarında genel bozulma yaşamazsınız hemde hızlı ve kesin bir sistem kullanmış olursunuz.
 formatı attıktan sonra  bilgisyarın donanımlarını kurmak gerekir. Aksi halde sisitemdeki değişiklikler kalıcı oolduklarından donanımı sonradan kurmak yara sağlayamayabilir.
 önce ana kart ile ilgili donanımları kurmak gerekir . Leptoplarda görülen chip işlem merkezleri gibi işlemciye yardıma amaçlı doanımlar ilk kurulması gerekn doanınmlardır. ekran kartıyla devam eden doaonım tanıtma ram-internet kartı gibi daha sisteme yönekik doanımları kurmak gerekir. Her donaınımı kurduğunuzda sistem geri yükleme noktası oluşturursanız gücenlik açısından daha iidir.
ses-klavye-dxdiag(3d)-flash-media player... gibi eklenti ve  sistem eklentilerinin barınma noktalarıda kurulmalıdır.
tüm donanımlar kurulduktan sonra ntfs de hızlanmak için küçük bir harita oluşturmak gerkir. Bu bilgisayarda %5 gibi bir hız artışına neden olmaktadır. Bir nevi dopingi gibi ama kalıcıdır. cmd işleminden tree /f işlemi yapmak gerekir. Bunu yapmak için c>tree /f şeklinde bir ekrana gelmeniz gerkir aksi halde işe yaramaz. il önce c: diyene kadar cd..  demeniz gerek  sonra tree /f derseniz biraz uzun sürcek ama diskteki tüm dosyaların bir haritası çıkarılır.

Bunca işlemden sonra bilgisayarımızın bir de virüs koruyucuya ihtiyacı vardır. Bir virüs koruyucu kurun ve bi,lgisayrı başlatmadan önce msconfig den başlamamasını istediğiniz tüm programları seçin ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.

------ KULLANDIĞIM TÜM METODLAR DEĞİLSEDE BİR KAÇ EKSİKLE BURDA BİLGİSYAR HZILANMASIYLA İLGİLİ BİLDİKLERİMİ ANLATIM--------

mustafa2116
08-04-2010, 02:24   |  #7  
mustafa2116 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 64
3,012 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

-----DONANIM VE BİLGİSAYARDA HIZ------
   Daha önceki yazıyı okuduğunuzu farz ederek bu konuda 1-0 yerine kapa-taç diyeceğim.  Nedenini yukardaki yazıyı okuyarak anlayabilirsiniz.
   Bildiğiniz kadar bilgisayar doanımlarıyla vardır. Başta Sabit disk ( hdd ), İşlemci, Ram, Anakart, Ekran kartı olmak üzere her parça kendi başına ayrı bir devredir. Şunu unutmayalımki her devre  kendi başına birer  kapat aç değeriyle farklıdır.
   Donanımları kısaca bir örnekle şu şekilde anlatabiliriz.
%%%%%
  2  insan düşünelim biri yaşlı birir genç. Normalde genç olan daha iyi yük kaldırabilir ama şunu unutmayalım bunun tersi bir durumda olabilir. Biz şimdilik genci güçlü yaşlıyı güçsüz kabul edelim:
    Genç olan yaşlı olana göre daha iyi iş yapar daha kolay öğrenir daha fazla ayakta klaabilir. İşte bilgisayarın normaldeki sistemi teknolojik yeniliklere daha iyi uygulayanların kazandığı bir sistemdir.
 Şimdide yaşlının güçlü gencin yaşlı olduğu durumu düşünelim:
    Yaşlı daha fazla iş yapıyor daha fazla aktif kalıyor daha iyi işler beceriyor ama genç ise zoraki iş yapıyor ve yapılan iştende verim alınmıyor. Bilgisayardada bu durum olabiliyor. Bu durum aslında sık rastlanılan bir olay. eski kullanılan cd okuyucular daha hızlı olurken yenilerinde bu hızdan söz etmenin imkenı olmayabiliyor.
 %%%%
   Bir bilgisayarcı gözüyle:
1--BİLGİSAYARI DONANIMDA HIZLANDIRIKEN NELERE DKİKAT ETMELİYİZ ?
2--BİLGİSAYARA DONANIM BULURKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ??
3--DONANIM NASIL HIZLANIR??
 Sorularını cevaplayalım.
  1 Donanım iki türlü hızlıdır. Birincisi kendi sistemindeki hızdan diğeri ise yazılımın donanıma seslenişinden. İlk seçenekte donanım normalde bilgisayarın kasası içinde saniyede nekadar hızlı cevap veriyor ve nekadar hızlı kapataç yapıyorsa o denli hızlıdır. Bir ekran kartını ele alalım.
256 mb lik ekran kartı düşünün ve bu 256 mb nin nerden geldiğini  düşünün.??? nerden geliyor 256 mb kim belirliyor. Her 8 bit 1 byt ise her 1024 byt 1 kb ise her 1024 kb 1m ise  ve  her 8 bit 8 adet 1-0 yani 8 adet kapataçtan meydana geliyorsa sizce nerden belirleniyor olabilir.:D
Daha önceki yazımda anlatmıştım benim kullandığım kapataçla  1-0 ın farkı vardır. çünkü benim kapat aç dediğim olay elektriğin varlığı yokluğu iken 1-0 bir alanı temsil eden varlık yokluk olayıdır.
   Fazla uzatmadan 256 mb ekran kartına dönelim. 256 mb ekran kartı bir monitörde ekran boyutu 3d sistemindede olsa en fazla 256 mb kadar bir veri aktarımını diğer bir ifadeyle 2,147,483,648 (2 milyar 147 milyon 483 bin 6489 adet devreyi bir ande çalıştırabilir. çünkü işlemcisi ancak bukadar veriye yetmektedir.
    Yazılımsal olarak  belirlenen hız ise o bilgisayarın kullanılan donanım üzerindeki diğer programlara verdiği payla doğru orantılıdır. En açık örnek RAM dir. Ram nekadar az ise işleme sokulan programlar okadar yavaşlar. Çünkü RAM seviyesi 1 gb olsa dahi eğer işletim sistemi  programları RAM den %50 faydalanıyorsa geriye kalan 500 mb yi diğer programlara bölecektir. Kaldıki birde Bu bölme işleminde ekran kartı payınıda unutmamak gerkir. Haliyle bir oyun açtığınızda bu yüzden en azından %30-%40 RAM harcar. Hem ses hem görüntü hemde işlemleri oynatmak için aynı anda çalışcak özellik sayısı kadar  kapapt aç saysı artar. her sesin her programın her görüntününde ayrı bir boyutu olduğunu düşünürseniz kapataçları siz düşünün....

2-- Bana Sorulan Soruların Başında Yer alan Bu Soru İnsan  Delirten Tipten Ben bilgisayara ekran kartı alcam hangi markayı tavsiye ediyorsun??  Altını üstünü daha doğrusu  heryerini  belirterek söylüyorum ki  DONANIM ALIRKEN MARKAYA BAKMAYIN DONANIMIN HIZINA  BİLGİSAYARINIZA OLAN UYUMLULUĞUNA VE DONANIMIN DERECE OLARAK BÜYÜKLÜĞÜNE BAKINIZ.

  İlk örnekte  2 insanı ve bu insanların birbirleindeki farklılıkların özellikleri üzerinde durmuştum. Çünkü öyle bir ssitem varki  siz 2 gb RAm aldınız yeni sisitem ama 1 gb Ram kadar ancak çalışıyor. Bu nasıl oluyor?
   Donanım yanlız devrelerin sayısıyla hız yapmaz. İşlemcinin manyetik alanda cevap verme hızına bağlı olarakta hız yapar. İşte bu hız aslında tüm toplam donanımın hızını belirler.  Ekran kartı düşünün ve 1 gb ama işlem hızı yavaş bir ekran kartı daha düşünün  1 gb ama işlem hızı yüksek. İşte burda  ekran kartı üzerinde bulunan işlemcinin hızı önem kazanıyor.  İşlemci hızı nekadar hızlıysa ekran kartının devreleri açkapat yapama hızıda okadar hızlı oluyor. HAliyle monitör üzerindeki görsel öğelerin değişme süresi  hız kazanıyor. Ekran kartının hızı en çok Oyunalarda belli olur. Çünkü oyunlar sade masa üstü gibi değillerdir. 3d dedikleri olay ekranın sağdan soldan arkadarn içten dıştan göünümünün ekran kartı hafızasında şekilenmesidir. bu şekilenme nekadar hızlı yapılıoysa okadar hızlı olur. Düşünsenize  1 taş yerine 5-6 taş birden taşımanız gerek üstelik bu taşlar çok falzalar ve süre kısıtlı hem güç hem hız lazım bu durumda.
   Bilgisayarın her donanımının ayrı hızı vardır. Ana kartın hızının falza oluşu nerdeyse tüm donanıma %5 gibi büyük bir hız veririr. Ram %30 luk hızla 2 sırayı yer alır. İşlemci bir bilgisyarın %40 hızlanmasını sağlar.Ekran kartı %10 luk hızla yer alır. Diğer %20 lik alanı ise diğer doanımlar alır. Bu doanımlar içinde  %10 lara varan alnı ise ana kart alır. Belki düşük gibi görüler bilir ama dediğim gibi Ana Kart Nekadar hızlıysa Artı bir özellik olarak donanımlarda hızlanır.
  Bunun nedeni ise Ana kartın Kapataçları nekadar hızlıysa doanıma ulaşan veri oakdar hızlı olur. Bu hız diğer doanımların boşa beklemesini engeller. İşlemci hem işlemlerde rahatlar hemde anakartın hızlı hareket özelliğiyle doanımalara seslenirken zorlanmamaış olur. Gördüğünüz gibi anakart hiçte önemsenmeyecek bir aygıttır.
  ÖNEMLİ NOT:
    Her yeni çıkan ürünün ismini türünü hızını bilmek mümkün değildir. inteldi  atiydi .... gibi şirketler şunu çıkarmış en iyisiymiş diyip bunları öğrenmemize gerk yok. Bu şekilde bir düşünce tamamen olmasada genelde hatadadır. Belki daha önceki sürümü tüm sürücülerde hız yaptıran bir işlemcidir ve daha iyidir. BU NEDENLE BİLGİSYARINIZA DONANIM ALIRKEN DONANIMIN İSMİ-CİSMİ DEĞİLDE HIZINA VE ÖZELLİKLERİNE BAKMALISINIZ.

3-- Her yeni çıkan ürün en hızlıdır diyemeyiz. Bunun yerine eskisinden farkı şudur diyebiliriz.  Bir işelmci üreten şirket  a adında bir işlemci üretip piyasaya sürüyor ve 2-3 ay sonra yanı şirket işlemcinin elektirik emmesinde küçük bir değişiklik yapıp  b adıda  bir ürünü 3-4 katı parayla piyasaya sürüyor.  İşte bu olay nerdeyse bu şekilde sürekli tekrarlıyor.
   İşlemciler elektirik emerek tüketikleri elektirikten hız alır. Manyetik alan içinde hateket eden elektirik akımı nekadar manyetik alan varsa okadar hızlı hareket eder. Overklokların ( ingilizcesinin yazılımını bilmiyorum) yaptığı  budur. Ekran kartı hızınız normalde 3,4 olabilri harcadığı elektirik 9 voltur peki bu elektiriği 10yada 11 volt yapsak hız kazanmazmıyız.  Tabiki kazanırız. Ama şunu unutmayın bu artışlar doanımın ısınmasına ve yanmasına arzalanmasına neden olabilir.
   Donanımı overkloklukla hızlandırabilirisniz ama bunu profesyonellere bırakmakta fayda var aksi halde parasal zaralardan başka bir işe yaramaz.
   Donanımı birde yazılımsal ortamda donanımı kulanan  diğer canavar progrmalrdan arındırarakta yapabiliriz,  Başlangıçta açılan programları azaltmak, oyunlardaki efekleri azaltmak çöünürlülüğü düşürerek oyunun  grafikte hızlanmasını sağlamak, ekran efek progrmalarını azaltmak yada  durdurmak, sisteme yedek bellek aktarmak, hdd yi doğru bir bizçimmde olabildiğince düzgün kullanamk, her yavaşlamada format atmak yerine düzgün şekilde bilgisyarı gizden geçirmek, güncelemeler yaparak olabildiğince donanımı verimli kullanan progrmalrı kurmak .... gibi işlemelrle yazılımsal oalrak doanımın hızlanmasını sağlayabiliriz.

Şunu unutmayalaım donanımlar dahada gelişcektir Asıl ve Bilmemiz gerek Donanım alırken alınan doanımın bilgisayara-işletim sistemine uyumluluğu , hız- verimlilik bakımından durumuna ve doanım olarak sürümsel büyüklüğüne bakmaktır ( 1gb yerine 2gb gibi)

ÖRNEK:
     1 GB EKRAN KARTI ÖZELLİKLERİ                           2 GB EKRAN KARTI ÖZELLİKLERİ
* aktarım hızı 5,5                                                     * aktarım hızı 8,6
* okuma sayısı 4,9                                                   *  okuma sayısı 6,5
* hafızası 1 gb                                                        *  hafıza 2 gb
*  saniyede cevap verme sayısı 400,923                      *  saniyede cevap verme sayısı 350,020
.......                                                                     .........

mustafa2116
12-04-2010, 03:08   |  #8  
mustafa2116 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 64
3,012 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

-----Donanım ve Yazılım ---
 Kısa ve öz şekilde.
   Donanım bilgisayarın vazgeçilemeyecek elemanıdır. Çünkü tıpkı insan gibi kol bacak saç tıranak gibi  lazım olan parçalardır.Bir bilgisyarda donanımın bir kaç işlevi vardır.
   Donanım sadece bilgisayarın parçaları değildir aynı zamanda yazılımında bir parçasıdır. Bir oyun oynarken nasıl zram ve ekran kartı arıyorsak donanım yazılımın ve genel olarak bilgsayarın aprçası olmaktanda öte bir ihtiyacın karşılanmasıdır da  aynı zamanda.
  Yazılım donanıma 1-0 lar yardımıyla hdd den seslenir. Hdd yani sabit diskteki 1-0 lar birer alandır. doannımdaki 1-0 lar sa birre enerji sistemidir. Bu nedenle doanımın genelindeki 1-0 lar açkapa  hdd deki 1-0 lar birere alandır. Hdd nin belli bir alanı vardır ve yer kaplanılabilir yada yer boşaltılabilir ama genel doanımda böyle bir unusur yoktur sadece deverelere seslenme şekilleri çok değişik şekilllere dönüşebilir.
    Hdd deki 1-0 lar  bir devrenin sistemedeki elşejktirik geçişinin şeklini belirleyen nokta ve cizgiler olduklarından değiştirilebildiklerinden bir yazılım olarak kabul edilmektedir.  Devredeki elektiriğin nerden nasıl ne şekilde nereye gideceği yazılımla belirlendiği için işletim sistemi bir yazılımdır. Bir ruh olarak işletim sistemi kendi organlarını çalıştırmak içinde bu organların işleyişini bilmek zorundadır.
   Bir ekran kartını taktığpımızda o ekran kartının bazı elektirik sekmeleri sistemde tanımsız olduklarından devre  nötür sistemle tamamlanır. Bu ekran kartının içindeki tüm devrelerin haritası yazılım sayesinde çizilir ve ellektirik bu harita üzerinde dengelei bir şekilde yol alır. böylelikle ekran kartı çalışır.
   Bir çoğumuzun kurarken zorlandığı hatta kurduktan sonra bile ne nedir bilgimiz olsun derklen kafamızı allak bulak eden dosyaların altında  doanımın elektirik devreklerinin elektirik şeması yatar.
   Yazılımın donanıma nasıl seslendiğini öğrendiğimize göre merak edip te şu soruyu soran olabiliyor.
PEKİ C++ C# VBSCRİPT HTML PHP ... neden var nasılbir yönetimleri varda dil olarak kabul edilir???
İşte cevabı: Bu yazılım dilleri Sabit disk üzerinde bulunan donanımın haritalarına seslenerek O donanım haritalarının ( exe diye ifade edilen makina dili) bir kopyasından faydalanarak yeni bir doanım kullanma metodu oluşturmaya yarayan programcıklardır. Bu programcıklar aslında sistemin kendi işleyişinde yer almasalardı  ne açık kaynak kodunda neden kapalı kaynak kodlu programlarda bilgisayara açılabilirdi.  Bu programlar öyle yada böyle bir noktadan başka bir noktaya doğru hdd üzerindeki doanıma seslensin yada seslenmesin tüm dosyaların makişna dillerini bilirler. Ama biz bu makina dilini çözemeyiz çünkü tıpkı excell dilindeki satır-sürunlar gibi bir dizinin haritasını saysısal olarak çizdiklerinden alfabetik akrşılıkları ya anlamsızıdr yada değeri atanmamaış bir yollla karşılık gelirler.
   Yazılım donanımın haritasını çıkarıken doanımda yazılımın emrinde kalmak zorunda kalır. Eğer  1-0 ları makina dilinde yazabilseydik ( mümkündür ve yorucu bir yöntem)  bir usb yazıcı aldığımızda onun önce haritasını çıkartıp sonra bunu yazılıma enjekte etmemiz gerkirdi. Yorucu biriş :D

 ÖRNEK:
   Bir resmi düşünün 10 kb boyutunda bunu metin belgesi olarak açtığınızda anlamsız yazlar çıkıyor. genelde alfabeyi baştan sona sıralayan bir alfametrik alan sonra 1-9 arası sayısal alan görüyoruz. ama odane noktalar virgüler garip şekllerde çıkıyor. İşte makina dili bu işlemi aslında farklı sistemde yapar. Öncelikle  resim açılmak için tüm yazımın taranması gerekir. Taranan resim yazılımı yükleme alanına yol alır. .jpg özellikle resmimiz donanım sisteminde jpg olan yerde görselleşir yada sisteme dökülüp ekran kartına yollanır.
   Yazılım bu olayı sadece resim sistemiyle çözmez. bir resmin gösterilmesi için resmin yazılımı okunduğunda bu sistemin bulunduğu haritada olmak zorundadır aksi halde gösterilemez. Bir word dökümanını okumaya kaltığımızda nasıl ofis yazılımı gerkiyorsa resmin açılamsı içinde resim göstericisinin olması gerekir.

------ 1-0 konusu bitmiştir----
---- Bilgisayarada Dosya sistemelri ve HDD ye olan etkilerini anlatacağım ( boyutlandırma) -----

mustafa2116
20-04-2010, 01:28   |  #9  
mustafa2116 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 64
3,012 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

-----DOSYA SİSTEMLERİ ---
** SABİT DİSKTE KULLANILMA ALANLARI.
** BİLGİSAYARDAKİ HIZA FAYDASI.
** FORMAT ATARKEN DOSYA SİSTEMİ.
** KLASÖR VE DOSYA SİSTEMİ.

  Dosya Sistemi: Bir bilgisayarda hdd (sabit disk) içindeki tüm dosyaların nerde, nasıl, ne şekilde, ne zaman ve ne ile  kaydedildiğinin bilgisini barındıran baytlardır( cizgi-nokta).

   Bilgisayar için dosya sistemi hayatmeselesidir. Bir cd şeklinde sürekli dönen tekeri bulunan sabit disk bir kopyalama yada kayıt esnasında asla durup yada yavaşlayıp dosyaynın yazılımına yardım etmez-edemez. Çünkü sabit diski sadece kopyalama-kaydetme işlemi kullanmaz okuma yazma donanım sistemleri ... gibi sistemlerde kullanmaktadır.  Bu şekilde sürekli dönerek yazma işlemi yapan sabit disk yazılan dosyayaı gelişi güzel yazar bu yazılan dosyayıda dosya sistemi (dosya haritalama sisitemi) içine yazar. Tıpkı bir delik kovayla su taşırken akan suyun toprakta iz bırakması gibi yavaş yürüken düz bir cizgi koşar adımla yürürken damlalar halindeki bir cizgi haline gelir.
     Bilinen yada encok tanınan dosya sistemi NTFS dir.  Bu sistemlerden başka FAT32 FAT16 gibi windows sistemleri ex2( tam adlarını bilmiyorum) ex3 gibi linux tabanlı dosya sistemelride bulunmaktadır. 
   Ntfs nin çok tanınma nedeni hdd yi  daha kapsamlı ve daha küçük bytlere bölmesidir. Fat 32 sisteminde 4 byt ye bölünen diskle ntfs de 1 byt ye bölünen disk arasında boyut farkı görülmeyebilir. Ama öyle bir sistem vardırki toplam boyutu 2 by olan bir dosyanın fatta kapladığı yer 1 yer iken ntfs de 2 yerdir.  Bu şekilde bir çok dosya bulunmaktadır bilgisayarda, bu kezde şu şekilde bir  olay gerçekleşcektir. FAT32 de 1 alan yarı dolu  bu alana yenisi yüklenemez yada bir dosya daha konulamaz ama ntfs de 2 alan dolu zaten boyutu kadar yer alıyor bu kez de ntfs doğru bölmüş  oluyor. FAt32 de yarım kalan alan  dosya sisteminde dolu görüldüğü için yarı bir alan kayıp oluyor. Bu şekilde birbirinden çok dosya bulunmaktadır ve bu toplam alanda  40 gb  lik bir diskte 1-2 gb yerin boşa gitmesi demektir. Aynı sistemler flash belleklerde 2 gbde kayıp alan 100-150 mb ye ulaşabiliyor.
  NTFS sisteminde  negatif bir işlem olarak ayrılan  dosya sistemi bölgesi biraz daha büyük oluyor. Ama bu kaybedilebilecek alana göre küçük bir rakamda kalıyor. 4 gb lik bir Flash bellekte % 0,5-1 arası dır. Bu olay fat32 sisteminde geçerli değildir. En az yeri ise fat16 alır %0.001 dir ( 8 byt).
  Bilgisayarda bir dosyanın nerde  nasıl bulunduğunu dosya sistemi söyler. Dosya sistemi  eğer olmasaydı bilgisayarın hızı %60 a varan bir hızda vaşlardı. Bunun nedeninin başıdna gelişi güzel yazılmış dosyaların birleştirilmesi iin bir bilgi havuzu haline gelen hdd nin sürekli araştırılıp durması aynı zmanda okunma esnasındaki birleştirmelerin yapılmasi için yazma alanınıdaki boş alanlarının sürekli gözden geçirilmeye çalışılması neden olacaktır. Yani kısaca hem kitap okurken hemde  boş sayfa aramak zorunda kalacağımız gibi okjuduğumuz sayfayı kaybetmemek içinde sürekli denetimde kalmakzorunda kalmak üstüne yamzayada çalışmak gibi bir olay olacaktı.
  Dosya sistemi bizi bu karmakarışık işten uzak tutar ve yazılcak alanların, dolu alanların  yerlerinin bir haritasını tutar. Bir  kütüphane içindekilerin rehber kitabı gibi hangi kitap nerde ne şekilde bulunuyorsa hemen bilgi verecektir.
   Bir çoğumuz formatla uğraşırız. Bilgisayarın format atması esnasında dosya sistemi sorulur. XP de alıştıgımız o soru dosya sistemi olarak NTFS yi seçeriz.  İşte formatta Belirlenen bu dosya sistemi hdd nin bellirlenip haritalanmasını sağlar ve bilgisayarar büyük oranda hız verir. Bir bilgisyarada en çok istenmeyen çökme olayı dosya sisteminin çökmesidir. Dosya sistemi nasıl çöker diye sorabilirsiniz gayet basit ve karışıktır. basittir bir çok virüs bu sistemdedir bilgisayarlara bulaşır ve dosya sistemini yok eder. Karışıktır çünkü çalışan sistemin dosyaları aynı zamanda sistemce silinmez. Siyah ekrandan anlıyorsanız dosya sistemini çökertme yolunuda az çok görmüşsünüzdür. ilk açılışa yerletirilen format c: yazısı hem kendini silemeyen bir yapıya hemde dosya sistemi silinmiş bir yapıya neden olacaktır. böylelikle dosya sistemi elle çmökertilebiliyor. Ellektirik kesintilerinde  veri kayıpları denilen kayıplarda dsoya sisteminiyle alakalı bir yapıdır.  bir dosyanın hdd ye kaydedilmesi bir anlam ifade etmez önemli olan dosya sisteminede kaydedilmesidir. kaydedilemezse dosya silinmiş kabuledilir.
    Merak edenlere  bir olay anlatmak istiyorum 4 gb lik bir klasörü bilgisayara DVD den kaydederken 30-40 dk beklerken neden silerken 1-2 dk bekliyoruz???. İşte burda Dosya sistemi büyük rol oynuyor.
Hdd ye işlenen veri yazma ve düzenleme  işleminden geçer. Bilgisyara yazılan bir dosya hdd yi kullandığı için belli oranda bilgisayarı yavaşlatır hdd kullanımda olduğunu gösterir. yazma işlemi gözün cizgi-nokta bırakma işlemi bitene kadar devam edeceği içinde kayıt yapma uzun sürecektir. Tüm kayıt yapıldıktan sonra explorer kendini yeniler. Bu dosyanın dosya sisteminde onaylandığını gösterir. Yani yazma işlemi yapılırken dosya sisteminede dosyanın nerde ne şekilde buluınduğuda yazılır. Böylelikle dosyayı biz açmaya çalıştığımızda 1-2 sny kaybederek ulaşıırz.  Ama silerken dosyanın hdd üzerindeki yeri silinmezde dosya sistemindeki yeri silinir. 4 gb lik dosyanın dosya sisteminde ( NTFS)  kapladığı yeri  10mb-20 mb arasındadır. Bu boyutun oluşmasını sağlayan neden  dosyanın adı nerde bulunduğu ve  neşekilde bulunduğunun yazılı olmasıdır. Dosya adı bile burda kayıtlıdır ama aynı zmanda dosyanın kendi işlevindede yazılıdır ama burdaki yazıyı değiştirmek uzun sürebiliyor ama bu şekilde daha hızlı yapıldığı için dosya sistemi ad tutma yeri olarakta kullanılmaktadır. Sonradan dosyanın kullanılmasına bağlı oalrak dosya dosya sisteminin içeriğine göre değiştirilip yenilenecek ve yeniden adlanmış oalcaktır. ( genelde o anda gerçekleşir.)


Önemli: 
***Bir bilgisayarda dosya sistemi çöksün yada çökmesin silinen her dosya üzerine birşeyler yazılmadıkca silinmemiştir. Hdd silme işlemini Dosya sistemi üzerine boş değer atayarak yapar hdd üzerine yazılı oaln dosyayı silmek daha uzun süreceği için böyle bir yöntemle silme yöntemi kullanılmaktadır.
** Dosya sistemince silinmiş hdd sisteminde silinmemiş dosya geri getirilebilir.
** Format atmak sadece çöken dosya sistemi harita alanının yeniden düzenlenerek hddnin boş görülmesini sağlamaktır.
** Hdd bir bilinç altı gibidir 4 format öncesi verinin ismini bile bulabileceğiniz bir yapıdadır.
** USB de kullanılan işlemci tipi hafızlardada kullanılan metot ayndır sadece elektronik tabloların oluşturduğu sistem  daha kapsalı olarak bir işlem yapar ve veri saklar. Bu  sisteminde bir dosya sistemine ihtiyacı vardır ve burdaki silinen dosyalarda geri getirilebilmektedir.

---------dosya sistemleri bitmiştir--------

Son Düzenleme: mustafa2116 ~ 20 Nisan 2010 01:31
mustafa2116
16-05-2010, 12:03   |  #10  
mustafa2116 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 64
3,012 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

-----Virüs ve Kapalı-Açık kaynak kodu-----

Bir bilgisayara Virüs göz göre göre bulaşmaz- bulaşamaz.  Düşünün ki bir program var ve ne işe yaradığı belli değil. Kaynak kodunu gördüğümüzdeyse ne işe yaradığını görebiliyoruz. Bakıyoruz ki saldırı amaçlı bir program. İşte böyle bir duruma o programı çalıştırmayıp silebilriz.
   Bir programın kaynak kodunu görmek için o programın ya açık kayanak koduda olması gerekir yada bir decommpiller ile el yordamıyla dönüştürmemeiz gerek. Kapalı kayanak koduna alışık olduğumuz su götürmez. Bu nedenle önce açık kaynak kodu ve kapalı kaynak kodunu açıkca öğrenmekte yarar var.

Bir program normalde <stdio.h+>..... print ... gibi anlaşılır komutların oluşturduğu dizinlerden meydana gelir. Ayzılımcı  bir bilgisyarın başına oturayıp tıpkı benim bu yazıyı yazmam gibi tek tek komutları icra eder ve program haline getirir. Program hala açık kaynak kodundadır. Yaptığı görsel efeklerin başkası tarafından görülmemesi için kapalı kayanak koduna dönüştürebilir. Yazılımcı sadece görsel öğeleri saklamaz başka bir çok yazılım cambazlığıyla yaptığı sistemide saklamak isteyebilir. Bu cambazlık iyi yönde olabildiği gibi kötü yöndede olabilir.
   Yazılan kaynak kodlu program yazılımcının elindeki kapalı kaynak koduna cevirici tarafından öğretmenlerin dilindeki adıyla makina kodlamasına dönüştürülür.  İşin aslı bukadar kolay ve açık değil Bunu baştan söylemekte fayda var. Kapalı kaynak kodu bir çok yöntemle yapılabilir. Aslında bizim bildiğimiz kapalı kaynak kodu 32 bit değişimli olan 64 bit değişimli olan türlerindeki. Olurda biri çıkar  başka bir işleyiş tarzıyla kapalı kaynak kodu yapabilir. Bir örnek olarak ;
Örnek:
  html dökümünün kapalı kaynak kodu olduğunu var sayalım.
 
<html>
<head>
<title>Kapalı kayank kodu denemesi</title>
</head>
<body>
<font color="#00ff00">Html kapalı kayank kodu sistemi</font>
</html>
işte bu açık kaynak hali kapalı kaynak haline getiren programlarca  kapalı kaynak türleriden windows 32 yada diğer bit türlerine dönüştürülür.  Dönüştürülen programı TXT ile açtığımzda karşımıza  garip yazılar çıkar.
ÖRNEK:
..1234567890.abfff.\}}}~....
 gibi bir yazıyla karşılaşırız. Bu şu demektir. Php bilenler varsa daha net anlayacaklardır. ilk çıkan kodlamanın bulunduğu yer onun türünü belirler. yani index.php de bulunan ?kapali=acik  alanı aslında bu index.php nin içindeki bir bölüm komutlu alandır. Bu komutu çalıştırmak için  index.php?kali=acik şeklinde girmek gerkir. işte exe de de bulunan kapalı kaynak kodu devreye girerken kernell.dll?aq11ph09-~~o099878 gibi bir kontak veriye devreye girer. böylelikle windows kapalı kaynak kodunu çözüme ulaştırır ve aslında kendi işleyişinde var olan sistemi bu kodla devreye sokar.

kapalı kaynak kodunu decompiller lerle açık kaynak kodu haline getrmek mümkündür ancak bir şartla. Basic olsun  c++ olsun yada diğerleri olsun programlar sadece komut olarak kapalı kaynak koduna döndürülmez. Tıpkı RAR klasörünün sıkıştırılamsı gibi sıkıştırma paketi haline getirilebiliyor. Böyleikle programın işleyişinde yer alan video resim ve seslerde kapalı kaynak koduna dönüyor. Bu nedenle her kapalı kaynak kodlu program decommpiller tarafından dönüştürülemez. Resim yada diğer programcık parçacıkları bir başka sistem tarafından daha başka bir kapalı kaynak kodu haline getirilmiş olabilir. Bu nedenle yapılan çeviri tam anlamıyla gerçek cevriri olamaz ve ya çevriri yapılamaz yada çevirinin yapılamadığı alanlar net görüntülenir.

Görüldüğü gibi kapalı kaynak kodu sadce bir programın kodlarının kapatılması değildir.
Kapalı kaynak kodunun tutulma nedeni de gayet nettir ki kapalı kaynak koduyla yapılan iyi-kötü yazılım hillerinin görülmesi engellenir, programların işleyişine erişim engelli olduğu için programın elle kontrol edilip bozulması engellenir. Kapalı kaynak olduğu içinde yazılımcı kendini istediği kadar gizler ve yazılımcıya muhtaç bırakır. Bu  bir nevi hastalık düzeyli ilaç bağımlılığı gibidir.

Açık kaynak kodu her nekadar da güvenli olursa olsun  hiç bir zaman yazılımcılarca seçilmemiştir.Çünkü yaptığınız bir programın apaçık şekilde görüntülenmesi şifrelerin parolaların görülmesi yada bulunması ihtimali daha yüksektir. Kapapalı kaynak kodunun riskleri fazladır ama bir o denlide yazılımcının kendini koruması bakımından en gözde bir sitemdir.

Şu ana kadar çıkan virüslerden bildiğim kadarıyla hiçbiri ek yordamcı olmadan çalışmamışitır. Bu nedenle virüsler nerdeyse tümüyle kapalı kaynak kodunda yapılır.
Böylelikle yazılımcı hem kendini saklar hem yaptığı programın ne işlem yaptığı gizlenmiş olur.
 Virüsler sistem olrak 2 türdür.
1. tür veri sistemine müdahale eden tür 2. şaka mahiyetli görsel türdür.

Virüsler genelde  en az zararlıdanbaşlayarak  en fazla olana doğru 3 tipe ayrılı.

Reklam virüsleri:
    Amacı bir sitenin raklamını yaparak ssiteye para gelriri sağlamaktır. yazılımcı tarafından siteye ping yollayan program siteden aldığı cevapla devreye girer ve bilgisyarın  boş anında bir veya daha çok reklam penceresi açar. İnternetExplorer in başlangıç sayfasınıda değiştirebilir. En kötü yanı internetinizin kotalı olduğunu düşünürsek kotayı doldurması ve interneti sürekli yormasıdır.

Solucanlar:
   Bir yazılımcı tarafından meytdana getirilen bu programlar alında bir txt operatörleridir. Bir programı açar onun içindeki kodları değiştirir ve  kaydetip çıkar. Tıpkı bir solcanın toprağı delik deşik etmesi gibi dosyayı parçalar. Bir videoyu başka bir videodaki bölümle birleştirebilir bir resmin orta kısmını siyaha boyyabilir bir programın çalışmasını yavaşlatabilir...

TROJENLER- TRUVA ATI- HACKER EL PROGRAMI- ARKA KAPILAR.

  Bir yazılımcı tarfından  tamamen yada kısmen zarar vermak amacıyla yapılmış prgoramlardır. Birlgisayarınıza gireb bir trojen bilgisyarınızdaki tüm dosyaların internet ortamınada açıldığının göstergesidir. Aldıığı ip+portlarla asıl severinin bağlanmasıyla devreye giren ve bu süreç içinden bilgisyarı uygun hale getirip kendinin silinmesini engelemeye çalışan kötü amaçlı yazılımlardır.
  Bir trojan solucanlar gibi kendiliğinden devreye girmez. Autorun sistemiyle devreye girer. Çünkü bu programlr sistemi etkilediklerinden yönetici ve kullanıcı izinlerine bağlıdırlar.
  *Girdikleri bilgisayrda klasör seçeneklerini imhaeder ve kullanıcı özelliklerini kendi üzerine alırlar.
  *güvenlik duvarında delik açarlar yada güvenlik duvarını kapatırlar.
  * geri yükleme noktasını imha ederek silinmelerini engellerler.
  * Dosyalarınızı internet ortamında paylaşıma sokarlar.
  * bilgisayarınızın kontrolünü ellerine alırlar.
  * solucan özellikli bir sistem olutşrup tüm dosyalarınız bozabiliriler.
  * internetinizi kasar.
  * bilgisyarın hızı ya çok hızlanır yada tamamen yavaşlar. nedeni bir çok sistemin kaldırılmasıdır.
  * reklam virüsleri gibi reklamlar atarlar.
  * klavye maus ekran ... tüm bilgisayarı takip ederler
  * keyboard özellikleriyle şifre çalabilirler.
   * tüm işlemlerinizi görürler.
  * Hacker isterse bilgisyarınızı tamamen bozadabilir.

Trojen virüsleri istenilmeyen virüslerin ilk sırasında yer alır.

Açık kaynak kodlu işletim sistemlerinde henüz virüsler yoktur. Olanlarsa yeteri kadar gelişmiş ve  okadar yüksek bir virüs değildir. Pardus gibi açık kaynak kodlu işletim sistemlerinde şu anda virüs sistemi yoktur. bu nedenle tüm internet sistemlerinde açık kaynak kodu kullanılır. 
Bir internet web sistesi serverinde linux tabanlı işletim sistemi bulunmaktadır. Windows işletim sistemlerinin tümü kapalı kaynak kodundadır.
bir çok işletme dosya ve veri saklamak için açık kaynak kodlu işletim sistemli bilgisyarlar bulundurur.
Bildiğim doğrusa Türksat 1c Pardus Türk işletim sistemiyle kuruludur..

--- virüs ve Kapalı-açık kaynak kodu bitişi---

Son Düzenleme: mustafa2116 ~ 16 Mayıs 2010 12:13
Kapalı Hesap (158417)
16-05-2010, 12:34   |  #11  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 8
1,060 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2009

Tam da bunlarla ilgili site yapıyodum sağ olun. Araştırmaya gerek kalmadı kaynağı buldum :)

mustafa2116
21-05-2010, 01:39   |  #12  
mustafa2116 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 64
3,012 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008
Alıntı: No CoMmEnT  
Tam da bunlarla ilgili site yapıyodum sağ olun. Araştırmaya gerek kalmadı kaynağı buldum :)
sitenizi burdan paylaşınız bende  en azında görmüş olayım.

mustafa2116
21-05-2010, 03:05   |  #13  
mustafa2116 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 64
3,012 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

----HACKER- HACKER MANTIĞI-----

Bilgisayar korsanlığı  basit ve anlaşılır şekilde :
*Bir porgramın yada yapının bir hatasını yada zorlayarak onu hataya  sürüklemenin meydana getirdiği  arka kapııdır.
    BU YAZIDA  HACK METODLARINI  YADA HACK AÇILARINI ANLATMAKTAN ZİYADE BU AÇIKLARA NASIL ULAŞIRIZ NERDE NEYİ NASIL BULURUZ SORULARINA ULAŞMAYI VE ÇÖZMEYİ GÖSTERECEĞİM.
   Bir program  yaptınız resimlerinizi videolarınız yazılarınız şarkılarınız bu programın kodları içine saklıyorsunuz. Peki program bu kodları nerden alıyor. Windows tabanında bir program exe-dll-sys sistemlerince çalışır. exe yi açan bir program varsa jpg yi açanda başka bir programa vardır.
  Yani bilgisayarda biz bir tuşa başmış olsak dahi bu tuşa karşılık bir program  devreye girer. Bu  Programların çalışamsını sağlamak için bir bilgisayrı açılıştan başlatmak gerekir.
   Bir CD ile XP kuralım öncelike XP cd den neden başlamıyor. Normal sistemde biz klasör şeklinde kopylasakda cd  bios tabanlı açılışının bir başka sistemde yapıyor. Dosya sistemi denilen bu yapıda fat16 sistemi geçerlidir. Bir format CD si Fat 16 sistemiyle yapılandırılmış bir veri tablosudur. Bios Fat16 ile seslendiği CD ye başlatma özeliğini devreder. İçerde çalışan programlar Aslında bir birini çalıştıran ard arda  gelişen yapılardır. Biro ta 1 tuşa basın diyerek formatı başlatan program bir imajın açılmış halidir. Bu imajı açansa biostur. Demekki bilgisayar öyle yada böyle bios tarafından okunmadıkca açılmıyor. Kurduğumuzda da hdd ye seslenen bios nasıl oluyorda ntfs yi tanıyor. 1. disk 2 disk diye nasıl çözüyor.
 İşte disk dosya sistemleri biosa ben burdayım bu şekilde burdan başlatabiliyorum diyor.
windows başlangıcını nul değerle  c diski içindeki autoexec.bat a verir. Ntfs içindeki bir yapı bu boş değeri alır ve system32 ye yöneltir.
 bilgisayar açıldı ama henüz bilgisayarı tam anlamıyla anlamadınız bunu gayet iyi biliyorum. Çünkü buraya kadar bir sıra işleyişi ve buranın nasıl geliştiğini anlattım.  Peki şöyle bişi yokmu yapılamıyormu?? imaj dosyası içine girip biz bazı dosyaları değişitrsek  ve format açılışını hdd değilde usb yada dvd ye yapamazmıyız. Yapılıyor.
   İnanmayacaksınız ama 1-0 ların oluşturduğu yapı ile internete  bağlı  2 bilgisyarın arasında hiç bir programsal bağlantı olamsada karşı taraf tam anlamıyla koruma sisteminde olsada o bilgisayara bir etki yapabiliyorsunuz. Nasılmı ıp-port-port atakları-sistemler-bayt ırmakları yollundan. Garip gelmesin internete  bağlı olan biri nekadar güvenlik duvarı kurarsa kursun  ilerde gelecek yöntemlere açıktır ve sürekli değişken bir yapıda olmalıdır.
  Bir hack  metodunu ve bu hack metodunun nasıl oluşturulduğunu açıklayım.
   Gerçi her nekadar eskide kaldıysada IIS açığı  bu açığın meydana gelişini açıklayalım. Tabi başka bir çok açık örnekleride vercem satır aralarında.
 Bir klasörü açtınız ve bu klasörün özelliklerini değiştirip internete açtınız. Başlangıç içinde index.php yada başka bir isim belirlediniz.
 Siz öncelikle bir klasör sistemini açtığınız için bu alana bir kullanıcı klasör şeklindede girebiliyor.dosya oluşturp değiştirebiliyor- silebiliyor. Peki index.php nereye  yöenlik bir yapı bu yapı tarayıcıya yönelik. Kapatın tarayıcıyı ftp li bir siteye gimeye çalışın  o siteye klasör şeklinde girersiniz.  başına  http ekleip ftp yi kaldırın site sisteminde tarayıcıyla girersiniz.  Eskis sitemde birde bu yapının http klasör sistemi vardı. Burda taryıcıya yönelen index ve explorer e yönelen bir de dosya sistemi mevcuttu. Bu iki yan yana olunca haliyle hackerlerde yolu bulmuştu.
 İnternette açtığınız bir site  aslında bir bilgisayarın bir klasörünün bir şekilde internette ağ paylaşımı yapması demektir. IIS ler ( internet servis sağlayıcılar) her işi kendi yapılarında yapılmasın diye klasör sistemini açık bırakmıştı ama bunun explorer in sistemine denk geldiğinia anlayamamıştı. Ağ baglantılarından bir ağ bağlantısı eklediğinizde o sitenin IIS açığı varmı yokmu anlaşılabilyor. Halende bazı sitelerde bu özellik devam ediyor.
 MD5 açığı windowsun oluşturduğu hatalı bir denemedir. XP ile daha açık hale gelen bu açık html kodları arasına yerleştirilen site tarafından kendi diline çevrilip şifre ve  ad işlemi oluşturan bir yapıdır. Böylelikle bir çok  dosya  klasör şeklind edeğilsede yönetci şeklinde açılacaktı ama malesefki yapılan işlemdeki md5 kodu mutlaka tarayıcıda da olmalıydı. buda büyük bir tavizdi. Denendi tutmadı. Belki devam ediyor ama  md5 sistemi değişmiş şekilde hotmaillerde geçerlilğini sürdürmektedir.
  DNS açığı yogunluk oluşturma açığıdır. Bir site eğer içinde barındırdığı taryıcıyıda internete açtıysa o site üzerinden bir çok siteye ulaşılabilir. Son zamanlarda kullanılan açık biraz daha azltılmış ve eski gücünü kaybetmiş şekilde olsada bir sitenin bu şekilde aşırı yığılmasını  ve bu paylaşımı yapan bilgisyarın yada serverin kapanmasını yada aşırırı derece yavaşlamasını sağlayabiliyorsunuz.
  güvenlik duvarı açıkları. birçok işletim sisteminin bir çok noktasında farklı farklı bir açığı bulunabilir. Örneğin bir oynun başlangıcı esnasında meydana gelen olayların kim neler olduğunu biliyor. metin2 silkroad kinght gibi  oyunları oynarken o programlar sisizn bilgisayrınızı internete açıyor. bu durumda  bilgisayarımız dışardan gelen verilerede açık kalıyor. peki bu oyunların bağlı bulundukları serverler ne halde. tek yönmü çalışyor. Tabiki hayır. hem alıcı hemde verici olduklarından hack sistemlerince bir yolla hacklenebilecek yapılarda.

Kaynak kodu açıkları bir  programın meydana gelen unsurlarındaki yapısal hatalardır. Bu hatalarla crack yapılıyor. Zaman tarih donduruluyor. Peki  progrmacılar bu açıklardan bir açık yapamıyormu. Yapılıyor. Windowsun oluşturduğu açıkla subbort kullanıcısnı internete açmıştı.

işte bu Hack yöntemleri sadece Disk operatörü EXPLORER in bir yapısından meydana geliyormiyor. Tarayıcı kaynaklı progrmlarda birçok açığın meydana gelmesini sağlayabiliyor.

 Bir rogram her zman aynı işleme aynı şekilde seslenmez.
explorer çöktüğünde onun yardımcısı devralır. yardımcısı düşündüğünüz gibi basit bir yapıda değilidr.
explorer çöktüğünde sistemleyici devreye girere ve ntfs yada fat32 yi daha detaylı çalıştırı yönetim konsolunda daha etkilidir. haliyle çalışma sistemi c: yerei c:-r-h-s gibi kodlanmıştır.
 işte budaki yapıları daha detaylı öğrendiğinizde
örneğin -r nedir diye öğrendiğinizde bu sistemin dışardaki yapıya nasıl seslendiğinide çözmeye başlarsınız.
Hackerler genelde Yazılım uzmanlarıdır. Bu nedenle Hackerliğin ilk prensipleri öncelike yazılımı bilmek yada en azından çalışma yöntemlerini bilmekten geçer. HACK yapmak iyi anlamlı olarak işinizin kendinizi korumanızda çok fayda sağlar. Bir bilgisyar çöktüğünde nasıl format atılacağını bilmek yada format atılıp atılmayacağını bile anlamak hacktir. Hackerlikte önemli olan bu yapının işleyişini öğrenmek  ve kendi lehiniz doğru bir şekille çevirmektir.

NOT:
 Şunu bildirmek sitiyorum ki bir siteyi çökertmek yada bir yapıyı bozmak en kolayıdır. Önemli olan o yapıyı geliştirmek yada o yapıdan kazandıklarınızla daha iyi yada başka bir sistemde başka bir yapıyı oluşturmaktır.

Msn hacklemek  bir çok yoldan yapılır hata kodu,keyloger,facemail,basit şifre,mail bombardımanı, anımsatma,jsp hatalandrıcılarca.... önemli olan bunları öneleyebilmektir.

-----Hack ve Hacker Mantığı Sonu-----

Son Düzenleme: mustafa2116 ~ 21 Mayıs 2010 03:14
mustafa2116
24-05-2010, 00:49   |  #14  
mustafa2116 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 64
3,012 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

--- YAZILIM---
 1-0 ların oluşuturduğu doğru yada yanlış çıkarımlardan meydana gelen bir elektirik akımının ahen çindeki hareketidir yazılım. Yazılım yapamak ilk olarak manyeteki alandan geçen elektiriğin sitemindeki değişikliklerin görülmesiyle olmuştur. Sarmal bir tel içinden geçen elektiriğin telin sarmal oluşundan kaynaklanan yapısıyla hem negatif hem pozitif bir yapıyı kapsaması   insanlarda mekaniğin gelişmesini sağladı. zaman içinde çiplerin devreye giremsiyle karmaşık bir yapıymış gibi görülmeye başlanmıştır.

 Herşeyi tarihi ve 1-0 ları atlayalım yazılım bir elektiriğin nerden nasıl ne şekilde geçeceğini gösterir.  Şimdi adım adım  bir komutun ( yazılım komutunun oluşumu ve yazılımın oluşumunu) örenekle anlatalım.
  Bir resim gösterme programı yapmamız gerek. Biz önce bu işlem için belli bir donanıma hihtiyaç duyarız. Yanai bilgisayara ihtiyacımız var ama bir gariplik daha var. Biz nekadar bilgisayrarı alsakta  belli oranda belli bir standarda ulaşmış bir doanım kullanmalıyız. Nedeni şu
jpg gösterimi yapacaksak jpg gösterimini sağlayan devrenin o donanım içinde olması gerekir. Jpg gösterimini göstermek içinde  bu doanımın içindekiğ devrenin birde ismi olamlıdır. Bu isim tuşların oluşturduğu devreden meydana gelen bir devredir. Kafanızı daha ayrıntılı bir biçimde yormak gerekirse. ali yazı iin a-l-i yazıp alfabeyi destekemek aynı zamanda yazılan yazının bir anlamını oluşturmak  ve bu anlamın oluştuduğu değere bir anlam yüklemek gerekir.
 Bizim öğrendiğimiz yazılım dilinin ingilizce oluşu bu devrelerin devre yönerge sistemindeki devrenin ingilizce sistemiyle yapılmasıdır. türkce bir sistemle devrelenmiş bir devre olsaydı eğer biz img yada images yerine resim fotograf kullanabilirdik.

img yazdığımızda i-m-g harfleri oluşturdukalrı 1-0  elekritiklenmesiyle bağlı bulundukları  doanımın devresine seslenirler. Eğer 1-0  adlı konuyu okudysanız bu dediğimi net anlarsınız. Bu bir z,ncirleme olaydır ve img komutu bu şekilde bir açık devreye seslenir. açılan devrede bir dosya işleme konulur.  img komutuna resim.jpg denk geliyor sayarsak resjim.jpg dosyasına seslenen komut bu dosyayı oluşturan  1-0  kodlarını kendi sistemindeki bir başka komut sistemiyle çözer. Bir başka dediğim komut ssteminin oluşumuda bu şekilde oluşur ve devam eder ancak bir ilk olmak zorundadır ki oda firmadan gelen kod komutudur. Bu kod aslında devrenin kendisindeki elektirik akımının yönetimdir. hiç bir yazılım kullanılmadan meydana gelen yazılım sistemidir. Tıpkı bir düğmenin tıklanıp ışığın yanamsı gibi otomatik bir sistemdir bu. Ancak ve ancak yandığında yada devredeki çalışan parçaralın değiştirilmesiyle bu otomatik yazılım sistemi değişir.
  Komut yazdık jpg dosyasını açtık geride  ise bir birince meydana gelen saniyeler içinde binlerce kenz açılıp kapanan bir elektirik alanı oluşmuş olur. Bu sistem yazılım olarak adlandırılabilir. Ancak bence tam anlamıyla yazılım hdd de meydana gelen yaz sil olaylarının oluşturulduğu alanda meydana gelir.
 Biz bir düğeya bastığımzda bir  devre devreye girer ve elektirik akıma başlar ana kart  yolundan işlemciye ordan anakarta   hdd ye hdd den anakarta ekran kartına ekran kartından monitöre kadar olan bu devre binlerce kez aç kapa yapar ve ekranda bir simge oluşturur.

Yazılım hiç bir zaman Ne C++ Ne WSBasic Nede DELPHİ dir. Bu yazılım dilleridir. Hazır devrelerin işleyişini kullanan bilen ve bu devrelere uyumluluk sağlayan en alt yapıyı devreye sokup bir işlem yürüten yazılım dilleridir. YAzılım bunalrın oluşturduğu yapının 1-0 cinsindeki değeridir. Yazılım uzmanları Yazılım dillerini bilir ve yazılım yapar.

Bir yazılım uzmanı olmak yada  en azından bende bişler öğrenmek sitiyorum derseniz size HTML den  başlayın diyer bir öğüt  verebilir. Hem anlaşılması hemde yapılması kolay bir yazılım dilidir. Zamanla javaya css php ye C++ ya .... gibi bir çok yazılım dillerine geçebilirisiniz

---YAzılım sonu----