Öncelikle bilgisayara birden fazla işletim sistemi kurmak, yalnızca açılış süresini birkaç saniye uzatır, performansa bir etkisi olmaz.
Eğer işletim sistemlerini deneme amaçlı kullanıyorsanız, sanal PC yazılımlarını kullanmanız daha mantıklı olacaktır. Benim önerim InnoTek VirtualBox yazılımı (ücretsiz):
http://www.virtualbox.org/Bu yazılım,
Windows, Linux, Macintosh ve OpenSolaris üzerinde Windows (NT 4.0, 2000, XP, Server 2003, Vista), DOS/Windows 3.x, Linux (2.4 and 2.6), OpenBSD gibi işletim sistemlerini çalıştırabiliyor. İstenilen USB aygıtları da sanal PC'lere bağlayabiliyor. Ayrıca Windows (2000, XP, Vista) yüklü sanal PC'lerde "Guest Additions" özelliği ile fareyi sanal PC penceresi üzerine getirince sanal PC'yi, diğer yerlerde gerçek PC'yi kontrol edebiliyorsunuz ve sanal PC penceresini boyutlandırdığınızda sanal işletim sistemini de anında tam olarak pencerenin çözünürlüğüne ayarlıyor.
Sanal PC yazılımları, çalışan her sanal PC'ye belli (ayarlanabilir) bir miktar RAM ayırdığı için, düşük RAM'li (<1GB) bilgisayarları çok yavaşlatır (yalnızca sanal PC'ler açıkken). Örneğin, ben 2GB RAM'li Vista üzerinde 512MB RAM'li Ubuntu ve yine 512MB RAM'li Pardus'u aynı anda çalıştırınca bile fazla yavaşlama olmuyor. Sanal PC yazılımlarını kullanıyorsanız, BIOS ayarlarında ("Enable Virtualization" gibi geçer) ve sanal PC yazılımınızda işlemcinizin donanımsal sanallaştırma desteğini etkinleştirerek performans artışı sağlayabilirsiniz.
Her zaman gerçek sistemden daha yavaş olduğu için sanal PC'lerde oyunların ya da diğer 3D yazılımların ve fazla işlem gücü gerektiren yazılımların kullanılması önerilmez. Her ne kadar VirtualBox ile istediğiniz bir USB aygıtını gerçek PC'den ayırıp sanal PC'ye bağlayabilseniz de, donanım uyumluluğu yüzünden sanal PC kullanmak genelde işe yaramaz.