Bir çok kişi işletim sistemi değiştirmeyi çok istiyor. Bende bu konuda bir bilgi sunmayı düşündüm.
-İşletim sistemi neye göre değişir?
İşletim sistemi tamamen donanıma göre değiştirilir.
Elinizde çift çekirdek özelliğini aşan bilgisayarınız varsa XP den vaz geçin.
Bu çift çekirdek masalı sadece işlemciyle alakalı değil.. Ekran kartınız sayısal işlemciniz ve işlemciniz bu üçgen içine giriyor ve size hız sunuyor...
Eğer Xp de çok çekirdekli pc kullanıyorsanız Hızınız % 80 düşecektir..
-İşletim sistemi bit değeri 32 bitmi 64 bitmi 128 bitmi ?
*İşletim sistemlerinde tek gördüğüm kadarıyla Xp de 128 bit bulunmakta.Neden üretildi bilmiyorum ama 20 gb ram kullanımı o zmaanlar varmıydı tartışmaya açık.
*32 bit sınırı 3.200.000 gb dir. yani 3 gb 200 mb buda size ram sınırı koyar max 4 gb.
4 gb niz varsa 32 bit kurun ama.... şartı var birazdan anlatıcam..
*64 bit sınırı aslında yok. bu geleceği düşünülerek yapılmış bir hamle ancak hamle belli şartlar için geçerli olduğundan ilerde 128 bit pc ler çıkacaktır. bilinen sınırı 6 gb 400 mb dir. Eğer 6 gb kullanıyorsanız Şartsız 64 bit için uyumludur 32 bit için fazla gelir ve kullanılamayan boş alan oluşur.
-Sürekli format zararmı eder..?
Belli şarlar varki bu durumlarda evet.
1.Disk birleştirmesi hiç yapmıyorsanız.
2.Disk biçimlendirmesini 3 den fazla hızlı halde yaptıysanız(1. şartıda uygulamışsanız)
3.Diskinizin sağlığını dikkate almadan bilgisayarı rasgele kapatıyorsanız.(kapat düğmesinden kapatmak ve yine 1. şartla bağlantılı)
4.Ön belleği çok etkin halde bırakmayım disk belleği boşa doldurtuyorsanız.
5. Virüs kuruyucunuza her gün virüs taratması yaptırtıyorsanız.
Diskin formatlanmasında sakınca vardır.
Formatta asıl olan yavaş biçimlendirmedir ancak günümüz pclerindeki gb lik dev disk alanları bu yavaş biçimlendirmeyi bize bir eziyet olarak gösterir. olurda 250 gb diske yavaş biçimlendir derseniz 1 gün sürecek bir format başilangıcı yapmış olursunuz. Bunu 1 tb diskte denerseniz 1 hafta tatile çıkın derim.
Her formatlamadan sonra Diski Mutlaka Birleştirmeye ve iyileştirmeye koyun Bu Hızlı biçimlendirmenin negatif etkisini yok edecektir ve ayrıca diskinizin bir kamyon motoru gibi cızırdamasını önleyecektir.
- İşletim sistemi tercih ederken aygıtları gözden geçirdim ama uyumlu drivers sorunumu nasıl çözerim.
*Şunu unutmayınki arkanızda TAŞ gibi XP var...kurun XP yi yükleyin driversi herşeyi tüm aygıtların driversini yükleyin Xp açıkken Vistayamı geççeksiniz takın DVD nizi ve yükseltme yapın format atmayın özel mi yükleyeceksiniz yükselmemi yapacaksınız siz bilirsiniz. Yükseltme yaparsanız Xp driversleri vistaya aynen geçer.. Özel yükleme yaparsanız Drivers klasörünü gösterin o yükler :)
- Çok çekirdek çif çekirdek karmaşasını nasıl çözerim.
*Xp çok çekirdekli desteğe sahip değil buda sistemde karmaşa yaratıyor. Vista ve üzeri işletim sistemleri ubuntu 10.1 ve üzeri işletim sistemleri çok çekirdeği destekliyor.
Çok çekirdek yapıları sadece işlemci için geçerli değil iş böyle olunca buna ekran kartıda giriyor. Grafik kartı dahil bir işlemci kullanıyorsanız ve çift çekirdeksi o çift çekirdek değilde çok çekirdektir. ekran kartınız işlemcide çok kuvvetliyse ve directx10 üzerindeyse yine xp kullanamazsınız.
Sayısal işlemciniz bir ram komseptidir ve grafik kartınız işlemcide dahil değilse sayısal işlemci grafik kartına döner. buda ayrı bir çekirdek üretir. bu sistem bazında eski işetim sistemlerinde var ancak arm tabanlarındaki değişiklik nedeniyle artık bu taban xp ye uymuyor ve buda hız kaybına neden oluyor..
- Ram hızları..
* DDR2 ler de max hız 800 mhz dir Ve bu hız 64 bit başlangıç hızıdır.
* DDR3 lerde max hız 1600 mhz dir ve bu hız 64 bit için uyumlu bir hızıdır.
*-*- Her iki sistem 32 bit için elverişli olmakla birlikte birde boyutları bulunmakta işte burayı zaten konuda üste anlattım. es geçiyorum.
Hız alanına dikkat çektiyseniz ddr2 daha yavaş ve bu işletim sisteminin yavaşlaması demek. zaten 64 bit devrede 8 kb dosya aktaracaktır bu gittikce yavaş bir akıma neden olacaktır. 32 bit 4 kb aktarım yapar ve bu 8 kb den daha düşük olduğundan daha erken sonuçlarınır.
iş böyle olunca DDR2 de 4 gb ramin en az değeri ile en fazla değerini bir araya koyarak düşünmek gerekir.
-****- DDR2 en az 560 mhz dir bu 32 bit için idealdir.
-****- DDR2 en fazla 888 mhz dir. 32 bit için mükemmel 64 bit için başlangıcı teşkil eder.
-***-**- Şimdi çıkarım yapacak olursak 6 gb raminiz DDR2 560 mhz ise 32 bit kurun daha hızlı olacaktır. diğer 2 gb yi de satın:)
-***-**-DDR2 8888 mhz ise ve 4 gb ise tercihen 32 bit kurun. 64 bit isteğinize kalmış ama biraz yavaşlayacaktır.kaybını(800 mb) önemsiz olacaktır.
-***-**- DDR3 farketmez bir hızda 4 gb ise tercihen 64 bit kurun.32 bit daha hızlı olacaktır ancak bu kez kaybınız daha önemli olacaktır çünkü hızı elde ettiniz.
-***-**- DDR3 farketmez bir hızda 6 gb ise ve 32 bit kurduysanız çok yazık etmişsiniz demektir. 64 bite hemen geçin.