Evet arkadaşlar. hergün birsürü arkadaşımız konu açıyor, "bilgisayarım ısınıyor", "ısınınca kasıyor", "işlemcim çok sıcak", "ısınınca birşey olur mu?". genel olarak yardımcı olmak için açtım bu başlığı...
sorunun kaynağına inelim... bilgisayar neden ısınır?
1-kasa içi temizliği yapılmamışsa
2-kasa içi hava akımı yoksa
3-işlemci, kuzey köprüsü, ekran kartı, power supply gibi kasa içi bileşenlerinin sorunları..
1-kasa içi temizlik.
bilgisayarı hiç açmayan birisi acaba bozarmıyım? tarzı soruları aklından atsın. hiçbirşey olmaz. ee nasıl olcak kasa içi temizlik? kasa kapaklarını tutan vidalarla birlikte kasanın kapağını açalım. eğer 1-2 yıl temizlenmemişse görecekleriniz korkutabilir(örümcek ağları, kömürleşmiş tozlar vs.). herkesin evinde elektrikli süpürge vardır. yüksek devirde içindeki tozları çekiniz. eğer içe doğrı çeken değilde dışa doğru üfleyen olursa daha iyi olur. genel olarak işlemci, ekran kartı anakart hard disk üstü, dvd-rw, power supply daha doğrusu tüm bileşenlere üfleyin. kasanın içindeki kaba pislik temizlendiye sorun ortadan kalktı.
2-kasa içi akım.
bilgisayarın içindeki bileşenler örn:işlemci, ekran kartı. aktif olarak ısı üreten parçalardır. bunların üstünde bulunan fanlar ısıyı yayar. yayılan ısı kasa dışına atılamaz ise parçalardaki ısı katsayısı artar. kasa arkası fanınız yoksa veya sorunlu ise ucuz 5tl gibi bir ücrete sıfırını bulabilirisiniz. kasanın yan kapaklarındaki fanlar kasanın içine, kasa arkasındaki fanlar dışarı ve kasanın önünde olan fanda içeri doğru üflemeli.bi sigara yakıp kanın içine elinizle sokup dumanın ne yöne doğru gittiğini veya gidemediğini görürseniz anlarsınız. duman dışarı atılmalı.
3-bileşen sorunları.
bilgisayarda ısı üreten parçalardan değindik. şimdi bu parçaların üzerindeki aktif veya pasif (fanlı veya fansız) soğutucu sorunlarından bahsedelim.
a-işlemci: bilgisayarda en çok ısı üreten parça olarak sınıflandırabiliriz. işlemci ısınınca, ısı üzerindeki bloğa geçer. fanda bloktaki ısıyı dağıtır. amaç soğutmak değildir hiçbir zaman. amaç ısısını alabilmektir. işlemci ile soğutucu blok arasında termal macun diye isimlendirilen bir madde bulunur, bu madde işlemci ile soğutucu blok arasında ısı transferini hızlandırır, milimetrik boşlukları doldurur. eğer kurumuş ise işlemcide 20 dereceye yakın ısı artışına neden olur. işlemci bloğunda tozlanma kirlenme oluşmuş ise, fandan gelen akım aliminyum veya bakır bloklara temas edemez. ısıyı atamaz. son olarak işlemci fanı eğer kirlenmiş tıkanmış ise dönüşü yavalamışsa akım üretemez ısıyı atamaz.
b-kuzey köprüsü.
bir diğer parçada kuzey köprüsüdür. genel olarak 30-55 derece arası sıcaklığı olur. eğer bu değer fazlaysa bilgisayarda donmalar görüntüde bozukluk meydana gelebilir, özellikle onboard ekran kartı kullanılıyorsa(harici bir ekran kartı yoksa yani anakarta entegre ise). kuzey köprüsü, power supply bozukluğu, kasa içi akım, ve aşırı derecede ısınan ekran kartı veya işlemci yüzünden ısınır. ve yanarsa chipset tamiri mümkün değilse(çok pahalıdır genelde laptoplarda yapılır) anakartınız çöp olmuş demektir. üzerinde pasif soğutucu bulunur ve isteğe bağlı uydurulabilinirse fan takılabilir(bknz. pentium 2-3 soğutucu fanları).
c-ekran kartı.
bir diğer parçada ekran kartıdır. aktif olarak ısı üretmekle beraber, bakımı yapılmamışsa aşırı ısınıyorsa kuzey köprüsü gibi ya yanabilir yada, görüntü bozukluk oluşturabilir. aynı tamir imkanı bundada var fakat malum fiyatlar. genelde oyunlarda farkına varabilirsiniz(sıcaklıklarını kontrol etmiyorsanız). ekran kartının gpu(ekran kartı grafik işlemcisi)'sunda ısınma var ise işlemcide olduğu gibi ya soğutucu blok kirlenmiş ya fanı kirlenmiş ya da termal macunu kurumuştur(genelde bant ve sakız şeklindeki macunlar kullanılır uzun ömürlü olsun diye).
d-power supply(güç kaynağı).
bilgisayar gerekli elektriksel gücü veren parçadır. eğer kondansatörlerin ömrü bitmiş ise ısınmaya başlar ve patlayabilir. fanı bozuk veya temizliği yapılmamış ise aynı şekilde ısınır ve kasayıda ısıtır, bozuk veya gücü yetersiz gelen psu lar başta ekran kartı ve işlemci olmak üzere tüm parçaları ısıtır. everest,frisby markaları ucuza mal etmek için dandik üretiyorlar. uzak durun. power supplynin içinde 2-3 sayısı değişebilen pasif soğutucular bulunur(entegrelere yapışık). eğer soğuma olmaz ise entegreler bozulur. başta anakart olmak üzere bilgisayarındaki bileşenleri bozabilir.kasaya bağlı 4 adet vidası bulunur. anakarta bağlı kabloları söküp dışarı aldığınızda üstündeki 4 adet vidayı görebilirsiniz. bunları söküp kapağını söktüğünüzde arka tarafında ve alttan hava çekişli ise altındaki fanı görebilirsiniz. onuda küçük bir boya fırçası yardımıyla pisliklerini, fanını temizleyip yağlayıp(çok gerekliyse fanı değiştirebilirsiniz. kırmızı ve siyah kablolarını kesip bir adet kasa arkası fanla değiştirebilir, kablolarını bantlayabilirsiniz.).
termal macun bulunduğunuz ilde yok veya bulamadıysanız, vatanbilgisayar, hepsiburada,sahibinden, novabilgisayar gibi sitelerden temin edebilirsiniz. fiyat ortalaması 5 ila 30 tl arasıdır(kalite kalite).
önerim:http://www.vatanbilgisayar.com/z ... ils.aspx?I_ID=47179
eğer işlemci fanınız bozulduysa ucuz ve performanslı akasa nın soğutucuları mevcut.
önerim:http://www.hepsiburada.com/Liste ... 698&categoryId=1125 (nerdeyse tüm işlemci soketleriyle uyumlu).(overclock için değil).
genel ısı değerleri;
işlemci
normal:30-50
yük altında:50-65(90 dereceden sonra riskli).
ekran kartı
normal:20-30
yük altında:40-70(75 dereceden sonra riskli)
chipset(anakart)
30-50 derece arası(50 den sonrası riskli).
umarım işinize yarar kolay gelsin...
işlemci ve ekran kartı fanı temizliğine yardımcı olabilecek kaynak mutlaka okuyunuz..
http://shiftdelete.net/fan-nasil ... -surulur-26710.html