Bilgisayarım Yeni Ama Sorunlarla Dolu

Crazykopat
22-08-2009, 13:15   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
142 mesaj

İşletim Sistemi:Windows XP Home Edition (32-bit)

İşlemci:AMD Phenom II X3 720 Black Edition

Anakart:Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P

Ekran Kartı:AMD (ATI) Asus EAH3870 DDR4

Power Supply:Thermaltake TR2-500 500W

Bellekler(Ram):OCZ Gold Edition 1800MHz 4GB DDR3 (2X2GB)

Harddisk:Western Digital Caviar Black 500GB 3.5'' SATA II 7200RPM

Arkadaşlar yukarıdaki bilgisayar bileşenlerini kendim satın alıp monte ettim.
Daha sonra bilgisayarı çalıştırdım.Fanlar dönmeye başladı ancak ekrana görüntü gelmedi.Tam emin olmamakla beraber bunun Ram'lerle alakalı olabileceğini düşündüm.Ben de anakartı satın aldığım yere götürdüm.Onlar da Bios'u güncelleyip sorunu hallettiler.
Daha sonra bilgisayarıma Windows XP Home Edition (32-bit) işletim sistemini yükledim(maximum 3,25GB ram tanıyor).Anakartın yanında verilen güncel driver DVD'sinden sürücülerin bir kısmını yükledim.
Sıra ATI South Bridge SB750 sürücüsüne geldiğinde ise bir sorunla karşılaştım.Tam yükleme durumunu gösteren çubuk geldiğinde bilgisayarım dondu.Restart'tan sonra tekrar sürücüyü yüklemeye çalıştım ama bilgisayar yine dondu.Ben de bu sürücüyü es geçtim.
Ekran kartını güncel sürücüsünü indirdim ve tam yükleme durumunu gösteren çubuk geldiğinde bilgisayarım yine dondu.
Ben de daha önceki tecrübelerime dayanarak bunun Net FrameWork veya DirectX 8+ eksikliğinden kaynaklanabileceğini düşündüm.Çünkü ekran kartının sürücüsünü yüklerken genelde onların yüklenmesi isteniyordu.
Bunun üzerine Net FrameWork 3.0'ı kurmaya çalıştım.Yine yükleme durumunu gösteren çubuk geldiğinde bilgisayarım dondu.
Sonra bilgisayarı güvenli modda başlattım ve ATI South Bridge SB750 sürücüsünü kurmaya çalıştım.Herhangi bir sorun çıkmadı.Ancak bilgisayarı normal modda başlatınca sürücünün hala yüklenmediğini gördüm.
Bu sorun genelde exe dosyalarını yüklerken ortaya çıktığı için ben de sürücüleri Bilgisayarım>Özellikler>Donanım>Aygıt Yöneticisinden yükledim ve sürücüler yüklendi.
Daha sonra, bilgisayarın bu donma sorunu, sadece program yüklerken ortaya çıkıp çıkmadığını gözlemlemek ve sürücülerin güncelliğini konrol etmek için Driver Scanner 2009'u yükledim.Sonuç olarak sürücüler günceldi ve programı yüklerken sorun çıkmadı(Aşırı yavaş yüklenmesi dışında...Ancak bu program  önceki bilgisayarımda da yavaş yüklendiği için önemsemedim.Sonuçta proram yüklendi ve sorun çıkmadı.).
Donma sorunu bu sefer de yükleme işlemi yapılmadığında da ortaya çıktı.Bilgisayar bazen açılırken, bazen açıldıktan hemen sonra, bazen de açıldıktan birkaç dakika sonra donmaya başladı.
Ram'ler çıkartıp tek tek denedim sonuç yine aynı.
Isınmadan dolayı olamayacağını düşünüyorum.Çünkü bilgisayar yeni açıldıktan sonra da donabiliyor.
Ayrıca şunu da belirteyim.PSU 500W ve kasa Thermaltake VH8000BWS.PSU'dan direkt olarak üç adet fana elektrik gidiyor.Anaktın üzerinde 24pin güç girişini yanında 8pin'lik bir güç girişi var(Eski anakartımda bu 4pin idi.Sanırım Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P overclock için ek bir enerjiye ihtiyaç duyduğu için onun üzerindeki bu giriş 8pin'lik.)Ancak PSU'da 8pin'lik bir çıkış yok.4pin'lik var.Ben de PSU'dan 8pin'lik çıkış sağlamak için ek bir kablo aldım ve taktım.Fakat bilgisayar hiç çalışmadı.Sonra tekrar PSU'nun çıkışı olan 4pin'lik kabloyu taktım.Yani PSU'nun gücü yetmeme durumu olabilir mi?

NOT:Bilgisayardaki Ram'ler 1800MHz olmasına karşın anakart onu 1666MHz indirgeyerek kullanıyor.Ram'ler ucuza geldiği için onları aldım(eBay).
Bilgisayar şimdi çalışıyor ama yukarda belittiğim donma sorunundan dolayı hiçbir işlem yapılamıyor.
LÜTFEN YARDIMCI OLUN..!

Süleyman.
22-08-2009, 13:25   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj

Bence o sisteme Vista veya Windows 7 kurmanız sorunlarınızı çözecek. Boşuna XP ile uğraşıyorsunuz.

Crazykopat
22-08-2009, 13:27   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
142 mesaj

Vista yüklerken yükleme ekranında dili seçtikten sonra da bilgisayar aynı şekilde dondu.

Süleyman.
22-08-2009, 13:32   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj

Sorunu deneyerek çözmelisiniz. Öncelikle başka rem denemenizi öneririm.

Konuyu inceleyin: https://www.chip.com.tr/forum/Mavi-Ekran-Reset-Donma_t103367.html

Crazykopat
22-08-2009, 13:35   |  #5  
OP Yıllanmış Üye
142 mesaj

Burda ki servislerin çoğunda DDR3 ram yok.Ayrıca bende de yok.

Murat.
22-08-2009, 13:47   |  #6  
Yıllanmış Üye
948 mesaj

Bahsettiğin sorunları okuyunca bana anakartınızla ilgili sorun var görünüyor. Senin sorunundan daha önce 2 defa gigabyte anakartlarda rastladım. ( ki bence en iyi anakart markasıdır. ) Bunu en iyi anlamanın yolu bildiğiniz bir anakartta diğer bileşenleri denemeniz. Sanırım anakart sorunlu çıkacak. Eğer öyle olursa anakartı servise gönderirken talep formuna arıza tamiri için değil, ürünün değiştirilmesi yönünde talepte bulunun. Bu talebiniz karşısında anakartınız tamir edilmeyerek yenisi ile değiştirilmek zorunda. Bu konu ile ilgili Tüketici hakları uyarınca böyle bir hakkınız var ve tedarikçi firma buna uymak zorunda.

Crazykopat
22-08-2009, 13:55   |  #7  
OP Yıllanmış Üye
142 mesaj

Önerileriniz için teşekkürler.Test işlemlerini ancak pazartesi günü yaptırabilirim.Köyde oturduğum için haftasonu ulaşım zor.Umarım pazartesi gününe kadar bir çözüm bulunur.Koskoca kasayı taşımak zorunda kalmam.Önerilerinizi bekliyorum.

Crazykopat
22-08-2009, 22:55   |  #8  
OP Yıllanmış Üye
142 mesaj

Başka yorum yok mu?

Z1mBaBwE
24-08-2009, 15:11   |  #9  
Yıllanmış Üye
2,674 mesaj

OCZ ve kingston ramler gigabyte anakartlarla genelde uyumsuzluk çıkartıyor şaun bende uyumsuzluk problemi yaşıyorum kingston ramlerimle eski sistemimden kalma şuan mali açıdan biraz batıştayım kısa zamanda corsair ram almayı düşünüyorum oyunlarda 15-20 dk geçtikten sonra mavi ekran ve reset sorunuyla boğuşmaktayım sıcaklık sorunum bulunmamakta anakartımın yeni bios sürümü çıkmış onu yükledim yeni bazı seçenekler geldi ram hızını ayarlama menüsü çıktı ramler 800 mhzlik ancak 804 mhzde çalışıyordu normalde 4 mhz önemsiz gibi görünebilir ancak bazen büyük hatalara yol açıyor neyse ramleri 667 ye düşürdüm şuan 335 mhz de çalışıyorlar bunu iki ile çarptığımızda 670 mhz eder sorun aynı memtest ile ramleri teker teker test ettim hiren boot cd ile HDD yi ve diğer bileşenleri test ettim sorun yok ramlerin slotlarını değiştim birini kırmızı diğerini sarıya taktım bakalım ne olacak ekran kartı driverınıda güncelledim catalyst 9.7 den 9.8 e geçtim 1 saat boyunca cod 5 oynadım sorun yok şimdilik ama sorunun ramlerden olduğuna eminim en kısa sürede değiştireceğim.

kenanozk
24-08-2009, 22:24   |  #10  
Üye
51 mesaj

aga naptın çözdün mü sorunları halledebildin mi?biz de arkadaşa anakart almayı düşünüyoruz ama nasıl senin gigabayte memnun musun?biz de ya gigabayte ya da msı 790fx-gd70 alalım dedik...
bu arada z1mbamwe senin anakartın ne?

Son Düzenleme: kenanozk ~ 24 Ağustos 2009 22:27
titi_boss_14
24-08-2009, 23:21   |  #11  
Yıllanmış Üye
892 mesaj

gigabyte anakartta donma oluyorsa siz genede bir harddiski sata2 kablosunu ve ram lerin bir cıkarıp yeniden takın benim yeğendede donma sorunu wardı denedim oldu yavas yavas güzelce takıp cıkarın birde diğer pinleri şöle hafifçe elinizle tam yerlerine oturmusmu diye kontrol edin

titi_boss_14
24-08-2009, 23:23   |  #12  
Yıllanmış Üye
892 mesaj

unutmadan söyleyim bu xp yi ve vistayı kullnamayın yaw win7 ye geçin direkt driverler zaten yavas yavas cıkmaya basladı zaten mecburen cıkacak

Z1mBaBwE
25-08-2009, 09:13   |  #13  
Yıllanmış Üye
2,674 mesaj
Alıntı: kenanozk  
aga naptın çözdün mü sorunları halledebildin mi?biz de arkadaşa anakart almayı düşünüyoruz ama nasıl senin gigabayte memnun musun?biz de ya gigabayte ya da msı 790fx-gd70 alalım dedik...
Benim anakartım GA-M56S-S3  biraz eski bir model ancak AM3 işlemci desteği var anakartımdan memnunum bir de şu ramler adam akıllı çalışsa süper olacak anakart alacaksanız gigabyte ın 790FX ni alın ancak almadan önce gigabyte ın sitesinden alacağınız modelin ramlerinizi destekleyip desteklemediğine bakın.Şuan biraz sıkıntıdayım ehliyete para yatırmaktan batıştayım :) mecbur eski sistemden kalma ramleri kullanıyorum kingston kaliteli markalar arasında en dandik ramdir.

cakiman
26-08-2009, 15:49   |  #14  
Taze Üye
1 mesaj
Alıntı: kenanozk  
Bilgisayarı servise götürdüm.Sorun çözüldüğünde sizi bilgilendiririm.

Crazykopat
11-09-2009, 16:22   |  #15  
OP Yıllanmış Üye
142 mesaj

Arkadaşlar sorun Ram'lermiş.

Anakart ram uyum listesi;
http://download.gigabyte.ru/memo ... a-ma790fxt-ud5p.pdf
*Arkadaşlar bu Ram'leri kaç liraya satabilirim?
*Ayrıca önerebileceğiniz min1600MHz 4GB(2x2) ram var mı?
Sorularımı cevaplarsanız çok sevinirim.
Seçenekler;
A)http://www.sanalmarketim.com/uru ... -KHX13000AD3LLK2/4G
B)http://www.vatanbilgisayar.com/o ... ils.aspx?I_ID=35116
C)http://www.vatanbilgisayar.com/o ... ils.aspx?I_ID=39570
D)http://www.vatanbilgisayar.com/c ... ils.aspx?I_ID=39083
E)http://www.sanalmarketim.com/uru ... 7)-KHX1600C9D3K2/4G
F)http://www.sanalmarketim.com/uru ... ual-Kit---(2-x-2GB)
G)http://www.sanalmarketim.com/uru ... 2X2GB)-DDR3-CL9-Kit
H)http://www.sanalmarketim.com/uru ... R3-Dual-Kit-(2x2GB)
Not:Seçiminizi uyum listesini göz önünde bulundurarak yapın.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.