bilgisayarın çalışma şekli

HPQ-User
21-04-2009, 17:38   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj

korkut sormuş:
mrblar benim sorun bilgisayarın çalışma şekliyle ilgili power butonuno bastığımızdan itibaren çalışma şeklini merak ediyorum.birde bi program çalıştırdıgımızda işlemci hdd aldıgı bilgiyi ramemi aktarıyor.burda remin görevini merak ediyom.son sorumda bilgisayar 220 voltla çalşıyor ama biz ne kadar elektrik harcadağını watt olarak harcıyoz.watt ve volt arasında kafam karıştıda.cevabınız için şimdiden tşkürler.

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
pentium d 3.00 ghz işlemci 1 gb ram 512 mb vide card

İnternet Tarayıcı: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; MathPlayer 2.10d; Advanced Searchbar 3.24; .NET CLR 2.0.50727)

SAİNT
21-04-2009, 18:00   |  #2  
SAİNT avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
3,595 mesaj

ilk tuşta psu bütün elemanlara elektirik gönderir bios ilk aşama olarak pc açmak için hazırlar ve daha sonra işlemci bilgileri işleme başlar ram modüllere işlemcinin yapmış olduğu bilgi aktarılır anakartın kuzey köprüsünden hdd ulaşılır ve tekrar hdd alınan bilgiler işlemciye gider ve oradanda grafikkartına ulaşır.
yanıldığım konular vardır bildiğim kadarıyla böle olması gerekiyor.

_cypher_
21-04-2009, 20:23   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,389 mesaj

power e bastığınızda anakart güç bağlantısıyla psu dan güç çekmeye başlar ilk olarak bios çalışır we anakarta ve ustundeki donanımlara hata taraması yapar eğer bi hata bulursa (genellikle) bipleme turunde uyarı vererek donanımın iyice zarar gormemesini sağlamak adına bilgisaarı kapatır eğer hata bulamazsa bios kontrolü cpu ya bırakır cpu hddnin mbr(master boot record) una bakarak işletim sistemini calıştırır.

ram'a gelince; hdd ler ramlere gore oldukca yawastır bu yuzdende bi programı calıştırdığınızda program once rama aktarılır işlemci program verisini ramden okur bu sayede hız artışı olur ram dolduğunda işlemci dosyayı hdd den okumayaa başlar bu da sistemde hissedilir yawaslamalara sebep olur ramdeki weriler güç kesilince silinir.

watt enerji birimi volt ise gerilimdir

Son Düzenleme: _cypher_ ~ 21 Nisan 2009 21:37
Nicoll
21-04-2009, 20:48   |  #4  
Nicoll avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,352 mesaj

Güç butonuna basınca ilk olarak tüm sistem güç kaynağından besleme akımını alır. Sonrasında; sırasıyla bilgisayarın kalbi olan ana kart üzerindeki bios entegresi tüm donanımları (hdd, ram, ekran kartı, işlemci vs.) istenen komutları gerçekleştirmesi için organize eder. HDD (sabit disk) üzerindeki işletim sistemi bilgileri ram belleğe ve oradan ekran kartına; monitore aktarılır. Tüm bu süreçte ve sonrasında işlemci gerekli işlem ve hesaplamaları hızlı bir şekilde yapar.

Bilgisayar 220 Volt ile çalışmaz. Şebeke gerilimi güç kaynağında gerekli bölümlerin ihtiyaçlarına göre 12V, 6V, 2,2V 3V göbi değerlere indirir. Bir LCD monitorün çalışması için en az 12 Volt 8 Ampere (12*8=96Wat) ihtiyaç duyarken bir ram belleği 1.8 Volt 0,5 Amper (0,9Wat) gibi ve dahada düşük değerlere ihtiyaç duyar. Eğer monitör tüplü ise 35000 Volt gibi yüksek bir gerilime ihtiyaç duyar.

Wat; akım şiddeti(Amper) ve gerilimin (Volt) çarpılması ile elde edilir. Harcanan gücü temsil eder.