bilgisayarın HDD şüpheleniyorum

HPQ-User
13-08-2008, 10:37   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj

cadde08 sormuş:
bilgisayarın içini açtım ve temizlemek istedim. güç kaynağı fanının içinden sanki pervane bi yere çarpıyomuş gibi bir ses geliyodu. sonra ekran kartını ve ses kartını çıkarttım. sonra güç kaynağı fanına biras üfledim biraz toz vardı gitsin diye. sonra parçaları yerine taktım ve ekrana görüntü gelmedi ve aradan 15-20 saniye sonra kapandı. şaşırdım. bunu 10 defa tekrarladım ama sonuç aynı. akşam üzeri bir kez daha deniyeyim dedim. bu sefer ekrana görüntü geldi foxconn yazısı geldi. özellikleri falan yazan yazılar çıktı fakat hemen pc kapandı. yine 10 defa denedim olmadı. sizce neden olabilir? yardımcı olursanız sevinirim.

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
foxconn modeli eski tam bir bigim yok...
p4 3.4 GHZ
2.5 GB DDR RAM
160 GB HDD
ATI 3870 EKRAN KARTI
creative 7.1 ses kartı

İnternet Tarayıcı: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 2.0.50727)

mhmmt
13-08-2008, 10:43   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
180 mesaj

benimde başıma gelmişti böle bir olay. msdos'u çalıştır. "chkdsk" komutuyla harddiskte bir hata varsa düzeltebilirsin. bu çözüm olmassa format atman gerekecek. eğer fiziksel bir arıza yoksa format olayı çözer. formattan sorada bir düzelme olmassa harddikste fiziki bir arıza olabilir. ben harddiski değiştirmiştim. ancak sen genede ramlerini bir kontrol et başka ram tak vsvs. veya başka bir hdd bul onunla dene gene aynı sorun devam ediyomu. ediyosa hdd sorn yoktur. ram ve hdd üzerine yogunlaş yani

Banned
13-08-2008, 11:04   |  #3  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 1
1,447 mesaj

Bence sorub formatla düzelmez çünkü donanımsal bir sorun gibi gözüküyor..
Çıkardığın parçaları doğru taktığından eminmisin yada parçları çıkarırken.
Herhangi bir parçaya zarar vermiş olabilirsin..

himmety
13-08-2008, 11:27   |  #4  
himmety avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 32
602 mesaj

parçaları bir kontrol et. tam oturmayan olabilir. ramlerin yerlerini değiştir. birde böyle bir dene. hdd de sorun yok tur. neden dersen ben sürekli hdd yi çıkartıp başka bilgisyarlara takıyorum şu ana kadar bir sorun yaratmadı.

delibas_ozi
13-08-2008, 22:35   |  #5  
Yeni Üye
36 mesaj

BIOS pilinde bir sorun olmasın??

mhmmt
14-08-2008, 09:09   |  #6  
Yıllanmış Üye
180 mesaj

[quote]hdd de sorun yok tur. neden dersen ben sürekli hdd yi çıkartıp başka bilgisyarlara takıyorum şu ana kadar bir sorun yaratmadı.
[/quote].

böle bir arıza genelde ya ram yada hdd olur. hatta benim karşılaştıklarım hep bu yüzdendi. arkadaş çıkartıp takarken belki yanlış bir işlem yapmıştır oyüzdende olabilir. bendede hiç sorun olmuyo çok çıkardım taktım. ama bu ondada olmıcnı göstermez. ben genede hdd ve ram kontrolü yapılsın derim

eurolions
15-08-2008, 01:27   |  #7  
Taze Üye
7 mesaj

işlemci fanı düzgün çalışıyor mu veya da ram yuvasına tam oturmuş mu hdd badsector yapmış olabilir mi bunlara dikkatli bak.

tesisatci
15-08-2008, 01:36   |  #8  
Yıllanmış Üye
449 mesaj

bilgisayar donup kalsa hadi yazılım badsector falan dicemde pc kendini hemen kapattığına göre ve açılmadığına göre kesinlikle donanımsal yada bağlantılarla alakalı die düşünüyorum.

1.anakartların bazılarında jumper olur başka bişey sökerken farkında olmadan jumperı çıkardıysan böle bi sorun yaratabilir
2.biosun pilimi yenile
3.ramin birden fazlaysa sadece tek ram takıp dene çalışıncaya kadar teker teker tak çıkar
%80 sorun ramden kaynaklanıyor mutlaka ramleri tek  takıp dene sorun ortadab kalkacaktır
eğer ramleri çıkarırken dikkat etmezseniz kasanızdaki en narin olan bu bileşen bozulabilir takarken kesinlikle yanlardan tutmayın yerine oturtup üstünden iyice bastırın kendisi kilitlenir

HİPNOZUM
15-08-2008, 04:44   |  #9  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
870 mesaj

ekran kartıyla ses kartını cıkarırken pc nin kompile fişlerini cıkarmamandan kaynaklandı sanırım çünki pc kapalıyken hafif woltajda bile parcalarını cıkardıgın zaman şase yapması söz konusu olabiliyor ...düzgün yerine taktıgından emin ol vede eger sorun gene devam ediyosa ekran kartını cıkarıp  1 dk boyunca pc ni açık tut ondan sonra kapatıp kartı tak ...

edit:faxconn  anakartının markası

Reborn91
15-08-2008, 08:51   |  #10  
Reborn91 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
3,307 mesaj

Eğer bunları yaparken statik elektriklenmeyi üzerinden atmadıysan büyük ihtimalle pc üzerindeki ram , ekran kartı gibi bir bileşeni bozmuş olabilirsin. Bu gibi donanımları kurcalarken mutlaka üzerinizdeki statik elektiriği soba gibi biryerler aracılıgıyla atın. Unutmayın 10 saniye kaybedersiniz. Ama giden 4870 i geri kolay getiremezsiniz içiniz acır =)