Bilgisayarın Sesi Artık Çıkmıyor

kuşadası
17-07-2008, 13:23   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
9 mesaj

Merhaba
Uzun çözüm denemelerinden, danışmalardan, internette arayışlardan sonra başarısız olduğum için size yazmak istedim.

SORUN: Bilgisayarımdan artık ses gelmiyor.

1) Bilgisayarımı 6 yıldır sorunsuz kullanıyorum.
2) Üzerinde Windows XP ve Pardus kurulu
3) Pardus'ta ses normal olarak çalışıyor.
4) Bilgisayarın "bellek"ini yükseltip 1 GB daha ekledim. Şimdi toplam 2 GB oldu. Ama ondan sonra mavi ekran gelmeye başladı.
5) Mavi ekrandaki mesaj şu:
DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
ve
ALCXWDM.SYS

6) Buradan IRQ çakışması olduğunu ve bunun da ses kartı ile ilgili olduğunu sonucunu çıkardım.
7) Ses kartı bütünleşik,
   Ekran kartı ise ayrı.
9) Ekran kartı dışında tüm kartları (modem, tv kartı, usb kart) çıkardım.
10) Ses kartı sürücüsünü 5 kez değişik yöntemlerle kaldırıp yeniden kurdum.
11) Kurulum herşeyiyle normal görünüyor. Tüm dosyaları tekrar kuruyor. Ama ses yine de gelmiyor.
12) Driver Genius programıyla varolan tüm sürücüleri arattığım zaman, kaldırdığım tv kartı, modem kartı ve daha önceki yıllarda kurup kaldırdığım bazı sürücülerin eklentilerini listeliyor. Ama yerlerini göstermediği için onları sistemden nasıl sileceğimi bulamadım.
13) Bu bir iş bilgisayarı olduğu için ve ajansta çok amaçlı programlar yüklü olduğu için sistemi silip yeniden yüklememiz mümkün değil. Zira o programları tekrar kurmak, gerekli pluginleri tekrar yüklemek, onca programın güncellemesini yapmak bizim için günler ve günler alacak mutlaka ve bu ciddi bir iş kaybı. O nedenle biçimlendirmeyi asla düşünmüyoruz.
14) Zaten ses çıkmaması dışında bilgisayar harika çalışıyor.
15) Son 2 gündür mavi ekran da çıkmıyor artık zaten. Sanırım yaptığımız sistem bakımları ile onu da halletmiş olduk.
16) Driver Genius programıyla donanımların IRQ'larına baktığımız zaman ses kartının, tek başına IRQ17'de olduğunu görüyoruz. Ve bunu kullanan bir başka donanım yok.
17) Windows'un SİSTEM BİLGİSİ uygulaması ile tüm IRQ'ları görmek istediğimizde ise Yardım ve Destek Merkezi sayfası açılıyor. IRQ'ları göreceğimiz bölüme giremiyoruz.
18) Bios'u yeniledik, tüm sürücüleri kaldırıp tek tek yeniden kurduk. Sonuç değişmedi.
19) IRQ'larda da, Ultra ATA ile USB Universal Host Controller'ın her ikisinin karşısında da IRQ18; Ekran kartı ile USB Enhenced Host Controller'ın her ikisinin karşısında da IRQ16 görünüyor. Ama bunların da ses kartı ile ilgisi yok.

Sanırım, BİR BİLEN, bize; "sistemde şuraya gir, oradaki şu şu şu dosyaları sil. Daha sonra da register kayıtlarına gir, şu şu şu satırları sil" deyince bu sorun ortadan kalkacakmış gibime geliyor.

ŞİMDİ SONUÇ OLARAK:
Ne yapmalıyız ki, bu ses sorununu halledelim.
Ve çözümü oluşturursak, internette araştırma süresi içinde gördüğüm kadarıyla epey insanın da derdini çözmüş olacağız. Meğer ne kadar çok insanın bu tür bir sorunu varmış. :)

Saygılarımla

uantakya
17-07-2008, 13:57   |  #2  
Yıllanmış Üye
465 mesaj

kardeşim bence ses kartını değiştir...

kuşadası
17-07-2008, 17:07   |  #3  
OP Taze Üye
9 mesaj

Merhaba
Bios'tan onboard olan kartı disabled yapıp, sıfır bir PCI ses kartı takarak denemiş idik. O zaman da kurulumu sağlam yapmış görünmüştü ancak yine ses alamamıştık. Denetim Masası'ndan SES'e bakınca yine "Ses Aygıtı Yok" uyarısı alınmıştı.
Yazdığım maddelerin arasına yazmayı unutmuşum, kusura bakmayın.

DaRWeLL
18-07-2008, 16:19   |  #4  
Yıllanmış Üye
1,851 mesaj

sorun anakarttan diycem ama pardusta ses çıkıyor demişsiniz.bence sorun xpden.uzun süredir sorunsuz gidipte sonrada bozulmuşsa(yanlış bilgi varsa düzeltin yazının tamamını okuyamadım) xp güncellemelerinden olabilir.son yapılan güncellemeleri kaldırırsanız çözülebilir.bunuda bir deneyin olmazsa yardımcı olmaya çalışırız

kuşadası
20-07-2008, 12:59   |  #5  
OP Taze Üye
9 mesaj

Efendim tekrar merhaba,
Yaklaşık 1 ay boyunca aklımıza gelen her türlü çabanın sonunda çözümü şöyle bulduk.
Bilgisayarı, XP CeDe'sinden başlattık. Yeni bir sistem kurma yerine R tuşuna basarak onarmasını istedik. Tüm işlemler bittikten sonra bilgisayar yeniden başladığında herşey yerli yerinde idi ve ses çalışıyordu.
Saygılarımla
İlgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.