arkadaşlar ben notebook almayı düşünüyorum.Fakat pardus yani linux cu olduğum için microsofta paramın akmasını içim elvermiyor.bunun için kazanılmıs davalar var diye duymustum bu konuda bilgsi olan var mı ve işletim sistemini almayan var mı?Şimdiden sağolun
bilgisyr alırken işletim sistemini almak şart mı
Ben bir ara isletim sistemi olmayan laptop satan bir firma gormustum. Ancak simdi elinde kalmamistir. Fakat linuks isletim sistemli olarak satilan bilgisayarlar var.
Şart değil freedos diye birşey var
Şart değil freedos diye birşeyFreedos olan laptoplarda Joseph'in verdiği linkteki bilgiler geçerlimi ? Yani daha uygun fiyata almak gibi ? Varsa öyle bişey öyle alırım :)
Ayrıca bu Windows sürümleri fabrika çıkışımı kuruluyor, distribütör firma tarafından mı kuruluyor, yoksa Vatan Bilgisayar gibi perakende satış yapılan yerlerde mi kuruluyor ? Biraz saçma bi soru gibi ama şimdi birden aklıma geldi :))
Freedos bilgisayarlarda işletim sistemi fiyatı zaten yoktur.Linkteki bilgi çok farklı bir olay,freedos'ta işletim sistemi olmadığı için sorun da yok
İşletim sistemini ithalatçı firma kuruyor.Marka yerli ise üreten/toplayan kuruyor.Aksi takdirde işletim sistemleri yabancı olurdu.
Vatan gibi store'lara bilgisayar hazır gelir.Kutusunu bile müşteri açar öyle bir kurulum söz konusu değil.
Sadece teşhir için bir iki ürün açarlar.Bunlarda teşhir ürünü olarak daha düşük fiyata satılır.
Freedos olan laptoplarda Joseph'in verdiği linkteki bilgiler geçerlimi ? Yani daha uygun fiyata almak gibi ? Varsa öyle bişey öyle alırım :)Atilla fabrikada kurulmuyor. Türkiye'ye geldiğinde kuruluyor. Mesela ben bi ara dell 6400 almıştım kutuda her yerde freedos yazıyordu ve içinde Freedos cdleri vardı sonradan Vista kurmuşlar. kutuya keçeli kalemle vista yazmışlardı kutu içinede bildiğimiz windows dvdsi koymuşlar. Öğrendiğime göre recovery part olmayanların hepsi Windowssuz geliyor
Ayrıca bu Windows sürümleri fabrika çıkışımı kuruluyor, distribütör firma tarafından mı kuruluyor, yoksa Vatan Bilgisayar gibi perakende satış yapılan yerlerde mi kuruluyor ? Biraz saçma bi soru gibi ama şimdi birden aklıma geldi :))
recovery part olanlar da windowssuz geliyor.
3 dvd'den oluşan bir cd seti var boot ediyorsunuz klasik windows kurulum ekranını görmeden başka bir arayüz ile sadece next next diyerek ham diske kuruyorsunuz.Program istedikçe 2 ve 3. diskleri takıyorsunuz.
O diski bölüyor bilgisayarı windows+programlar+recovery part satışa hazır hale getiriyor.
Ancak bu 2,5 saat sürüyor.Normal format gibi 15 dk değil.
Mesela bunun benzeri dvd'leri lenovo müşterilerie verir.
Müşterileride genelde normal format atmayı bilmez.Ya recovery yaparlar ya da 3 saatlik kurulum yaparlar
Ben birkaç kere kurdum kafa karıştırıcı ve beklemesi çok sıkıcı.
Ayrıca her firmanın dvd'leri ve yöntemleri farklı olabilir
Tahmin ettiğim gibi. Eğer fabrika çıkışında kurulum yapılsaydı tüm asya ve avrupa ülkelerine İngilizce çıkış yapılırdı ve saçma olacağını düşünmüştüm doğru çıktı :)
Freedos'un fiyatının olmadığını biliyorum. Örnek bi ürün 1550 TL Vatan Bilgisayarda, aynı ürün Freedos olarak Bimeks ya da ithalatçı firmada 1400 TL gibi bi fiyat. (Windows 7 Home Premium)
Yani joseph'in linkte verdiği gibi benzer şekilde işletim sistemi alınmaksızın fiyat düşük alma mümkün mü ?
Yılbaşında ya da yılbaşından sonra en kısa zamanda Laptop almayı planlıyorum. Alacağım ürün hemen hemen kesinleştiğinde danışmak, aldığımda tanıtmak için konu açacağım :)
İstediğim laptop'un oraya gelmesinimi bekliycem dabbe