Bios çökmesi sonucu restartlar, verileri bozar mı?

flytorpedo2
29-07-2007, 21:50   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
367 mesaj

Anakartım asus k8n4-e deluxe.

Bios update edeyim derken çöküş oldu, 1010 no'lu biosu yüklemeye çalıştım birkaç defa olmadı.
Sonra tekrar 1003e döndüm sorun yok gibi görünüyor.

Ama merak ettiğim ve istemediğim şey biosun bozuk olduğu zaman diliminde (ekranda mavi ekran çıkıp bilgisayar restart olurken) sabitdisklerdeki bilgilerin zarar görmesi ihtimali.

Bu mümkün müdür?

Not: TuneUp utilities diskdoctor'da sabitdiskleri test ettim (scandisk)hata bulundu dedi(ama bu bios olayıyla alakası var mı bilmiyorum belki önceden de vardı) sonra restart olunca tuneupa girerken "tuneup bozulmuş tekrar yükleyin" dedi (eskiden de durduk yerde rastladığım bir durumdu ara sıra).
Bu bilgileri de göz önünde bulundurarak;

Yanıtlarsanız sevinirim...
Eğer bozulma ihtimali varsa windowsu tekrar kurarım.

uGuR.uK
29-07-2007, 22:09   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj

sabit diskteki bilgilerin restartlarla alakası olabilir doru dusunuosun ki bencede ole. bios update'i ciddi bi is, sistem o anda cok onemli bikac islem gerceklestirir bios bilgileri üzerinde ve orda hata olması sistem kararsızlıgına cok cabuk etken cıkarır. o bozuk zamanlardaki restartlarda bunun ornegi, biosundaki hasar belkide anakartın düzenini bozdu ve hdd'ndeki bilgilerle ilgili restart yaptıkca sorun cıkarmıs. sen bence daa cok zorlama anakartının varsayıla biosunu yükle sorada bi format at dosyalarını yedekleyip, riske hic girme belki fiziksel bi hata bile olusabilir sora...

flytorpedo2
30-07-2007, 01:22   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
367 mesaj

Eski biosu yükledim şimdi sorun yok ama windows ve diğer veriler hasar gördü mü bilmiyorum.

Gerçekten hasar görme ihtimali varsa format atayım windows temiz olsun.

Ama görünürde hiç sorun yok.

flytorpedo2
30-07-2007, 01:31   |  #4  
OP Yıllanmış Üye
367 mesaj

Yine de onay almak istiyorum yoksa boşuna format atmayayım çünkü daha 1hafta oldu atalı.

Eğer veri bozulma ihtimali varsa lütfen söyleyin konu bu şekilde kapanmasın.

Son Düzenleme: flytorpedo2 ~ 30 Temmuz 2007 02:18
uGuR.uK
30-07-2007, 10:11   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj

gorunurde bisi yok diosn, eger programların, oyunların, dosyaların vs. hatasız calısıosa eskisi gibi hata iletileri veya sorunlar gormuosan formata gerek yok, rahat olabilirsin ;)

Borga-x
30-07-2007, 10:38   |  #6  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj

Bence neme lazım kullandığın programların bır yedeğini bir CD veya DVD medyasına backupını almanı öneririm.

flytorpedo2
30-07-2007, 13:06   |  #7  
OP Yıllanmış Üye
367 mesaj

Hepsinin yedeği var ama ghostla görüntüsü alınmış halde değil.

Sürücüleri,güncelleştirmeleri,vs tek tek yüklemek gerek onu da geçen hafta yaptım şimdi zor geliyor.

Ama pirpiriklik var mesela yüklü oyunda görüntü kalitesi çok çok az düşer mi (bazı pikseller bozulur,vs mesela) ya da müziklerin kalitesi biraz düşer gibi bir korku var.

flytorpedo2
30-07-2007, 21:39   |  #8  
OP Yıllanmış Üye
367 mesaj

Yani örneğin bir mp3 dosyasının bozulması sadece o dosyanın bozuk görünüp açılmaması şeklinde mi belli olur ,yoksa müzik kalitesini düşüren bozukluk olabilir mi?

Oynatıcılarda buna bakan bir özellik var mı?

tabii müzik örnek.