BIOS hatası mı?

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
bulentgunduz
23-11-2005, 17:37   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj

Arkadaşlar merhaba. Bilgisayarı ilk açtığımda "BIOS Rom Checksum Error" diye bir hata alıyorum ve benden sistem disketi isteniyor. Sistem disketi ile açılışa devam ettiğimde de "c" sürücüsünün bulunamadığı iletisini alıyorum. Acaba HDD sorunum mu var. Yoksa problemim anakartta mı? Fikirlerinizi bekliyorum.

Saygılar

Bülent

sehrikalp
23-11-2005, 18:02   |  #2  
Yıllanmış Üye
543 mesaj

Bu hata mesajıBIOS çipindeki bir hatayı gösterir. Çipte fiziksel hata veya BIOS yazılımında bozukluk olabilir. Sisteminizi yeni bir BIOS ile update edin, sorun devam ediyorsa yeni bir BIOS çipi edinmeniz gerekecek.

bulentgunduz
23-11-2005, 19:51   |  #3  
OP Taze Üye
3 mesaj

Ayrıca bilgisayarımda BIOS Setup bölümüne de giremiyorum. Bildiğim ne kadar tuş kombinasyonu varsa denedim. Esc, Ctrl+Esc, Ins, F1, F2, F10, Del, Alt+Esc, Ctrl+Alt+Esc, Ctrl+Alt+Enter. Bunlar dışında bir fikri olan var mı acaba? Aslında bu kadar yıllık bir makina için fazla mı  uğraşıyorum diye düşünmedim de değil.

Saygılar

Bülent

darkstar
23-11-2005, 21:30   |  #4  
Yıllanmış Üye
1,029 mesaj

bios pilin bitmis olabilir ama ilk yazdigin msjda acilis disketiyle actigimda c yi gormuyo yazmissin bunun bi nedenide acilis disketiyle actiginda fat32 disindaki formatlari gormemesi de olabilir yani xp kuruluysa bu dedigim olabilir.. bisey daha soylim boot sirasina eger hddyi koymadiysan sistem disketi isteyebilir bide disket surucunde disket unutmus olabilirsin bunlarin hepsi tabi tahmin

bulentgunduz
24-11-2005, 09:37   |  #5  
OP Taze Üye
3 mesaj

İşletim sistemim Win ME. Bu işletim sistemi Fat32 formatını destekliyor değil mi? Bios pilini de değiştirmeyi deneyeceğim. Bu arada boot sırasında HDD var. Zaten bilgisayarı akşam açıp problemsiz çalıştıktan sonra kapattım ve sabah açtığımda bu problem ile karşılaştım. HDD ile ilgili bir sorunum olabilir mi acaba?

Tüm cevaplar için de ayrıca teşekkür ederim.

Bülent

sehrikalp
24-11-2005, 15:55   |  #6  
Yıllanmış Üye
543 mesaj

WinME tabii ki Fat32 destekler. Win2000 ve WinXP de destekler. Öncelikle BIOS'unun güncel sürümünü üreticinin sitesinden indir ve BIOS'unu güncellemeyi dene. Tabii floppy görünüyorsa. BIOS güncellemesi tamamlanırsa problem çözülür, ama BIOS güncellenmiyorsa BIOS devresi bir şekilde hasar görmüş demektir. Bu arada Darkstar'ın dediği gibi BIOS pilini öncelikle değiştir. Bu sorunu çözmezse, güncellemeye geç. Kolay gelsin.