BIOS'tan korkmayın, o sizden korksun! CHIP Online tavsiyeleri ile cesur bir BIOS uzmanı olun...
Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/BIOS ... mum-verim_6968.html
BIOS çoğu kişi için büyük bir bilinmezdir. PC veya laptop'unuzun en önemli programı ilk bakışta çok karmaşık gelebilir. Ama korkmayın, CHIP Online tavsiyeleri ile en önemli fonksiyonları bulup bunları ihtiyaçlarınıza göre yapılandırabileceksiniz.
BIOS'u tanıyor musunuz? Bilgisayarınızı her açtığınızda sizi ya bir "splashscreen" ile ya da RAM miktarı ve işlemci hakkında bilgi vererek selamlar. Splashscreen, ekranın tamamını kaplayan ve çoğunlukla anakart üreticisinin ismini gösteren bir resimdir. Bu ufak programın görevini açıklamak her ne kadar kolay olsa da aslında son derece karışık bir süreçtir: BIOS'un görevi, bilgisayarınızın en önemli bileşenleri ile iletişim kurup bunları işletim sistemini başlatabilecek bir duruma getirmektir.
Yani ana bellek (RAM), işlemci, ekran kartı, tüm sabit diskler ve optik sürücüler BIOS tarafından tanınıp "kullanıma hazır" hale getirilir. Sadece bu süreç başarıyla tamamlandığı zaman işletim sistemi de donanıma erişebilir. Bu yüzdendir ki, BIOS'u sürekli olarak en güncel seviyede tutmakta fayda vardır. Böylece BIOS'unuz IT branşındaki en yeni gelişmelere Fransız kalmamış olur. Bu makalede BIOS'unuzu en iyi şekilde optimize etme ve sisteminizden maksimum verim almaya yönelik 10 püf noktayı sizinle paylaşacağız. "Uygunluk seviyesi" tahminleri sayesinde bahsi geçen işlemi yapabilmek için hangi bilgi seviyesinde olmanız gerektiğini anlayabilirsiniz.
BIOS'a girmek için PC'nizi açtıktan sonra sürekli olarak "DEL" veya "F12" tuşuna basın. Eğer yaptığınız değişikliklerin uygulanmasını istiyorsanız programı "Save and Exit" komutu ile terk edin. Tam tersinin gerçekleşmesini istiyorsanız hiçbir şeyi kaydetmeden BIOS'tan çıkın.
Tüm konu: BIOS-Tuning: 10 püf nokta ile maksimum verim
- Temel ayarlar: Önemli bilgilere göz atın
- Güvenliği artırmak: Erişimi şifreleyin
- Donanım ayarları:Kimin çalışacağını siz belirleyin
- Enerji tasarrufu: Tüm BIOS imkânlarını kullanın
- Overclock: Her şeyi doğrudan BIOS ile yapın
Kaynak: www.chip.com.tr
Tartışıyoruz: BIOS ayarlarını kurcalamaktan korkar mısınız?