arkadaşlar bios nedir?ne işe yarar?
bilgisi olan çıklayabilirmi acaba
bios
Mrb arkadaşım.
Bıos temel giriş çıkış sistemi anlamına gelir.Bios için küçük işletim sistemi tabiri de kullanılır.
Bios 4 temel bölümden oluşur
1-power on self test yani post
Bios başlangıçta post işlemini yaparak tüm donanımların doğru çalışıp çalışmadığını kontrol eder.ve herhangi birinde bir sorun bulduğu zaman bios markasına göre değişmekte olan bir beeep sesi çıkartır ve hata mesajını ekrana yazar.
2-Bios setup Utility
Bios sistem yapılandırma ayarlarının girilmesini ve değiştirilmesini sağlar.mesela disket sürücüyü tanıtmak,saati ayarlamak gibi
3-Dahili teşhisler
sistemdeki çeşitli parçalar teşhis edilir.örneğin hdd nin otomatik olarak teşhis edilmesi
ve
4-Sistem Bios
gerek işletim sisteminden gerekse diğer uygulamalardan gelen istekleri donanımın anlayacağı komutlara çevirir.
Biosun bilgileri Cmos denilen bir entegre içinde saklanır.Cmos ise gücünü ankart üzerindeki pilden alır.bir pili ise yıllarca kullanabiliriz.
yani arkadaşım biosu şu amaçlar için kullanabilriz:
*bilgisayar şifre koyarak başkalarının kullanımını engelllemek
*Bilgisayarda bulunan bazı özelliklerle yeni takılan bir parçanın bazı özellikleri çakışıyorsa yani her ikisi aynı özellikleri taşıyorsa birini iptal etmek için kullanılır.örneğin bütünleşik bir ses kartımız var ama biz harici bir tane aldık.onboard olanın iptal etmek için kullanabiliriz.
*bilgisayarın önce hangi aygıtla açılacağiının belirlemek için kullanılır.
*vb.
arkadaşım umarım açıklayabilmişimdir.
herşey gönlünüzce olsun :))
https://www.chip.com.tr/forum/bi ... piliyor_t28465.html
buradaki linkte daha detaylı anlatılmış
muge arkadasım yeterince açıklamıssın ben daha yenı uye oldugum ıcın tam kendıme uygun sorular buldum derken sen acıklamıssın bıze de susmak kalıyor basarılarının devamını dilerim
arkadaslar APIC MOD nedir cvb beklıyorum
arkadaşlar kımse bilmiyormu APIC MODUN ne oldugunu bilen varsa soylesın
acil merak edıyorum:)