bir bakar mısınız ? Biraz karışık

cooL05
01-09-2009, 17:26   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
10 mesaj

Arkadaşlar öncelikle pc konusunda pek bir şey bilmiyorum.Yapabildiğim en iyi şey format atmak olabilir.Genede ekran kartı,ana kart,fan ne olduğunu biliyorum.=)Öncelikle pcmin bildiğim özellikleri:
256 mb ram ekran kartı(nvıdıa) 2.8 ghz,512 mb ram,150 gb hard disk (bildiklerim bunlar)
Şimdi sorunuma geliyim.Gün geldi bilgisayarım kapanmaya başladı.Hep kapanıyordu ama artık kapanıyor ve en fazla 10 dk gidiyordu.Fanın yerinden oynadığını düşündüm onu sağlamladım.Sonra virüs olarak düşündüm pcyi formatladım.Yalnız C yi biçimleyemediğimden tam format olmadı.Ancak gene de formatı attım,pc açıldı yarım saate yakında durdu kapanmadan.Ama sonra bu kapanmalar gene başladı.Formatı zaten  zar zor atmıştım.Biçimleme menüsündeyken kapanma olmuyor.Windows kurulma işlemi her başladığında 5-10 dk arası kapanmalarla formatlamıştım.Dediğim gibi pc'yi tam biçimleyemediğimden,virüs varsada gitmediğini düşünerek,tekrar formata başladım.Gayet güzel C,D biçimledim.Velakin format için windows xp menüsü her geldiğinde makine kapandı,kapandı,kapandı.Her seferinde.Sonrasında Pc nin başındaki menüye girdim,orda Load failsafe defaults yaptım.Pc açılınca mavi bir sayfa geldi virüsle ilgili bir uyarıyla birlikte.Her seferinde bu oldu.Sonra gene baştaki menüden Load optimized defaults yaptım.Bundan sonra o uyarı gelmedi fakat gene gene her Windows kurma işlemi başladığında pc kapandı. =( En son olarak nasılsa ipin ucu kaçmış diyerek ben baştaki menüden (del ile girilen) voltage ayarlarına girdim.Orda en altta "Advance DRAM Configuration" girdim.Orda DRAM Timing'teki ayarları (Fanın devir gücü diye düşünerekten)Turbo yaptım.(Eskisi "manuel" ya da "auto"ydu tam hatırlamıyorum.)F10'la saveledim,çıktım.Sonrasında ise bilgisayarım açılmadı.Açılıyor ama dıt sesi gelmiyor ekran gelmiyor.Bir süre çalışıyor sonra gene eskisi gibi kapanıyor..
Okuduğunuz için teşekkür ederim.Evet arkadaşlar sorunum bu.Sizler daha iyi bilirsiniz.Nedir sorun,çözüm yolu nedir ? Tavsiyelerinizi bekliyorum.Zaten 2 güne bir tamirciye verilecek,ama sorun nedir merak ediyorum ?

Son Düzenleme: cooL05 ~ 01 Eylül 2009 19:38
OnlyMann
01-09-2009, 17:34   |  #2  
OnlyMann avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
2,779 mesaj

hocam makinanın ısısı ile ilgili veya PSU (güç) yetersizliği ki düşündüğüm makinanın içinin ısısı yüksek olduğu için kapanıyor. önerim fanların termal macunlarını yenilemeniz veya işlemci fanını değiştirmeniz. yetmezse ek bir fan takmanızdır ancak PSU yetersiz kalabilir bunu da göz önünde bulundurmalısınız.

cooL05
01-09-2009, 17:43   |  #3  
OP Taze Üye
10 mesaj
Alıntı: OnlyMann  
hocam makinanın ısısı ile ilgili veya PSU (güç) yetersizliği ki düşündüğüm makinanın içinin ısısı yüksek olduğu için kapanıyor. önerim fanların termal macunlarını yenilemeniz veya işlemci fanını değiştirmeniz. yetmezse ek bir fan takmanızdır ancak PSU yetersiz kalabilir bunu da göz önünde bulundurmalısınız.
İlgilendiğin için teşekkürler.Pc geçmişte de kapanma yapyordu.Götürdüm bir yere macunlasın diye.Fan orjinal dedi,macuna gerek yok dedi.Isıyla pek ilgisi olduğunu sanmıyorum.Çünkü pc koca gün kapalı kalıyor,açıyoruz 5 dkya kapanıyor.bakıyorum anakarta falan ısınma yok.=( Zaten pc nin yan tarafı açık raks koyuyorduk karşısına. =)

OnlyMann
01-09-2009, 17:51   |  #4  
OnlyMann avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
2,779 mesaj

hocam makinanın içindeki ısı kısa sürede yükselebilir ki hele havaların sıcak olması da etkili olur. kaldı ki bu sadece içinin ısısından değil ekran kartının anakartın işlemcinin ısısı da önemli. kasanın kapağını açık tutup çalıştırmayı deneyin sürenin uzadığını göreceksiniz. bu arada kapak açıkken fiziksel olarak işlemci fanını gözlemleyiniz. fana değen kablolar olabilir buda durdurabilir.

cooL05
01-09-2009, 17:54   |  #5  
OP Taze Üye
10 mesaj
Alıntı: OnlyMann  
hocam makinanın içindeki ısı kısa sürede yükselebilir ki hele havaların sıcak olması da etkili olur. kaldı ki bu sadece içinin ısısından değil ekran kartının anakartın işlemcinin ısısı da önemli. kasanın kapağını açık tutup çalıştırmayı deneyin sürenin uzadığını göreceksiniz. bu arada kapak açıkken fiziksel olarak işlemci fanını gözlemleyiniz. fana değen kablolar olabilir buda durdurabilir.
hmm evet olabilir.Yalnız şu anda pc'yi açamıyorum.Dram timing'i turbo yaptığım için.Şimdi eğer gerekli soğutma sağlanırsa pc açılacak mı ? 

Mustafa Deniz
01-09-2009, 18:29   |  #6  
Mustafa Deniz avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
752 mesaj

Bios'dan ram'e overclock uygulamışsınız. yani ramin çalışma kapasitesini(zamanlamasını) arttırmışsınız. Öncelikle onu tekrar default ayarına getirin. ram'in bozulmadıysa pc açılacaktır.
Tekrar kapanma sebebi ise virüs değil ısı ile ilgili. size düşen ısı neden artıyor hangi donanım ısınıyor onu bulmak. öncelikle işlemci üzerindeki fanı iyice kontrol edin 1mm'lik boşluk dahi olsa işlemci ısınıp bilgisayarı kapatır. Diğer fanların çalışıp çalışmadığınıda kontrol ediniz özelliklede Power supply fanını.
Bide ram kapasiteniz çok düşük sorunu çözdükten sonra takviye yapmanızı öneririm.

cooL05
01-09-2009, 18:33   |  #7  
OP Taze Üye
10 mesaj
Alıntı: Mustafa Deniz  
Bios'dan ram'e overclock uygulamışsınız. yani ramin çalışma kapasitesini(zamanlamasını) arttırmışsınız. Öncelikle onu tekrar default ayarına getirin. ram'in bozulmadıysa pc açılacaktır.
Tekrar kapanma sebebi ise virüs değil ısı ile ilgili. size düşen ısı neden artıyor hangi donanım ısınıyor onu bulmak. öncelikle işlemci üzerindeki fanı iyice kontrol edin 1mm'lik boşluk dahi olsa işlemci ısınıp bilgisayarı kapatır. Diğer fanların çalışıp çalışmadığınıda kontrol ediniz özelliklede Power supply fanını.
Bide ram kapasiteniz çok düşük sorunu çözdükten sonra takviye yapmanızı öneririm.
Çok teşekkür ederim dostum.Pc'yi açmadan default ayarına nasıl getirebilirim ? Çünkü Pc yi açamıyorum.

cooL05
01-09-2009, 18:45   |  #8  
OP Taze Üye
10 mesaj
Alıntı: cooL05  
Çok teşekkür ederim dostum.Pc'yi açmadan default ayarına nasıl getirebilirim ? Çünkü Pc yi açamıyorum.
Hmm neyse bn seni anladım.Sanırım gerekli soğutma sağlanınca açılırsa onu kasteddin sen.Peki Power supply fanı hangisi diye sorsam ? İşlemci fanını biliyorum,dışarıya havayı çıkartanıda.Bu fan nerede acaba ? =)

Mustafa Deniz
01-09-2009, 19:05   |  #9  
Mustafa Deniz avatarı
Yıllanmış Üye
752 mesaj

Bios'udamı açamıyorsun?
Power supply resimdeki cihazdır fanı ise metal korumanın arkasındadır.

Son Düzenleme: Mustafa Deniz ~ 01 Eylül 2009 19:06
cooL05
01-09-2009, 19:11   |  #10  
OP Taze Üye
10 mesaj
Bios'udamı açamıyorsun?
Power supply resimdeki cihazdır fanı ise metal korumanın arkasındadır.
Hmm evet bu fanın yerini biliyorum.Biosu da açamıyorsun derken.Pc açılıyor ama dıt sesi gelmiyor,ekran gelmiyor. :( (mesajını sabısızlıkla bekliyorum)

Mustafa Deniz
01-09-2009, 19:14   |  #11  
Mustafa Deniz avatarı
Yıllanmış Üye
752 mesaj
Alıntı: cooL05  
...
Pc nin başındaki menüye girdim,orda Load failsafe defaults yaptım.Pc açılınca mavi bir sayfa geldi virüsle ilgili bir uyarıyla birlikte.Her seferinde bu oldu.Sonra gene baştaki menüden Load optimized defaults yaptım.
...
Bios dediğimz bölüm senin Pc'nin başındaki menü dediğin yerdir. Yukarıdaki alıntıyı yeniden uyguluamanı anlatmak istedim

cooL05
01-09-2009, 19:18   |  #12  
OP Taze Üye
10 mesaj
Bios dediğimz bölüm senin Pc'nin başındaki menü dediğin yerdir. Yukarıdaki alıntıyı yeniden uyguluamanı anlatmak
Evet anladım ben seni.Fakat tüm bunlardan sonta dram timing'i turbo yaptım.Daha sonrasında makine açılmadı.=(  Yeterli soğutmayı sağlarsam dedim belki açılır.Çümkü açılıyor,hiç bir şey gelmiyor ekrana 2-3 dk sonrada kapanıyor

cooL05
01-09-2009, 19:19   |  #13  
OP Taze Üye
10 mesaj
Bios dediğimz bölüm senin Pc'nin başındaki menü dediğin yerdir. Yukarıdaki alıntıyı yeniden uyguluamanı anlatmak
Evet anladım ben seni.Fakat tüm bunlardan sonta dram timing'i turbo yaptım.Daha sonrasında makine açılmadı.=(  Yeterli soğutmayı sağlarsam dedim belki açılır.Çümkü açılıyor,hiç bir şey gelmiyor ekrana 2-3 dk sonrada kapanıyor

MFB
01-09-2009, 19:22   |  #14  
Yeni Üye
36 mesaj

şimdi senin sorunun fandan olduğunu tahmin etmiyorum ayarlarını keşke oynamasaydın. İşlemci fanını çıkar altında termal macun olur orayı sil güzelce yeni macun sür ısısını kontrol et, kapanıp açılma harddisktende olur. harddiski çıkar bi salla bakıyım tık tık ses geliyomu geliyosa büyük ihtimal bütün sorun ondadır.

Mustafa Deniz
01-09-2009, 19:23   |  #15  
Mustafa Deniz avatarı
Yıllanmış Üye
752 mesaj

Eğer bilgisayarı açtığınızda klavyeden Delete tuşuna bastığınızda hiçbir gelişme yoksa bu iş sizi aşacaktır ve bilgisayarınızn tamire gitme zamanı gelmiştir.

cooL05
01-09-2009, 19:25   |  #16  
OP Taze Üye
10 mesaj
Alıntı: byMFB  
şimdi senin sorunun fandan olduğunu tahmin etmiyorum ayarlarını keşke oynamasaydın. İşlemci fanını çıkar altında termal macun olur orayı sil güzelce yeni macun sür ısısını kontrol et, kapanıp açılma harddisktende olur. harddiski çıkar bi salla bakıyım tık tık ses geliyomu geliyosa büyük ihtimal bütün sorun ondadır.
İlgin için teşekkürler.Ama işlemci fanım orjinal olduğu için macun yok.Harddiktende olduğunu sanmıyorum çünkü harddiski alalı 2 ay oldu ve 1 format gördü.Tık sesi yok o sağlam yani.

cooL05
01-09-2009, 19:27   |  #17  
OP Taze Üye
10 mesaj
Eğer bilgisayarı açtığınızda klavyeden Delete tuşuna bastığınızda hiçbir gelişme yoksa bu iş sizi aşacaktır ve bilgisayarınızn tamire gitme zamanı gelmiştir.
Evet haklısın bence de. :) Açıyorum ekran gelmiyor turbo yaptıktan sonra.Hani dedim belki bi şeyleri çıkarıp takınca fabrika ayarlarına geri dönme fln olur diye düşünmüştüm,ama şansıma küs sanırsam.Tamire alan kişi de umarım açabilir.

mancukya
02-09-2009, 13:34   |  #18  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
2,844 mesaj

bütü yorumlari okumadim ama denmedinse bios pilini cikart yaklasik 15 30 dakika arasi takma elektrikde kesinlikle gelmesin makineye bu arada tamemen fisten cikart pili tak normalde bios orjinal ayariyla baslar.
Ve son olarakda git sp3 integreli bir cd ile sistemini kur sacma sapan birseyler pesinde kosma.