Arkadaşlar , overclock konusunda mütevazi bir kullanıcıyım. O kadar mütevaziyim ki , overclock sayfasındaki voltajsız overclock yaptım nasıl olmuş başlıklı yazıma ssadece 1 yanıt gelmesinden anladım ki , yaptığım voltajsız frekans arttırımı meğerse overclock yapılımış sayılmıyormuş. Bunun üzerine biraz daha konu üzerine yoğunlaştım. Şu an sistemimde default 1.35 olan cpu voltajını 1.425 e çektim. Bu sayede işlemcim 9x400=3600 Mhz de çalışıyor. Artık bu değeri günlük kullanıyorum. Bu arada G(MCH ) yani kuzey köprüsüne de +0,2 voltaj verdim. Ramlara gelince onlar doğal hızında çalışıyor. Ancak 5-5-5-18 olan gecikmeleri 4-4-4-12 ye çekmeyi denedim ve oldu da. 1 haftadır sorunsuz kullanıyorum. Gerekli olduğundan emin olmasam da belleklere de +0,05 voltaj verdim. Belleklerde soğutucu olmadığını belirteyim. Kasada yanda ve önde 2 adet 12 cm lik fan var. Arkada da 8 cm lik ekstra bir fan daha mevcut. Şu anda iki önemli sorum var.
1. Bellekleri 4-4-4-12 ye çekmekle riske atmış oluyormuyum ? Bu halde soğutucu takmam gerekir mi ?
2. İşlemciye overclock uygulamadan önce , power düğmesine bastığımda normal şekilde windows ekranına ulaşıyordum. Overclocktan sonra power düğmesine bastığımda, sistem 2sn çalışıp bios ekranına gelmeden 1 sn süreyle duruyor. Kendini yeniden başlattıktan sonra windows ekranına ulaşıyor. Sistem kullanımdayken bilgisayarımdan yeniden başlat komutu verdiğim zaman, ilk sistem açılışındaki durup yeniden başlama olayı olmuyor. Sistem normal yeniden başlatma yapıyor. 1 hafta içerisinde , donma , kasma aşırı ısınma gibi problemlerin hiç birini yaşamadım. Sizce ilk açılıştaki bu durum normal mi, yoksa ben overclock yaparken bazı ayarları eksik mi yaptım ?
Yaptığım bazı testlerğin sonuçları şöyle: Pc Mark 2005 de genel puan 7700 den , 8848 e çıkarken, işlemci puanı 7689 dan 9160 a çıktı. Memory testinde de 6100 küsürlerden 7010 puana ilerledi. 3D Mark 2006 cpu puanı 2680 den 3124 e çıktı. Cinebench 9.5 testi ise 19 saniyede sonuçlandı. Haziran 2008 de ekran kartını değiştireceğim için grafik puanlarını vermeye gerek görmedim.
Sözün özü her ne kadar 1 haftadır sorun çıkmamış olsa da ne olur olmaz diyerek ustaların fikrini almak istedim.
Usta overclockçulara yapacakları yorumlar için şimdiden teşekkür ederim.