Evet arkadaşlar konu başlıgındada belirttigim gibi oyun yapımı hakkında bilgilerinize ihtiyacım var.Fikirlerinizi istiyorum.Fakat ondan önce bi sıkıntı var.Oyunda bir can barının 2-3 hafta zaman alacagını çok iyi biliyorum.Ve oyun yapmak çok zor bir iştir.Öncelikle sormak istediklerim şunlardır:Acaba üniversiteye gidip orda kendi grubumu kurup(10-20 kişilik) bi stüdyo satın alıp oyun yapılabilecegimi düşünyorum.Fakat maddi imkanlar buna izin vermiyosa ne yapılmalı ?.Mesela bi stüdyo alacak kadar paramız yoksa nasıl bir yol izlenmeli ben bunları ögrenmek istiyorum.Lütfen hem cevaplıyım hemde fikirlerimizi paylaşalım
Bir Oyun Nasıl Yapılır ? Fikirlerimizi paylaşalım
http://www.youtube.com/watch?v=Cpk87vq_HMw&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=3UYWvQhyKGo&feature=relmfu
Bu forumdan bir arkadaş yapımıdır. barisyildiz72 adlı üyeydi sanırım.
Birşey sorucam oraya binaları nasıl ekliceğiz yardım edermsin
Maddi İmkanın Zaten Olmayacak Tüm Oyunların Sponsorları Vardır ÖR. Battlefield 3 sponsoru EA GAMES,DICE,FROSTBITE2 Fln Sponsorlar Senin Oyun İçin Tüm Paranı Karşılıyor.Oyun Yapmak İçin Tavsiyem İlk Önce Hafif başla okuluna gitmen lazım her önüne gelende yapamıyor. dublajlar 10-20 kişi yetmiyor credits e baktığımda 20'yi geçiyor baya fazla kişi lazım oyun için her bölümüne uzman kişiler olması lazım anlayacağın zahmetli bir iş hele hareketleri oyuna geçirmek zor sen bırak en iyisi [[ Ayrıca Bu Videodaki Oyun Yapma Değil CryEnginenin Crysis Editleme Programı ]] Oyun Yapmak Yukarıdaki aşamalar lazım
BİR GÖRÜNTÜ=
Oyun yapmaya başlamadan önce
Oyun yapmak herkesin bildiği gibi zor iştir. Oyun yapımı emek ister. Bunlar oyun yapıcam diyen kişiye söylenen klişe laflardır. Her ne kadar efsaneleşmiş olsa da bu laflar doğrudur arkadaşlar. Oyun yapmak gerçekten zor iştir ama insan isterse herşeyin üstesinden gelebilir. Oyun yapmaya başlamadan önce oyun yapacağınıza inanmalısınız. Oyun yapmak çoğu kişiye göre hayaldir. Ama siz isterseniz çok çalışırsanız oyun yapabilirsiniz.
Fazla olmasa da birazda maddi duruma bağlıdır oyun yapmak. Çok değil azcık paranızın olması yeterli. Oyun için harcamayacaksınız onu da..
Programlama Dilleri
Arkadaşlar oyun yapımı denince akla ilk gelen programlama dilleridir. Aslında oyunun iç organlarından biridir. Organlarındandır diyorum. Neden mi ? Şimdi Oyunu bir insan vücudu olarak varsayın. Oyunun haritası, oyunun beynidir diyebiliriz. Oyunun beyni olmasının nedeni haritadaki en ufak bir hatanın oyunu mahvedebilmesinden kaynaklanır. Haritadaki en ufak açık oyunu bozar. Peki harita bu kadar önemliyse kodların önemi nedir diyeceksiniz. Bildiğiniz üzere vücut bir saat gibidir.Herhangi bir parçası bozulduğunda çalışmaz. Vücudumuzdaki tek önemli nokta beyin değildir hepinizin bildiği üzere. Kodlamalar oyunun kalbidir. Kodlamadaki en ufak hata oyuna kalp krizi geçirtir Kodlama bu yüzden önemlidir.
Neyse kodlama konumuza tekrar dönelim. Pekçok kodlama dili mevcuttur. Örnek verecek olursak C, Pascal, Lite-C,Html,Java... Eminim bu kelimeleri sıklıkla görüyorsunuz.. Hiçbir dil bilmiyorsanız yine sorun değil. Herkes dil bilmeden olmaz dese de yeni çıkan oyun motorları size dil bilmeden oyun yapma imkanını sunuyor. Buna örnek verecek olursak FPS Creator, Eclipse Evolution diyebiliriz.
Hiç Kodlama Bilmeden Oyun Yapımına Başlamak.
Çoğu kişiden hatta herkesten
Alıntı:
Kodlama Dili Bilmeden Oyuna Başlanmaz !
lafını duyarsınız (okursunuz). Aslında tamamen yanlıştır. Oyun yapmak için hevesi olan kişinin hevesini kırar,canını sıkar. Ayrıca küfür yerler
Hiç kodlama bilmiyorsanız dediğim gibi sorun değil. Kodlama bilmeden oyun yapımına başlayabilirsiniz.
2D - 3D Oyun kavramları
Oyunlar ve grafikler ikiye ayrılır ; 2D ve 3D olarak. Peki 2D ve 3D nin farkı nedir ? 2D, oyun yapmak tabikide 3D oyun yapmaktan kolaydır. 2D oyunda sadece x ve y koordinatlarında çalışmalısınızdır. 3D de ise x,y ve onların ortasından yukarı uzanan z harfi ile gösterilen koordinat eklenir. Yani 2D de koordinat noktası olarak x ve y varken 3D'de x,y ve z vardır. Koordinat ne işe yarıyacak diye sorarsanız koordinat modellemenin başladığı yerdir desem yanlış olmayacak.
Oyun yapımına ilk kez el atıyorsanız 3D oyun kesinlikle yapamazsınız. İlk olarak 2D oyundan başlamalısınız. Kodlama biliyorsanız Game Maker, kodlama bilmiyorsanız Eclipse Evolution ile çalışmalısınız. Forumda anlatımları bulunmaktadır.
Game maker amatör oyun yapan kişilerin çok hoşuna giden bir programdır.Kodlama dilini öğrenmeniz açısından da yardımcı olmaktadır. Game maker sevilirken Eclipse Evolution hep bir köşeye itilmektedir. Ha Eclipse de kodlama yapılamazmı elbette yapılır. Zaten oyun motorlarının hepsinde kodlama yapma özelliği bulunmaktadır.
Grafikler/Modellemeler
Oyunun en önemli parçalarından biride grafiklerdir. Grafikler ne kadar iyi olursa o kadar çok oyuncunuz olur. Senaryonuz muhteşem olsa bile grafik senaryoyu yansıtan unsur olduğundan oyununuz bir köşeye atılır, emekleriniz boşa gider.
Grafik yapmak aslında oyundaki en zor işlerdendir.
Modellemeler ise oyunun en fazla uğraş isteyen bölümüdür.Modellemelerin hepsini tek tek yapmalısınız. Örnek olarak Ağaç, Ev, Tren, Kuş.. Bunların hepsini tek tek modellemelisiniz. Modellemeleri bitirmek oyunun %50 sini tamamlamaktır. Uğraş gerektirmesinin yanında çok uzun saatlerinizi alır. O nedenle modelleme yapmayı tek kişiye yıkmak aptallık olur. Sadece Modelleme yapmak için en az 10 kişilik bir gurup olmalıdır.
Senaryo
Oyununuzun tutması için gereken en önemli şeylerden diğeri de oyunun senaryosudur.Senaryoyu yazmak zor iştir. Ancak hayal gücü kuvvetli biri iseniz senaryo sizin için çocuk oyuncağı olur. Birde oyununu yapabileceğiniz senaryolar yazmanız gereklidir. Ben her türlü yaparım diyorsanız size kalmış birşey.
Bilgisayarın Sağlamlığı
Bildiğiniz üzere oyun motorlarına çok iyi sistem gerekmektedir. Ayrıca çok büyük oyunlar yapmak istiyorsanız oyun motorunuzun büyüklüğü çoğalacak, grafiklerinizin boyutu artacak,modelleriniz çoğalacağından daha fazla yer kaplamaya başlayacaktır. Bu nedenle hızlı ve yüksek ramli bilgisayarınız olması gerekmektedir. Bilgisayarım o kadar iyi değildir ama oyun yapabilirim diyorsanız yine sorun yok. Bilgisayarınız kaldırsın yeter diyorum..
Animasyonlar
Arkadaşlar animasyonlarda 2D ve 3D olmak üzere ikiye ayrılır. 2D animasyon .gif uzantılı resimlerdir. Yani her bir kareyi teker teker çizmelisiniz. Örnek olarak aşağıdaki resimde 6 tane kare var.
3D animasyon daha zordur. 3D animasyon yapmak için Cinema 4Dyi önerebilirim. Google'a Cinema 4D dersleri yazarsanız sürüsüyle dersi var.
Kodlama öğrenmek için
Arkadaşlar kodlama öğrenmek için hatırlarsanız konu başında çok az paranızın olması gerek demiştim. İşte o parayla kurslara gidebilirsiniz. Kurslardan programlama dili öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu size sadece oyun yapmaya yaramaz belki bir program da yazarsınız. Program tutulursa bir kaç özelliğini sınırlarsınız, paralı sürüm çıkartırsınız. Paralı sürümü ile oyunun bütçesini biraz daha genişletirsiniz. Ayrıca iyi bir flash oyun yaparsanız, açılışına bir reklam koydunuz mu paraya para demezsiniz.
Bir de bu yazımı çoğu sitede göreceğimden eminim. En azından alıntıdır yazarlarsa çok sevinirim. Ya da yazan Ahmet Özbay
Ünlü Şirket CryTek'in Bir Studiosunun Videosu.
TAM OYUNU KODLARKEN :D
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bUISvAOliiM
@GTA_WORLD : Bütçe olmadan oyun yapmak öyle kolay değil, Battlefield 3 için bunlar EA GAMES,DICE,FROSTBITE2 falan sponsor demişsin de oyunu kim yaptı peki Edi ile Büdü mü ?
Oyunu geliştiren DICE, yayınlayan EA, Frostbite 2 dediğinde oyunun motoru. DICE firması da zaten EA'nın kollarından biri olduğu için oyun EA işi öyle Ali'nin Veli'nin işi değil. Oyun firmaları vs. neden batıyor sanıyorsunuz ? İflas ediyorlar maddi kayıptan ötürü. En son örneği THQ.
@GTA_WORLD : Bütçe olmadan oyun yapmak öyle kolay değil, Battlefield 3 için bunlar EA GAMES,DICE,FROSTBITE2 falan sponsor demişsin de oyunu kim yaptı peki Edi ile Büdü mü ?Aynen öyle. Bir Firma daha eridi gitti. Hoş THQ hatalar yaptı stratejik olarak ama yine de iyi oyunları vardı. Frostbite 2 çok iyi bir motor gerçekten ama bence en iyis Naughty Dog Engine 3.0. Halo 4'un motoru da çok iyidir.Oyunu geliştiren DICE, yayınlayan EA, Frostbite 2 dediğinde oyunun motoru. DICE firması da zaten EA'nın kollarından biri olduğu için oyun EA işi öyle Ali'nin Veli'nin işi değil. Oyun firmaları vs. neden batıyor sanıyorsunuz ? İflas ediyorlar maddi kayıptan ötürü. En son örneği THQ.
Ben cryengineyi yükledim ama kuramıyorum yardım edersen
lütfen yardım insan nasıl ekleyebilirim nolur yardım
birde bina falan ekleyebiliyormuyuz acaba
Evet arkadaşlar hayal ettiğiniz oyun yapmayı bizim ekibimize gelerek yapın.
NOT : Cryengine bilmesi zorunludur . 3ds Max ,Sketchup , Blender gibi modelleme programlarını bilen kişilerde ekleyebilir .
Bize Ulaşın :
Facebook : https://www.facebook.com/ramazankey
Facebook : https://www.facebook.com/orxan.mustafayev.52438?fref=ts
Arkadaşlar Unity 3D programıyla oyun yapımına giriş yapabilirsiniz. Alttaki linkten Unity ile ilk yaptığım Android oyununu inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda destek de verirseniz sevinirim :) Ve eğer Unity kullanmaya başlayıp takıldığınız yerler olursa, cevaplandırmaya çalışırım :)
Ben arkadaşımla oyun yapcaz.Pes Fifa tarzı futbol oyunu.Elimizde Olan program game maker 8.1 lite lakin pcde internet yok.Bu program uygunmu.Hangi programları önerirsiniz.
Oncelikle Merhaba unity 3d ogrenmeye yeni başlayan bir lise öğrencisiyim ve isterseniz benimle bu site üzerinden iletisime geçerek konuşabiliriz bir kaç tane oyun projemiz var cevabınızı bekliyorum
Oncelikle Merhaba bende unity 3d ile oyun yapmaya başladım isterseniz ogunaydin680gmail.com adresinden bana ulaşarak beraber konuşabiliriz ayrıca 3 kişilik de bir takım im var
Merhaba bende bu konularda yeniyim ve sana sormak istediğim bir kaç soru var unity 3 d biliyorsun veya bununla alakali bir geçmişin varsa bana ogunaydin680gmail.com adresinden meali atar misin
Arkadaşlar şu sistem iyi bir 3d oyun yapmama imkan sağlar mı :
i7- 5700Hq / 16gb 1600mhz / 3gb geForce gtx 970M
1tb sabit disk(7200rpm) + 120gb ssd var
Cevalarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler.
mail = enbu_2001@hotmail.com
Arkadaşım oyun yapmak için gerekli yani çoğunlukla kullanılan üç oyun motoru var (oyun motoru oyun yapmaya yarıyan program)Bunların eğitim videolarını youtubeden izleyerek oyun yapmayı öğrenirsin ama benden demesi harita tasarlamak kolay ama kod yazmak çok zor :)
1-Unity 3D
2-Cry Engine
3-Source Engine
isterseniz bu sayfayı bir inceleyin
Bu konuda paylaşımlar yaptığım siteyi inceleyebilirsiniz:
Oyun yapmak sanıldığı kadar zor bir iş değildir kardeşim. Ayrıca bir can barının 2-3 hafta sürdüğü ne görülmüş ne duyulmuştur. Bunlar yalnızca yazılımdan zerre kadar anlamayan, henüz yeşermemiş beyinlerin sözleridir.
Oyun yapmak insana düşünmeyi öğretmekle birlikte zevk de verir. Bir kez oyun yapmaya başladığınız zaman bir daha bırakmanız zordur. Eğer bu küçük ve değersiz metni okuyup aklında oyun yapma fikri olan arkadaşlar var ise, hiç vakit kaybetmeden hemen kendilerini bu alanda geliştirmeye baksınlar. İnternette bu konu hakkında oldukça çok video vardır. Forumlarda da oldukça konu mevcuttur. Tek gereken şey, sizin istemenizdir.
Oyun yapma yolunda karşınıza çıkabilecek en büyük engel yazılım olacaktır ki bu da göründüğü kadar zor değildir, aslına bakarsanız bir oyun yaparken en çok zevk veren kısım yazılımdır. Yazılım konusunu hallettikten sonra modelleri ve sesleri bulmanız gerekir. İnternette ücretsiz binlerce model ve ses mevcuttur. Yani bu konuda da sıkıntı yaşamazsınız.
Oyun yapımına yeni başlayan arkadaşlar ilk olarak Unity ile başlayabilirler. Bu sevimsiz olarak tabir ettiğim oyun motorunu öğrendikten sonra gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.
Hadi kolay gelsin.