merhaba.
1-windows xp professsional versiyon 2002 sp3 kullanıyorum işlemcim pentium 4 cpu 2.40 ghz 2.41 ghz.. ram 256 mb. az,biliyorum. sistemimi verimli bir şekiilde nasıl kullanabilirim ?
2-sabit diskimin boyutu 60 gb.müzik haricinde birşey depolama derdim yok.bu hafıza bana yeter yani. sabit diskim c ve d olmak üzere 2 parça.bunları birleştirmemin bir faydası olur mu ???
2-bilgisayarımı kullanırken kasılmanın,donmanın önüne (virüs tarama haricinde) nasıl geçebilirim ?
eset smart security,advanced system pro ,internet explorer 8,orbit google chrome,winamp'ı çok sık kullanıyorum.ie8,winamp ve eset s.security(virüs taramasını kastetmiyorum.) birlikte çalışırken genelde kasılıyor bilgisayarım.microsoft office 2007 bilgisayarımı epey kastı.
tavsiyelerinizi bekliyorum.
birkaç sorum var !!!
Bence Eset Smart Security i kaldırın ve antivirüs kullanmayın. İnterneti bilinçli kullanıp, bilmediğiniz sitelere girmezseniz virüs derdi olmaz. Eğer pc yi müzik, internet, film izlemek için kullanıyorsanız Linux tabanlı Ubuntuyu yükleyin. Performansın arttığını ve sistemin daha kararlı olduğunu göreceksiniz. Virüs derdi de yoktur üstelik Linuxta. Başka, CCleaneri kullanın. CClanerla hem temizlik yapabilir hem de başlangıçta açılmasını istemediğiniz programları devre dışı bırakabilirsiniz. Bu açılış hızını ve performansı artırır.
İşletim sistemi ve yazılımlardan önce mutlaka ram değişikliği yapmalısnız. Anakartınızı internette araştırın en fazla kaç mhz ve kaç gigabayt ram desteği varsa o kadar ram ekleyin. 1 gb lık ram eklemeniz durumunda bile bilgisayarınız beklentilerinizi aşacaktır.
Yazılımlara gelince advanced system pro bence gereksiz, ofis 2007 gibi. Bence 2003 kullanmalısınız. Ancak kasılmalar yazılımdan değil ram den.
ayrıca diskleri birleştir birazda ordan fayda görürsün .
Benzer bir bilgisayar da bende var. benimkisinin işlemcisi p4 1.6 Ram 256 idi ve yetmiyordu. ve SD ram kullanıyordu. Tesadüfen bir arkadaşta atıl durumda bu ramlerden 2 adet 512 lik buldum. Bir akşam yemeği karşılığında ramleri kaptım.
şu an bilgisayar internet amaçlı kullanılıyor.
open office ile de bazı ofis uygulamaları kullanılıyor
Kaaspersky mecburen yüklü
tıkır tıkır çalışıyor.
İnternet explorer hariç diğerlerini kaldır
mümkünse İE7 kullan
ne kadar az program kullanırsanız o kadar hızlı çalışır.
Antivürüslerin kasmaması için kurulumdan hemen sonra güncellenmesi ve derinlemesine tam sistem taraması yapılması lazımdır.
Crack yada benzer antivürüsler çok kasar.
sadece internet amaçlı kullanacaksan kesinlikle pardus yada ubuntu kurmalısın mesela ben pardus 2009.2 kurdum tüm güncellemeleri yükledim spamd ve knazar antivirüs ve antispam programlarınıda yükledim artık virüs bulaşma ihtimali sıfır sana da tavsiyem linux ama illaki windows dersen advanced system care proyu bende kullanıyorum ve çok memnunum internet tarayıcı olarak opera kullan daha az kullanım oranı olduğu için ona yazılan virüs sayısı daha az diye duydum disk birleştirme yap antivirüs olarak mıcrosoft securıty essentıals kullan xp klasik teması kullan ve msconfigi temizle
internet ,müzik dinlemek ve dosya oluşturmak amaçlı kullanacağım.
şu an google chrome kullanıyorum.
anakartımla ilgili araştırma yaptım ve ddr 266 bellek desteği yazıyor.
cevaplarınızı bekliyorum.
ubuntu nun 10.04 gibi sürümlerinde eksisozluk yazarları sorun yaşadıklarını söylüyor.
Bende de eski bir laptop var. Pentium 4 mobile 2.4 Ghz, 32 mb ekran kartı,40 Gb harddisk, 512 mb ram mevcut. Hızlı çalışması için Özelleştirilmiş XP(bazı programlarla XP kurulum cd'sindeki bazı özellikler çıkartılmıştır, internette bulunan her XP'yi kullanmayın) kullanıyorum SP3'lü. Bilgisayarda MSN, Firefox ve Deep Freeze hariç neredeyse her program portable yani taşınabilir programlar. Kurulum istemezler, bilgisayarı ağırlaştırmazlar. Bunun yanında bir de Advanced SystemCare ile Spybot Search&Destroy var. Birincisi bakım için, ikincisi de sistemdeki açıkları kapatmak için. Bu ikincisini bir kere kurup, bağışıklama özelliğini kullanıp programı kaldırmanı öneririm. Ayrıca antivirüs de kullanma. Arada ClamAV'dı sanırım onun portable sürümüyle bilgisayarını taratırsın. Ayrıca şu ayarı da yap:
Başlat--->Bilgisayarım'a sağ tıkla ve Özellikleri seç. Gelişmiş sekmesine gel. Performans yazan yerin altındaki Ayarlar butonuna bas.Çıkan pencerede Görsel Efektler sekmesine gel. Bir sürü kutucuk olacak.
Sadece listeleyeceğim ayarların yanındaki kutucuklar tikli kalsın:
*Ekran yazı tipi kenarlarını düzelt
*Klasörlerdeki ortak görevleri kullan
*Masaüstündeki simge etiketlerinde bırakma gölgesi kullan
*Pencere ve düğmelerde görsel stil kullan
*Sürüklerken pencere içeriğini göster(bilgisayarın gerçekten çok yavaşsa bunu seçme, ben açıkçası seçmedim)
Ama en çok hız,güvenlik ve ilerideki çökmelere karşı sistemine bir Linux sürümü kurmanı tavsiye ederim. Malesef KDE(Linux için kullanılan bir pencere yönetim programı. Windows'taki karşılığı explorer ve görev çubuğudur)'nin yeni sürümleri kasıyor ondan dolayı Pardus kullanma veya eski Pardus sürümlerinden birini edin. Veya onun yerine Gnome(bu da bir pencere yönetim şeysidir) kullanan Ubuntu'yu kullan. Görsel efektleri ayarlardan kapat.
Not: Linux yüklemeden önce müziklerini,belgelerini vs. yedeklemeni öneririm.
Not2: Arada sırada Windows XP'deki Disk Birleştirme programını kullan ve şu Advanced SystemCare programını da indir, ayda bir taratma yap(eski bilgisayarlarda çok etkilidir, ayarlarından başlangıçta açılış seçeneğini kapat)
Not3: Hiçbir gereksiz program yükleme. Ayrıca Winamp'ın eski bir sürümünü kullanmak kasmayı azaltacaktır. Özellikle hem eski hem de portable olanı ;)
Not4: İnternetten indirdiğin crackli veya portable office programlarında virüs olabilir dikkatli ol.
Not5: O kadar ramle en iyisi Antivirüs kullanma.
Not6: Fazla bir para harcamadan (600-700 liraya) bu sisteme bin basacak bir PC toplatabilirsin. Bu konuda yardım için Masaüstü Bilgisayarlar bölümüne konu açmanı tavsiye ederim.
Not7: Yeni sistem toplarsan sonradan sakın bu eski PC'ni atma. Eskilerin ayrı bir tadı oluyor ;)
cevaplarınızı bekliyorum.Ben ubuntunun 10.04 sürümünü kullanıyorum. Kendi görüşüm ilk defa hatasız bir ubuntu üretilmiş. Hızı performansı kararlılığı süper. Önceki ubuntu sürümlerinde konsolda komutlarla boğuşurdum, bu sürümde aylardır kullanıyorum şimdeye dek hiçbir sorun çıkmadı.
ubuntu nun 10.04 gibi sürümlerinde eksisozluk yazarları sorun yaşadıklarını söylüyor.
gnome kullanan bir ubuntu kurmayı deneyeceğim.antivirüs kullanmama gerek kalmaz,kasılmalardan da kurtulurum herhalde.şu an ,atanacak bir öğretmen, kpsszede olduğumdan;yeni bir bilgisayar alana dek bu külüstürle idare etmek durumundayım.
bir de şunları sormak zorundayım :
bilgisayarım kasıldığında h.d.d. ışğının oda ampulü gibi sürekli yandığını görüyorum.bilgisayar açıldıktan 20-30 dk. sonra bu durumla karşılaşıyorum.bu neyin göstergesi ??? reset atana kadar hemen hemen kullanamıyorum bilgisayarı.sorunu tanımlama amaçlı,kasa açık halde kullanıyorum bilgisayarı şu an. işlemcinin fannda bir sıkıntı var fanın yavaş çalıştığını da fark ettim.makasla pervaneyi dikkatli bir biçimde kendime doğru çektiğimde yeniden hızlı çalışıyor.bu 2 soruna karşılık bana ne önerirsiniz ???
Eğer bilgisayarda ram yetersizse harddiski bir kısmı sanal bellek olarak ( ram olarak) kullanılmaya başlanır. Sisteminizde 256 mb ram olduğundan açılışta ram yatiyor ancak bilgisayarı kullandıkça yetmez hale gelmeye başlıyor buda sanal belleğin yani harddiskin ram olarak kullanılmaya başlanmasına sebeb oluyor. İşte bu noktada tıkanmalar takılmalar başlıyor. Şunu belirteyim: Mevcut yazılımlar ve işletim sistemleri 1.2- 1.5 ghz lik işlemcilerde, 20-30 gb lık harddisklerde, kendi rami olmayan onboard (anakart üzerindeki ) ekran kartlarında bile iyi kötü belli bir performnsla kullanıcısını çıldırtmadan hatta bunların eksikliğini yetersizliği hissettirmeden çalışır ancak asla 256 mb ram de çalışmaz. Ha xp kullanırsınız ne antivirüs nede başka yazılım kullanmazsınız, oyun ve oynamazsınız sadece ofis yazılımlarını kullanır birde nete takılırsınız bir yere kadar 256 mb sorun çaıkartmayacaktır. 50 lira verip 1 gb ram alırsanız o bilgisayar sizi daha epeyce götürür.