Bisiklet kullanmanın formülü!

CHIP Online
30-06-2010, 21:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Bisiklet kullanmanın da matematiksel bir formülü olabileceği hiç aklınıza gelir miydi?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/bisi ... -formulu_20938.html

Resimlerle: Bilimin cevap bulamadığı 10 basit soru

3 yıllık bir araştırma sonucunda Amerikalı, Alman ve İngiliz araştırmacılar bisiklet sürmenin formülünü ortaya çıkardılar. Çoğumuz bisiklet sürmeyi küçük yaşlarda öğreniyoruz ancak tam olarak bisiklet kullanmadaki etkenleri bilmiyorduk.

Bir bisikleti sürerken kabaca şu formül geçerli oluyor; eylemsizlik kuvvetleri + cayroskopik kuvvetler + yer çekimi ve merkezkaç kuvveti etkisi = vücudun yönelimi ve bisikletin tutma yerlerine uygulanan döndürmeyi başlatan etki. Eylemsizlik, cisimlerin hareket durumlarını koruma eğilimiyken, cayroskopik kuvvetler de yön ayarlanmasındaki açısal dengenin korunabilmesine etkileyen kuvvetlerdir.

Araştırma biraz tuhaf olarak görünüyor olabilir. Siz bisikleti kullanırken artık bunlara dikkat eder misiniz bilinmez ama bu formül ileriki zamanlarda bisiklet yapımındaki firmalar tarafından oldukça dikkate alınabilir.

Tüm konu: Bisiklet kullanmanın formülü!

Resimlerle: Bilimin cevap bulamadığı 10 basit soru

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Bisiklet sürüyor musunuz?

Ozan Can
30-06-2010, 21:27   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
913 mesaj

sanırım şu anda bisiklet kullanmayı bıraktım :D :D

retg
30-06-2010, 21:59   |  #3  
retg avatarı
Yıllanmış Üye
240 mesaj

Vallaha ben ilk ve ortaokuldayken çok bisiklete binerdim.Artık kaç yıl oldu binmiyorum.Muhtemelen binsem de düşerim.Ama şu hesaplamaları yaparsam sorun olacağını sanmıyorum.(:

himmety
01-07-2010, 10:34   |  #4  
himmety avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 32
602 mesaj

matematiğim zaten kötü birde bisiklet için matematik formulu buldular. önümüzdeki senelerde bisiklete binmek için matematik kursu almamız gerekecek galiba :))))

erdioz
01-07-2010, 10:41   |  #5  
Yıllanmış Üye
851 mesaj

arkadaşlar insan beyni isterseniz 30 sene bisiklete binmeyin bisiklet sürmeyi unutmuyur.Yani binin bisiklete şuan biraz alıştıktan sonra eskisi gibi sürersiniz hiçbir sorun olmaz aynı şey yüzme içinde geçerli.

Son Düzenleme: erdioz ~ 01 Temmuz 2010 10:42