Biz yapabilir miyiz?

Selçuk İslamoğlu
21-06-2008, 18:53   |  #1  
Selçuk İslamoğlu avatarı
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj

NOT: CHIP Online Bloglarında konu dışına çıkmak istemediğim için buraya yazmayı tercih ettim. Sonuçta CHIP Online her yerde.

Dünya basını şöyle böyle demiş diyen haberlere bakıyorum da haber sitelerinde...

Bir çoğu biraz şişirilmiş Türkçe'ye çevrilirken...

Yurtdışında Türklerin iyi oynadığını söyleyen bir tane yayın yok. Bazı konularda haklılar da. Çoğu yayın taraflardan olmadığı için zaten, onlar için pek de bir önemi yok. Tabii ki şaşkınlıklarını ve muhteşem geri dönüşümüzden bahsediyorlar doğal olarak.

Hatta bu işe en çok gücenen İngilizler. Onları eleyen Hırvatistan bir anda kahramanları olmuş. Basının kendisi her ne kadar demokratik davransa da bu işte, okurlar pek öyle değil. Bizimkiler de laf yetiştirmeye doyamamış olaylar büyümüş internet üzerinde zaten. Çok da haksız sayılmazlar bizimkiler "Viyanayı fethettik" deyip eski defterlere gönderme yaparken onlarında aynı şiddette tepki vermesi. Ortak kanaat Türklerin çok şanslı oldukları ve aslında Hırvatistan'ın hakettiği. Türkiye'nin oynayan takımların en kötü futbolu sergilediği felan da filan. Oradaki Türk korkusu. Keza işi Türkiye'nin Avrupa'nın bir parçası olmadığı halde niye Avrupa Şampiyonasına katıldığı gibi çirkin fikirlere sürekli yöneltiyor. Fransızlar bile bu alkışlarken, İngilizlerin kendileri eleyene sempatisi (daha doğrusu sırf rakipleri Türkiye olduğu için sempatisi İngilizlerin himayesinde rahat olacaklarını düşünenlere kapak olsun

İstatistiklere bakıyorsun, top kaçırma, pas, topa sahip olma nerdeyse bire bir eşit maçta, şut vs.. Yani şu bundan üstün oynadı diye bir şey söz konusu değil genel olarak. Kabul etmek lazım ki defansif oynamamız, kontra ataklardan adam kaçırmamız gerekiyordu, öyle de oldu.

Şimdi gelelim Hırvatların kendilerine. Bir hayal kırıklığı yaşadıkları bir gerçek ama hiç bir yorumlarında futbolcularına laf ettirmiyorlar. Yaşadık güzel, önümüzdeki maçlara bakacağız diyorlar. Tebrik ediyorlar Türkleri...

Bizim basın daha Çek maçında ipe dizmeye hazırdı tüm futbolcuları ve Fatih Terim'i... Yine öyle olacak, Almanya'da Allah korusun yenilirsek, yine öyle olacak. Bu başarılar unutulacak, azla yetinemeyeceğiz. Tebrik olmayacak 1-2 lütfen yapılmış "teşekkürler" dışında.

"Futbol öyle oynanmaz, böyle oynanır" diye bir söz tutturmuşuz. Zaten biz futbolu futbol gibi oynamadığımız için kazanıyoruz. Diğer ülkelerin klasik ideal futbolunu  oynamadığımız için galip geliyoruz son maçlarda. Alışılmadık, sıra dışı bir şey. Yani biz Türk gibi oynadığımız için kazanıyoruz, ne bileyim futbolu icat eden İngilizlerin oynadığı gibi değil. Böyle başarı elde ediyorsak, kime ne derse desin! Bu başarı bana Eurovizyon yarışmalarında aldığımız en iyi sonuçların, "Türk'lere özgün" şarkılarla geldiği de bunun bir ispatı değil mi? "Every way that I can" ve "Dinle". Yani biz "Avrupa" futbolunu değil, Türk futbolunu oynayarak kazanıyoruz şimdi.

Şimdi Almanlar kozlarını hazırlıyorlar, pek de bizi alttan almıyorlar, basit hataları veya kendilerini büyük görme gibi bir hata içine girmeyecekler. Lakin, Almanya - Türkiye maçı dünya futbolu açısından bir iki önem teşgil edecek:

1. Klasik Futbol - Alışılmadık Futbol karşılaşması olacak.
2. Şans mı, taktik mi sorusunun yanıtını verecek.

Biz hazır mıyız peki? Yenilirsek, "Aferim çocuklar, buraya getirmek bile büyük başarıydı" veya "Tebrikler Almanya güzel oynadınız" diyebilecek miyiz peki? Yoksa her zaman ki gibi "X'in yüzünden, Y'nin yüzünden, hakem yüzünden" vs. deyip üstümüzden atmaya mı çalışacağız?

Dünkü maçta bile "Hırvatistan da güzel oynadı, yüreğimizi ağzımıza getirdi" (ki getirmedi diyen yalan söyler, kaçırdıkları 100% gollerle ve o 119. dakika golüyle) diyen bir başlık veya yorum var mı şu ana kadar basında?

Herhalde Fatih Terim'in "Skor Basını" açıklamasıyla kastını biraz daha iyi anlıyorum şu yukarıdaki yorumla...

Sonuç olarak bu sene Türkiye Ulusal Takımı, şahsen beni ihya etti. Klasik futbol anlayışıyla olasılıklara baktığımda olmayacak şeyleri başardı. Ağlattı ve saniyesinde sevinçten havalar zıplattı. Belki de hepimiz öylesine alıştık ki bu 90 dakikada duygu değiştirmeye, bitsin istemiyoruz. Kim ne derse desin, Almanya'yı daha önce de yendik, yine yeneriz. Yeter ki sportmenliği de bilelim, sevinmeyi de ve "Biz" gibi oynayalım.

viking20
21-06-2008, 19:10   |  #2  
viking20 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 141
7,681 mesaj

final niye olmasın?tüm sakatlıklara ve cezalara rağmen,
hadi biraz daha gayret.Tabii şans meleğini yine arkamıza alarak:)

Son Düzenleme: viking20 ~ 21 Haziran 2008 19:11
frkn_ua
22-06-2008, 00:45   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
893 mesaj

benim içimdeki his 2002 deki 3. olcaz diyor ama hayırlısı bakalım...

SaGoPa KaJMeR.
22-06-2008, 11:40   |  #4  
SaGoPa KaJMeR. avatarı
Yıllanmış Üye
2,547 mesaj

Biz Yapabiliriz . Cünkü İnancımız Var ! Kupaya Otaklandık. Alıcaz. Burdan Dönüş Yok ! Artık Türkiyeye "Köstek" Degil Destek Olmalıyız !

Selçuk İslamoğlu
22-06-2008, 11:49   |  #5  
Selçuk İslamoğlu avatarı
OP CHIP Online
4,133 mesaj

Aslında sorum "Biz turu geçebilir miyiz" veya "Almanya'yı yenebilir miyiz" değildi...

Reborn91
22-06-2008, 13:45   |  #6  
Reborn91 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
3,307 mesaj

elbette yapabiliriz.. Sizin ve Fatih Terim'in dediği gibi çek maçında darağaçlarını hazırlamışlardı oyuncular ve Fatih Terim için. Ne zaman yenilsek ; "Senin gibi hakemin..." , "Böyle defans olmaz olsun" , "Yan hakem eline bayrağı kasaptan mı aldın?" , "Volkan senin taaa.." diyebiliyoruz. Ama gelin gorun ki bir kere yenmeyelim
"Hakem onları tuttu ama gene biz koyduk..."
"Bravo rüştü maçın kahramanıydın"
( rüştü 1 gol daha yeseydi hatasız bile olsa boyle konusulacamıydı? )
"Helal olsun Fatih Terim yarı finale çıkarttın bizi"
( elenseydik demediğiniz kalacakmıydı Fatih hocaya? )

Sonuç olarak "skor basını" benzetmesi gerçekten %100 doğru.. sahada oynanan futbol değil skor eleştiriliyor. Bence millilerimiz hırvatlardan daha iyi bir oyun çıkarttı maçta.. Eğer elenseydik oyuna bakacaklarmıydı ? "Elendiniz bir işi başaramadınız" olacaktı.

Ben hırvatlarıda tebrik ediyorum adamlar gerçekten iyi top oynadılar.Ama birazcık şans yardım etti bize sanırım.

Herşeyden önce yensekte yenilsekte bu çocukların kanla , canla mücadele verdiklerini biliyoruz. Asla elendiler diye onları suclayamayız sonucta futbol bu...

Amaaaaaaaaaaaaaaaaaa her yendiğimizde sokakta atılan;
Torpil
Maytap
Silah
Kuru sıkı
Havai fişek
Meşale
Pompalı Tüfek ( evet bu bile var!!! )

vs bilimum hayvanat aletlerini kullanmaktan da vazgeçebilirmiyiz?? Biz yapabilir miyiz ??

Son Düzenleme: Reborn91 ~ 22 Haziran 2008 13:47
viking20
22-06-2008, 14:06   |  #7  
viking20 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 141
7,681 mesaj

Maçı Ankara da iken izlemiştim ve bitmesi ile birlikte şarjörler boşaltıldı haliyle MAGANDALAR tarafından.Ben kendimi pencere kenarından kaçırıp kuytu bir köşeye attım.Bırakın artık bu iptidai\çağdışı sevinme(???!!)kutlama(???!!)ve de sonderece tehlikeli(o ağır yaralı küçük kızın sonu ne oldu hala bilmiyorum?)yöntemi.İllaki silah atılacaksa belediyeler ayın belli günü bu gibi tipleri özel araçları ile toplayıp şehrin uzak bir bölgesine götürüp görevliler nezaretinde atış talimleri ile isteklerini yerine getirsin.Küçükleri niçin korkutup ruhsal dengeleri ile oynayıp,onları ağır yaralıyorsunuz?

Son Düzenleme: viking20 ~ 22 Haziran 2008 14:11
XxXDaRKoXxX
22-06-2008, 14:22   |  #8  
Yıllanmış Üye
3,720 mesaj

Arkadaşlar iyi güzel hoş ama şunu unutuyorsunuz DEFANSIMIZI!

Bu noktaya gelene kadar defansımız öyle yaralar gördü ki! Sayalım mı?

Gökhan Zan( yeni iyileşti)
Servet durumu belirsiz
Emre Aşık hala 8 dikiş var
Hakan Balta kafası hala yarık...

Arkadaşlar maçta Hakan Balta boyunun o kadar uzun olmamasına rağmen neredeyse tüm hava toplarını aldı.

Emre Aşık  topu ileri gönderememekten başka kusuru yok!

Sağbekte Sabri genç ve heyecanlıydı en çok ondan korktuk ama Gökhan Zan ona yardım etti.

Sabri hep defansa yardım etti. Gerektiğinde Kazım Kazım, Tuncay, Arda bile döndü geriye. Biz bunlarla aldık maçı. Hırvatlar kesintisiz 120 dakika boyunca hiç 10 dklik bir bölümde oyun onların elinde değildi. Aynı mahalle futbolu gibi zamana karşı yarışırsınız. 10 gol atacaksanız onlar attığı anda atağa kalkar ve yenersiniz. Sonra doyasıya sevinir ve iddiaya göre kola, baklavanızı yersiniz.

arkadaşlar geçen gün Ronaldo ile olan bir röportajı okudum. Gerçekten şaşıracaksanız. Ronaldo'ya başarısının bu kadar iyi çalımlarının sırrını soruyorlar. nasıl heyecanlanmıyorsun bu büyük maçlarda diye. Ronaldo'nun cevabı bizle aynı. " Ben maçları hiçbir zaman büyük düşünmedim. Aynı mahalledeki gibi çalım attım. Aynı mahlledeki rahatlıkla oynadım."

Arkadaşlar artık mahalleden gelen futbolcular değerli. Bugün Galatasaray'ın altyapısı tüm mahalleden gelmedir. Çünkü çalımı mahallede öğrenirsiniz.( özellikle forvette oynuyorsanız.) Bununla ilgili destek bile vardı bir ara. Etkinlikler dahi var bununla ilgili. Futbol oluyor mu bilmiyorum ama örneğin burada Sokak Basketbolu müsabakaları oluyor. Bu oynayanların bir çoğu bir eğitim almamış ama hayet iyi oynayabiliyorlar.

Sonuç olarak;
Arkdaşlar buraya kadar gelmemizde elbette şans faktörü var birazda duaların etkisi var. Ama öyle çeşme kadar bal ifadesi gibi ifadelerde gayet uydurma. Eğer güzel oynarsanız kazanırsanız. isterse bir maçta 10 tane direkten top dönsün. 10 yıl hiç kimse 10 direkten top döndüğünü bilmez. Sadece 1-0 ı bilir. Skor Basını olayına bende karşıyım elbette ama bırakın havalarına baksınlar biraz. SOnuçta  siz ne olduğunu biliyorsunuz onların ne dediği önemli değil sizin ne düşündüğünüz önemli.

neverofnever
22-06-2008, 14:30   |  #9  
Yıllanmış Üye
507 mesaj

Aynen öyle...Vede senelerdir maçları izliyorum,kutluyorum ama şu silahlarla hatta pompalı tüfeklerle kutlanmasının mantığını bir kere olsun çözemedim.Hiç bir galibiyet verilen bir candan öte değildir...!

Selçuk İslamoğlu
22-06-2008, 16:24   |  #10  
Selçuk İslamoğlu avatarı
OP CHIP Online
4,133 mesaj
neverofnever
Aynen öyle...Vede senelerdir maçları izliyorum,kutluyorum ama şu silahlarla hatta pompalı tüfeklerle kutlanmasının mantığını bir kere olsun çözemedim.Hiç bir galibiyet verilen bir candan öte değildir...!
"Çıldırın çıldırın" gibi bir şarkı yapılıyorsa ve seviliyorsa, pompalı az bile kalır çıldıranlara

qazx
22-06-2008, 18:16   |  #11  
Yıllanmış Üye
560 mesaj

Bütün arkadaşlara katılmakla birlikte olayın diğer boyutunada bir bakalım derim:
Avrupa şampiyonası başlamadan önce bize birileri çıkıpta Türkiye bu turnuvada yarı final oynar deseydi hangimiz buna inanırdık?hatta futbolcularımız ve teknik heyet bile buna inanıyormuydu?
Şimdi ise Almanları yenip yenemeyeceğimizi tartışıyoruz.
Arkadaşlar işte bu futbol denilen oyunun neden bu kadar sevildiğinin yanıtıdır.
Ha burda yatan bi gerçekte bizim tüm olaylarda olduğu gibi futboldada hiç bir ülke bizim başarımızı çekemiyor.
Bugün hala avrupa basınında bizi küçümseyen yazılar çıkıyor.Hatta fransızlar fazla ileri giderek Türkiye'nin avrupa ülkesi olmadığını ve turnuvada olmaması gerektiğini savunmuşlar.
Artık burda bize düşen onurlu bir mücadele ile şans eseri buraya gelmediğimizi kanıtlamaktır.
Ben futbolcularımızın güzel bir mücadele ile almanları da şaşkına çevirip finale çıkacaklarına yürekten inanıyor ve Allah yardımcıları olsun diyorum..

Kapalı Hesap (76993)
22-06-2008, 18:21   |  #12  
Kapalı Hesap
1,382 mesaj

Bu havayla kupayı bile alırız

GazI_9o9
22-07-2008, 20:34   |  #13  
GazI_9o9 avatarı
Yıllanmış Üye
1,126 mesaj

İsrail bile katılıyorsa Avrupa organizasyonlarına ben daha ne diyeyim.Biz Türk'üz,Müslümanız Elhamdülillah.yalnız geldik yalnız gideriz.Osmanlı anasını ağlatmış Avrupanın.Adamların tabiiki bize antipatisi var.Ama kaleyi artık içten fethediyorlar.Birliğimizin bozulmaması lazım hiç bir şekilde

konuyla pek alakalı olmadı ama...

QUAKE-4
08-08-2008, 13:58   |  #14  
Yıllanmış Üye
646 mesaj

Bu konu burada unutuldu sanırım bence zaman aşımına uğradı bu konu tepede durmasının bir anlamı yok...

QUAKE-4
08-11-2008, 18:47   |  #15  
Yıllanmış Üye
646 mesaj

Banned
08-11-2008, 18:51   |  #16  
Banlandı
1,098 mesaj

Ne Ayaksın..?