Bu ödül olmadı sanki...

Mustafa@PC
16-03-2010, 19:42   |  #1  
Mustafa@PC avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj

Esasında fantastik filmleri pek sevmem, gerçi hoş bahsi geçen film fantastik bir film değil bilim kurgu, dram, macera içeren bir film... Üstelik çok aşırı filmde izlemem ama sinemayı severim, zamanında sinema okuma, film çekmek gibi hayali, planı ,düşüncesi olan biri olarak yazıyorum :)

Filmin adı Avatar, izlediğim filmer arasında en iyilerden biri, belkide en iyisi defalarca izledim, yine izlesem bıkmam. Gerek görsel efektleri, gerek şahane müzikleri, gerek ince mesajları ve birazda öngörüsü ile tek kelimeyle muhteşem. İşin hayal gücü tarafından bahsetmiyorum bile, oluşturulan gezegenden, ekosistemden ve biyolojik çeşitlilikten...

Ben son 5-10 yılda izlediğim hiçbir amerikan filminde bu kadar karışık duygu yoğunluğu yaşamadım belki. Hem duygusallık, hem kahramanlık hem macera filmin heryerinde, neyse uzatmadan asıl mevzuya gelelim. 

Geçenlerde biliyorsunuz Oscar ödül töreni oldu, izleyemedim ama sonra duydumki milyara yakın insanın izleyip, hayran kaldığı bu film sadece 3 ödül almış ve aldığı ödüller arasında aday olduğu ve alamadığı şu birkaç dal gerçekten şaşırtıcı ve üzücü : en iyi film, en iyi müzik, en iyi yönetmen hadi en iyi oyunculuğu da geçelim(Avatar bir animasyon filmi değil, gerçek oyuncu performanslarıyla oluşturulmuş bir filmdir onda da iddalı bence) ama ilk saydığım 3 ödülü alması gerekirdi.

Bu ödülleri alan filmleri izlemedim ama Avatar'a bu ödülün verilmemesi Avatar'ın sinemada açtığı çığırın, belki izleyenlerin, belkide sinema sektörünün, Oscar'a olan bakışını değiştirmiş, belki birazda darıltmıştır kanımca. İzleyenler yıllar sonra "ben avatarı izlemiştim sinemada yada ilk çıktığında" demeyi planlıyorsa, Avatar'ı çeken ekip ve James Cameron filmin ikincisini düşünüyorsa, insan - doğa ve insan - insan ilişkilerinin nasıl yozlaştığını, çıkmaz durumlara gittiğini ilk kez, belki bu filmde gördüğünü düşünen varsa  Oscar asıl ödülleri vermedi diye durmasın devam etsin.

Oscar bence bu sene en azından benim için sınıfta kalmıştır. Seneye hayırlısı...

Son Düzenleme: Mustafa@PC ~ 16 Mart 2010 19:45
Burak Torun
16-03-2010, 20:15   |  #2  
Burak Torun avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,679 mesaj

Şunu da söylemek gerekir. Avatar'ı üç boyutlu izlemediyseniz, pek etkilenmemiş olabilirsiniz. Ama üç boyutlu izleyince, kendinize hikayeden bir yer bulabiliyorsunuz. Tamamiyle katılıyorum görüşlerine. Oscar'ın kalitesi düşmeye başladı, ama buna sebep olan da zaten çıkan filmler. Ama kurunun yanında yaş da yanar...

uGuR.uK
17-03-2010, 01:47   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj

genel olarak bu sene ne doğru dürüst film geldi nede oscar'lar güzel oldu. ben hiçbirinden tatmin olmadımki... ödülü alan the hurt locker tamamen amerikalıların kendilerini övdügü kendilerine özgü bir film, avatar'a gelince yeni teknolojisi dışında ahım şahım bir film değil. bu zamana kadar beklenmesinin tek sebebi james'in hayallerinin teknolojik olarak gerçeleşmesi, 3boyut olayının kafasındaki hali almasıydı. yoksa filmin senaryosundada kurgu ve akışındada öyle orjinal süper bir kalite yok.

hariciadam
19-03-2010, 08:51   |  #4  
hariciadam avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 12
1,192 mesaj

6  oscar  bu  sene  boşa  gitmiş  !    amerika  dünya üzüerinden yaptığı savaşı iyi  niyetli miş  gibi   saçma  sapan  kendine   övdüğü   bi  film  olmuş !  vede  bizim  nefes  ile  bazı  action sahnelerinde  hurt locker dan daha iyi  duruyoo  gereksizz  .....

Selçuk İslamoğlu
19-03-2010, 09:41   |  #5  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj
Alıntı: Burak Torun  
Şunu da söylemek gerekir. Avatar'ı üç boyutlu izlemediyseniz, pek etkilenmemiş olabilirsiniz. Ama üç boyutlu izleyince, kendinize hikayeden bir yer bulabiliyorsunuz. Tamamiyle katılıyorum görüşlerine. Oscar'ın kalitesi düşmeye başladı, ama buna sebep olan da zaten çıkan filmler. Ama kurunun yanında yaş da yanar...

İlk cümle, ikinci cümleyi yalanlayan bir anlatım.

Avatar, evet, efektleri mükemmel olmasına rağmen, vasat bir film, defalarca yapılmış bir senaryoydu. Gayet doğaldı Oscar alamaması.

Burak Torun
19-03-2010, 19:24   |  #6  
Burak Torun avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,679 mesaj
Alıntı: Selçuk İslamoğlu  

Avatar, evet, efektleri mükemmel olmasına rağmen, vasat bir film, defalarca yapılmış bir senaryoydu. Gayet doğaldı Oscar alamaması.
Evet haklısınız, öyle olmuş. Burda sorun aslında Avatar'ın Oscar alıp almaması değil, sorun çıkan filmlerin kalitesizliği ve bu doğrultuda Oscar ödüllerinin kalitesinin düşmesi. Sizce The Hurt Locker bu kadar Oscar'ı hak etti mi? Bana sorucak olursanız, etmedi.

uGuR.uK
19-03-2010, 20:46   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj
Alıntı: Burak Torun  
Evet haklısınız, öyle olmuş. Burda sorun aslında Avatar'ın Oscar alıp almaması değil, sorun çıkan filmlerin kalitesizliği ve bu doğrultuda Oscar ödüllerinin kalitesinin düşmesi. Sizce The Hurt Locker bu kadar Oscar'ı hak etti mi? Bana sorucak olursanız, etmedi.
adam gibi ödül hak etcek kaç film vardı ki bu sene zaten? hiçte öyle doğru düzgün film çıkmadı 2010'dan bence...

Mustafa@PC
20-03-2010, 00:08   |  #8  
Mustafa@PC avatarı
OP Yıllanmış Üye
13,125 mesaj

Selçuk abi ben böyle hayal gücünü, ekosistemi, ayrı bir dil yada bu teknolojiyi gerektiren bir film hatırlamıyorum. Verilen veya anlatılmak istenenler daha öncede verilmiş veya anlatılmış olabilir ama verilecek olanın nasıl verildiği önemli, sinemadaki özgünlükte burdan geliyor fikrimce.

Daha da açacak olursak ; insan yaşamında konular belli sayıda sınırlı, bu doğalda ama konuların bir makineden geçip çıktı olması işin sırrı. O çıktı film, o makinede sinema. Sinemada kendi içinde müzik, kurgu, teknolojik altyapı, oyunculuk, birazda hayal demek. Hamur - Usta - Ekmek ilişkisi gibi yani demek istediğim.

İşte bu ekmek veya çıktı :) iyidi, çok iyiydi bence...

_hEro
20-03-2010, 00:49   |  #9  
_hEro avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,428 mesaj

Avatarı bende beğenmiştim ama benim için son 10 yılın filmi değil.
Oscar ödülü alsın  ya da almasın adını tarihe gömdü bir kere.Tanıtım ya da prestij için dahi Oscar'a ihtiyacı yok o filmin.
Görselliğini tartışmaya dahi gerek yok.3D izlendiyse herşey ortadaydı zaten.
Fantastik açıdan ise, kuzenim bana filmden sonra "Avatar mı ? Yüzüklerin Efendisi mi ? " diye sorduğunda ben Yüzüklerin Efendisi demiştim...

Selçuk İslamoğlu
20-03-2010, 03:43   |  #10  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj
Alıntı: Mustafa@PC  
Selçuk abi ben böyle hayal gücünü, ekosistemi, ayrı bir dil yada bu teknolojiyi gerektiren bir film hatırlamıyorum.

Avatar'dan 2 sene önce çıkmış olan "Battle for Terra" vardır mesela 2007 yapımı...

Özetini yazıyorum:

Bulutların üzerindeki yerçekimsiz kentte mükemmel bir uyum içerisinde yaşayan Terra gezegeninin sakinleri, savaş denilen kavrama tamamen yabancıdırlar. İç savaştan ve çevresel felaketten kaçan insanlar tarafından gezegenleri işgal edilince Terra’lılar, işgalcileri Tanrı gibi karşılarlar. Sadece cesur ruhlu bir kız olan Mala (Ceyda Düvenci) mücadelesini sürdürmektedir. Babasının kaçırılmasından sonra işgalci uzay gemilerinden birinin düştüğünü görür ve pilotunu kurtarır. Kurtardığı dünyalı pilotun adı Jim Stanton’dur (Halit Ergenç). Jim hayatını kurtarmasına karşılık Mala’ya babasını bulması için yardımcı olacağı sözünü verir. İkisi birlikte insanların ana uzay gemisi Ark’a doğru tehlikeli bir yolculuğa çıkarlar. Mala ile Jim yolculuk sırasında halkların aslında birbirinden çok da farklı olmadığını öğrenirler. Ancak dünyalıların ordusunun Terra’yı işgal etmesi ve Terra’lılar için yaşanamaz hale getirmesi üzerine Mala ile Jim, iki ırkın birlikte var olmasının bir çaresini bulmak zorundadırlar.

Sadece ne kadar "orjinal" olup olmadığını sorgulamak bile yeterli. Ayrıca "ayrı dil" gerektiren derken, kızarım Yüzüklerin Efendisi üçlemesini okumadıysan... Orada gündelik dünyada kullanılabilir halde kelimeleri, grameri olan yaklaşık 4 ayrı dil var. ;)

Birincisi Avatar tamamen bir pazarlama ürünü... 30 senelik "Motion Capture"'ı sırf "Avatar'ın kamera arkasını" izledi diye Avatar filminde ilk kez kullanıldığını sanan arkadaşım var benim...

Mustafa@PC
20-03-2010, 04:12   |  #11  
Mustafa@PC avatarı
OP Yıllanmış Üye
13,125 mesaj

Avatar'dan 2 sene önce çıkmış olan "Battle for Terra" vardır mesela 2007 yapımı...

Özetini yazıyorum:

Bulutların üzerindeki yerçekimsiz kentte mükemmel bir uyum içerisinde yaşayan Terra gezegeninin sakinleri, savaş denilen kavrama tamamen yabancıdırlar. İç savaştan ve çevresel felaketten kaçan insanlar tarafından gezegenleri işgal edilince Terra’lılar, işgalcileri Tanrı gibi karşılarlar. Sadece cesur ruhlu bir kız olan Mala (Ceyda Düvenci) mücadelesini sürdürmektedir. Babasının kaçırılmasından sonra işgalci uzay gemilerinden birinin düştüğünü görür ve pilotunu kurtarır. Kurtardığı dünyalı pilotun adı Jim Stanton’dur (Halit Ergenç). Jim hayatını kurtarmasına karşılık Mala’ya babasını bulması için yardımcı olacağı sözünü verir. İkisi birlikte insanların ana uzay gemisi Ark’a doğru tehlikeli bir yolculuğa çıkarlar. Mala ile Jim yolculuk sırasında halkların aslında birbirinden çok da farklı olmadığını öğrenirler. Ancak dünyalıların ordusunun Terra’yı işgal etmesi ve Terra’lılar için yaşanamaz hale getirmesi üzerine Mala ile Jim, iki ırkın birlikte var olmasının bir çaresini bulmak zorundadırlar.

Sadece ne kadar "orjinal" olup olmadığını sorgulamak bile yeterli. Ayrıca "ayrı dil" gerektiren derken, kızarım Yüzüklerin Efendisi üçlemesini okumadıysan... Orada gündelik dünyada kullanılabilir halde kelimeleri, grameri olan yaklaşık 4 ayrı dil var. ;)

Birincisi Avatar tamamen bir pazarlama ürünü... 30 senelik "Motion Capture"'ı sırf "Avatar'ın kamera arkasını" izledi diye Avatar filminde ilk kez kullanıldığını sanan arkadaşım var benim...

Yüzüklerin efendisini okumadım, yarım yamalak izledim, söylediğin özelliği bilmiyordum öğrenmiş oldum.

Motion Capture ilk Avatar'da kullanılmadı tabi :) Bazı eski oyunlarda bile var dediğin gibi yıllardır da çeşitli sektörlerde kullanılıyor ama Avatar'da kullanılması biraz yetenek ve sabır gerektiren bir uygulama, filmin hareketli ve uzun yapısını düşünürsen.  Kaldı ki filmde sanallığın bittiği sahneler var ; mesela navi ile gerçek insanın fiziksel temasları veya konuşmaları vs vs...

(Bu arada Avatar'ı animasyon filmi zannedenlede var :) )

Selçuk abi Avatar neyi pazarladı veya Avatar neden pazarlandı, pazarlansın ? Bahsettiğin teknoloji mi ? 3D video trendi mi ?

Gidenler gayet hoş 3 saat geçirdi, belki hayatı boyunca unutmayacağı veya yeni farkına vardığı durumları gördü (100 sene sonra belki gerçekten yeşil kalmaaycak dünyada, 100 sene sonra elde edilecek bir enerji yada parasal değeri olan bir ürün için insan hayatı şimdikinden daha değersiz olacak, belki şimdi bile bunlar yavaş yavaş oluyordur gibi.)

Zevkler ve renkler meselesi bu bizim konuştuğumuz ama bence bu meselenin ötesinde onure edilmesi gereken bir ürün vardı, hoş Oscar demek onure etmekmidir, bu seneden sonra emin değilim...

CarlJohnson
04-04-2010, 21:24   |  #12  
CarlJohnson avatarı
Yıllanmış Üye
1,081 mesaj

Hurt Locker hakkında yorum yapmak istiyorum kendi adıma..film 6 oscarlık mdır degildir o ayrı :) amerikan propagandası vs birsuru seyden dolayı aldı deniliyor o kısmıda dogrudur kesinlikle...ama filme film gozuyle bakıp izlerseniz (bu sacma film almıs izlenir mi lan,kesin abd cilerin işidir sacma sapan! vs sekilde bakmadan) gayet güzel bir film..cok aşırı akıcı degil ama filmin senaryosu içindeki kahramanlar ve yasanılanlar gercekten cok güzel sekilde anlatılmıs..zaten basrolde bir bombacı mevcut..bomba imha uzmanının hayatı anlatılms daha cok ve bazı sahnelerde bende nefesimi tuttum bekledim ne olucak diye..eger gercekten iyi bir sinema sever iseniz filmlere karsı onyargınız pek yoksa yinede izlemeye deger bir film bu turu sevenler için :) saygılar...

By.LicH
05-05-2010, 20:16   |  #13  
Yıllanmış Üye
229 mesaj

Avatarı 3D izlemedim. Görüntülerden falan o kadar etkilemedim dolayısıyla. Daha çok konusu beni etkiler diye düşündüm konudan da bişe çıkmadı. Yani bence o kadarda abartılacak bi film değildi. Hatta bana göre ortalama altı bi filmdi. Yani ben genelde bi film izlediğimde etkilenirim. Herkes etkilenir izlediği bi filmden biraz da olsa; ama Avatar beni hiç mi hiç etkilemedi...