Esasında fantastik filmleri pek sevmem, gerçi hoş bahsi geçen film fantastik bir film değil bilim kurgu, dram, macera içeren bir film... Üstelik çok aşırı filmde izlemem ama sinemayı severim, zamanında sinema okuma, film çekmek gibi hayali, planı ,düşüncesi olan biri olarak yazıyorum :)
Filmin adı Avatar, izlediğim filmer arasında en iyilerden biri, belkide en iyisi defalarca izledim, yine izlesem bıkmam. Gerek görsel efektleri, gerek şahane müzikleri, gerek ince mesajları ve birazda öngörüsü ile tek kelimeyle muhteşem. İşin hayal gücü tarafından bahsetmiyorum bile, oluşturulan gezegenden, ekosistemden ve biyolojik çeşitlilikten...
Ben son 5-10 yılda izlediğim hiçbir amerikan filminde bu kadar karışık duygu yoğunluğu yaşamadım belki. Hem duygusallık, hem kahramanlık hem macera filmin heryerinde, neyse uzatmadan asıl mevzuya gelelim.
Geçenlerde biliyorsunuz Oscar ödül töreni oldu, izleyemedim ama sonra duydumki milyara yakın insanın izleyip, hayran kaldığı bu film sadece 3 ödül almış ve aldığı ödüller arasında aday olduğu ve alamadığı şu birkaç dal gerçekten şaşırtıcı ve üzücü : en iyi film, en iyi müzik, en iyi yönetmen hadi en iyi oyunculuğu da geçelim(Avatar bir animasyon filmi değil, gerçek oyuncu performanslarıyla oluşturulmuş bir filmdir onda da iddalı bence) ama ilk saydığım 3 ödülü alması gerekirdi.
Bu ödülleri alan filmleri izlemedim ama Avatar'a bu ödülün verilmemesi Avatar'ın sinemada açtığı çığırın, belki izleyenlerin, belkide sinema sektörünün, Oscar'a olan bakışını değiştirmiş, belki birazda darıltmıştır kanımca. İzleyenler yıllar sonra "ben avatarı izlemiştim sinemada yada ilk çıktığında" demeyi planlıyorsa, Avatar'ı çeken ekip ve James Cameron filmin ikincisini düşünüyorsa, insan - doğa ve insan - insan ilişkilerinin nasıl yozlaştığını, çıkmaz durumlara gittiğini ilk kez, belki bu filmde gördüğünü düşünen varsa Oscar asıl ödülleri vermedi diye durmasın devam etsin.
Oscar bence bu sene en azından benim için sınıfta kalmıştır. Seneye hayırlısı...