Bu ülkede artık Windows yasak!

CHIP Online
20-03-2009, 00:03   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Dünya üzerinde en çok kullanılan işletim sistemi kuşkusuz Windows; ama bu ülkede durum biraz farklı.

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Bu-u ... ws-yasak_11596.html

İran da resmi olarak Windows işletim sistemini bırakıp, yerine Linux'a geçmeye karar veren ülkelerden biri oldu. Devletin bilişim konularında yetkili ismi olan Mohammad Sephery-Rad, bu kararın uzun süreli politik ve güvenlik değerlendirmeleri sonucunda alındığını açıkladı.

İlk akla geldiği gibi İran'ın Windows'u terk etme sebebi, arasının pek de iyi olmadığı ABD'ya ait bir ürünü kullanmayı reddetmek değil, gerçek sebep temellerini çok daha rasyonel bir düşünceden alıyor . Şu anda İran'da yazılım konusunda yürürlükte olan bir telif yasası bulunmuyor. Bu yüzden ülke çapında tüm Windows işletim sistemleri kopya olarak ve özgürce dağıtılabilir. Fakat Dünya Ticaret Örgütü'ne girmek isteyen İran için bu çok da parlak bir durum değil. Sephery-Rad, eğer Dünya Ticaret Örgütü'ne girebilmek için ülkede aktif olarak kullanılan tüm Windows işletim sistemlerine lisans almak gerekecek olursa, 1 milyondan fazla PC için milyonlarca dolar yatırım yapmak gerekeceğini söylüyor.

Sephery-Rad, bu çapta bir yatırım yapmak yerine Windows'un ücretsiz alternatifi Linux'u ülke çapında kullanmaya başlamanın çok daha mantıklı olduğu görüşünde. Üstelik bu sayede açık kaynak kodlu Linux üzerinde istedikleri tüm değişiklik ve geliştirmeleri de yapma imkanları olabilecek. Sephery-Rad'ı en çok düşündüren konu ise yıllardır Windows kullanmaya alışmış halkın, bu geçiş sürecine hızla adapte olup olamayacakları.

Tüm konu: Bu ülkede artık Windows yasak!

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce İran'ın tümüyle Linux'a geçmesi ne kadar bir süreye yayılır?

ErcanErcan
20-03-2009, 02:13   |  #2  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
61 mesaj

Fazla zaman alacağını zannetmiyorum. Mühim olan karar verilmesi ve uygulanmaya başlanması. Devir artık açık kaynak kodlu yazılımların devri. Ben de bir süre önce Open Office'e geçtim, artık son derece memnunum ve herkeze de tavsiye ediyorum.

ziyaaa
20-03-2009, 02:27   |  #3  
Yıllanmış Üye
309 mesaj

Siz gecin gecin bunun bir bedeli vardır ödetirler adama.Siber savaş.

Hiper£l£v£nKids
20-03-2009, 13:58   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
2,310 mesaj

6 ay içinde herkes geçer.

erdem barış
20-03-2009, 20:16   |  #5  
erdem barış avatarı
Yıllanmış Üye
1,312 mesaj

alışkanlıklardan vazgeçilmez bence tüm dünya yıllar sonra bile hala windows kullanır.iran kendi çapında birşeyler yapabilir ama yine de halk korsan olarak harddiskinin bi köşesinde windowsu bulunduracaktır.

husniye
20-03-2009, 20:24   |  #6  
Taze Üye
12 mesaj

bence de windowsu tamamen yuzde yuz olarak birakmak biraz hayal yani

Ahmet Ertuğrul
21-03-2009, 00:03   |  #7  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj

Bir şey zorunlu olursa mecburen çabucak alışılır.

Fattur
21-03-2009, 17:50   |  #8  
Yıllanmış Üye
5,768 mesaj

Beleş eğitim olursa çabuk bırakılır Kahkaha
Ayrıca devlet dairelerinde de linux olacağı için millet zorla linux öğrenecek.
Kamu da ne kullanılırsa halk ona alışıp onu kullanır Kahkaha
Bu bir geçektir..

alpbilgekagan
25-03-2009, 23:28   |  #9  
Yıllanmış Üye
111 mesaj

Açık konuşmak gerekirse windows ürünleri beş para etmez. Ürettikleri sistemler büyük hatalarla ve uyumsuzluklarla çıkarılıyor. Sonra yüzlerce güncelleştirme ile ile açıklar kapatılmaya çalışıyor. Bu da uzun zaman aldığı için windows sadece vakit kaybıdır. linux falan anlamam ama milli işletim sistemlerine yönelmek gerekitğini düşünüyorum. Hem windows hem de linux programlarını çalıştıran, bütün sürücüleri tanıyan, yüksek performans sunacak sistemler üretilmelidir. Türkiye Pardus ile bir başlagıç yaptı ama daha büyük yatırımlar gerekiyor. artık geleceğin bilgisayar teknolojisinde olduğunu bilmemiz gerekir. Gerçi hala 500 kg kömür, 50 liralık gıda yardımıyla yaşamaya çalışan insanların bulunduğu bir ülkede söylediklerim gerçekleşir mi bu ayrı bir konu... Bu arada son olarak şunu söylemek gerekiyor ki gelecek Google'nindir... Kullanışlı, sade ve bedava ürünler. Bir de işletim sistemi çıkarırlarsa windows biter...

eolos
25-03-2009, 23:45   |  #10  
Yıllanmış Üye
2,036 mesaj

bende acık konusayım bence windows la beraber microsoftun ürünleri hayatımın her alanın da kullanacağım ürünlerdir. microsofta güvenirim size en basitinden şöyle basit bir örrek vereyim asp.net i çoğu insan bilir asp.net için compiler olarak kullanabileceğiniz en verimli program visual studiodur. onu geçelim türkiyede windows kullanıcılarının linux kullanıclarına oranı nedir ? acaba bileniniz varmıdır. türkiye windowsa alıştı insanların alışkanlıklarından kolay vazgeçiremessiniz.

HK-G3
19-08-2010, 03:57   |  #11  
Yıllanmış Üye
106 mesaj
Alıntı: emre37  
microsoft bir orosp. çocuğunun kurduğu tüm dünyayı sömürmek amaçlı bir firmadır...!
ayrıca ziya merak etme sen,siber savaş falan olmaz olursada İran üstesinden gelebilecek kadar güçlü bir ülke.D
İranı takdir ediyorum adamlar kendi doğrularını başkalarından etkilenmeksizin yaşatıyorlar...
sanırım iranla bir alakanız var, buranın bir vatandaşının başka bir ülkeye güçlü demesi bana ters geliyor

son harfini nokta yaparak forumda küfretme hakkınızda yok