Mavi ekranı okumasını bilmek lazım arkadaşlar öncelikle.
Blur bir resimden anlaşılabilecek hiç bir şey yok. Mavi ekran çözümleri orada belirtilen dosya adı ile yakından alakalı. Tabi bir diğer nokta ise Sistem Sorunları Çözümleri'ni de okuyabilmek. Malesef Microsoft Türkiye bu konuda ne yalan söyleyeyim, kötü. Keza sistem sorunlarının çözümleri Türkçe gelmiyor.
Yapmanız gereken bir şey var, Vista olsun, Linux olsun, XP olsun...
1. Sisteminizi kurduktan sonra ASLA ama ASLA cihazınızla gelen CD'deki sürücüleri kurmayın. Gidin sitesine, en son sisteminize uygun(!) sürücüleri indirin. Hatta format atmadan yapın bunu, arada aklınıza estiğinde yapın. Sisteminize uygun diyorum keza nice insan 64-bit'e 32-bit sürücüsünü kurmaya çalışıp mavi ekran hatası alıyordu.
2. Sistem sorunları ve çözümlerini okuyun. Eğer sisteminizle ilgili bir sorun varsa onu Microsoft'a gönderin. Yanıtlar o gün içinde geliyor zaten. Bakınız benim sistemimde, önceden çıkmış sorunlar:
Şimdi bakarsak, bir tane bile Vista kaynaklı hata yok. Hepsi sürücü ve donanım üreticilerinin sorunu. Hepsinin çözümlerinde de en son sürücüleri indirebileceğim adres var. Bu hatalardan Realtek LAN (anakartımla gelen ağ sürücüsü) hatası mavi ekran verdi ve o da düzeldi o gün içinde,keza yeni sürücülerini indirdim. Keza SP1 için özel sürücü çıkarmış sağolsun Realtek...
3. Eski Programlarınızı kurmadan önce de gidin bakın yeni sürümü var mı... Özellikle Anti virüsler, Firewallar gibi programlar sistem çekirdeğiyle oynayan programlardır. XP'ye göre ayarlanmış bir Anti-virüs'ü Vista'da çakışması kadar doğal bir durum yok.