''Hava çok soğuk... Ellerimi ısıtmak bir yana, uçurumun kenarında, dağın zirvesine nasıl ulaşacağımı düşünmekten üşümeye fırsat yok.. Şükür ki Yüzbaşı McTavish yanımda.. Yıllarca savaşın gölgesi altında artık uzmanlaşmış bir komutan.. Yüzbaşı Price'nin eski öğrencisi, eski askeri.. Şimdi bizim komutanımız.. Dağa tırmanıyorum buzlara çekici saplayarak.. Hızlı olmasam buz kırılacak sanıyorum, asılıyorum çekiçlere.. aşağıya bakmak istemiyorum.. az kaldı artık neredeyse zirvedeyim, son bir gayret...''
---
Call of Duty ile tanışmamız çok eskilere dayanıyor hepinizin bildiği gibi.. Ancak Modern Warfare PC'lerimize konuk olana kadar İkinci Dünya Savaşı'nda bir o cepheye bir bu cepheye koşuyor ve diktatörlükle hem kendi ülkelerini hem de dünya ülkelerini kana bulayan Naziler ile müttefikleri Japonlara karşı amansızca savaşıyorduk..
2007 yılında Call of Duty, Modern Warfare serisi ile büyük bir değişim geçirerek ve İkinci Dünya Savaşı hegemonyasından çıkarak evlerimize günümüzün modern savaşlarını getirmişti.. Ama ne geliş... Bazılarına göre Call Of Duty 4 Modern Warfare ikinci dünya savaşındaki o ruhu verememişti.. Kimilerine göre Ikinci Dünya Savaşı'ndan günümüze geçiş, yıllarca oyun dünyasına hakim olan İkinci Dünya savaşı senaryolarının artık can sıkmaya başlamasından dolayı ilaç gibi gelmişti. Bence de öyle oldu... Call of Duty 4'ün oynanışı kadar senaryosu da öyle güzel işlenmişti ki, insan kendisini oyun kadar senaryoya da kaptırıyor, Senaryodaki sürpriz olaylar karşısında; ''Vay bee.. demek öyleymiş hı?'' dedirtmeyi başarıyordu.. isterseniz o günlere bir dönelim ve kısaca hatırlayalım.. Çünkü Modern Warfare 2, bir önceki versiyonunun devamı niteliği taşıyor..
Günümüzde hepinizin bildiği gibi Amerika, en büyük rakibi olarak Rusya'yı görmekte.. Sanırım bu nedenledir ki Amerikan oyun endüstrisinde Senaryosunda Rusların olduğu oyunlarda bir artış görülmekte.. (Örneğin : World in Conflict, C&C Serilerinden bazıları vs.)
''Modern Warfare 1''
Oyunumuzda konu Ukrayna'daki bir kargo gemisine operasyon yapmamız ile başlıyor.. Burda bazı gizli evraklar ele geçiriyoruz.. Sovyetler ile bir ortadoğu ülkesi (ismi verilmiyor oyunda) işbirliği yapmaktadır.. Ayrıca ortadoğu da karışmıştır.. Ortadoğu ülkesi (Kısaca O.D diyeceğim ben)'nde başlarında Khaled El Asad'ın bulunduğu bir terörist grup ülkede kanlı bir devrim gerçekleştirmiştir. Başkan silah zoru ile yönetimden indirilmiştir ve diktatörler tarafından tutuklanarak esir edilmiştir.. Daha sonra bu diktatörler başkanı kurşuna dizerek öldürür ve ülkede kanlı bir terör rejimi kurarlar.. Kendilerine karşı çıkanları da kurşuna dizerler.. Böylece ortadoğuda bir terör dönemi başlar. Bu teröristler aynı zamanda Sovyetler ile işbirliği halindedir.. O.D'de başkanı bizzat kurşuna dizen Khaled El Asad'ın yakın bir dostu olan Imran Zakhaev.. Infaz sırasında bizzat El Asad'ın yanında destekçi olarak bulunmuştur. Zakhaev aynı zamanda Sovyet asilerinin lideridir. Kendilerine Milliyetçiler diyen Zakhaev yandaşları aslında ülkelerinde Ortadoğudaki terörün bir benzerini yaşatmaktadırlar.. Rusya'da gerçek Rus vatandaşları ile Sovyet yanlıları arasında bir iç savaş başlamıştır. Ancak sonunda Sovyetler yönetimi ele geçirirler ve Zakhaev'in yandaşlarının sayısı gün geçtikçe artar.. Tabiki dünyanın Jandarması olarak boy gösteren Amerika ve Müttefiki Ingiltere bu duruma seyirci kalmayacak ve büyük bir operasyona girişeceklerdir.. Genel olarak Ortadoğudaki Operasyonu Amerikan ordusu (U.S.M.C), Kafkaslar'daki Operasyonu ise Ingiliz ordusu (S.A.S) yürütmektedir. Güneyde Khaled El Asad'ın izi sürülürken, Kafkaslar'da Sovyetlerin esir ettiği bazı vatansever müttefik Rus'lar (Nikolai gibi) kurtarılmaya çalışılmaktadır. Biz operasyonlar düzenledikçe gözümüzün önünde bir gerçek oluşmaya başlar.. Bu teröristlerin amacı hiç te sanıldığı gibi küçük çaplı değildir.. Üç beş çapulcu değildirler ve Ordu kurmaktan nükleer silahlar geliştirmeye kadar ilerlemişler ve büyük birer rejim halini almaya başlamışlardır.. Tüm bu karışık dönemlerin içinde.. operasyonların birinde Ortadoğu'da beklenen olur ve El Asad'ın izi sürülürken nükleer bir patlama meydana gelir.. Hem Amerikan ordusundan, hem teröristlerden hem de masum sivillerden binlerce kişi hayatını kaybeder.. El Asad'ın da bu patlama esnasında şehirde olduğu ve patlamada öldüğü düşünülmektedir.. Ancak kendisinin öldüğüne dair hiçbir iz bulunamamıştır. Bu olaydan sonra oyunumuzda genel olarak S.A.S görevlerine yoğunlaşıyoruz.. Rusya içlerinde ve komşu devletlerin stratejik noktalarında büyük operasyonlar düzenliyor ve Sovyetlerin lideri olan Imran Zakhaev'in izini sürüyoruz.. Büyük bir aksiyon, dev bir senaryo'nun sonucunda Zakhaev'i ve Ortadoğu'daki kanlı olayların başını çeken oğlunu farklı operasyonlarda, çatışmada öldürüyoruz ve oyunumuz sona eriyor..
---
''Yüzbaşı Price... Büyük bir komutan.. Onunla birlikte iken yaptığımız son operasyonu hatırlıyorum.. Zakhaev adamları ile peşimizdeydi.. Bir köprüde bizi sıkıştırdılar.. her yerden mermi sesleri geliyordu.. Artık bunun bir son olduğu ve ölümün yaklaştığını hissedebiliyordum.. Tam bu esnada Yüzbaşı Price yere düştü.. kolunun kenarından kanlar süzülüyordu.. Onu kurtarma havliyle yerimden fırlamışken ben de vuruldum... Zaman sanki durmuştu.. Daha sonra karşımda Zakhaev'in belirdiğini hatırlıyorum.. Silahını üzerime doğrultmuş.. bana bakıyordu.. Yüzbaşı Price... O büyük komutan..son anda tabancasını bana atmıştı.. Bir can havli ile tabancayı yakalayıp Zakhaev'i yaralı halimle cehenneme göndermeyi başarmıştım..Herşey bitmişti artık.. Yüzbaşı Price'nin gözleri kapandı.. Kalbimin yavaşladığını.. kanımın çekildiğini hissediyordum.. Ölüm çok yakınımdaydı.. Tam o sırada bir helikopter sesi üzerimizde beliriverdi... Gelenler Müttefik vatansever Rus'lardı... Bizi ordan hemen aldılar.. Son gördüğümde Yüzbaşı Price'ye kalp masajı yapıyorlardı.. Ben ise ölümle yaşam arasında bitkin halde etrafıma bakınıyordum.. Artık savaş ta.. biz de bitmiştik...
Teğmen McTavish (Soap)''
--Modern Warfare 2--
Aradan 5 yıl geçmiştir.. Güneyde El Asad'ın yok oluşu, Sovyetler'de de Zakhaev'in ölümü sanıldığı gibi kanlı rejimleri ve ideolojileri yok etmemiş.. aksine daha da ateşlemiştir.. Terör Ortadoğu ve Kafkaslardan artık dünyanın her yerine virüs gibi yayılmaktadır.. Sovyetler'de kendilerine Milliyetçiler diyen sınıfın içinden Ateşli bir Zakhaev takipçisi Sovyetler'in yeni lideri konumuna gelmiştir.. Hem de Zakhaev'den çok daha tehlikeli ve zalim bir kişi... Adı ise : Vladimir Makarov...
Zakhaev'in ölümünün ardından onun ideolojisini şiddetle devam ettiren ve birçok terör eyleminde baş aktör olarak sahnede beliren Makarov.. bir eyleminde Uluslararası Zakhaev Havaalanı'nda sivillere kan kusarak büyük bir vahşet örneği sergiler. Bir nevi; Zakhaev'in yandaşlarının yok olmadığının mesajını vermek amacını gütmekte ve dünyaya meydan okumaktadır.
--Vladimir Makarov---
---
Oyuna Afganistan'daki Amerikan üssünde başlıyoruz ve burda küçük bir tutorial'den geçiyoruz.. ilk başta geliştirilmiş grafikler ve müthiş karakter animasyonları gözümüze hitap ediyor.. Infinity Ward'ı bu konuda tebrik etmek gerek.. her sene çıtayı biraz daha yükseltiyorlar.. Bu tutorial'ı geçtikten sonra.. Üssümüze bir terörist saldırı gerçekleşiyor ve aksiyon fırtınası başlıyor.. Her ne kadar temel olarak anlatsam da.. senaryonun içeriğine tam olarak değinmeyeceğim.. çünkü bunun size sürpriz olmasını istiyorum.. Oyunda bazı anlarda öyle duygulara kapılacaksınız ki.. Vay anasını!!!... demek öyleymiş hııı??? Demekten kendinizi alıkoyamayacaksınız.. Oyunda yine Amerikan ve Ingiliz birliklerinden oluşan iki tarafta yer alıyoruz.. Amerikan bölümlerinde Afganistan ve Kazakistan dağlarında teröristler ile çatışmalara giriyoruz.. Ancak buradaki teröristlerden çok daha büyük bir bela bizi kendi evimizde yakalamaktadır. 5 yıl önce gücünün kırıldığı sanılan Sovyetler artık güçlü bir devlet halini almışlardır ve Amerika'yı sarsan bir olay vuku bulur.. Amerika Birleşik Devletleri Rus orduları tarafından kara ve denizden işgal edilir.. Bir Rus istilası başlar.. Bu arada Brezilya - Rio de Jenario gibi bölgelerde de halk kışkırtılarak bir terör ortamı yaratılır.. Dünya bir kez daha karışır.. Amerika'nın başı burada belada iken.. Kafkaslarda Ingiliz S.A.S birliklerine benzer bir teşkilatlanma ''Task Force 141'' (Görev Gücü 141) Sovyetlere karşı başlatılan operasyonları yürütmektedirler ve genel olarak Makarov'un izini sürmektedirler. Task Force 141'de 'Gary "Roach" Sanderson' adlı bir çavuşu kontrol etmekteyiz.. Komutanımız ise.. Bir zamanlar teğmen olan ve Yüzbaşı rütbesine yükselmiş McTavish (Soap)... Yüzbaşı Price'nin eski askeri.. artık Task Force 141'in komutasına atanmıştır. Bu arada Yüzbaşı Price de ölmemiş ve Rusyada bir kampta esir olarak tutulmaktadır.. Görevlerden birinde Komutanımız Price'yi kurtarıyor ve tekrar birlikte yeni çarpışmalara katılıyoruz.. Amerikan görevlerini yürüttüğümüz birliğin başında ise General Shephard bulunmaktadır.. Müttefik olarak Task Force 141 ile müşterek operasyonlar düzenlemektedir. Oyunun ilerleyen bölümlerinde büyük bir ihanete tanıklık edeceksiniz ancak ben bunu anlatarak yaşayacağınız heyecana ve duygulara gölge düşürmek istemiyorum.. Sürpriz olarak kalsın.. Oynayın ve görün :).. Ancak sadece şunu söylemeliyim ki... bu ihanet Amerikan ile Ingiliz birliklerini birbirlerine düşürür... Savaş artık sadece düşmana karşı değil.. kendi içinizde de cereyan eder...
---
''Tekrar Yüzbaşı Price birlikte aynı takımda olmak onur verici birşey.. Ondan öğreneceğim daha o kadar çok şey vardı ki.. Şimdi ben de onun eskiden yaptığı gibi takımıma komuta ediyorum..Yüzbaşı Price'i şimdi çok daha iyi anlıyorum.. Tek bir insanı dahi ölüm kusan bir cehennemin ortasında komuta etmek ne kadar zormuş.. Yüzbaşı Price zamanında bana nasıl güveniyorsa.. ben de şimdi takımıma öyle güveniyorum.. Zaten birbirimizden başka sırt sırta vereceğimiz ve güvenebileceğimiz başka kim var ki? Dünya artık ihanet dünyası olmuş..
Yüzbaşı McTavish (Soap) Task Force 141 Komutanı..
---
İnanılmaz kurgusu ile sizi etkisi altına alacak olan oyunumuz, Görsel ve işitsel olarak ta mükemmel işler başarmış.. Oyundaki karakterlerin çoğunu profesyonel dublajcılar seslendirmiş. Ayrıca oyundaki diğer işitsel öğeler de gayet başarılı.. Grafiklerin her ne kadar daha iyi olması beklense de benim gözüme çok başarılı göründü.. Özellikle karakter animasyonları birinci sınıf olmuş. Oynanabilirlik ise Modern Warfare 1'den çok daha başarılı... Silah çeşitleri bol.. Görevlerdeki kurgu gerçekten takdiri hak ediyor.. Aksiyonun neredeyse baştan sona hiç bitmediği bir oyun olmuş Modern Warfare 2. Ayrıca Final'i de mutlaka kendiniz oynayarak görmelisiniz... Beni en çok etkileyen sahnelerinden biri...
Sonuç :
Buraya kadar anlattıklarım oyunda göreceklerinizin gerçekten çok azı.. Kendimi tutarak senaryonun birçok bölümünü anlatmamaya gayret ettim.. Senaryoyu siz oynayarak kanlı canlı yaşayın diye. Oyunun tek eksi diyebileceğim yanı kısa olması.. Başına oturup hiç kalkmadan oynarsanız 6 saatlik bir oynama süresinde oyunun Campaign Modunu bitirebilirsiniz.. Ancak sanırım Infinity Ward.. oyundan alınan tadın damaklarda kalmasını ve yeni oyunun sabırla beklenmesini seviyor olsa gerek :) Campaign modu haricinde elbette çoklu oyuncu modunda Steam üzerinden Online olarak oynayabilir ve Special Ops modunda ek görevleri bitirebilirsiniz.. Hepsini bir arada düşündüğümüzde.. oyun süresi hiç te kısa değil.. Sadece Multiplayer modu bile oyunun daha çook uzun süre PC'lerdeki yerini koruyacağını ve Fanlarının artış göstereceğinin bir işareti...
Inanılmaz bir kurgu.. Müthis senaryo.. Etkileyici görsellik ve işitsellik.. Kaliteli oynanabilirlik... Kaçırmayın!
Saygılarımla...
ERHAN